Geld verdienen met je blog

Geld verdienen als influencerNoord-Brabant, mei 2021

Bloggen begon voor mij jaren geleden als hobby. Ik startte als gastblogger op een gezondheidswebsite en maakte hierna mijn eigen blog aan; Linda on a Mission. Columns over mijn leven met een chronische ziekte stonden centraal. Naarmate mijn energie iets toenam en mijn interesses verschoven ben ik overgestapt op Lifestyle by Linda. De naam zegt het al, een lifestyle blog. Met veel passie schreef ik over mijn favoriete lipsticks en vakanties. Al snel kreeg ik mailtjes voor samenwerkingen en het bezoeken van events, betaalde content volgde erna. Ik had geen idee dat ik een leuk zakcentje bij kon verdienen met mijn blog.

Inmiddels ben ik een echte niche blogger en staat Linda’s Wholesome Life ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En houd ik mij dagelijks bezig met het maken van content voor mijn blog én social media kanalen. Verdienen met mijn blog was niet de drive om te starten. Toch ben ik door de jaren heen heel wat wijzer geworden en ik deel graag met je hoe je geld kunt verdienen met een blog.

 

– Geld verdienen met je blog –

hoe ik van een hobby mijn werk maakte

 

Geld verdienen met blog tips

 

Wat is belangrijk als je geld wilt verdienen met je blog?

 

Waarom wil je bijverdienen met een blog?

Het is natuurlijk maar de vraag of jij persoonlijk achter het idee staat om geld te verdienen met je hobby. Dit is natuurlijk geen vereiste en mag ieder voor zich bepalen. Het leuke van geld bijverdienen is dat je jouw hobby zo ook uit kunt breiden. Je kunt o.a. investeren in een betere computer, camera, een harde schijf kopen om alles op te zetten of investeren in een mooier thema voor jouw website. Ook webhosting kost geld. Het is dan extra fijn als je de kosten met deze hobby kunt dekken. Alles wat je extra bijverdient is natuurlijk mooi meegenomen.

Vind jouw niche

De eerste stap is het vinden jouw niche. Als je er als blog uit wilt springen is het verstandig om sterk te zijn in jouw niche. Zorg voor interessante content en sprekend beeld. Vraag je af wat jij graag zou willen lezen op jouw blog. Zijn dat persoonlijke dagboekjes waarin je vertelt over jouw week. Ervaringen over iets wat jou uniek maakt? Denk aan een unieke studie, moederschap, een bijzondere hobby of talent. Zo zal je meer verkeer naar jouw blog trekken en dat maakt jouw stukje op het internet automatisch interessanter om mee samen te werken.

 

Geld verdienen met blog tips

 

– Verschillende soorten samenwerkingen –

Barterdeal

Er zijn verschillende manieren waarop je een samenwerking aan kunt gaan. Een laagdrempelige samenwerking is het ontvangen van een item/product en hier een uitgebreide review over schrijven. Zo kun je wennen aan het werken voor een webshop, merk of bedrijf. Denk hierbij aan spelling, werkdruk, verwachtingen, deadlines en het duidelijk maken van afspraken. Het ontvangen van een product zonder vergoeding noem je een barterdeal.

Er zijn veel startende of duurzame merken met klein marketing budget die op deze manier hun netwerk willen vergroten. Ook pr bureau’s werken hieraan mee, deze kunnen jou vrijblijvend producten opsturen. Als je een blog hebt met mooie content kan het zomaar zijn dat jij een mailtje krijgt van een pr bureau of ze jou op een perslijst mogen zetten. Voorbeeld van een grote barterdeal is een persreis. Zo kan het zijn dat jouw vliegticket, verblijf, eten en vervoer voor jou betaald worden. Best een leuk idee toch?

Affiliate marketing

Een laagdrempelige manier om een leuk centje bij te verdienen is affiliate marketing. Affiliate links zijn linkjes die jij plaatst naar een product waar je over schrijft. Als iemand dat product aanschaft (of iets anders op die website) en dit doet via jouw link, dan krijg jij een klein percentage van de aankoopsom. De persoon die deze bestelling doet betaalt jou hier niet extra voor en merkt hier ook niets van. Voorbeelden van netwerken die Affiliate links ondersteunen zijn Daisycon, Amazon, Bol.com en Linkpizza. Het enige wat jij hoeft te doen is jouw blog bij zo’n platform te registreren. Een BTW nummer en/of KvK nummer kunnen dan vereist zijn.

