Voorjaarsschoonmaak | Dit vind je in mijn gootsteenkastje

Linda's Wholesome HomeNoord-Brabant, maart 2022

Een overzichtelijk en opgeruimd huis, dat is sinds de koop van ons huis mijn doel geweest. Met het uitzoeken en indelen van de keuken heb ik daar dan ook goed rekening mee gehouden. Waar ik als tiener de rasechte ‘out of sight, out of mind’ persoon was, wilde ik net zelfs de kasten tot in de puntjes georganiseerd hebben. Dit vraagt wat enige inspanning en een scherp oog. Je moet letterlijk kijken naar wat je écht nodig hebt en het goed opgeruimd houden. Na een jaar weet ik hier steeds beter mijn weg in te vinden. En is alles in de meeste kasten ook achter de deurtjes netjes opgeruimd. Met de voorjaarsschoonmaak haal ik overal even een frisse doek doorheen, samen met een frisse wind. Om alle puntjes weer even op de ‘i’ te zetten. Ik laat je zien wat je zoal in mijn gootsteenkastje vindt.

 

— Voorjaarsschoonmaak —

Dit vind je in mijn gootsteenkastje

 

Voorjaarsschoonmaak inhoud gootsteenkastje

zero plastic kitchen

 

– Niet lullen maar poetsen –

Naast opgeruimd een opgeruimd huis, wil ik ook vooral items hebben die aesthetically pleasing zijn. Dat wilt zeggen dat ze een lust voor het oog moeten zijn. Zo houd ik niet alleen bij mijzelf de moed erin om alles schoon en opgeruimd te houden, het maakt de dagelijkse bezigheden ook zoveel leuker. Het is ook een manier om overconsumptie tegen te gaan. Past het niet in het kleuren palette? Dan komt het er gewoon niet in.

Deze glazen melkflessen kocht ik eigenlijk om smoothies in te bewaren, maar vonden al snel hun plek naar de keuken voor hele andere redenen. Ik ben een groot fan van Baking Soda en gebruik het dan ook graag om mee te bakken én om mijn gootsteen schoon te maken. De stenen gootsteen is namelijk vrij kwetsbaar en het wit wil ik ook heel graag mooi wit houden. Poetsen met Baking Soda is dan echt een uitkomst. In de fles kan ik het mooi vochtvrij bewaren.

Hetzelfde geldt voor schoonmaak azijn, een simpel maar krachtig goedje. Daarom ook onmisbaar in de keuken. In de fles net wat makkelijker te hanteren. Ik gebruik het om schoon te maken en is tegelijkertijd een goede ontkalker. Fijn voor o.a. de gootsteen en vazen.

Voorjaarsschoonmaak inhoud gootsteenkastje

 

– Een lust voor het oog –

voorjaarsschoonmaak

De standaard verpakkingen van producten vind ik niet bepaald een lust voor het oog. Weckpotten of andere mooie glazen potten wel. Zo vinden mijn vaatwastabletten al snel hun weg naar een mooie beugelpot. Net als mijn pasta, granola, rijst en noten. Deze staan weliswaar niet in mijn gootsteenkast maar hebben wel een mooie prominente plek gekregen in de keuken. Juist omdat de glazen voorraadpotten met bamboe deksels overzichtelijk zijn. Het ziet er tegelijkertijd ‘clean’ uit.

Het halve circus staat in een mooi gevlochten mandje van zeegras. Deze heb ik een keer meegenomen bij de Action. Mooie items hoeven namelijk niet altijd duur te zijn. De witte zinken emmers (die ik inmiddels in 3 maten heb) zijn niet alleen een lust voor het oog. Maar ook ideaal als het aankomt op het onderhouden van mijn binnen planten, zoals het snoeien van de olijfbomen in de woonkamer. Maar ook met al het sopwerk. Ik probeer plastic zoveel mogelijk te vermeiden. De kleinste gebruik ik om iets in op te bergen.

De wasborstels zijn ook handig voor badkamer schrob klusjes en hardnekkige vlekken op de stenen vloer.

 

opbergen vaatwastabletten opberg tip

Voorjaarsschoonmaak inhoud gootsteenkastje

Ecover afwasmiddel

 

– De vaat –

Wat afwasmiddel betreft ben ik niet heel kieskeurig, maar het liefst gebruik ik wel een natuurlijke krachtpatser. Zoals een echte Nederlander betaamt, let ik altijd op de aanbiedingen als ik in de supermarkt ben. Ik ben een groot fan van Ecover. Als het nu aankomt op het wassen van kleding, het soppen van dingen in huis, of de vaat. Ecover zie je hier regelmatig in het assortiment voorbijkomen.

Enige tijd geleden mocht ik een mooi perspakketje van Ecover ontvangen en dat zijn van die momenten die toch altijd weer een glimlach op mijn gezicht toveren. De flessen van Ecover zijn namelijk gemaakt van 100% gerecycled plastic. Het vloeibare afwasmiddel is krachtig tegen vuil, zonder dat het agressieve chemicaliën bevat. En dat is ook weer een stuk beter voor onze planeet.

Een combinatie van kokosolie en suiker zorgt ervoor dat aangekoekte etensresten en vet goed worden bestreden. Zo is je vaat keer op keer weer sprankelend schoon. De flessen pak je inmiddels gemakkelijk mee in de supermarkt. Zoals de AH en de Jumbo. Ben je een fan van groot inslaan? Dan vind je hier ook fijne aanbiedingen.

 

Voorjaarsschoonmaak inhoud gootsteenkastje

 

 

– Onderhoud gietijzeren pannen –

voorjaarsschoonmaak

Het afgelopen jaar heb ik gietijzeren pannen helemaal ontdekt. Ik durf het nog niet aan om ze op mijn glazen inductie plaat te gebruiken. Maar ze gaan we regelmatig goed gevuld op de bbq of in de oven.

Het schoonmaken ervan kan soms een vies klusje zijn. Omdat gietijzeren pannen vettig moeten blijven, wordt het niet aangeraden om afwasmiddel te gebruiken als je ze schoonmaakt. Simpelweg omdat ze een ontvettende functie hebben.

Enkele maanden geleden kregen wij een scrubmat voor gietijzeren pannen cadeau. Deze mat maakt het een stuk makkelijker om jouw favoriete aangekoekte pan weer spik en span te krijgen. Sindsdien is deze onmisbaar geworden in mijn gootsteenkastje.

scrubmat gietijzer pan
Voorjaarsschoonmaak inhoud gootsteenkastje

 

Linda’s Wholesome Kitchen

Naast schoonmaakproducten vind je ook een voorraad vers gewassen handdoeken, tehedoeken en vaatdoeken in mijn gootsteenkastje. Dit is een vrolijke mix van neutrale kleuren en merken zoals Walra, Hema en Ikea. Al met al een bont gezelschap in mijn kleine, knusse keuken. Schoonmaken en koken is in deze keuken nooit een straf.

 

Wat vind je in jouw gootsteenkastje?

 

Liefs Linda

 

 

Enkele producten in dit artikel: ‘ Voorjaarsschoonmaak, dit vind je in mijn gootsteenkastje’ zijn beschikbaar gesteld ter review. Het artikel bevat daarnaast ook affiliate links. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Chanel bicolore long bifold wallet
Vintage over new

Noord-Brabant, maart 2022 [dropcap]M[/dropcap]ijn liefde voor vintage items is groot. Of het nu om de inrichting van mijn huis of...

Sluiten