Sustainable Fashion Journey Update

Het is alweer enige tijd geleden dat ik het roer omgooide en besloot om niet meer lukraak kleding te kopen. Mijn kast moest groener, duurzamer en vooral tijdlozer worden. Alhoewel ik op Instagram en op Linda’s Wholesome Life regelmatig een outfit post vond ik het weer hoog tijd voor een Sustainable Fashion Journey update. Want hoe haalbaar zijn mijn doelen? Wat heb ik geleerd en ben ik op de juiste weg?

 

 

Sustainable Fashion Journey Update

 

Sustainable Fashion Journey Update

 

 

 

-Even terug naar het begin-

Hoe het 2,5 jaar geleden begon. 

Als eerste begon ik met een grote opruim sessie en haalde ik de bezem door mijn kledingkast. Ik merkte dat ik mijn stijl gevonden had en daardoor stabieler ben als het op trends en bevliegingen aankomt. Fijn! Ik besloot mijn kleding die ik niet meer draag te sorteren; de ene stapel kon de kliko in, de andere items zal ik gaan verkopen op rommelmarkten en kleding braderieën. En de laatste stapel was gelukkig het grootst. Het begin was gemaakt.

Hierna volgde een lange radiostilte als het op kopen van kleding aankwam. Ik kocht een paar items bij een tweedehands kledingbeurs, maar nieuwe kleding heb ik lang niet gekocht. Ik wilde een duurzamere kast, maar had geen idee waar ik moest beginnen.

Dit was ruim twee en een half jaar geleden. En wat heb ik veel geleerd sinds die tijd. Ik heb aardig wat Kilo Sales en Kilo Sale Winkels afgestruind, tweedehands kleding gekocht, kleding verkocht en meer groene items gekocht. Ook de samenwerkingen die ik voor mijn blog aanging hadden een duurzaam en groen tintje. Waardoor ik nu een hele mooie basis heb gecreëerd in mijn kledingkast.

 

 

 

Sustainable Fashion Journey Update
Sustainable Fashion Journey Update

 

Koop je nu alleen maar duurzame kleding?

Deze vraag vind ik iets lastiger te beantwoorden dan ik dacht. Ik bevind mij namelijk tussen twee eilanden en ik vind het soms nog lastig om de perfecte middenweg te vinden. Aan de ene kant wil ik een kleinere kledingkast met alleen maar duurzame merken, aan de andere kant haal ik enorm veel plezier uit het creëren van content waarbij ik niet altijd dezelfde outfit wil dragen. Ik hou enorm van mixen en matchen met items van nu, en items die al langer in mijn kast hangen. En dat maakte het enorm lastig om een balans te vinden.

Duurzame merken hebben automatisch een groter prijskaartje. Iets wat ik meer dan logisch vind omdat iedere schakel dan eerlijk betaald wordt. En dit is ook de reden waarom alleen maar duurzaam inkopen doen minder haalbaar is. Mijn budget is namelijk niet groot genoeg om alleen maar groene inkopen te doen. Want aan de andere kant is er het stemmetje in mijn hoofd wat graag unieke content wilt blijven creëren. Waarin outfit natuurlijk terug mogen blijven komen, maar afwisselen blijf ik erg fijn vinden.

 

 

Lang verhaal kort: ik werd er erg ongelukkig van om mijzelf in een hokje te stoppen. Tweedehandswinkels hebben nou eenmaal niet een steady voorraad die voldoet aan al mijn wensen. En daardoor keek ik langzaam aan meer naar andere merken. Zo koop ik nog steeds bij de H&M, maar dan wel items van de Conscious collectie, met af en toe een uitschieter naar de gewone lijnen. Maar kocht ik ook een linnen broek bij de Miss Etam (te zien op deze foto) waar ik verliefd op was geworden. Bekijk ik regelmatig de biologische katoenen items van Esprit, en groeit mijn liefde voor natuurlijke materialen. Kocht ik zelfs wat linnen items bij de Zara en een prachtige maxi dress bij de Mango.

Sommige mensen zullen de groenere lijnen van bekende merken als greenwashing blijven zien, en ergens hebben ze ook zeker gelijk. Maar wanneer een merk een duurzame keuze maakt wil ik dit zeker toejuichen. Zeker omdat het grootste gedeelte van de mensen inkopen doet bij de High Street Fashion winkels bij jou in de straat. En wil ik jullie inspireren om ook steeds vaker een bewustere keuze te maken.

 

Sustainable Fashion Journey Update

Sustainable Fashion Journey Update
Sustainable Fashion Journey Update
Sustainable Fashion Journey Update

 

Waar vind je conscious collecties en hoe herken je die?

