Tips om langer van je bosje tulpen te genieten

Tips om langer van je bosje tulpen te genietenNoord-Brabant, januari 2023

Tulpen, mijn liefde voor deze prachtige bloem ontstond al vroeg. Ik groeide namelijk op op een voormalige tulpen boerderij. Toendertijd was het een uniek gezicht dat er tulpen groeide in de Biesbosch, en na een aantal jaren zijn ze hier ook mee gestopt. De plek waar de boerderij staat heeft helemaal niet de juiste grond voor tulpen om op te groeien. Rondom de boerderij sieren de tulpen nog in de luiken en in het glas-in-lood. Mooie oud-Hollandse souvenirs, een herinnering aan een hele mooie tijd.

Naast dat het een overweldigend mooi gezicht geweest moet zijn, maakt het ook altijd een goed verhaal. In januari is het nog te vroeg voor de tulpen bollen om uit te komen en in volle glorie te bloeien. Gelukkig kunnen we tot maart wel ons huis opvrolijken en versieren met de mooiste tulpen. Ik haalde al vast enkele bosjes in huis en vertel je graag meer over de tulp. Hoe je deze het beste op de vaas zet, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van deze Hollandse glorie. Want Hollandser wordt het niet met deze bloem.

 

Tips om langer van je bosje tulpen te genieten

Lente in huis
Tips om langer van je bosje tulpen te genieten
Linda's Wholesome Life

 

– Tips om langer van je bosje tulpen te genieten –

van vaas, tot water temperatuur en het afsnijden

Als je thuis komt van de markt, het tuincentrum of de supermarkt is het verstandig om je tulpen eerst even een poosje in het water te zetten voor je ze af gaat snijden. Op deze manier zullen de tulpen zich volzuigen en rechter op gaan staan. Vind je het mooi als ze wat hangen? Houd ze dan zo of knip ze slechts een klein stukje korter, tulpen groeien namelijk altijd nog wat door in de vaas.

Een belangrijke stap is het zoeken naar een goede vaas. Zeker omdat ze vaak nog wat door groeien. Het is daarom belangrijk om een vaas uit te zoeken waar ze nog ruimte in hebben om door te groeien. Een hoge vaas is gewenst. Of knip ze kort af en zet ze in een lagere vaas om een vollere bos te houden. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. Ik laat beide opties zien in de foto’s hieronder. Via deze link vind je enkele mooie tulpen vaasjes.

Als ze dan een poosje in het water hebben gestaan is het tijd om de tulpen te snijden. Dit is een belangrijke stap die ervoor zorgt dat jouw bloem maximaal vocht op kan nemen. Snijd de stelen schuin af. Het liefst een paar cm boven de oude snijrand. Zo heb je extra lang plezier van je tulpen.

Zet je tulpen vervolgens bij voorkeur op koud water. Zorg ervoor dat de bladeren het water niet aanraken. Haal het blad naar smaak weg. Heb je er ook snijbloemenvoedsel bij gekregen? Vergeet dit dan zeker niet toe te voegen aan het water.

Als je zo lang mogelijk van je tulpen wilt genieten is een goede standplaats van belang. Tulpen houden namelijk van een koele plek en staan niet graag in de volle zon. Zo zijn ze ook veel sneller uitgebloeid.

Mochten de tulpen te lang worden kun je ze tussendoor zeker even opnieuw afsnijden en vers water geven.

P.s. je kunt ook hele leuke papieren designer tasjes gebruiken als vaas.

 

Tips om langer van je bosje tulpen te genieten

Tulpen in huis
Tips om langer van je bosje tulpen te genieten
Tips om langer van je bosje tulpen te genietenTips om langer van je bosje tulpen te genieten

 

Liefde voor tulpen

Het in huis halen van bloemen zorgt er altijd weer voor dat de lente dichterbij voelt. Daarnaast fleuren ze het huis zo fijn op! Bloemen hoeven overigens niet duur te zijn. Zelf haalde ik 3 bosjes verspil-mij-niet tulpen op bij de Lidl. Voor slechts €0,25 cent per bos nam ik deze pracht exemplaren mee naar huis die een tweede leven verdienen. Ik voegde er enkel wat vers gipskruid aan toe om de bossen af te maken. Gipskruid gaat bij mij vaak weken mee, en kan ik als ik nieuwe bloemen in huis heb gehaald, makkelijk hergebruiken.

Zin in een leuke lemte DIY? Vorig jaar haalde ik de handen uit de mouwen en ging ik binnen aan de slag met bloembollen.

Mocht je al staan te popelen om er straks in maart op uit te trekken om de tulpen velden te gaan bekijken? Ik schreef eerder al dit artikel waarin ik de mooiste tulpenvelden van Nederland op een rijtje zet.

 

Heb jij al een bosje tulpen in huis gehaald?

 

Liefs Linda

 

 

Het artikel ‘Tips om langer van je bosje tulpen te genieten’ bevat een affiliate link. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Physalis winter
Winter ondersteuning van Physalis

Noord-Brabant, januari 2023 [dropcap]H[/dropcap]eb je een winterdip of kan je lichaam wel een extra boost gebruiken gedurende de winter? Physalis...

Sluiten