Voordelen van natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging

Voordelen van natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging
Ze zeggen weleens dat je door schade en schande wijs wordt. Dat je met vallen en opstaan leert en een ezel zich niet drie keer aan een steen stoot. Was het maar zo simpel bij het vinden van de juiste huidverzorging als je een lichtelijk problematische huid hebt. Want wanneer je een droge, (extreem) gevoelige en/of vochtarme huid hebt, loop je al snel tegen problemen aan. Je bent dan niet alleen gevoeliger voor onzuiverheden, acne, eczeem, psoriasis of rosacea. Het vinden van producten die dit niet triggeren kan een hele opgave zijn. Vandaag wil ik je graag meer vertellen over natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging en jou kennis laten maken met producten die super zacht zijn voor de huid.

 

 

– Natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging –

mijn ervaringen en verhaal

 

‘Omdat het zo makkelijk is om je bij een probleemhuid neer te leggen.
Een oplossing zoeken lang duurt, maar uiteindelijk wel zal lonen’. 

 

 

Beauty Kitchen

 

– Mijn probleemhuid –

hoe het allemaal begon

 

Het begon al in mijn baby tijd, toen ik al snel flinke eczeem uitbraken kreeg. Wie last heeft van eczeem weet hoe pijnlijk deze overgevoelige, rode en schilferige plekjes kunnen zijn. Het enige wat mij echt hielp, en super zacht was voor de babyhuid, was zeezout. Heel simpel, heel puur, maar zeer effectief.

Als tiener ontwikkelde mijn huid en maakte mijn gladde huid plek voor acne, onzuiverheden, meerdere eczeem uitbraken en rode acne achtige bultjes die jaren later pas het stempeltje Acne Rosacea kregen. Ik heb hiervoor vaak bij de huisarts gezeten, informatie gevraagd bij de drogist, apotheek en heb er zelfs de dermatoloog enkele keren voor bezocht. Vaak verliet ik het pand met een recept voor steroïde cremes of alcohol dips. Behandelingen die pijnlijk waren, en eigenlijk niet veel goeds deden. Maar als een arts het voorschrijft, dan moet het toch wel goed zijn?

Het begon pas echt te lonen toen ik alle producten die in eerste instantie aangeraden werden links liet liggen. Inclusief de ’typische productlijnen’ van de apothekers en drogisterijen. Wat ik later leerde is dat deze producten ook alcohol of parfum bevatten. Triggers die je écht niet op een overgevoelige huid wilt smeren. Kennis over natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging was er bijna niet, en had ik daardoor zelf al helemaal niet.

Ook een uitgebreide allergietest hielp mij verder, ik bleek allergisch te zijn voor huisstofmijt, wei, verschillende pollen (bijvoet), phenoxyethanol (een onveilig alternatief voor siliconen) en bleek in verschillende voedselintoleranties te hebben als oesters, lactose, kippen eiwit en kippen eigeel. Dit zijn concrete dingen die enigszins wat moeite kosten om te achterhalen, maar waar je gelukkig wel mee verder kunt.

 

konjac spons Beauty Kitchen

Beauty Kitchen skincare
Prime Time Cream Cleanser Beauty Kitchen
Natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging

 

– Natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging –

een leerzame zoektocht

 

Door het bloggen maakte ik al snel kans met natuurlijke en/of dierproefvrije verzorgingsproducten. Van merken als Lush, the Body Shop, Dr. Hauschka, Dr. Organic, Sukin, Kruidvat Natures en Beauty Kitchen probeerde ik veel producten uit. Het was een ware zoektocht naar wat werkte voor mijn huid.

Wat ik door deze lange test periode geleerd heb is dat natuurlijke ongeparfumeerde niet de meest spannende producten zijn, maar wel een hoop ellende voorkomen. Ik leerde dat er een groot verschil zit tussen geparfumeerde en natuurlijk geparfumeerde producten. Las veel artikelen, ervaringsverhalen, bekeek documentaires of interessante YouTube video’s en leerde ingrediënten lijsten lezen als een pro. ‘Knowledge is power’, en dat heeft zich wel bewezen.

Het is iets wat ik iedereen aan kan raden. Het is namelijk belangrijk om te weten waar jouw huid op reageert en waarom het daarop reageert. Aanpassingen doorvoeren zal in het begin wennen zijn, maar het zal jouw leven uiteindelijk wel makkelijker gaan maken.

 

 

– Natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging –

Houd rekening met triggers

je kunt niet alles voorkomen

 

Nu ik veelal natuurlijke en ongeparfumeerde producten gebruik wilt het niet zeggen dat ik vrij ben van alle ongemakken. Was het maar zo dat alleen parfum en alcohol triggers zijn voor huidproblemen. Stress, slecht slapen, koud weer en een verminderde weerstand of een overactief immuunsysteem kunnen er nog steeds voor zorgen dat ik weleens uitbraken heb. Wat ik wel weet is dat de uitbraken minder heftig zijn als ik naar mijn eczeem of psoriasis kijk. Mijn psoriasis klachten zijn al een aantal jaren weg. En zodra ik een kleine eczeem uitbraak heb is deze al snel weer verdwenen, en dat zonder gebruik te maken van steroïde cremes of zalfjes van de huisarts.

