Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen

Dit is het moment om je garderobe te verduurzamenBiesbosch, mei 2020

De Corona crisis raakt ons allemaal, en dat zien we vooral terug in ons koopgedrag. Ruim 80% van de Nederlandsers heeft tijdens de eerste weken van de crisis geen geld meer uitgegeven aan nieuwe kleding. Veel houden de vingers op de knip om te sparen, omdat we inzien dat we veel minder nodig hebben dan we dachten. Maar ook omdat uitgaven patronen iets verschuiven. Zo geven we meer uit aan bijvoorbeeld een verbouwing in huis, woonaccessoires en planten. Het minder kopen van nieuwe kleding en spullen is vooral een cadeautje voor onze aarde.

We worden even met onze neus op de feiten gedrukt en moeder aarde krijgt een adem pauze. Nu alles langzaam aan weer een beetje op gang komt, hoop ik dat we onze duurzamere levensstijl voort kunnen zetten. Want de tijd om aan onze droom garderobe te werken is nu! Waarom dat zo is, leg ik je in dit artikel stap voor stap uit. Laten we met zijn allen deze crisis gebruiken om naast een reset, voor een hele nieuwe levensstijl te kiezen. En als ik het kan, dan kan jij het vast en zeker ook! Om je alvast op weg te helpen deel ik in het artikel ook nog een hele fijne kortingscode.

 

 

 

-Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen-

A Wholesome Closet

 

 

Dit artikel is in samenwerking met Wolf & Storm ontstaan.

 

Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen

Linda's Wholesome Life
Wolf and Storm Fair Fashion Linda's Wholesome Life
Wolf and Storm Fair Fashion Linda's Wholesome Life

 

Wat heeft de crisis mij, en hopelijk ook jou geleerd?

Als er iets is wat ik van deze crisis geleerd heb, is het dat ik nóg kritischer ben gaan kijken naar wat ik heb, gebruik en wat ik écht nodig heb. Veel dingen die we hebben vallen in de categorie nodig, enkele keren nodig of in de categorie pure luxe. Designer tassen, 60 paar schoenen en oneindig veel accessoires vallen ineens in de luxe categorie omdat je, nu de dagen veel simpeler zijn en veelal thuis doorgebracht worden, minder nodig zijn. Je wordt simpelweg blij van minder. Eigenlijk al snel een heel tevreden mens. Daarnaast ben ik mij nog meer op kwaliteit gaan focussen. Iedere euro die je uitgeeft is tenslotte een stem. En hoe veel kleding merken en/of bedrijven werknemers behandelen in deze crisis, zegt heel veel over de mentaliteit van het bedrijf zelf. Wat je jezelf af kunt vragen is of je hierin mee wilt of kunt gaan. Het gaat hier voornamelijk over het ontslaan van medewerkers, fabrieken met half afgemaakte collecties laten zitten zonder de gewerkte uren te betalen, en ga zo maar door.

 

 

De tijd om je koopgedrag te veranderen, is nu!

Meer geld uit kunnen geven aan kleding is ook een stukje luxe, niet iedereen kan meer geld uitgeven aan kleding. Hier zijn natuurlijk genoeg alternatieven voor. Zo is de tweedehands en vintage markt best wel groot. Je ziet dat tijdens de crisis ook veel mensen hun kledingkast uit hebben gezocht en onwijs leuke items die weinig gedragen zijn voor een leuk bedrag weg doen.

Tweedehands inkopen doen is ook weer een stuk duurzamer dan steeds weer goedkope kleding te kopen bij Fast Fashion merken. Bedrijven die onder het Fast Fashion label vallen zijn de merken die haast iedere week nieuwe items aanbieden. Bekende namen als H&M, Zara, Mango,Bershka, Primark, Monki en ga zo maar door. Bekijk eens welke bekende merken er aan de hoofdstraten zitten in de grotere steden, deze vallen grofweg gezegd onder het Fast Fashion label.

Ruim bijvoorbeeld ook eens met een kritische blik je kast op. Trek je kleding aan. Wat past er niet meer? Waar voel jij je niet meer lekker in? En wat hangt er al jaren ongedragen in de kast? Dit zijn items die je heel makkelijk door kunt verkopen. Heb je gelijk weer een leuk zakcentje om mooie duurzame kledingitems ervoor terug te kopen en jouw garderobe meer vorm te geven.

Een trend die we al wat langer op social media, met name op Instagram, voorbij zien komen is de hashtag; Who Made My Clothes. Met #whomademyclothes kun jij bekende merken vragen wie jouw kleding gemaakt heeft. Het is onderdeel van een campagne om meer transparantie te verkrijgen in de kledingindustrie. Dit is namelijk een heel grijs gebied.

 

Wolf and Storm Fair Fashion Linda's Wholesome Life

Wolf and Storm Cleo Tuniek

 

De tijd om je droom garderobe samen te stellen is nu

Merken die zich inzetten voor eerlijke lonen, van de katoenboer tot het naaiatelier en de verkoper, een schonere aarde (want de kledingindustrie is een super vervuilende industrie) en het creëren van meer bewustwording bij de consument, krijgen gelukkig een steeds groter podium. Deze merken brengen niet iedere week nieuwe collecties op de markt, omdat dit tempo voor de gehele supply line eigenlijk helemaal niet gezond en vol te houden is. Maar brengen 1, 2 of uiterlijk 4 collectie op een jaar uit.

