Dit kun je in juni in de tuin doen | A Wholesome Garden

Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome GardenBiesbosch, mei 2020

Als ik een symbool moest kiezen voor de lente, dan zal het een baby zijn. Er gebeurd in dit seizoen zo ontzettend veel, dat in een relatief korte tijd. Van kale bomen gingen we naar bloesem, van bloesem naar groene bladeren en vele struiken staan nu ook weelderig te bloeien. Hetzelfde geldt voor vele planten en bloemen die je eerder hebt gezaaid. Er komt zo onwijs veel op. Het is prachtig om te zien. De meest intensieve klussen zitten er voorlopig alweer op. Wat nu rest is voornamelijk wat snoei en onderhoudswerk. En vergeet vooral niet van je tuin te genieten! Wel alles uitgebreid op een rijtje, net zoals voorgaande maanden: dit kun je in juni in de tuin doen.

 

 

– Dit kun je in juni in de tuin doen –

A Wholesome Garden

 

 

A Wholesome Garden Rural Linda's Wholesome Life

A Wholesome Garden Rural Linda's Wholesome Life
Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome Garden
A Wholesome Garden Rural Linda's Wholesome Life

 

 

– Tuinonderhoud in juni –

dit kun je in juni in de tuin doen

 

Snoeien
Snoeien doet bloeien. En juni is bij uitstek hier een hele geschikte maand voor. Je kunt beginnen met de eerste uitgebloeide rozen te snoeien. Als je dit boven het eerste vijfblad doet (een blad met 5 deelblaadjes) dan zal er een nieuwe scheut uit komen.

Rond 21 juni (de langste dag van het jaar) maken veel planten een tweede groeispurt door. Het is handig om hier met snoeien op in te spelen. Denk hierbij aan haagplanten, die in de winter het blad verliezen. Maar ook de taxushagen mag je gaan snoeien. Tipje: doe dit niet onder de volle zon.

Heb je vrouwenmantel, rudbeckia, riddersporen, trollius, gaillardia, margrieten en nepeta in de tuin staan? Knip deze kort af al ze zijn uitgebloeid, dan kunnen ook zij zich opmaken voor een tweede ronde.

Andere planten met uitgebloeide bloemen hoef je niet te snoeien, hier kun je de uitgebloeide bloemen er zo uithalen. Het scheelt de plant ook veel energie, omdat het geen zaad aan hoeft te maken. En als je geluk hebt bloeien ze nog een keer.

 

Serama chicken Serama kip

Linda's Wholesome Garden

Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome Life
Macro foto bloem waterdruppels
Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome Garden

 

– Tuinonderhoud in juni –

dit kun je in juni in de tuin doen – deel II

 

Onkruid wieden
Onkruid groeit als kool, zeker als je jouw tuin goed water geeft. Onkruid wieden is een terugkerend klusje, maar zorgt er wel voor dat je tuin er mooi uit blijft zien. Zo voorkom je ook dat onkruid vol met zaad komt te zitten en zichzelf uitzaait in jouw tuin. Als je dan toch bezig bent kun je gelijk even de drietand door de tuin halen.

Als je dan toch een rondje door de tuin aan het doen bent kun je gelijk ook even controleren of je planten vrij zijn van luizen.

Water geven
Het lijkt de laatste jaren alleen maar droger te worden in Nederland. Het is dan ook logisch dat je tuin om meer water vraagt. Je kunt natuurlijk water uit een waterton halen en planten in potten water geven. De rest van de tuin kun je ook met de tuinslang goed sproeien. Het is namelijk erg belangrijk dat de grond goed vochtig is, zodat de planten en het gazon voldoende water op kunnen nemen. Als je jouw gazon te kort maait, zal het door de droogte sneller bruin kleuren.

Planten voeding
Bloeien vraagt veel enegrie van een plant. Weet je dat wanneer je een nieuwe plant koopt, deze gemiddeld voor zo’n 6 weken aan voeding in de potgrond meekrijgt? Omdat bloeien veel energie vraagt van een plant is het verstandig om deze regelmatig van wat extra plantenvoeding te voorzien. Ook de rozen mogen bemest worden.

