Duurzaamheid in huis

Meubels opknappenDe voortuin van de Biesbosch, augustus 2023

Duurzaamheid is een thema waarmee je in het leven steeds vaker te maken krijgt. Uiteindelijk wil je immers een positieve bijdrage leveren aan de wereld en het milieu, en duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke én onvermijdelijke rol. Je kunt op diverse manieren duurzaamheid in huis bevorderen door kleine aanpassingen te doen, vaak zonder dat je het zelf merkt.

In dit artikel wil ik aan de hand van kleine voorbeelden laten zien hoe makkelijk deze toe te passen zijn. Zo is bijvoorbeeld een jute vloerkleed een duurzame keuze als je op zoek bent naar een leuk kleed voor in huis. Hiermee voeg je niet alleen leuke decoratie toe aan je huis, maar draag je ook direct bij aan het milieu, omdat het kleed gemaakt is van gerecyclede materialen en jute tevens de lucht zuivert.

 

— Duurzaamheid in huis —

ieder huis een uniek interieur

 

Lab Lagny Gres pot mosterd

 

Gerecyclede materialen

Als je meer duurzaamheid in huis wilt toepassen, kun je ook kijken naar duurzame accessoires. Zo zijn er bijvoorbeeld vaak glazen vazen verkrijgbaar die er erg leuk uitzien en gemaakt zijn van gerecycled glas. Ook zijn er sierkussens die vervaardigd zijn van hergebruikte materialen. Vaak zijn deze duurzame producten interessanter, omdat ze echt uniek zijn en er maar weinig van hetzelfde zijn.

Bovendien gaan duurzame producten vaak langer mee vanwege hun goede kwaliteit, waardoor je nog lang kunt genieten van bijvoorbeeld een jute vloerkleed in je interieur. Hierbij geldt dus zeker dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Daarnaast, als iets duurder is, maken we ook sneller bewuste keuzes. Zo blijft die miskoop ook wat sneller uit. En ook dat is wel zo lekker voor de portemonnee.

Ken je het gezegde nog dat vroeger alles beter was? Als het op sommige materialen en items aankomt kan ik ze daar echt gelijk in geven. Net als bij de grespotten die hierboven staan, ze zijn inmiddels antiek, maar kunnen gemakkelijk nog een leven mee.

 

Kringloopcentrum Altena in Almkerk

 

Tweedehands spullen kopen

Als je op een andere manier een duurzamer leven wilt leiden, kun je ook anders gaan winkelen. Je kunt bijvoorbeeld naar kringloopwinkels om leuke spullen voor in huis te vinden. Zo verklein je de ecologische voetafdruk die schadelijk is voor het milieu. Als je bijvoorbeeld in een winkel een kast hebt gezien, is het vaak mogelijk om deze tweedehands aan te schaffen, zonder dat je kunt zien dat de kast al een tweede leven heeft. Mocht je het wel kunnen zien, dan kan een kleine opknapbeurt ook al wonderen doen.

Ook voor een jute vloerkleed rond kun je eens rondkijken. Dit is natuurlijk veel beter voor het milieu, omdat er geen extra bomen gekapt hoeven te worden en er geen extra fabrieken voor hoeven te draaien. Bovendien bespaart dit ook nog eens flink op je portemonnee.

 

meubels opknappen

meubel wax

 

Je eigen spullen hergebruiken

Soms is het goed om eens rond te kijken in je interieur en te kiezen om je bestaande spullen opnieuw te gebruiken. Als je bijvoorbeeld de keuken of een kast niet meer mooi vindt, kun je deze een andere kleur geven door te verven of te laten wrappen. Zo geef je ze een compleet andere uitstraling en lijken ze weer als nieuw.

Je kunt ook eenvoudige voorwerpen transformeren tot leuke accessoires. Denk bijvoorbeeld aan lege glazen flessen die je met een beetje verf kunt omtoveren tot leuke kaarsenhouders. Instagram en TikTok staat inmiddels vol met leuke interieur hacks die helemaal niet zo moeilijk na te maken zijn.

Zo heb ik zelf dit voorjaar mijn tassen kast, een antieke spiegel en een oud tafeltje een complete make-over gegeven door deze groen te verven. Het is niet alleen leuk om te doen, maar zo heb je ook voor een klein bedrag een compleet nieuwe kast. De aankleding is gedaan met nieuwe en oude kringloopvondsten en antieke pareltjes die ik nog van mijn oma’s heb gekregen. Door oud en nieuw te mixen vloeit alles mooi samen.

kast opknappen groen

 

Vertel eens, heb jij nog een leuke interieur hack?

 

Liefs Linda

 

 

Lees mijn disclaimer

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Esse Mist
Esse Mist

Voortuin van de Biesbosch, augustus 2023 [dropcap]E[/dropcap]sse, één van mijn favoriete huidverzorgingsmerken heeft een aantal vertrouwde producten vernieuwd én in...

Sluiten