Persoonlijk denk ik ook dat we terug moeten naar uitbrengen per seizoen, of per twee seizoenen, in plaats van per week. Hierdoor waarderen mensen de kleding die ze in hun kast hebben veel meer. En voorkom je veel afval omdat kleding zo enorm trend gevoelig is.

Hier kun je zelf ook goed op inspelen. De verleiding om iedere week te winkelen te weerstaan is één ding. Gelukkig heeft de crisis hier een groot aandeel in gehad, doordat winkels gesloten waren en mensen hierdoor voor zo’n 90% minder zijn gaan (online) winkelen. De drang om steeds wat nieuws te kopen is hierdoor hopelijk drastisch afgenomen. Het ideale moment om oude gewoontes te doorbreken en plaats te maken voor nieuwe.

Wolf and Storm Cleo Tuniek
Wolf and Storm Cleo Tuniek
Wolf and Storm Fair Fashion Linda's Wholesome Life
Wolf and Storm Fair Fashion Linda's Wholesome Life

 

Het vinden van je persoonlijke stijl is key

Een tweede puntje is het leren kennen van je eigen stijl. Hierin spelen een paar factoren een grote rol. Denk hierbij aan jouw figuur, wat staat jou goed en wat past er bij jouw lichaamsbouw en lengte? Kleding die je mooi staat, daarin zal je jezelf ook al snel veel lekkerder voelen. Dit draagt eraan bij dat je jouw kleding dan automatisch ook vaker zal gaan dragen. Persoonlijke smaak komt hier ook bij kijken.

Laat bijvoorbeeld ook eens iemand een kleurentest bij jou uitvoeren. Ben je een persoon die goed wegkomt met felle kleuren, of juist de basis kleuren of veel natuurlijke tinten? Komen warme of juist koele tinten beter uit bij jou? Denk hierbij aan je huid maar ook aan de kleur van je haar. Laat jezelf hier ook weer niet teveel door beperken. Het zijn handige hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het vinden van jouw stijl, zeker geen keiharde regels die nageleefd moeten worden. Want van hokjes denken wordt niemand gelukkig op de lange termijn.

 

Wolf and Storm Cleo Tuniek

Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen
Wolf and Storm Cleo Tuniek
Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen

 

Vul je kledingkast met basis items

Wat mij enorm helpt bij het vormen van mijn droom kledingkast is het aanschaffen van de juiste basis items. Ondertussen weet ik welke kleuren mij goed staan, welke pasvorm mij het beste staan én waar ik mij het lekkerst in voel. Zo heb ik door mijn suiker allergie, PDS en/of vermoeidheid nogal snel last van een flinke opgeblazen buik. De ene dag kun je mij in een strak jurkje spotten, omdat mijn buik dit toelaat, de andere dag kleed ik mij naar mijn opgeblazen buik en kies ik ervoor om loszittende kleding te dragen. Omdat ik mij hier lekkerder in voel, en dit ook minder druk geeft op mijn buik.

De kleuren wit en beige vind je in overvloed in mijn kast. Mijn basis items hebben vaak deze kleur. Maar ook de kleur groen maakt mij enorm blij. Natuurlijk heb ik ook een paar gekleurde items in mijn garderobe. Deze zijn een aanvulling op mijn basis items. Het is namelijk leuk om af te wisselen. En die basis items? Daarvan weet ik dat ik 1001 combinaties kan maken. Alles past bij elkaar, en ook dat geeft weer heel veel rust.

 

Wolf and Storm pakket

People Tree Wide Hoop Earrings
People Tree Wide Hoop Earrings
People Tree Wide Hoop Earrings

Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen

People Tree Wide Hoop Earrings
People Tree Wide Hoop Earrings
Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen

 

Vrouwen die het verschil durven te maken

Marlieke is een Nederlandse powervrouw die zich ook hard maakt in de Fair Fashion wereld. In haar mooie en inspirerende online shop inspireert ze talloze vrouwen om het verschil te maken. En ik sluit mij graag aan bij haar wolfpack. Ik ontving eerder al een prachtige vegan Matt & Nat portemonnee van haar, daarna wist ik al snel dat ik geen nieuwe leren items meer wil kopen.

 

 

Deze keer kreeg ik een prachtige set oorbellen van People Tree opgestuurd. Wie mij al langer volgt weet dat ik dol ben op mooie sieraden en ook graag afwissel. Maar sieraden moeten uiteraard ook wel duurzaam zijn. Als je juwelen van People Tree koopt weet je dat je naast een duurzaam item ook een item in huis haalt waarvan de makers eerlijk betaald hebben gekregen voor de geleverde arbeid. En dat maakt het dat de items in mijn ogen nóg mooier worden. En ik ze met nog veel meer plezier kan dragen.

Je vindt de Wide Hoop Earrings van People Tree bij wolf & Storm voor €24,95.