Ik word zelf simpelweg heel erg gelukkig dat de grote modehuizen en webshops steeds vaker duurzame kledingmerken, schoenen, tassen en accessoires verkopen. En deze merken een mooie prominente plaats bieden. Zo word ik zelf heel erg blij van de mooie vegan Matt & Nat tassen en staan deze al een poosje op mijn lijstje. Maar ook tassen merken als Cowboysbag, MYOMY, RAINS en UASHMAMA (onwijs mooie papieren tassen!) krijgen steeds meer naamsbekendheid.

Wat mij ook heel erg blij maakt is het nieuws dat asos in 2025 alleen nog duurzaam katoen wilt gebruiken, en al op 80% van deze missie zit. Daarnaast verkopen zij ook merken als People Tree en items die gemaakt zijn van Modal (gemaakt van beukenhout/houtpulp en wordt ook wel kunstzijde genoemd) en Tencel (natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet, gemaakt van eucalyptusbomen).

Maar ook Esprit, Hema en H&M verkopen items die gemaakt zijn van biologisch katoen. Ook dit zijn de betere keuzes als je ervoor kiest om bij deze merken te kopen. Voor items biologisch katoen worden namelijk geen chemicaliën gebruikt, en dit is automatisch beter voor alles wat op de planeet leeft. En ik kijk ieder jaar weer uit naar de H&M Conscious Exclusive Collection omdat zij dan ook weer nieuwe recycle technieken gebruiken om nieuwe kleding te maken.

Het is daarom belangrijk dat deze gangbare merken het goede voorbeeld geven. Zo is Esprit, een aardig mainstream merk, al goed op weg. Ze pijlen op duurzame materialen, arbeidsomstandigheden en milieuaspecten. Zo’n 40% van hun collecties bestaat uit katoen en ik vind het een mooi streven dat zij zoveel mogelijk gebruik gaan maken van biologisch katoen. Naast katoen maken ze ook veel gebruik van viscose, en werken zij samen met Canopy om erop toe te zien dat de houtpulp afkomstig is van niet-bedreigde bossen.

Maar ook G-Star zet zich in voor een schonere oceaan en verwerkt plastic afval in kleding. Deze herken je onder de naam RAW for the ocean en niemand minder dan Pharrell Williams is het gezicht van, en het creatieve brein wat styling betreft van deze lijn. Thomas is ook een groot fan van deze lijn en dat maakt mij zo blij! Daarnaast heeft Zara een Join Life lijn met conscious items en Mango een Committed Collection. Ben je benieuwd of jouw favoriete merk groenere opties heeft? Typ dan simpelweg biologisch katoen, Lyocell of Modal in bij de zoekfuncties.

 

Sustainable Fashion Journey Update

Sustainable Fashion Journey Update

 

 

 

Doe ik nog weleens een miskoop?

Miskopen komen gelukkig nog maar weinig voor. Ik denk nu goed na over een item wat ik wil kopen. Past het bij mijn figuur? Past de kleur bij mij? Ga ik dit item meer dan 30 keer dragen? Vind ik dit volgend jaar ook nog leuk? Hoe is de kwaliteit? En ga zo maar door. Twijfel ik, dan hang ik het item terug. Blijft het in mijn hoofd hangen, dan kan ik het altijd nog kopen. En eerlijk waar, dit geeft zoveel ruimte in mijn hoofd. Winkelen brengt nu veel meer rust en ik ben niet meer zo gevoelig voor trends en spontane koopjes. Duurzaamheid zit hem dus zeker ook in bewuster kopen.

Daarnaast ben ik het type shopper wat een bepaald plaatje in haar hoofd heeft, en daar ga ik dan naar op zoek. Op deze manier laat ik mij dan niet verleiden om onnodige aankopen te doen. De enige momenten dat ik daar enigszins van afwijk is wanneer ik op reis ben. Dan steun ik de lokale bevolking graag en koop ik de meest unieke items. Deze souvenirs maken mijn kledingkast helemaal mij en geeft het een unieke touch.

 

 

 

Sustainable Fashion Journey Update

Sustainable Fashion Journey Update

Sustainable Fashion Journey Update

 

 

Welke doelen heb ik nog?

De afgelopen maanden heb ik vooral geïnvesteerd in een mooie zomer items. Meer dan de jaren hiervoor. Dit jaar was de zomer ook veel mooier en heb ik daardoor al mijn nieuwe en oudere items extra vaak en met veel plezier kunnen dragen. Mijn focus ligt nu op het samenstellen van een mooie winter garderobe. Een garderobe die bij mij past. Deze zal deels uit conscious en sustainable merken bestaan en deels uit items die écht bij mij passen. Items die ik jaar in, jaar uit blijf dragen.

Het is duidelijk niet de balans die ik 2,5 jaar geleden voor mij had, maar wel een balans waar ik mij heel erg goed bij voel. Een echte minimalist zal ik dus nooit worden en ergens vind ik dat ook helemaal prima. Het is namelijk erg belangrijk om keuzes te maken met je hart, die bij je passen en waar jij je goed bij voelt. Je leeft immers maar één keer. En als ik daarbij zoveel mogelijk rekening houd met de planeet is dat al zoveel bewuster dan ik hiervoor heb gedaan.

