Vegan & plantaardig eten – 10 dagen update

 

Vegan & plantaardig eten – 10 dagen update

 

 10 dagen vegan update plant based10 dagen vegan 10 dagen update plant based

 

Een goed begin is het halve werk

Het is de dag voor Pasen dat ik besluit om als vegan foodie door het leven te gaan, en kwam ik de pasen met last minute boodschappen gelukkig goed door. Waarom? Omdat het nou eenmaal zo lekker hip klinkt, ik hiermee eten als medicijn hoop te gebruiken voor mijn chronisch zieke lichaam en deze manier van eten dierenleed vrij eten onwijs goed bij mij past.

De eerste drie dagen was mijn lichaam duidelijk opzoek naar energie. Mijn honger schoot letterlijk alle kanten op. Gelukkig had ik er totaal geen moeite mee om geen vlees te eten of andere mensen vlees te zien eten. Ik heb er duidelijk een bepaalde afkeer voor gekregen. En ben blij dat ik tegelijkertijd besloot vegan te gaan eten, de stap leek voor mij helemaal niet zo groot om dit erbij te doen. Aangezien ik toch al op mijn melkinname moest letten, en dit leek een logisch vervolg.

Na een paar dagen besloot ik dat ik cleaner wilde gaan eten. De laatste producten die een klein beetje suiker bevatte (mijn granola en biscuits) besloot ik ook uit mijn eten te schrappen. Met als missie: minder verpakt voedsel. Met als gevolg dat ik er toch hoofdpijn (ontwenning) van heb gekregen. En mijn lichaam overdag wat zoekende was naar energie. Ik had ondertussen ook veel andere dingen te doen, waardoor het bloggen er helaas even bij in is geschoten. Als ik in de avond tijd had om te bloggen en hoofdpijn kreeg wilde ik mijn lichaam simpelweg niet forceren.

 

Ik zit in een belangrijke verandering, en daar wilde ik mijn lichaam alle tijd en ruimte voor geven.

 

Lichamelijke voordelen

Op een opgeblazen buik na de eerste dagen, ben ik mij eigenlijk steeds beter gaan voelen. De maaltijden vallen minder zwaar, mijn darmflora gereageerd ook erg goed op de verandering (ik heb PDS en van zulk nieuws word ik heel erg blij) en ik merk dat ik langer verzadigd ben. Zeker nu ik op dag 7 ook besloot om groente aan mijn ontbijt toe te voegen. Als het ware als een cleanse (schoonmaak van mijn lichaam). Hier krijg ik zoveel energie van dat het gelukkig al snel niet meer onwennig voelde om in de ochtend al spinazie en boerenkool binnen te krijgen. Uiteraard gemixt met fruit om het lekker natuurlijk zoet te maken.

Ik ben dus niet alleen cleaner gaan eten, maar ook meer rauwe groenten, fruit en noten en zaden te gaan eten. Met als resultaat dat deze nachtbraker beter is gaan slapen en al 4 nachten achter elkaar geen eten klaar staat te maken. Een enorme verandering voor mij.

 

 10 dagen vegan update plant based

 

Is vegan eten niet hetzelfde als plantaardig (plant based) eten?

Zoals ik in de intro al aangaf ben ik er achter gekomen dat vegan eten niet perse hoeft te zeggen dat je direct gezond ben gaan eten. Natuurlijk is het al een enorme stap om alle dierlijke ingrediënten te laten staan (denk naast vlees ook aan zuivel producten, kippen eiren en honing). En is het de eerste keren in de supermarkt net een jungle waar jij je doorheen moet worstelen. Vooral met Thomas samen heb ik veel etiketten gelezen, omdat hij zo nu en dan wel een product waar suiker in zit zal nuttigen. Producten als snoep, koeken en smeersels voor op brood vallen voor mij simpelweg al af. En daardoor ga ik vanzelf ook ‘cleaner’ en dus meer rauwe groente en fruit eten.

Plantaardig eten houd in dat je eigenlijk bijna geen gebruik maakt van voorverpakt voedsel. Je eet zo puur en rauw als mogelijk is. En dat past goed bij mij. Mij maak je toch simpelweg niet blij met een reep chocolade, een Oreo koek, ijs of pindakaas op brood. Wat ik nu wel koop is bijvoorbeeld hummus, maar dat wil ik uiteindelijk wel zelf gaan maken. Met het laten staan van suikers vallen er automatisch al een hoop producten af, waardoor mijn ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten vooral uit groente en fruit bestaan. Als vegan kan je in principe alles eten waar geen dierlijke ingrediënten in zit, zelf wil ik zo puur mogelijk eten, en dat komt eigenlijk meer in de buurt bij een plantaardig dieet.

 

10 dagen vegan update plant based

 

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

In de ochtend begin ik graag met een smoothie gevuld met groente en fruit. Afgewisseld met een bakje soja yoghurt (ongezoet) met haver, zaden, noten en vers (diepvries) fruit. Het is maar net waar ik zin in heb en wat mijn lichaam nodig heeft. En hier heb ik de rest van de ochtend en het begin van de middag genoeg aan.

