De voordelen van kokoswater

Ik kan mij mijn eerste verse kokosnoot nog goed herinneren. Na een wandeling door de natuur in Australië mocht ik als jong meisje mijn eigen kokosnoot uitzoeken en openmaken. Dit was een hele opgave en de smaak viel behoorlijk tegen. Als kind verwachtte ik namelijk een bounty achtige smaak en een verse kokosnoot is verre van dat. Jaren later heb ik in Azië het drinken vanuit een verse jonge groene kokosnoot écht weten te waarderen. Het is een heerlijke natuurlijke dorstlesser die ook nog een positieve werking heeft op het lichaam.

Thuis groeien de jonge kokosnoten helaas niet aan de boom en zocht ik naar goede alternatieven. Deze zijn wat schaars omdat veel merken suikers, smaak- en zoetstoffen toevoegen. Toch is er een merk wat ik vandaag uitlicht en wil ik jullie wijzen op een hele toffe winactie! Daarnaast neem ik jullie mee naar de mooiste avond op de Azoren.

 

De voordelen van kokoswater

 

Obrigado coconut water kokoswater Sao Miguel AzorenSunset Sao Miguel Azores Mosteiros

Obrigado coconut water kokoswater Sao Miguel Azoren
Obrigado coconut water kokoswater Sao Miguel Azoren
Obrigado coconut water kokoswater Sao Miguel Azoren

 

Sinds ik het kokoswater heb ontdekt vind ik het drinken ervan een hele fijne afwisseling. Zoals jullie misschien wel weten eet ik zelf vegan en zoveel mogelijk suikervrij. Hierdoor vallen de frisdranken en vele sapjes al af. Water blijft de beste dorstlesser, maar weet jij ook dat het drinken van kokoswater minstens net zoveel voordelen heeft als water? En dat het een hele gezonde natuurlijke dorstlesser is?

Ik kan mij onze hikes in Thailand ook nog goed herinneren. Eenmaal aangekomen op ons beginpunt, na een lange tocht door de tropen, kocht ik meestal gelijk een verse jonge kokosnoot. Deze kraampjes verkopen de kokosnoten gekoeld in ijswater en hakken ze voor je neus open. Verser kan dus niet. En mijn lichaam was er onwijs blij mee. Keer op keer. De Thaise mensen leerden mij al dat na een lichamelijke inspanning het drinken van kokoswater zelfs nog beter is voor je lichaam dan gewoon water. Vandaag neem ik de tijd om hier met jullie doorheen te lopen.

 

 

A perfect getaway

De Azoren staan weliswaar vol met tropische planten en palmbomen, een verse jonge kokosnoot heb ik hier niet gezien. Gelukkig wordt er wel kokoswater in pakken verkocht en ontdekte ik dat een mix van ananas sap en kokoswater ook super lekker is. Zelfs tijdens een romantische zonsondergang op het strand sla ik een wijntje over en geniet ik van een verkoelend sapje. Heerlijk. Het blijkt een perfecte avond te zijn. Het is alleen ons, de natuur, de golven die zich op de rotsen storten en de ondergaande zon.

 

Obrigado coconut water kokoswater Sao Miguel Azoren

Obrigado coconut water kokoswater Sao Miguel Azoren
Obrigado coconut water kokoswater Sao Miguel Azoren
Obrigado coconut water kokoswater Sao Miguel Azoren

 

This is how i like my coconut water best, straight from the nut!

 

Obrigado de voordelen van kokoswater

Obrigado de voordelen van kokoswater
Obrigado de voordelen van kokoswater
Obrigado de voordelen van kokoswater

 

De voordelen van kokoswater

Kokoswater bestaat voor 95% uit water, maar bevat ook vele voedingsstoffen als vitamines, mineralen, suiker, aminozuren en fytohormonen (dit zijn plantenhormonen). Deze voedingsstoffen bieden veel voordelen voor het lichaam. Ze zijn voedzaam, maar hebben ook een antibacteriële en antivirale functie, het is ontstekingsremmend en bevat antioxiderende eigenschappen. En dat komt allemaal uit zo’n natuurlijke noot. Bijzonder, vind je niet?