 

Natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging Linda's Wholesome Life

Beauty Kitchen Konjac Spons

 

– Kennis is macht –

je kunt veel leren van de ervaringen van anderen

 

Natuurlijke ongeparfumeerde producten zorgen ervoor dat mijn huid gekalmeerd wordt, gevoed wordt, gehydrateerd wordt en zacht en soepel blijft. Dit geldt voor zowel mijn lichaamshuid als mijn gezichtshuid. Wat ik o.a. ook leerde is dat geparfumeerde bodylotions de huid van mijn lichaam niet triggeren, maar de huid van mijn gezicht wel. Dit heeft alles met ‘kruisbesmetting’ te maken. Je kan in je slaap toch met een arm je gezichtshuid aanraken, en de parfum kan zo sterk zijn dat het ook van een klein afstandje jouw huid toch weet te irriteren.

Nu test ik nog steeds af en toe zacht geparfumeerde bodylotions en butters uit, deze gebruik ik dan alleen op mijn benen. En is mijn huid erg gevoelig dan sla ik ook dat over. Op deze manier kan ik toch reviews blijven schrijven, zonder dat ik er de nadelige vruchten van pluk. Het gaat om het zoeken naar een balans en uitproberen wat voor jou werkt. Blijft vooral niet bang om te experimenteren als je veel last hebt van een slechte huid.

Wees ook voorzichtig met gezichtsscrubs als je een rosacea gevoelige huid hebt, of behandelingen met een dermaroller als je last hebt van eczeem of rosacea. Zelfs als je op dat moment geen klachten hebt kunnen dergelijke behandelingen een flinke uitbraak triggeren.

Prime Time Cream Cleanser Beauty Kitchen

 

– Enkele favorieten –

natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging

Inmiddels ben ik 30, en kan ik zeggen dat ik na een zoektocht van ruim 15 jaar heb gevonden wat er voor mijn huid werkt. Als ik hierop terugkijk weet ik dat er 15 jaar geleden niet veel over dit onderwerp bekend was op internet, de kennis over natuurlijke producten veel minder was en er weinig natuurlijke en betaalbare producten te verkrijgen waren.

Nu de kennis er wel is en er veel natuurlijke producten te verkrijgen zijn kan ik je alleen maar aanraden om de overstap te maken. Om de overstap naar skincare te maken die vrij is van parfum, alcohol, parabenen, micro plastics, siliconen, sls en minerale oliën.

De producten die je op de foto’s ziet zijn enkele van mijn favoriete producten. Merken als Sukin en Beauty Kitchen zijn beiden erg zacht voor mijn huid. De producten bevatten allen natuurlijke ingrediënten en zijn getest op de meest gevoelige huiden.

Wat de merken ook gemeen hebben is dat de producten veelal van plantaardige oorsprong zijn (vegan), geen synthetische parfum bevatten en geen schadelijke ingrediënten bevatten. Daarnaast zijn de producten ook nog eens goed betaalbaar. En het leuke is dat is niet gebonden ben aan bepaalde producten, maar binnen deze merken nog een keuze heb tussen producten waar mijn huid op dat moment behoefte aan heeft.

Voor het reinigen van mijn gezicht maakt ik ook tweemaal daags gebruik van een konjac spons en een natuurlijke spons die ik in Griekenland kocht, voor onder de douche. Beiden zijn zachte manieren om je huid te reinigen, zonder het te irriteren.

Natuurlijke spons

Natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging

 

– Start van een nieuwe blog reeks –

meer voor de gevoelige en problematische huid

 

Dit artikel over natuurlijke ongeparfumeerde huidverzorging is een korte samenvatting van een groter hoofdstuk wat ik heel erg graag met jullie wil delen. Ik wil meer gaan schrijven over natuurlijke en/of ongeparfumeerde huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor de meest gevoelige huidjes. Zeker omdat ik nog lang niet uitgesproken ben over dit veelzijdige onderwerp. Een het een onderwerp is waarvoor mijn blog dagelijks nog wordt bezocht.

Ik wil het ook graag breder trekken dan dat. Een gezonde huid die in balans is, komt namelijk ook van binnen uit. Een gezonde darmflora heeft hier namelijk een grote rol in. Net als voeding en supplementen.

Daarnaast wil ik ook graag een acne rosacea update gaan delen zodra mijn huid weer rustig is. Omdat mijn laatste uitbraak die nu al ruim een jaar duurt getriggerd werd door externe factoren die onvermijdelijk waren, hierdoor is mijn uitbraak heftiger dan ooit en heb ik vele technieken, producten en theorieën kunnen testen.

Kortom, er is nog genoeg te vertellen over dit onderwerp. En ik hoop dat ik iemand die last heeft van een problematische huid, hopelijk kan inspireren om andere technieken of producten te gebruiken. Je neerleggen bij je huidige huidconditie is één ding, er echt vrede mee hebben een andere. Omdat ik weet hoe lastig het is om goede producten te vinden die werken en hoe erg het je zelfvertrouwen aan kan tasten. Wordt dus vervolgt!

Mocht je een vraag hebben over dit onderwerp,
laat het mij dan vooral even weten
in de comments – of in een privé bericht.

 

Liefs Linda

 

 

Pin op Pinterest

 

Skincare natuurlijk ongeparfumeerd
Skincare natuurlijk ongeparfumeerd

 

De producten in dit artikel zijn beschikbaar gesteld. Lees mijn disclaimer.

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Lip Juicers The Body Shop
Lip Juicers | The Body Shop

Deze Lip Juicers van The Body Shop zijn als het ware verse ontbijt smoothies voor de lippen. Deze vrolijke lippenbalsems...

Sluiten