Tuinverbouwing | Onze complete tuin vergroenen

Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenenNoord-Brabant, mei 2021

Nadat wij ons huis flink verbouwd hebben is het tijd om het volgende project te beginnen, de tuinverbouwing! Van een compleet betegelde tuin gaan we naar een landelijke groene tuin waarin volop ruimte is om te (moes)tuinieren, genoeg ruimte voor dieren, gras, bloemen, planten én om keihard te genieten. Ik neem je stap voor stap mee in ons avontuur waarin we onze tuin compleet gaan vergroenen.

 

– Tuinverbouwing –

Onze complete tuin vergroenen

 

Tuin make-over vergroenenDe dag van de sleuteloverdracht

 

Tijdens het zien van de foto’s op Funda gingen mijn handen al jeuken. Tijdens de bezichtiging bestempelde de makelaar de tuin al als ‘onderhoudsvriendelijk’. Nu weet ik niet zo goed wat er onderhoudsarm is aan een tuin die enkel klinkers, tegels en grind telt. Het enige wat de ruimte krijgt om te groeien zijn groene aanslag en onkruid. We zijn gezegend met een coniferen haag, daarnaast telde de voor, zij én achtertuin bij elkaar maar liefs 5 struiken en/of boompjes.

Oh ja, en wat aardbijen plantjes..

 

 

Dat de tuin groener moest worden, dat wist ik zeker. Wel hadden we besloten dat onze aandacht eerst naar het huis uit zal gaan. Eind december zijn we verhuisd en de weken daarna hebben we gebruikt om in huis klusjes af te maken en plannen te maken voor de tuin. We besloten in grove lijnen een plan te maken en de rest spontaan een invulling te geven. Begin april was het eindelijk zover en konden we met de tuin beginnen.

Het lekkere weer kwam af en aan. Afgewisseld met sneeuw en hagelbuien hebben de mannen keihard aan de basis van de tuin gewerkt. Wat we precies hebben gedaan laat ik je vandaag zien.

 

Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenenseptember 2020

 

– Slopen van de overkapping –

Naast het schuurtje staat aan de achterkant van de tuin een overkapping. Ons eerste idee was om deze een beetje op te pimpen en er een gezellige zit- en eethoek van te maken. De plek vinden we niet ideaal, omdat het optisch niet klopt. Maar we dachten dat we het werkend konden maken.

Helaas blijkt de overkapping niet echt goed in elkaar gezet te zijn en is hij zo lek als een mandje. Ook de schutting erachter is op sterven na dood en moet dus eigenlijk wel vervangen worden.

Zo gezegd, zo gedaan. Thomas is druk aan de slag gegaan met het slopen van de overkapping en tijdens een flinke koude dag met sneeuw en hagel is de nieuwe schutting geplaatst. Het is zo onwijs leuk om de tuin nieuw leven in te blazen. Net als het huis wordt de verbouwing een stuk groter en uitgebreider dan we in eerste instantie dachten.

Tijdens de gedeeltelijke lockdown hebben wij in ieder geval genoeg leuke klussen om ons mee bezig te houden. En hoe meer je zelf kunt doen, hoe meer je op (onnodige)kosten kunt besparen.

 

Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen
Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen

 

Wat nog rest is het afvoeren van al het sloopmateriaal en het maken van ritjes naar het vuilnisstort. Maar.. het ruimt hierna wel lekker op!

 

voortuin make-over

Tuinverbouwing Onze complete voortuin vergroenen

– De voortuin –

Ons huis heeft een ruime voortuin van zo’n 60m². De ene helft hiervan is voortuin en de andere is een oprit die ruim genoeg is om twee auto’s op te zetten. De indeling van de voortuin was vrij simpel met een rood tegelpad naar de voordeur, de rest ingevuld met grind. De voortuin aanpakken stond hoog op mijn lijstje, juist omdat het iedere keer als ik thuis kom nog niet als thuis voelde.

Om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken besluiten we de rode regels om te wisselen voor worteldoek en grind. Zo blijft er een mooi groot stuk over waar ik planten in kan zetten. We verplaatsen wat opsluitbanden en kruien vele kruiwagens aan grond naar voren.

Een tripje naar de kweker is ook al snel gemaakt. Mijn droom voortuin heeft een mooie beukenhaag en is opgevuld met Anabelle (Hortensia). Omdat we aan de rand van het dorp wonen vangt de tuin veel wind en zijn Anabelle helaas geen optie. De haag kan er gelukkig wel komen.