Hierbij houd ik de 50/50 regel aan. Mijn basis garderobe wil ik zo groen mogelijk houden. En dat is mogelijk omdat ik mijn stijl heb gevonden, qua gewicht stabiel ben en mijn kleurenpallet nu goed ken. Om eventueel met een trend mee te gaan kan ik simpelweg één of twee trend gevoeligere items toevoegen aan de basis, om zo toch dichtbij mijzelf te blijven. Daarnaast eet ik plantaardig, gebruik ik alleen nog maar dierproefvrije en veelal vegan skincare & cosmetica en ben ik minder gaan shoppen. En als ik dat zo op een rijtje zet, doe ik het naar mijn idee lang zo slecht nog niet.

 

 

Sustainable Fashion Journey Update

 

Hoe duurzaam is jouw kledingkast?
En waar loop jij tegenaan?

 

 

Liefs Linda voetnoot

12 Reacties

 1. 3 september 2018 / 20:36

  Prachtige jurk zeg! Goed dat je hier zo eerlijk over bent 🙂

 2. 3 september 2018 / 20:15

  Wat leuk om te lezen, zelf ben ik nog steeds een beetje zoekende naar ‘mijn stijl’.

 3. 3 september 2018 / 19:33

  Wat een mooi en inspirerend artikel én wat een prachtige foto’s van jou in een heel toffe outfit! Ik vind het mooi om te lezen hoe je jouw eigen weg hebt gevonden in het ontdekken van een meer duurzame garderobe die toch haalbaar voor jezelf is. Je bent echt een inspiratiebron!
  Ik ben hier zelf ook de afgelopen tijd meer mee bezig geweest. Mijn beste ontdekking daarbij is dat tweedehands kleding kopen verrassend leuk is. Ik koop ongeveer de helft van mijn kleding tweedehands en de helft nieuw. Nieuwe kleding in mijn kast komt inderdaad niet altijd van de “goede” merken, maar koop ik wel heel bewust. En net als jij heb ik vaak iets in mijn hoofd waar ik naar op zoek ga in plaats van dat ik me in winkels laat verleiden om iets te kopen wat ik helemaal niet nodig had. Als ik miskopen doe, zijn dat vaak tweedehands koopjes. Dan voelt het meteen een stuk minder erg. Heb ik ze een paar keer gedragen en doe ik ze gewoon weer terug naar de kringloopwinkel. Niet ideaal, maar altijd nog beter dan fast fashion kopen en die nooit aantrekken 😉

 4. Mieke | mieksmind
  3 september 2018 / 18:22

  Ik koop zelf niet heel duurzaam. Wel let ik goed op uitgaves. Maar dat is meer gekomen omdat ik ruim een half jaar thuis gezeten heb (zonder werk). Dan wordt je heel bewust van uitgaves.

 5. 3 september 2018 / 18:17

  Je doet het zeker niet slecht. Ik vind het oprecht knap dat je je zo hebt weten in te zetten. Ga zo door!

 6. 3 september 2018 / 13:37

  Mijn kledingkast is vooral duurzaam omdat ik veel tweedehands heb gekocht. Dat is eigenlijk ook wel het belangrijkste wat ik doe. En soms kijk ik wel bij C&A bij hun veantwoorde collectie.

 7. 3 september 2018 / 12:12

  Prachtige foto’s! Ik probeer ook wel bewuster te kijken naar de kleding die ik koop en hoe duurzaam het is.

 8. 3 september 2018 / 11:46

  Heel mooi dat je er zo bewust mee bezig bent. Ik vind je outfit echt heel gaaf!

 9. 3 september 2018 / 09:59

  Ik kan me goed voorstellen dat je eerst balans moet zoeken inheb hoe en wat. Tenslotte kan je veel willen, je budget moet het ook toelaten. Echt groen is mijn kledingkast niet. Maar ik koop niet lukraak. Ik koop niet veel en denk goed na voordat ik iets aanschaf.

  • Linda
   Auteur
   3 september 2018 / 11:13

   En dat is ook onwijs slim en duurzaam. Hier zouden meer mensen ene voorbeeld aan moeten nemen. We kopen simpelweg veel te veel!

 10. 3 september 2018 / 09:45

  Wat goed zeg! 🙂 Ik vind het heel fijn dat de grote bedrijven steeds bewuster worden en de speciale lijnen uitbrengen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
hoogtepunten augustus linda's wholesome life
Hoogtepunten augustus

[dropcap]I[/dropcap]n mijn hoofd lig ik nog op het strand, ergens in Nederland met een lange hittegolf. Deze warme en lange...

Sluiten