Tussen de middag kan ik crackers met hummus nemen, olijven, een volgranen wrap met avocado en gesneden groente, een groene smoothie met een beetje fruit of wat rijst met groente van de avond ervoor. Opnieuw is het maar net waar ik onwijs veel zin in heb en wat er in huis is (of op moet).

Tussendoor kan ik trek hebben in komkommer of ik zet een bakje met snoeptomaatjes of wortels neer. Dit deed mij in het begin een beetje aan vroeger denken. Aan die ene tante die haar zoveelste crash dieet aan het volgen was en iedere verjaardag op een wortel zat te kauwen. Maar weet je wat? Mijn lichaam doet het er fantastisch op en ik vind het onwijs lekker.

Als diner eten we (tot nu toe) pasta, rijst of een vegan soepje. Naast een basis van rijst of volkorenpasta (zelfs ook nog biologisch) eten we heel veel groenten. Zo lekker! En als traktatie zo nu en dan de plantaardige vleesvervangers (deze bevatten zelfs wat B12 wat je normaal alleen uit vlees kunt halen; benefits!) die verrassend lekker zijn. Ik heb nog niet een avond lang hoeven te verzinnen wat we gaan eten. En als mijn moeder kookt, dan kookt ze zelfs vegan voor mij en Thomas, zoveel liefde hiervoor!

In de avond komen dezelfde cravings weer naar boven die ik altijd al had. Ontbijten blijft namelijk mijn favoriete moment van de dag. Rond 9 uur maak ik dan ook graag een fruit smoothie met kokos snippers en wat havermout (worden de darmen blij van) en lijnzaad (worden de darmen ook zo blij van) en naast water soms ook wat soja melk. Er gaan fijne recepten jullie kant op komen. Ik heb namelijk de perfecte vegan milkshake ontdekt. So good. 

 

LUSH Rosy Cheeks

 

Leuk feitje: er zijn verschillende benamingen voor vegan diëten. Hoe ik op dit moment eet komt het dichts bij een HCLF dieet (er staat dieet omdat het direct uit het engels vertaald is), High Carb Low Fat Vegan. Wat inhoud dat je veel koolhydraten eet en weinig vetten binnen krijgt.

 

 10 dagen vegan 10 dagen update plant based10 dagen vegan update plant based

 

Hoe bevalt deze nieuwe levensstijl?

En het leuke van een nieuwe manier van eten ontdekken is dat het letterlijk een grote ontdekkingstocht is. Voor mijn gevoel ben ik nu dan ook alleen met eten bezig. En het maakt mij steeds weer enthousiast als ik mij bedenk dat ik eten klaar mag gaan maken. Benefits van plantaardig eten? Je kan letterlijk eten totdat je vol zit. Over calorieën en vetten hoef jij je niet druk te maken. Heerlijk toch?

Ondertussen kijk ik veel video’s om nieuwe recepten op te zoeken, en wil ik alles van eventuele tekorten en goede toevoegingen op mijn plantaardige vegan dieet te vinden. Het is zo onwijs leuk en leerzaam om op een hele andere manier met voeding bezig te zijn. Maar ook zeker om mijn verhaal en ervaring met anderen te delen. Waar het bij de een aanvoelt als uit de kast komen, zo natuurlijk verloopt het gesprek bij de ander. Er is werkelijk geen pijl op te trekken.

Maar vooral bij mensen die er zelf mee bezig zijn, of er geïnteresseerd zijn voel ik mij goed. Deze gesprekken bevestigen het gevoel wat in mij zit, en dat is dat dit zo onwijs goed bij mij past. En dat geeft energie. Alles geeft energie. Ik ben mijzelf en de voeding die ik inneem opnieuw aan het ontdekken. En hoe vaak krijg je zo’n kans om iets waarvan je dacht dat je het kende opnieuw te ontdekken? Het idee dat er tegelijkertijd geen onschuldige dieren geslacht hoeven te worden voor mijn maaltijden maakt mij oprecht een heel blij en gelukkig mens.

 

Welke manier van eten past goed bij jou?

 

 
Delen:

12 Reacties

 1. 30 april 2017 / 09:13

  Ahh wat leuk om dit te lezen Linda! Het lijkt me wel een flinke verandering maar zo te horen past het heel goed bij je. Ik merk zelf ook dat ik tijdens de Vegan Challenge veel meer groenten en ‘wholefoods’ eet. Zelfs als ik pizza eet dan maak ik gebruik van homemade deeg en saus in plaats van een kant-en-klare pizza. Ik ben heel benieuwd naar recepten! Ken je trouwens de YouTubers BonnyRebecca en LivsHealthyLife al? 🙂 Zij delen echt leuke recepten, misschien heb je er wat aan.