 

 laurier bloesem Linda's Wholesome Garden

uienbol in knop macro fotografie
uienbol in knop macro fotografie
Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome Garden
Macro foto bloem waterdruppels
rural landelijk leven Linda's Wholesome Garden

 

– Dit kun je in de (moes)tuin doen –

eerst zaaien, dan oogsten

 

Zaaien in juni
Het gros van het zaaiwerk is als het goed is in april en mei al onder het glas of in de volle grond gezaaid. Wat overblijft zijn o.a. bieslook, kervel, snijselderij, peterselie, tuinkers en radijsjes.

Planten in juni
Ben je er wat laat bij maar gaat het toch kriebelen om een moestuin(tje) te beginnen? Gelukkig vind je bij diverse tuincentra’s mooie planten die j emet liefde verder kunt laten groeien. Denk hierbij o.a. aan verschillende soorten tomaten, paprika’s maar zeker ook aan kruiden zoals basilicum, munt en bieslook. De keuze is reuze.

Oogsten in juni
Mocht je aardbeien planten hebben staan, dan is de kans groot dat je deze maand de eerste rode aardbeien kunt gaan oogsten. Lekker!

 

Macro foto olijfboom

Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome Garden

Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome Garden
Dit kun je in juni in de tuin doen Linda's Wholesome Garden
Macro foto bloem waterdruppels

Landelijk leven tuinieren Linda's Wholesome Garden

 

– Genieten van het buiten leven –

maak je tuin zomer proof

De zomer maanden liggen om de hoek en het warmere weer blijft steeds langer hangen. Heb je genoeg ruimte in je tuin, dan is het wellicht leuk om ervoor te zorgen dat je deze zomer met nog meer plezier in je tuin kunt verblijven. Maak bijvoorbeeld plaats voor een zandbak als er kinderen zijn, of voor een zwembad of hottub.

Ook de avonden worden langer en de warmte blijft beter hangen. Hoe leuk is het dan om een buiten keuken te creëren? Ben je handig en heb je tijd over? Dan is dit een enorm leuk klusje om zelf te doen. Maar het kan natuurlijk ook heel gemakkelijk met een bbq. Opzoek naar inspiratie voor op de bbq? Zo maak je bijvoorbeeld zelf pizza’s die uitstekend op de bbq kunnen. En deelde ik eerder 3 makkelijke vegan gerechten die zo hup, op de bbq kunnen.

Daarnaas is juni ook een ideale maand om bijvoorbeeld wat achterstallig onderhoud van een schutting, schuurtje, kippenhok, kozijnen of de dakgoten uit te voeren. De kans op regen wordt steeds kleiner en dat geeft ruimte om wat aan te pakken. Zeker als je deze zomer grotendeels thuis blijft is het erg leuk om hier een frisse wind door te laten waaien. En wie wat uitzoekwerk doet hoeft niet perse veel geld uit te geven om het mooi en gezellig te maken.

Landelijk leven tuinieren Linda's Wholesome Garden
Landelijk leven tuinieren Linda's Wholesome Garden

 

 A Wholesome Garden

Vergeet vooral niet te genieten van al het moois dat de maand juni te bieden heeft. Ik geniet dagelijks van de prachtige bloemen en kan niet wachten tot de volgende lading open springt! Zoals de uienbollen, rozen en mijn favoriete annabellen. Heb je er al eens rustig bij stilgestaan of gezeten, en gezien hoeveel mooie insecten hier opaf komen? Fotograferen ervan vind ik ook zo leuk om te doen. Zeker na een regenbui, dan is alles zo helder en fris van kleur. Daarnaast is de tuin een perfecte plek om mooie foto’s te maken. Tipje voor wie nog eens wat leuke foto’s (van zichzelf of familieleden etc.) wilt maken. Leef je vooral heerlijk uit buiten, dat beetje extra vitamine D zal ons goed doen.

 

Waar kijk jij in juni naar uit?

 

Liefs Linda

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Floyd Linda's Wholesome Life
Einde van een heel mooi hoofdstuk

Biesbosch, mei 2020     - Einde van een heel mooi hoofdstuk - Floyd  [dropcap]D[/dropcap]e afgelopen anderhalve week zijn als...

Sluiten