Zo hou je jouw huis en tuin koel in de zomer

Zo hou je jouw huis en tuin koel in de zomer

De Voortuin van de Biesbosch, juni 2023

Hoera, de zomer is ein-de-lijk hier! Alhoewel de lente wat natuur betreft mijn favoriete seizoen is, leef ik helemaal op in de zomer. Zomerse temperaturen in de lente, blijer kan je mij niet maken. Maar het is een feit dat niet iedereen lekker gaat op temperaturen boven de 20 graden. Buiten bbq’en is een feest, maar koel slapen is er na een paar warme nachten al niet meer bij. Hoog tijd om wat fijne tips op een rijtje te zetten om niet alleen jouw huis, maar ook de tuin koel te houden tijdens zomerse temperaturen – of zelfs een hittegolf! Zodat we allemaal optimaal van het mooie weer zonder al teveel ongemakken te ervaren.

 

— Zo hou je jouw huis en tuin koel in de zomer —

glimlachend de zomer door

 

Zo hou je jouw huis en tuin koel in de zomer

 

Zo hou je jouw huis koel in de zomer

Het huis luchten
Al vroeg uit de veren? Mooi! Het loont namelijk om vroeg in de ochtend te luchten. Halverwege de nacht wordt vaak de laagste temperatuur bereikt. En zeker als er dan ook een windje staat is het een goed idee om ramen en deuren open te zetten zodat de warmte naar buiten kan. Heb je veel last van muggen, vliegen en andere rondvliegende insecten? Dan is het plaatsen van een hor helemaal nog niet zo’n gek idee.

Houd de zon buiten
Hierna is het tijd om de ramen te sluiten, gordijnen dicht te doen en zonneschermen uit te rollen. Hoe meer schaduw je rondom je huis creëert en hoe meer zonnestralen je uit je huis kan houden zal lonen. Als de temperatuur minder oploopt, blijft het langer lekker binnen.

Plaats een airco
Deze tip is zeker interessant voor de mensen met zonnepanelen op het dak, maar ook voor mensen die niet goed tegen de warmte kunnen. Door een airco te plaatsen houd je jouw huis pas echt koel. Als het binnen al een aantal graden koeler is dan buiten is het binnen al heerlijk vertoeven (hallo goede nachtrust!). Dit is interessant voor mensen met een woning die de gehele dag door zon vangt, woningen met een plat dak, maar ook voor de slaapkamers op zolder waar de temperatuur ook al snel kan oplopen tot standje sauna.

Zorg er dan wel voor dat je de ramen en deuren gesloten houdt. Zo houd je de warme lucht buiten en hoeft je airco simpelweg minder hard te werken. Dat merk je al snel in de portemonnee – zeker als je geen zonnepanelen op je dak hebt liggen.

Enkele tips voor het aanschaffen van een airco:
– Als je voor een energiezuinige oplossing wilt gaan kun je een mobiele airco beter laten staan. Deze verbruiken veel, en verkoelen minder. Dan loont een simpele ventilator meer.
– Ga het liefst voor een airco met A++ en een laag energieverbruik (in kilowattuur). Je moet er nu waarschijnlijk niet aan denken, maar mochten de gasprijzen weer flink gaan stijgen in de winter kun je ook met een airco verwarmen.

Zet veel apparaten uit
Je zal er wellicht niet zo snel aan denken, maar niet alleen je oven en fornuis stoten warmte af. Denk hierbij ook aan een computer, tv maar ook zeker een Playstation of Xbox. Als ze aanstaan blazen ze veel warme lucht uit om de motor te koelen. Ongemerkt wordt het in kleine ruimtes zo al snel een paar graden warmer. Het is tenslotte mooi weer, en het is tijd om er buiten heerlijk van te genieten.

 

Zo hou je jouw tuin koel in de zomer

Zo hou je jouw tuin koel in de zomer

Het is misschien wel (in mijn ogen) de meest voor de hand liggende oplossing – en toch wordt het veelal vergeten of genegeerd. Vergroenen helpt verkoelend.

Plaats een boom
Mijn moeder zei altijd al; de lekkerste schaduw heb je van een boom. En ze heeft gelijk, hier kan geen zonnescherm tegenop. Je hebt bomen in veel verschillende soorten en formaten. Ik snap dat je in een achtertuin van een rijtjeshuis niet zit te wachten op een joekel van een boom (en anders de buurman vast niet). Er zijn ook geënte bomen, deze zijn verkrijgbaar vanaf 1,5 tot 3 meter. Met snoeien kun je de ‘pruik’ een beetje helpen.

Kijk ook eens naar verschillende struiken op stam, deze zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook compact terwijl ze toch jouw tuin van schaduwplekken voorzien.

Tegels wippen
De welbekende grijze tegeltuinen met grijze hoge bakken en kunstgras zijn razend populair. Zo heb je 24/7 en ik elk jaargetijde een strakke tuin. Wat alleen vergeten wordt is dat de tuin in de zomer niet verkoelend is. De vele tegels zorgen ervoor dat jouw achtertuintje veranderd in een hete steenoven. Resultaat: een veel te warme tuin om in te zitten. Daarnaast zijn de tegels te warm voor (kinder-)voetjes, hetzelfde geldt ook voor de voetzolen van jouw hond en kat.

Meer groen in de tuin
Een tuin met goed gevulde borders is niet alleen mooi om te zien, het werkt ook verkoelend. Wat ik veelal hoor en lees (Facebook groepen zijn echt een guilty pleasure van mij) is dat een groene tuin veel te veel werk is. En dit is deels waar, het ligt er maar net aan hoe je jouw borders vult. Als je het simpel houdt en mooie planten neemt die binnen no-time zorgen voor een mooie groene gevulde border, dan is er ook weinig plaats voor onkruid. Planning is key – dat geldt ook voor de indeling van je tuin.

Mocht het dan weer een keer flink gaan regenen, kan al het water ook veel beter weg.

 

Zo beat je de warmte

 

Zo houd je jezelf koel in de zomer

Nu je het huis koel hebt en de tuin gevuld hebt met groen blijft er nog één onderwerp over; jezelf. Stop regelmatig om iets te drinken of een ijsje te nemen. Laat warme maaltijden een keer staan en ga voor een lekkere frisse en verkoelende salade. Ga aan de slag met ijsjes maken, water spellen en neem op zijn tijd eens een verfrissende duik. Daarnaast loont het ook om synthetische stoffen te laten voor wat het is en katoenen of linnen kleding te dragen. Ga voor luchtige modellen en zachte kleuren. Doordat je op deze manier minder zweet, blijft ook je lichaam koeler. Die vervelende zweetsnor is al vervelend genoeg.

 

Geniet van het mooie weer lieve mensen

 

Liefs Linda

 

 

Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Wholesome lijstje met 10 activiteiten juni
Wholesome lijstje met 10 activiteiten | juni

Biesbosch, juni 2023 [dropcap] G [/dropcap]roene weides, bloeiende bomen, nestelende vogels en jongen op het water. Dineren in de tuin,...

Sluiten