 

Geld verdienen met blog tips

 

Gesponsorde blogpost | Advertorials schrijven

De vorm van samenwerking die het meest actief is (en wat verdiensten betreft het meest stabiel) is het aangaan van een samenwerking waarin jij een advertorial schrijft. Hierin ga je een schriftelijke samenwerking aan met een merk of bedrijf. Je spreekt van tevoren af wat de invulling van het artikel is, hoeveel foto’s of plaatjes het artikel bevat, hoeveel betaalde links erin zitten en hoeveel woorden het artikel minimaal moet zijn. Artikelen die minder dan 400 woorden bevatten worden minder snel door Google opgepikt en zijn daardoor ook minder interessant. Tenslotte is het logisch dat een klant ook iets terug verwacht voor het artikel wat ze van jou inkopen.

Een platform waar ik al jaren fijn mee samenwerk is Blog Brains. Zij nemen de onderhandelingen met bedrijven van jou over en laten jou als blogger weten wanneer ze een interessante samenwerking hebben die in het door jou gekozen niche past. Je spreekt een vast tarief af. Dit is afhankelijk van de content die je levert, het aantal bezoekers van de website en de PA en DA waarde van jouw website. Dit is een vrij technisch onderdeel, maar heel kort door de bocht geeft het aan hoe interessant Google jouw website vindt. Hoe hoger het getal, hoe hoger Google jouw website plaatst als iemand zoekt op zoektermen.

Vervolgens stuur jij een pitch in voor de samenwerkingen die jou aanspreken. Word jij ervoor uitgekozen, dan heb je vaak 14 dagen de tijd om de content op te maken, in te sturen en te laten controleren op spelfouten. Het fijne is dat je vrij bent om het artikel zo te maken dat het bij jou blog past, en dus interessant is voor jouw doelgroep. Dit kan een geschreven artikel zijn, een review + advertorial of een kort perstripje waar je naast je verblijf ook nog eens betaald wordt voor het maken van de content.

Spreekt dit jou ook aan? Er wordt door Blog Brains regelmatig naar nieuwe bloggers gezocht voor leuke samenwerkingen.

Google Ads

Nog een passieve vorm van geld verdienen is het aanmaken van een Google Adsense account. Google plaatst random advertenties op plaatsen die jij voor Google aanwijst dat ze daar een advertentie mogen plaatsen. Je krijgt per klik betaald. Je wordt uitbetaald zodra je de betalingsdrempel hebt bereikt.

 

Geld verdienen met blog tips

 

Geld verdienen met social media

Koppel je blog aan social media kanalen. Sommigen zeggen dat blogs zijn verschoven naar Youtube, en de populariteit nu ligt bij social media platformen als TikTok en Instagram. Vooral als je veel volgers hebt kun je hier makkelijk veel geld verdienen. Je kunt via Facebook, Twitter, TikTok, Pinterest of Instagram publiek naar jouw blog krijgen, maar ook andersom.

Sommige merken of bedrijven zijn namelijk meer geïnteresseerd in een korte samenwerking op Instagram. Denk hierbij aan het laten zien van een product in een Story (met of zonder swipe-up link) of een foto die jij op je Instagram post. Een foto of video kan namelijk heel snel viral gaan op deze platformen, maar zijn nadelig omdat je niet gericht kunt zoeken op deze content. Hierin zal een blog altijd sterker blijven. Al is het wel een hele leuke manier om geld bij te verdienen.

Er zijn verschillende platformen die jou als social influencer aan gesponsorde content kunnen helpen. Denk hierbij aan Influentials en Blog Brains.

 

Verdien jij bij met jouw blog?

 

 

Liefs Linda

 

 

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

3 Reacties

 1. 11 mei 2021 / 20:43

  Ik verdien wel eens wat met mijn blog, maar doordat ik vooral over reizen blog, is dat het laatste jaar wel op een laag pitje komen te staan.

 2. 9 mei 2021 / 08:06

  Leuk om te lezen hoe jij je geld verdient met bloggen! Ik blijf het ontzettend mooi en knap vinden hoe je met jouw blog echt een duidelijke niche hebt gevonden en zo’n duidelijk herkenbare stijl hebt qua fotografie en schrijven. Dat maakt elke post – gesponsord of niet – gewoon helemaal jou 🙂
  Ik gebruik zelf ook graag BlogBrains. Verder ben ik fan van Linkpizza: ook een heel fijn platform voor samenwerkingen.

  • Linda
   Auteur
   10 mei 2021 / 10:48

   Dank je wel voor jouw onwijs lieve woorden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Een Griekse BBQ Kamado BBW Egg BBQ
Een Griekse vegan BBQ | Kamado BBQ

Noord-Brabant, mei 2021 [dropcap]T[/dropcap]erwijl ik in het zonnetje in de tuin zit te genieten, doe ik mijn ogen dicht en...

Sluiten