 2. 25 april 2017 / 18:59

  Leuk om te lezen hoe jij het ervaart om vegan en plantaardig te eten. Ik vind dat jij heel goed bezig bent met alles

 3. 25 april 2017 / 16:58

  Wat fijn dat je er meer energie van krijgt! Ik vraag me wel af of het mogelijk is om vegan te eten in combinatie met sporten, omdat je dan toch meer eiwitten nodig hebt.

  • 26 april 2017 / 09:02

   Als je daar benieuwd naar bent kan je op YouTube goed terecht, er staan veel video’s online van meiden die sporten (intensief) en vegan of plantaardig eten!

 4. 25 april 2017 / 15:49

  Hey wat tof! Ik ben ook op deze manier gaan eten mede vanwege mijn chronische ziekte. Het past ook beter bij wie ik ben en waar ik voor sta, maar mijn gezondheid speelt ook zeker een grote rol.
  Leuk om te lezen hoe het bij jou gaat. 🙂

  • 26 april 2017 / 09:04

   Nu ben ik door jouw berichtje eigenlijk wel heel benieuwd geworden naar jouw verhaal! 🙂

 5. 25 april 2017 / 12:09

  Ik beb zo blij voor je dat je goed reageert op je nieuwe levensstijl qua eten! Echt fijn dat het beter gaat met de PDS ook. Ik merkte ook veel verschil toen ik stopte met vlees eten in combinatie met de PDS. Ik eet eigenlijk bijna hetzelfde als jij, alleen neem ik ook af en toe een ei of magere vis (tonijn, sliptong) dus eet niet volledig vegan. Voor mij zijn de calorieën die ik uit eieren en vis kan halen erg belangrijk, dus kan en wil die twee niet schrappen. 🙂
  Hopelijk ga je steeds beter je weg vinden en vind je steeda meer lekkere gerechten uit! Er zijn zat mogelijkheden gelukkig, hihi.

 6. 25 april 2017 / 09:45

  Wow wat ben je goed bezig! Ik vraag me af, gaat er in dit voedingspatroon niet veel meer tijd zitten? Ik zou het ontzettend graag eens uitproberen maar dat is wat mij een beetje tegenhoudt, ik heb het idee dat ik langer bezig ga zijn met het eten (vooral ontbijt + evt lunch) voorbereiden.

 7. 25 april 2017 / 09:26

  Wat fijn om te lezen dat vegan/plantaardig zo goed bevalt 🙂
  ik doe zelf mee met de vegan challenge en ben van plan om dit gewoon vol te houden nadat de maand voorbij is. de jungle in de supermarkt herken ik zeker, ik had laatst cravings voor hagelslag en kocht de pure van fair trade. maar die is dus niet vegan kwam ik thuis pas achter.
  echt alles controleren dus en geen aannames.. dus ik sta nu 2x zo lang in de supermarkt, haha 🙂

 8. 25 april 2017 / 09:13

  Leuk om je update te lezen en wat fijn dat het bevalt! Ik ben op dit moment bezig richting vegetarisch eten te gaan, het plan was eigenlijk om langzaamaan steeds minder vlees te eten, maar eigenlijk komt het er al op neer dat ik de afgelopen weken alleen in het weekend nog vlees heb gegeten, dus het gaat al een stuk sneller dan ik had verwacht, en kost me ook veel minder moeite dan ik van tevoren kon denken. Met suikers ben ik wel bewust bezig maar ik eet niet suikervrij. Veganistisch eten gaat me (nog) een stap te ver, maar zeg nooit nooit!

 9. 25 april 2017 / 08:04

  Heel leuk om te lezen!! Het is zeker wennen voor je lichaam, maar zet door! Je zult er profijt van hebben ♡ Ik eet ook weinig suikers trouwens, daar ben ik aardig van afgekikt!

 10. 25 april 2017 / 07:18

  Wat ontzettend fijn om te horen dat de nieuwe manier van eten je goed bevalt én dat je lichaam er zo goed op reageert! Zo te horen eet je veel heerlijke producten, die ook nog eens beter zijn voor dieren en voor het milieu. Ik eet zelf alleen vegetarisch en vooral veel brood eigenlijk, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat ik jarenlang heel veel ondergewicht heb gehad en flink moet en heb moeten eten om daaruit te komen. Daarom vinden hulpverleners veganistisch eten op dit moment geen optie. Best jammer soms, maar wie weet ga ik als ik me ook eens aan een meer plantaardige leefstijl wagen zodra ik meer vrijheid heb over mijn eetkeuzes 🙂 Ik vind het in ieder geval heel stoer dat je deze verandering hebt doorgevoerd en dat je je er zo goed bij voelt 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Green Footprint spring netherlands
Green Footprint- Vega(n) eten & fashion update

In mijn onderbewustzijn ben ik er ongemerkt dagelijks mee bezig. Hoe groen leef ik, en welke invloed hebben mijn keuzes...

Sluiten