 

Wolf and Storm Fair Fashion Cleo Tuniek

Wolf and Storm Fair Fashion Cleo Tuniek
Wolf and Storm Fair Fashion Cleo Tuniek
Wolf and Storm Fair Fashion Cleo Tuniek

Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen

 

Duurzaam, mooi & vooruitstrevend

Daarnaast is Marlieke bezig met het opzetten én uitbreiden van haar eigen kledinglijn. Deze she wolf lanceerde al een mooie tijdloze basis items onder haar Wolf & Storm label en is druk bezig deze lijn uit te breiden. Ik vind het dan ook meer dan speciaal dat ik een prachtig pakketje van haar mocht ontvangen, met de prachtige oorbellen en een fijne groene tuniek wat je op diverse manieren kunt dragen en stylen. Hierdoor is hij in ieder seizoen wel te dragen. En zo kun je veel meer uit je kleding halen.

De tuniek is fair gemaakt in Portugal, van biologisch katoen en G.O.T.S. gecertificeerd. Dit staat voor Global Organic Textile Standard. Ieder jaar worden deze gecertificeerde fabrieken gecontroleerd op de stoffen, ecologische standaarden, samen met de sociale omstandigheden.

Ben je enthousiast geworden over een duurzame droom garderobe? Dan kan ik je bij deze een leuk zetje in de juiste richting geven. Met de code linda15 krijg je namelijk 15% korting op je eerstvolgende bestelling bij Wolf & Storm!

Je vind de Cleo tuniek van Wolf & Storm in de online shop van Wolf & Storm voor €74,95.

 

Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen

Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen
Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen
Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen

 

Het begin van jouw duurzame reis

Ik snap heel goed dat je na het lezen van dit artikel misschien jezelf een tikkeltje overweldigd voelt. Het is namelijk een bonk aan informatie en om heel eerlijk te zijn, toen ik aan dit avontuur begon zag ik ook door de bomen het bos niet meer. Webshops als Wolf & Storm helpen je goed op weg door een mooi aanbod aan fijne merken en kledingitems aan te bieden. Zo hoef je zelf niet opzoek naar informatie over een merk, en of het eerlijk of duurzaam is. Als je eenmaal een beetje wegwijs bent geworden komt dat vanzelf wel. Net als het leren lezen van de labels in je kleding.

Wat ik je vooral mee wil geven, begin klein, met kleine stapjes. Ook Rome is niet in één dag gebouwd en het bouwen aan jouw duurzame garderobe zal ook lang kunnen duren. Als je bij ieder nieuw (of tweedehands) item maar een bewuste keuze maakt. En wat niet meer goed voelt in je kast kun je altijd weggeven of verkopen. Ook dat is duurzaam!

Vertel eens, hoe ziet jouw garderobe eruit? Hoe bewust ben jij als je kleding koopt? Let je dan al op de materialen waar het van gemaakt is? Shop je tweedehands of juist alleen nog Fair Fashion items? Laat het mij zeker weten. Vind ik leuk om te lezen. En vooral veel succes met jouw duurzame reis, op weg naar je droom garderobe.

 

Wat is jouw eerstvolgende duurzame stap?

Liefs Linda

 

 

Het artikel: ‘Dit is het moment om je garderobe te verduurzamen’ bevat items die mij toegestuurd zijn. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

9 Reacties

 1. 10 juni 2020 / 00:20

  Gave foto’s! Ik let niet heel bewust op of het duurzaam is, maar ik koop wel bewust. Wat voor mij inhoud: jurken die het jaar rond gedragen kunnen worden, niet meer kleding dan nodig, ruilparty’s met vriendinnen, etc.

 2. 9 juni 2020 / 07:51

  Bewuster(e) kleding kopen, het is wel een mooi streven. Voor sommige stukken probeer ik het, voor andere seizoens-kleding ook weer niet. Ik ben wel al jaren iemand die kleding meestal draagt tot ze zowat uit elkaar vallen

 3. 8 juni 2020 / 15:09

  Wat een prachtige foto’s! Daarnaast ook een heel mooi artikel om bewust bezig te zijn!

 4. 5 juni 2020 / 11:15

  Ik verbaas me elke keer weer hoe creatief je foto’s zijn. Zoveel voor één artikel. Love it. Ik ben zelf niet heel duurzaam geweest, omdat ik zwanger ben en echt andere kleding nodig had helaas. Al word ik niet heel blij van deze kleding haha.

 5. 4 juni 2020 / 14:20

  Wat prachtige foto’s en wat sta jij mooi met een hoedje!

 6. 3 juni 2020 / 13:14

  Wat een prachtige foto’s allemaal! Vooral die met de appel. Je bent net Eva uit het Paradijs : )

 7. 3 juni 2020 / 10:12

  eerlijk gezegd let ik er niet op en koop gewoon wat ik leuk vind en lekker vind zitten 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome Garden
Dit kun je in juni in de tuin doen | A Wholesome Garden

Biesbosch, mei 2020 [dropcap]A[/dropcap]ls ik een symbool moest kiezen voor de lente, dan zal het een baby zijn. Er gebeurd...

Sluiten