Terugblikken op het aankopen van onze woning | + tips

Terugblikken op het aankopen van onze woning tipsNoord-Brabant, oktober 2021

Het is alweer een jaar geleden dat Thomas en ik ons eerste huis kochten, de krabbel zette bij de notaris en het verbouw avontuur van start ging. Want waar wij eerst dachten dat wij als starters überhaupt al blij mochten zijn met een huis, bleek er toch nog ruimte over voor een verbouwing. Het was geen Kopen Zonder Kijken verbouwing, maar inmiddels hebben we wel bijna alles aangepakt én zitten we wel helemaal naar ons zin. Maar voor het zover was heeft het ons ook maanden geduurd voor wij een woning konden bemachtigen en heeft het veel voorwerk gekost voor wij überhaupt een huis konden kopen. De frustraties van de huidige woningmarkt ken ik dan ook maar al te goed. Om jou een stukje op weg te helpen deel ik graag mijn ervaring en tips met jullie.

 

— Terugblikken op het aankopen van onze woning —

+ tips

 

starterswoning

 

Onze zoektocht naar een starterswoning

Het begon denk ik zoals die van velen. Als echte dromers reden wij vooral door gedeeltes van Nederland die wij mooi vinden, wegdromend bij pittoreske boerderijtjes die veel te ver boven ons budget lagen (bleek later). Maar waar een wil is, is een weg. Na wat eerste teleurstellingen bij hypotheek adviseurs besloten wij niet bij de pakken neer te gaan zitten. Als wij een eigen huisje willen, dan zullen we er hard voor moeten werken. Onze situatie was niet ideaal, maar dat gaf niet. Langzaam aan werden de stappen duidelijker en besloten we vooral keihard te gaan werken en sparen.

Na een lange periode was het tijd om de balans op te maken en knopen door te hakken. Met huizenprijzen die de pan uitrijzen was het moment toch al sneller daar dan verwacht. Als we wilden toeslaan, dan moest dat al snel. Voordat alle huizen die aan onze eisen voldoen als zoete broodjes over de toonbank waren gevlogen. Tijdens onze zoektocht werd iets vaker gezegd dat we enkele woonwensen (eisen) moesten laten varen. Ik vond de overstap van vrij wonen op het platteland naar een dorpskern wel erg groot. Druk wonen past niet bij ons. En dat maakte de zoektocht wat lastiger. We wilden het liefst een vrijstaand huis, met op de tweede plaats een hoekhuis mét een ruime tuin (en dan het liefst nog zonder inkijk van buren) en groen uitzicht.

 

starterswoning kopen

 

Onze zoektocht naar een starterswoning | De aanhouder wint

Het heeft even geduurd, maar het is ons gelukt. Ze zeggen weleens dat de aanhouder wint, en dat was in dit geval ook zo. Gelukkig konden wij zelf vrij makkelijk knopen doorhakken en snel schakelen, waardoor we er steeds bovenop zaten. Met en zonder aankoopmakelaar. En het was allemaal op het nippertje, met de stijgende prijzen kunnen wij nu geen royale hoekwoning meer betalen. Het moest dus écht zo zijn.

Het hele proces van woningen online bekijken, het in je hoofd inrichten, het bezichtigen (als je al op tijd was), verbouwingen incalculeren en een bod bepalen vond ik zelf erg vermoeiend. Het is spannend, energie rovend en onwijs leuk tegelijkertijd. Als je jouw zinnen op een huis hebt gezet neemt het je ook helemaal over. Echt gefunctioneerd heb ik niet in de weken dat wij wachten op spannende telefoontjes. Het hele avontuur was leerzaam en daarom deel ik graag mijn ervaring en tips met jullie.

 

hypotheekadvies

hypotheekadvies starterswoning

— Financiële zekerheid —

tips voor het kopen van jouw (eerste) woning

Wie in de huidige markt een huis wilt kopen heeft financiële zekerheid nodig. Denk hierbij aan een vast contract, een leuk salaris en het liefst twee gezonde inkomens. Zo niet, dan sta je al 1-0 achter en zal je net wat harder je best moeten doen. Wat ook helpt is het hebben van spaargeld, dit is niet alleen handig voor de Kosten Koper maar ook voor eventueel wat kluswerk wat je niet in een bouwdepot kunt meefinancieren. En ook bij een bouwdepot komt een eigen bijdrage kijken.

Maar laten we niet te hard van stapel lopen en naar stap 1 gaan, het inwinnen van advies. Een hypotheekadviseur geeft jou persoonlijk advies over welke hypotheek het beste bij jou past, hoeveel je maximaal kunt lenen én ze helpen bij het afsluiten van de hypotheek (bemiddelen tussen jou en de hypotheek verstrekker). Op basis van jouw financiële situatie onderzoekt diegene of je in aanmerking komt voor een (NHG-)hypotheek, maar ook of je bepaalde verzekeringen of misschien een overbruggingshypotheek nodig hebt.

Als je weet wat je kunt lenen en eventueel kunt overbieden kun je net iets zekerder de huizenmarkt opstappen. Het helpt je om gerichter te zoeken, na te denken over de wensen die je hebt voor je nieuwe woning en helpt teleurstellingen te voorkomen.