 

 

De voordelen van kokoswater op een rijtje

Natuurlijke dorstlesser

Het is een natuurlijke dorstlesser die het lichaam hydrateert. Dit komt doordat de drank 5 essentiële elektrolyten bevat die het lichaam helpen de temperatuur te reguleren. Daarnaast bevat kokoswater o.a. belangrijke mineralen als kalium, magnesium, calcium, natrium en fosfor. Deze helpen lichamelijke prestaties te verbeteren en voorzien het lichaam van energie.

Het verbetert de spijsvertering

Wist je dat kokoswater ook heel goed voor je is als je last hebt van buikgriep? De bio-actieve enzymen bevorderen namelijk de spijsvertering. Daarnaast wordt het ook gebruikt om tropische ziektes te behandelen als dysenterie, constipatie en parasieten.

Het bevat weinig caloriën

Kokoswater bevat slechts 19 calorieën per 100 ml en dat is, in vergelijking met andere vruchtensappen, met als voorbeeld Cola 42 kcal per 100 ml of Appelsientje met 41kcal per 100 ml, beduidend minder. En dan ook nog eens uit een natuurlijke bron. Daarnaast zal je als je alle frisdranken die je drinkt vervangt door kokoswater zelfs afvallen. Het past dus heel erg goed thuis in ieder dieet en in iedere gezonde levensstijl. Daarnaast helpt kokoswater het lichaam minder zuur te maken waardoor de pH waarde normaliseert.

Het is gezonde energie voor hersenen en spieren

Kokoswater bevat net als bananen en avocado een hoog gehalte aan kalium. Kalium bevordert namelijk de cognitieve functies en helpen het zenuwstelsel optimaal te houden. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam, helpt het bij het behouden van een gezonde bloeddruk, aanmaak van lichaamseiwitten en heeft het een positieve werking op allergieën.

Kokoswater helpt je jong te houden

Kokoswater bevat een groep plantaardige hormonen die verbonden zijn aan groei, ontwikkeling en veroudering van de plant. Deze cytokines hebben een anti-verouderingseffect op menselijke lichaamscellen. Het is daarom een mooie toevoeging op een voedingspatroon voor wie vroegtijdige veroudering wilt voorkomen.

Helpt het immuunsysteem te versterken

Het kokoswater bevat een hoog gehalte aan laurinezuur en een middellang vertzuurketen heeft kokoswater een antifungale, antivirale en antibacteriële functie. Daarnaast kan het helpen het immuunsysteem te versterken en om verschillende ziekten en aandoeningen te voorkomen. Het heeft vooral een positief effect op schimmelinfecties zoals Candida die in de darmen leven.

 

Sao Miguel Azoren Ponta Delgada

Sao Miguel Azoren terra nostra garden
Sao Miguel Azoren terra nostra garden
Sao Miguel Azoren terra nostra garden 

Obrigado! – Staat voor ‘bedankt’ in het Portugees

 

Obrigado & Win you own coconutnut tree

Het is heel erg fijn dat wij hier in Nederland de voordelen van vers kokoswater uit een pak of flesje kunnen halen. Wat ik erg belangrijk vind is dat het water geen toegevoegde suikers en smaakversterkers bevat. Maar het proces van het groeien en het oogsten van de kokosnoten vind ik minstens net zo belangrijk.

Obrigado is een Braziliaans merk welke op een verantwoorde en duurzame manier kokoswater produceert op eigen land. Een farm in Bahia, Brazilië. Op deze farm hebben de palmbomen zelfs een eigen barcode zodat ze precies zien wat de boom aan voedingsstoffen nodig heeft. Daarnaast investeert Obrigado in cultuur en onderwijs in de Braziliaanse regio Bahia.

Nu heeft Obrigado een onwijs toffe winactie lopen. Bij aankoop van een product van Obrigado maak jij kans op het winnen van jouw eigen palmboom in Bahia. Een jaar lang krijg jij de opbrengst van deze boom, je drinkt een jaar lang gratis kokoswater én win je zelfs een trip voor twee naar Brazilië om jouw palmboom te bezoeken. Het drinken van kokoswater brengt dus écht alleen maar voordelen met zich mee!

 

Drink jij weleens kokoswater?

 

 

See you next time voetnot

 

 

 

 

 

Dit artikel is in samenwerking met Obrigado gemaakt. Lees mijn disclaimer.

18 Reacties

 1. 15 juli 2018 / 16:20

  Prachtige foto’s heb je weer gemaakt, je kan zo voor een magazine werken als fotografe! Ik vind kokoswater echter totaal niet lekker dus dat drink ik nooit.

