Green Footprint- Vega(n) eten & fashion update

In mijn onderbewustzijn ben ik er ongemerkt dagelijks mee bezig. Hoe groen leef ik, en welke invloed hebben mijn keuzes op de planeet? In series, documentaires, op blogs en social media post kom ik steeds vaker op dit onderwerp terecht. Mijn onderbewustzijn stuurt mij dus langzaam aan naar iets waar ik sterk in geloof. Ergens moest er gewoon nog een knoop doorgehakt worden. En dat kan je het beste doen als je daar helemaal aan toe bent. Daarom wil ik jullie vandaag vertellen over een nieuwe, spannende en grote verandering in mijn leven. My Green Footprint. En wat ik wil bijdragen aan onze planeet zodat generaties na mij er ook nog van kunnen genieten.

 

Green Footprint

 

Green Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlands

 

Hoe groen is het ‘normale’ leven?

Het is schokkend om te lezen dat wij met zijn allen zo’n 80 miljard kledingstukken per jaar kopen. En dat maakt de fashion industrie samen met de vlees industrie een van de meest vervuilende industrieën. Maar ook de enorme berg plastic in de oceanen zijn zorgwekkend, net als de bedrijven die nog dierproeven uit laten voeren en de vele slechte vee transporten en slachthuizen houden mij dagelijks bezig. En ik denk dat mensen die dit zich persoonlijk aantrekken, het wel herkennen dat het steeds meer lijkt te worden. Dat besef kan soms best eenzaam zijn. Omdat het grootste gedeelte van de mensheid dit probleem niet ziet, of niet wilt zien.

 

Ook maakte ik een fijne feel good video omdat de lente simpelweg te mooi is om niet vast te leggen. Een lente lookbook met fijne vintage items en mijn favoriete ankle boots. Klik hier als je de video niet kunt zien.

 

Green Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlands

 

vega(n) eten

Langzaam aan ben ik de laatste maanden al aan het minderen als het op eten van vlees en vis aankomt. Honing gebruik ik ook bijna niet meer, onze eieren komen van eigen kippen, en het zijn veel al groenten en fruit wat er in mijn boodschappen karretje terecht komt. Een positieve verandering die om een laatste zet vragen. Want hoe zal het zijn als ik helemaal geen vlees meer eet?

Thomas en ik gaan ons samen overgeven aan deze verandering. Om te kijken of wij dit vol kunnen houden, en wat het effect op onze lichamen is. Beiden hebben we een andere achtergrond en een andere reden om hieraan te gaan beginnen. Hij begint voornamelijk met een challenge van 3 maanden, terwijl ik denk dat het laten staan van vlees mij op alle vlakken zal verrijken. Maar uiteindelijk hebben we een gezamenlijk doel, en dat is dat wij samen gezonder willen worden en leven. En hoop ik dat na het schrappen van geraffineerde suikers, en mijn twee maaltijden die al vegan zijn, mijn nieuwe eetpatroon een positief effect op mijn lichaam gaat hebben.

Want naast dierenliefhebber, fanatieke blogger en creatieve babe ben ik nog steeds een chronisch zieke die het nemen van medicijnen graag wilt beperken. Om te kijken welke krachten ik uit mijn lichaam kan halen, en wat ik nog kan bereiken, wil ik terug naar de basis. Omdat ik weet dat deze levensstijl perfect bij mijn dromen en idealen zal passen hoop ik dat de omschakeling na 28 jaar niet zo moeilijk zal zijn. Het voelt namelijk niet goed dat een dier moet lijden voor mijn maaltijden.

 

Green Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlands

 

Een groener (t)huis

Zoals ik jullie onderlaatst al vertelde willen wij thuis ook steeds groener leven. Omdat ik chronisch ziek ben woon ik nog thuis, en heb ik het geluk dat ik in een hele groene familie mag leven. Mijn moeder haar grootste passie is haar tuin en het buitenleven. De liefde voor de natuur en de planeet heb ik dan ook niet voor niets met de paplepel ingegoten gekregen. Zo weet ik nog goed dat ik als jong meisje al eens eerder vegetariër wilde worden na het zien van verschrikkelijke beelden uit de vlees industrie. Omdat ik nog volop in de groei was hebben mijn ouders dit toen terug weten te draaien.

Gelukkig kan ik thuis open praten over alle veranderingen en zorgwekkende dingen die ik tegen kom. Zo werd al eerder het besluit gemaakt de vleesconsumptie met 50% te verminderen, aten wij bijna alleen maar kip en zo’n 1 á 2 keer per week gehakt. Varken, vleeswaren en frituur snacks heb ik al even verbannen.

Wat wel toeneemt is het groene eten, en het zelf kweken ervan. Waar zij vroeger een enorme moestuin hadden waar mijn opa met veel passie op werkte, hebben wij nu een kas en een aantal houten moestuinen staan om onze eigen groenten te groeien. Eet ik in de zomer veel vers fruit, en vul ik dit gemis in de winter aan met diepvriesfruit. En zo langzaam aan wordt het al steeds duidelijker dat een groen leven. Wat ik heel even uit het oog ben verloren omdat ik dacht dat een stads leven ook wel bij mij zou passen, toch van binnen uit veel beter bij mij past.