Het middenstuk vullen we op met mooie Hortensia’s op stam, de Limelight, deze krijgt prachtige witte kegelvormige bloemen en doen heel erg denken aan de Anabelle. Samen met Japanse Esdoorns (die uit de achtertuin komen) en vele bloemen de bodembedekkers. 

tuin afval

 

Wie vooruit wilt moet eerst een grote bende maken. Onze achtertuin is ondertussen veranderd in een opslagplaats van allerlei spullen. Om niet teveel weg te geven waar wij wonen kan ik helaas geen foto delen van het eindresultaat. Dat ik er blij mee ben, dat is wel zeker.

 

Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen

cake bakken tulband

 

– Kippenhok –

Ondertussen staan er in huis een aantal eitjes in de broedmachine. In de hoop dat er na 21 dagen enkele gezonde kuikentjes uitkomen. Ons volgende doel is daarom het in orde maken van de tuin waar eerst de overkapping stond. We halen alle stenen eruit, scheppen zand eruit, hakken puin weg, kruien nieuwe bosgrond in deze hoek en starten met het aanplanten. Als ik het zo zeg lijkt het alsof het in een dagje gepiept is. Was dat maar zo.

Het werken in de tuin is zwaar werk. Gelukkig zijn er genoeg mannen in de familie die de handen uit de mouwen willen steken. Op mijn beurt help ik mee, zorg ik voor een lekkere lunch (verse broodjes en sapjes) en bak ik heel wat af in de nieuwe keuken.

Nu de hoek in de tuin voorzien is van een prachtige nieuwe schutting, die hopelijk ook lang meegaat, kunnen we gaan inrichten. Op een mooie middag besluit ik ook het kippenhok in elkaar te zetten en de tuin weer een stuk gezelliger te maken.

Ook de graszoden zijn zo gehaald én gelegd. De maken net als de vloer in huis, de hoek helemaal af!

graszoden leggen

Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen
Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen

 

Het leukste van een verbouwing blijven de voor en na foto’s. Links september 2020, rechts april 2021.

 

Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen

Pokon tuinturf
annabelle hortensia

annabelle hortensia

 

– Anabelle –

Omdat de Anabelle te kwetsbaar zijn voor in de voortuin (ze krijgen hele grote witte bloemen op lange, dunne stelen) besluit ik in de achtertuin een hele bak van 6,5 meter lang te vullen met deze prachtige bloemen. Gelukkig weten we al wat oudere planten voor een prikkie te vinden bij een kwekerij. Zo kunnen we hopelijk al snel genieten van een mooi gevulde bak. De bloeitijd is van juni t/m september. En kan nu al niet wachten tot de bak veranderd in één grote bloemenzee.

De schutting aan deze kant vervangen staat op ons langere termijn lijstje. We hebben de bestaande bak verlaagd en een oude vijver die in het midden zat compleet verwijderd. Vooral het leeghalen en slopen hiervan was een pittige en tijdrovende klus, waar veel spierballen bij kwamen kijken. Om de rottende onderkant van de planken weg te werken hebben we er voor nu wat nieuwe borderrollen tegenaan gezet.

Verder is de bak gevuld met verse bosgrond en zure grond waar Hortensia’s heel goed op groeien. Dit is een mix van Hortensia en Rododendron grond en tuinturf.

 

stekjes planten in de tuin

stekjes planten in de tuin

 

– Stekjes –

Om de kosten enigszins te drukken én een stukje van de boerderij naar huis te halen heb ik van mijn moeder vele stekjes meegekregen voor in de tuin. Zo zijn de mooiste groene bodembedekkers, hosta’s, verschillende soorten varens, geraniums, vijgen, boompjes en oleanders deze kant op gekomen. Dit is slechts een greep van de vele planten en grassoorten die deze kant op zijn gekomen.

Ze gaan de tuin kleuren en vorm geven. Zeker het plaatsen van boompjes en struiken zorgt ervoor dat we ineens veel meer diepte in de tuin hebben.

Ook ben ik bezig geweest met het vullen van potten, én het bijhouden van de moestuin op zolder. Ik kan niet wachten om de kas op te gaan zetten en de moestuin te gaan maken. Voor die tijd willen we eerst het houtwerk buiten goed schilderen en verleggen we de focus daarna weer naar de moestuin.

Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen
Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen

 

 

– Nieuwe buren –

Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben komen de nieuwe buren aan. Landelijker wordt het echt niet.

Tuinverbouwing Onze complete tuin vergroenen

 

What’s next?

Volgende projecten zijn het afmaken van het kippenhok (de ren veilig maken), het halen en aanplanten van boompjes, nieuwe tripjes naar verschilldende tuincentra’s, kwekerijen en het aanschaffen van een grasmaaier. Gevolgd door het afmaken van het midden van de tuin. Dit betekend opnieuw een dagje stenen sjouwen, grond halen en aanplanten. Zoveel zin in!

Ook het plaatsen van het ijzeren hek waar mijn schoonvader hard aan heeft gewerkt komt steeds dichterbij, dit gaat onze tuin dé landelijke uitstraling geven waar wij zo naar uitkijken.

Op de lange termijn willen er graag nog eens wat mooie tegels uitzoeken voor een terras, een mooi straatje bestraten én een ruime nieuwe overkapping plaatsen (kapschuur). Dat zijn klusjes die prima nog een jaartje op kunnen schuiven.

 

Hoe ziet jouw ideale tuin eruit?

 

Liefs Linda

 

 

Dit artikel bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

12 Reacties

 1. felice veenman
  31 augustus 2021 / 07:04

  een heerlijk project en wat goed dat jullie zoveel materiaal hergebruikt hebben!

 2. 8 mei 2021 / 09:23

  Dit is zo herkenbaar! Wij hadden toen we hier kwamen wonen ook een tuin vol stenen! Wij zijn 2 jaar geleden begonnen om hem groener en gezelliger te maken.

 3. 6 mei 2021 / 19:25

  Zo’n overkapping lijkt misschien praktisch maar ik vind het vaak een te groot deel van de tuin in beslag nemen. Jullie hebben er nu echt een mooi groen hoekje van gemaakt waardoor de tuin ook een geheel is geworden, dat spreekt mij zelf altijd veel meer aan. En ja, jullie nieuwe buren… heerlijk om zo landelijk te wonen!

 4. 6 mei 2021 / 19:16

  Een stuk mooier zo met al dat groen! Ik vind het zo zonde dat bijna iedereen zijn tuin tegenwoordig compleet betegeld.

 5. 5 mei 2021 / 15:39

  Wat een superleuke rok heb je aan! Ik houd van zo’n neutrale kleur die overal bij past.

 6. felice veenman
  5 mei 2021 / 09:46

  wat een heerlijk project ! mijn ( moes) tuindershart gaat helemaal open! ik weet dat het enorm veel werk is, maar wel werk wat helemaal naar je toe komt!

  • Linda
   Auteur
   5 mei 2021 / 11:00

   Dat ben ik helemaal met je eens, het is echt dankbaar werk! En zelfs de vogels weten de tuin nu al te vinden omdat het groener is.

 7. Jasmina Gajadhar Borgeld
  5 mei 2021 / 09:21

  Wow wat is het mooi geworden zeg…vond je het niet zonde om de overkapping te slopen??

  • Linda
   Auteur
   5 mei 2021 / 11:01

   Nee zeker niet, juist omdat deze in zo’n slechte staat was. Maar er komt uiteindelijk ook iets moois voor terug ☺️

 8. 5 mei 2021 / 09:19

  Wat leuk een kijkje in de tuinverbouwing. Een beukenhaag doet het altijd goed , wij hebben er ook een. En kippen staan nog op mijn wensenlijstje maar niet zolang we in de stad wonen.

 9. 5 mei 2021 / 09:04

  Wat lijkt me dat leuk, echt je eigen tuin maken. Hier wil ik dit jaar een meer bohemian stijl aan onze tuin geven. Ik ben dol op de bohemian leefstijl en mis alleen deze sfeer nog in de tuin.

  • Linda
   Auteur
   5 mei 2021 / 11:02

   Dat gaat vast en zeker meer sfeer aan de tuin geven. Veel plezier met de kleine make-over!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Mini moestuin Linda's Wholesome Life
Mini moestuin in huis

Noord-Brabant, april 2021   [dropcap]W[/dropcap]elkom in mijn plantenkamer, mijn groene domein. Het is de ruimte die we tijdens de verbouwing...

Sluiten