Terugblikken op het aankopen van onze woning tipsDromerige woning in Drimmelen

 

Woonwensen

De zoekresultaten van Funda zijn eindeloos als je niet weet waar je naar opzoek bent. Is het een appartement, tiny house, een studio, een tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-één kap of zelfs een vrijstaande woning? Het is verstandig om goed over je wensen na te denken en eens wat wijken/gebieden te gaan verkennen. Het is namelijk belangrijk dat jij je voor langere tijd ergens goed voelt. Verhuizen is een dure hobby en daarom wil je dat het liefst niet al te vaak doen.

Maar kijk ook vooral wat reeële woonwensen zijn. Wat is de ligging van de tuin en wil je überhaupt wel een tuin? Hoeveel vierkante meters woonoppervlak wil je? Wil je dichtbij voorzieningen en/of het openbaar vervoer wonen? Heb je dit duidelijk dan kun je eens verder gaan kijken naar wensen zoals de keuken, badkamer en het aantal slaapkamers.

 

 

Woonwensen II

Maak ook voor jezelf duidelijk of je wilt gaan voor een instapklare woning of een kluswoning? Een kluswoning is dan misschien wel meer werk, maar deze kun je waarschijnlijk voor een betere prijs bemachtigen dan een kant-en-klaar huis. Bij deze woningen zullen namelijk meer mensen in de rij staan en dan moet je al snel diep in de buidel tasten. Keuzes, keuzes, keuzes. Het maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Het is dan ook verstandig om je kennis up-to-date te houden. De verbouwingen van programma’s als Kopen Zonder Kijken zijn niet heel reëel, maar het aankopen van een woning en de hobbels die erbij komen kijken komen ook veelvoudig aan bod. Leer de markt kennen, vergelijk huizen, ga eens langs tijdens open huizen zodat je kunt voelen wat je voor je zuurverdiende centen kunt kopen. Dit helpt je al een eind op weg om dingen in perspectief te zien. Hoe realistischer je wensen en kijk op de woningmarkt wordt, hoe beter.

 

Terugblikken op het aankopen van onze woning tipsDromerige woning in Drimmelen

 

(Aankoop) makelaar

Als je al even op zoek bent en door de bomen het bos niet meer ziet, niet weet of je woonwensen (als starter) reëel zijn, kom je er met bezichtigingen niet tussen, heb je nooit het winnende bod of kun je wel wat advies gebruiken? Dan is het een goed idee om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar kan ook heel erg fijn zijn als je een drukke agenda hebt of bijvoorbeeld heel veel stress ervaart tijdens dit proces.

Zelf hebben wij ook een aankoopmakelaar ingeschakeld. De eerste woning waar wij serieus interesse in hadden bleek een emotionele erfenis te zijn en dat bracht wat onverwachte hobbels met zich mee. We hebben ons goed laten adviseren en de aankoopmakelaar het woord laten doen. Helaas is dat huis het niet geworden (achteraf maar goed, want er waren meer geborgen verbreken dan wij hadden voorzien) maar was dit wel een hele mooie opstap naar het huis waar wij nu wonen.

Ben je wonend in Limburg en misschien zelfs in de omgeving van Venlo en kun je advies van een makelaar of financieel advies goed gebruiken? Dan staat Hauzer & Partner (makelaar Venlo) goed aangeschreven. Ze adviseren bij de verkoop van je huidige huis, helpen met de prijsbepaling en hebben voor velen wel een mooi huis te koop in Venlo. Een ruim assortiment waar ook hele mooie starterswoningen tussen zitten.

 

starterswoning verbouwen

starterswoning verbouwen
starterswoning verbouwen
starterswoning verbouwen
Terugblikken op het aankopen van onze woning tips
Terugblikken op het aankopen van onze woning tips
Terugblikken op het aankopen van onze woning tips

 

Nog wat laatste tips

Ik kijk zelf nu met een grote glimlach terug op het hele proces. Als je eenmaal beet hebt gaat het hard. Thomas en ik besloten tijdens de bezichtiging van het huis al een eerste bod uit te brengen en hebben goed naar het verhaal van de makelaar geluisterd waardoor we nog een voorstel konden die die goed aansloot bij de persoonlijke situatie van de verkopers. Wij hebben ze namelijk 3 maanden de tijd gegeven om een nieuwe woning te zoeken. Dit gaf ons bod het zetje wat we nodig hadden, een persoonlijke gun factor én het winnende bod.

Die drie maanden gaven ons de tijd om even op adem te komen en rustig over de verbouwingsplannen (die ik uitgebreid heb vastgelegd) na te denken. Hierdoor hebben we denk ik ook betere keuzes kunnen maken. Hebben we veel zelf kunnen doen en is ons huis echt een thuis geworden.

Mijn belangrijkste tip is naast het hoofd koel houden in deze hysterische markt, het volgen van je gevoel en je hart. Maak van je hart geen moordkuil, spreek vooral je wensen uit. Waar voel jij je prettig bij? De wensen van een ander hoeven niet jouw ideale woning te zijn. Maar wees ook reëel, als starter kun je niet gelijk het huis van je dromen kopen. Zorg eerst maar eens dat je de markt op komt, voor minimaal 10 jaar woonplezier hebt én dan kun je nog weleens verder zien. Kun je dat wel? Lucky you, koester het én ga er keihard van genieten!

 

Hoe ziet de woning van jouw dromen eruit?

 

Liefs Linda

 

 

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Sinbono vegan tas
Drawstring Handbag van Sinbono | Vegan

Noord-Brabant, oktober 2021 [dropcap]W[/dropcap]aar veel duurzame merken zich op klassiekers en basics richten, richt Sinbono haar pijlen op fabulous and...

Sluiten