 

Green Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlands

 

Een groene(re) kledingkast

Dit is een onderwerp waar ik nu al langer mee bezig ben, en een verandering die bijzonder goed bij mij past. Ik had niet verwacht dat ik zo fanatiek zal worden van het zoeken naar de echte schatten. Ik denk veel meer na over een aankoop, en laat mijzelf bij een vintage kilo sale soms even gaan. Op deze manier doe ik geen beroep op nieuwe milieu vervuiling en arbeiders. Ik wil simpelweg geen groot aandeel hebben in de 80 miljard nieuwe kledingstukken die jaarlijks over de toonbank gaan.

Een absurd getal wat zo’n 400% meer is dan 20 jaar geleden. Modebladen en reclames blijven ons erop wijzen dat de nieuwe collecties items zijn die je écht in huis moet hebben. Maar wanneer hebben wij eens genoeg? Gemiddeld worden kledingstukken na 5 weken in onze kast gehangen te hebben alweer ingeruild voor iets nieuws. En dan rest de vraag waar vrijwel niemand zich om lijkt te bekommeren: wanneer geven wij ontwikkelingslanden hun land terug? Wat nu vol ligt met tonnen afgedankte kleding en niet-afbreekbare chemische rommel?

Ook wil ik meer kleding van gerecyclede materialen dragen, zoals de prachtige collecties van Monique Collignon. En meer aandacht besteden aan locale merken, kleine shops en gepassioneerde bedrijfjes. Zeker omdat ik het idee heb dat idealen bij grotere bedrijven al snel aan de kant geschoven worden als het om geld gaat.

 

Green Footprint spring netherlandsGreen Footprint spring netherlands

 

Vega(n) eten, hoe ga ik dit aanpakken?

Thomas en ik hebben samen een datum geplant, en wij zouden vandaag, samen, stoppen met het eten van vlees en alle dierlijke producten. Vegan dus. Hij voor een challenge, ik omdat ik mijn gezondheid, het welzijn van de dieren en de planeet enorm belangrijk vind. Lang heb ik echt uitgekeken naar deze dag, maar vorige week is er na het al dagen met tegenzin eten van vlees iets in mij geknakt. Ik kon letterlijk niet meer. Zat slecht in mijn vel en kon alleen maar huilen als ik aan het eten van vlees dacht. En wilde mijzelf niet langer voor de gek houden. En dus zijn Thomas en ik, ondanks dat ik griep had, afgelopen zaterdag al naar de supermarkt gereden omdat ik vanaf dat moment écht geen vlees meer wilde eten.

We bekeken alle ingrediënten lijsten en haalde veel (vers) fruit in huis. Ik heb zelf al een jaren een koemelkallergie, en daarom wil ik zoveel mogelijk producten vegan kopen. Melk drink ik al lang niet meer, maar een blokje kaas zo nu en dan en items waar ongemerkt melk in verwerkt is, verdwenen toch in mijn maag. En ik heb besloten dat als ik echt wil weten hoe mijn lichaam reageert zonder dierlijk voedsel, ik ook op deze verborgen ingrediënten moet gaan letten. Ik voelde mij vrij, opgelucht en een heel stuk lichter.

De paasdagen die vaak bekend staan om de uitgebreide maaltijden, paaseieren, croissantjes en chocolade vega(n) doorgebracht. Ik at de eerste vleesvervangers, kookte Aziatisch met Tofu blokjes, nam geen eieren of paaseieren en dat voelde goed. Enorm goed.

 

Green Footprint spring netherlands

 

Waarom vega(n) en niet vegan?

Ondanks dat ik geen dierlijke producten meer wil eten, kies ik er toch voor om zo heel af en toe een eitje van onze eigen kippen te eten. Deze kippen zijn zonder medicatie grootgebracht, hebben een goed leven, een ruim buitenverblijf en krijgen ook geen medicatie van ons om ziekte te voorkomen en de leg snelheid te verhogen. Puur natuur. Dat is in mijn ogen best oké. En is voor nu dan ook mijn enige uitzondering op de regel. Ik moet toegeven, dat voelt goed. Heel erg goed. En ik ben dan ook enorm blij dat ik dit nu met jullie kan delen. Uiteraard zal ik jullie meenemen in mijn zoektocht naar meerdere plantaardig een vegan recepten, omdat ik heilig in geloof dat eten mijn medicijnen kan zijn.

 

 Hoe belangrijk vind jij het om gezond te eten?
En wat houdt gezond eten voor jou in?

 

Delen:

19 Reacties

 1. 24 april 2017 / 16:21

  Wauw wat een schitterende foto’s! En een mooi geschreven blog!

 2. 20 april 2017 / 15:21

  Echt helemaal vegan eten lijkt mij wel lastig, er zijn zoveel dingen die ik lekker vind. Wel ben ik al zo’n 15 jaar vegetarisch en dat gaat mij prima af 🙂 Leuke video en mooie foto’s weer!