 2. 15 juli 2018 / 11:04

  Kokoswater en kokos ben ik niet fan van, maar van de kokoskoeken wel haha! Wat heb je weer een prachtige foto’s gemaakt en wat een toffe samenwerking zeg

 3. 13 juli 2018 / 12:34

  Wat een mooie samenwerking. Mooi werk heb je geleverd! Ik houd van kokoswater. I Love it I love it I love it!

 4. 12 juli 2018 / 19:25

  Je hebt me nu wel heel benieuwd gemaakt naar kokoswater. Ik ga het een keertje uittesten. Prachtige foto’s heb je gemaakt

 5. 12 juli 2018 / 11:41

  Wat heb je weer mooie foto’s gemaakt!

  Ik zou het bijna kopen, maar ik heb een lichte aversie tegen kokos….

 6. 12 juli 2018 / 08:36

  Kokokwater is al bekend voor mij. Vroeger drank ik gelijk uit de kokos zelf en de zacht fruit in de binnenkant is ook lekker.

  • Linda
   Auteur
   13 juli 2018 / 13:48

   Jaa ik ben ook echt dol op het fruit aan de binnenkant. Ik lepel hem tot de bodem uit, kleine guilty pleasure haha 🙂

 7. 11 juli 2018 / 13:34

  Och Linda wat een prachtige foto’s weer! Ik ben niet zo’n fan van kokoswater, in tegenstelling tot verse kokos vind ik het uit zo’n pakje toch niet zo lekker. Misschien mis ik de Thaise geuren om me heen of de warme zonnestralen, maar zo thuis drinken voelt het toch niet helemaal goed 😉

  • Linda
   Auteur
   13 juli 2018 / 13:49

   Dat had ik aan het begin ook hoor, heb je thuis al geprobeerd het met een rietje te drinken? Dan is het net of je terug bent in Thailand 😉

 8. 11 juli 2018 / 11:55

  Ik vind de smaak van kokos helaas niet zo lekker. Prachtige foto’s heb je weer gemaakt!

 9. 11 juli 2018 / 10:33

  Wat een gave foto’s! Ik ben dol op kokos, maar ik heb nog niet eerder kokoswater gedronken, dus ik ben enorm benieuwd!

 10. 11 juli 2018 / 10:17

  Waauww wat een prachtige foto’s zeg! 🙂 Ik drink zelf ook graag kokoswater, heerlijk verfrissend inderdaad 😀

 11. 11 juli 2018 / 09:50

  Wat een mooi verhaal vertel je erbij! Ik heb zelf jaren geleden een reis naar Indonesië gemaakt en daar zijn we naar een ‘onbewoond eiland’ gevaren met lokale bevolking. Mijn eerste kokosnoot dronk ik daar en het was verrukkelijk! Ik denk daar nog altijd met mooie herinneringen aan terug. Mag ik vragen waar je Obrigado kunt kopen en wat de prijs is?

  • Linda
   Auteur
   11 juli 2018 / 10:16

   Wat een mooie herinnering! Zulke tripjes vergeet je nooit meer en hopelijk ben je even terug als je het weer drinkt ☺️ Obrigado ligt volgens mij wel in alle supermarkten en tankstations ☺️?

 12. 11 juli 2018 / 07:40

  Wat ziet het er mooi uit! En ik ben ook dol op kokoswater <3

  • Linda
   Auteur
   11 juli 2018 / 10:17

   Ik vind het ook zo fijn dat het naast de lekkere smaak ook zoveel voordelen met zich medebrengt, nu wil ik iedere dag wel een glaasje drinken ♥️?

 13. 11 juli 2018 / 07:20

  Wat een prachtige foto’s bij het zonlicht! Ik kan me voorstellen dat het een onvergetelijke avond was op zo’n mooie plek en in zo’n prachtige setting.
  Kokoswater heb ik nog nooit gedronken, maar je maakt me zeker nieuwsgierig. Ik drink namelijk wel altijd groene thee met kokos (gewoon van Pickwick) en vind die ook héérlijk. Ik kan me dus zo voorstellen dat ik net zo enthousiast word van kokoswater 🙂 Goed om te weten dat het veel goede effecten heeft!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Kruidvat Solait SPF 30 water resistant
Best getest: Kruidvat Solait High Sun Spray met SPF30

[dropcap]J[/dropcap]ouw huid beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon is belangrijk. En het is daarnaast dé manier om een...

Sluiten