  • Linda
   Auteur
   24 april 2017 / 22:52

   Oh 15 jaar, WoW, hier heb ik echt bewondering voor! En dank je wel voor het mooie compliment 🙂

 3. 19 april 2017 / 21:57

  Zoals ik vorige week al heb geappt: ik vind het zó knap en stoer dat je dit gaat doen. Ik zal je nieuwe avontuur op de voet volgen. Hoe graag ik ook zou willen, ik denk dat mijn lichaam met de vele allergieën die ik heb, het niet zal trekken als ik vegan ga eten. Vegetarisch lukt me overigens helemaal prima. Net als dierproefvrij en fair fashion. Je hebt het artikel weer prachtig vormgegeven.Hoe kom je aan dat geniale autootje? <3 Je video is ook geweldig en inderdaad helemaal feel good!

  • Linda
   Auteur
   24 april 2017 / 22:53

   Zo enorm rot dat jij allergisch bent voor eigenlijk hele gezonde en onschuldige dingen. Al ben ik er zelf ook achter dat mijn buik opblaast als ik appels, sinaasappels en druiven eet. Maar dat is natuurlijk niets vergeleken met waar jij last van krijgt. En denk dat jij ook vast veel groener bent gaan eten nu je zelf ook alweer een hele poos geen vlees meer serveert, ook erg gezond! 🙂

  • Linda
   Auteur
   24 april 2017 / 22:55

   Vergeet ik nog helemaal antwoord te geven op je laatste vraag.. de Fiat 500 is van mijn schoonouders, zo leuk!

 4. 19 april 2017 / 20:29

  Wat ben je goed bezig zeg!! En wat een goede knappe beslissing van je. Prachtige foto’s ook. Totally love it! Liefs Iep

  • Linda
   Auteur
   24 april 2017 / 22:54

   Aaaah dank je wel voor je lieve berichtje! Word ik helemaal vrolijk van 🙂

 5. 19 april 2017 / 16:53

  Ik vind het heel knap van je dat je dit doet ennnnnnn ik ben zo jaloers op je mooie foto’s.
  Je video is ook prachtig gelukt. Leuk autootje zeg hjaha!

 6. Jet
  19 april 2017 / 10:29

  Zo goed van jullie .
  Ga het nauwlettend volgen.
  De foto’s en film helemaal top.
  Xxx

 7. Anouk
  19 april 2017 / 10:09

  Prachtige mooie tekst meis, heel goed geschreven! Fijn dat steeds meer mensen bewuster gaan leven ❤️ Ik weet ook zeker dat je weer meer mensen door je tekst inspireert en er ook aan mee willen gaan doen. Wat een leuk autootje trouwens ?
  Dikke knuffel van mij!

 8. 19 april 2017 / 09:10

  Wat knap! Ik vind het belangrijk om gezond te eten, omdat ik me daar zo veel beter bij voel dan bij ongezond eten en natuurlijk omdat ik wat kilo’s kwijt wil. Zelf ben ik steeds meer richting vega aan het gaan (ik was groot vleesfan), vegan is me (voorlopig nog) een stap te ver. In fair fashion wil ik me ook meer gaan verdiepen, maar op het moment koop ik sowieso maar weinig kleding.

 9. 19 april 2017 / 08:30

  Wat ontzettend knap dat jullie vega(n) gaan eten of dat in ieder geval gaan proberen. Heel mooi geschreven ook en ik vind het knap dat je je zo bewust bent van wat jouw bijdrage kan zijn aan een groenere wereld. Ik eet nu al een jaar of vijf geen vlees en vis meer en gebruik sinds een half jaar alleen nog maar dierproefvrije cosmetica. Fair fashion vind ik toch iets lastiger, zeker met mijn budget, maar ik probeer wel vaker bij tweedehands winkels naar kleding te zoeken. Het voelt ook voor mij goed om er op mijn manier een beetje mee bezig te zijn, alhoewel ik me ervan bewust ben dat ik eigenlijk nog een stuk verder zou kunnen gaan.

 10. 19 april 2017 / 08:01

  Yeaaah I’m proud 🙂 Ik ben op dit moment 80 % vegan en als ik uit huis ga, doe ik het helemaal!

  • Linda
   Auteur
   19 april 2017 / 09:00

   Jij bent ook goed op weg meis! Ik dacht steeds hetzelfde, ik ga voor de volle 100% als ik het huis uit ben, maar daar kan ik simpelweg niet meer op wachten hihi 🙂

 11. 19 april 2017 / 07:20

  Goed bezig! Ik hoop dat je snel goede veranderingen voelt nu je gestopt bent met vlees eten . Ik doe mee met de vegan challenge, eet normaal al vega maar merk ook verschil ?
  Mooie foto’s ook! <3 voor oude kleine autootjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Get Ready With Me Easter Pasen
Get Ready With Me | Easter ☾

Fijn paasweekend iedereen! Wat heerlijk dat we vandaag op een extra vrije dag worden getrakteerd. De dagen vind ik net...

Sluiten