Linda’s Wholesome Garden | Genieten met een zachte G

Linda's Wholesome Garden

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat wij ieder weekend met klinkers sjouwden en voor het eerst een schep in een verse berg met grond staken. Van een compleet bestraatte ‘onderhoudsvrije’ tuin gingen wij langzaamaan richting een steeds groener paradijsje. Met het groen kwamen de bloemen en de diertjes, maar ook het gevoel van thuis. Ik ben namelijk op het platteland opgegroeid, omringd door groen. Het voelde dan ook meer dan logisch om die trend door te zetten.

Al snel kwam er steeds meer grond en planten. Zo ontstonden er meer en meer borders. Hetzelfde voorjaar kwam er ook gras, werden er oude bielzen gehaald en plaatsten we de kas. Het was genieten, met een zachte G. Want dat doen wij ondertussen alweer voor een tweede seizoen op ons Brabantse stukje grond. Ik neem je mee op een kleine ontdekkingstocht door onze tuin!

 

— Linda’s Wholesome Garden —

Genieten met een zachte G

 

Linda's Wholesome Garden

 

 

– Eerste tekenen van het voorjaar –

voorjaarsbollen

Welkom in Linda’s Wholesome Garden. Een plek waar de tuin vorig voorjaar nog compleet bedekt was met tegels en grind, kwamen dit voorjaar al vroeg de bloembollen op.

Afgelopen herfst heb ik door de hele tuin heen bollen gepoot in de hoop dat ze de tuin in het voorjaar op zullen vrolijken. En dat deden ze.

Van tulpen tot blauwe druifjes, onze tuin was al vroeg weer gevuld met kleur. Dat maakt dat voor je gevoel de winter al een stuk korter, en daardoor aangenamer is.

Linda's Wholesome Garden
Linda's Wholesome Garden

Moestuinieren
AH Moestuintjes

 

– De moestuin –

Het heeft iets bijzonders om plantjes te zien groeien. Van zaadjes in potjes op de zaaitafel, tot het ontkiemen en het ontstaan van kleine plantjes. De natuur is wonderlijk. Het hele proces volgen iets magisch.

Je kunt ieder jaar al vroeg beginnen met zaaien voor de moestuin. Dit kan prima in huis op de vensterbank, maar ook in een kas. De vuistregel voor zaaien in de volle grond is simpelweg dat de vorst uit de grond moet zijn. Daarom is een kas echt een uitkomst. Zodra het beter weer wordt kunnen alle kleine plantjes naar buiten en kan het moestuin seizoen dan ook echt van start.

Maar ook zaaien onder een raam of koude kas kan een uitkomst bieden, dan creeër je toch voldoende warmte om het kiemproces op gang te helpen. Voor je het weet heb je prachtige plantjes en daarmee ook een eigen moestuin.

Wil je weten wat je wanneer kunt zaaien, voor dit of wellicht al voor volgend jaar? Je kunt de gehele planning terugvinden in mijn tuinkalenders.

Linda's Wholesome Garden

Blauwe bessen
Linda's Wholesome Garden
radijs oogst
Een kleine kas

 

– De kas –

Thuis bij mijn ouders ben ik graag in de kas. Thuis een kas hebben stond dan ook hoog op mijn wensenlijstje. Omdat onze tuin redelijk groot is hebben wij hier voldoende ruimte voor. En hebben wij vanaf het begin al rekening gehouden met de kas tijdens het plannen van de tuin. In het voorjaar hebben we even goed aangekeken wat de stand van de zon is ten opzichte van de tuin.

Wij mogen van geluk spreken dat wij een tuin op het zuiden hebben. Echter hoeft een kas niet de gehele dag in de volle zon te staan (planten kunnen snel verbranden) om warm te worden. Nu krijgt de kas de ochtend en de eerste uurtjes van de middag zon, om af te sluiten met het gouden uurtje op de kas. Een perfecte plek.

Het is een fijne plek om te zijn. Met behulp van een poottafel, een klein tafeltje en een plantenrek maak ik optimaal gebruik van de ruimte. Hier begon ik met zaaien, stekken, hier staan planten die een opknapbeurt nodig hebben en kruidenplantjes. Samen met potjes, potgrond, al mijn kleine tuingereedschap (de rest staat in de schuur) en emmers.

Linda's Wholesome Garden

Linda's Wholesome Garden

– Annabelle –

Mijn grootste wens was een landelijke voortuin met een beukenhaag en Annabelle. Echter wonen wij aan de rand van een dorp en vangen hierdoor veel wind aan de voorzijde. Mijn plannen wijzigde. En alhoewel er toch twee stekken dit jaar hun weg naar de voortuin hebben gevonden, heb ik twee ruime borders in de achtertuin gecreërd en gereserveerd voor deze prachtige witte bollen.

Vorig jaar kregen de jonge planten groen blad, wat sprieten met bloemen eraan. En alhoewel de planten nog niet vol waren, gaf het wel een idee wat het uiteindelijk kon gaan worden. Dat ik dit jaar al zo’n volle border zou hebben had ik niet durven dromen.

Benieuwd hoe de tuin er vorig jaar uitzag? Dan is dit een leuk artikel om even te bekijken. Bizar hé, hoe snel je een tuin kan transformeren.

Dit jaar staan er niet zoveel tuinplannen op de planning als vorig jaar. Wel investeerden wij in nieuwe stoeltjes waardoor wij nu nog meer van de tuin genieten. En maakte ik toch heel wat ritjes naar kwekers om enkele nieuwe vaste planten en veel éénjarige planten aan te schaffen. Hierbij hoorde ook het investeren in mooie grote potten. Zo krijgt de tuin die redelijk vierkant is ineens veel meer diepte.

Linda's Wholesome Garden

Linda's Wholesome Garden

Linda's Wholesome Garden
Linda's Wholesome Garden
Linda's Wholesome Garden
Tuin fotografie

– Plannen voor de tuin –

dit willen wij nog veranderen

Nu de planten gelukkig stuk voor stuk aan zijn geslagen en steeds voller worden en het zonnetje ook steeds meer gaat schijnen, zijn wij langzaamaan al plannen aan het maken voor de tuin. De borders staan, maar daaromheen willen wij nog wel wat puntjes op de ‘i’ gaan zetten.

De grootste wens die wij voor de tuin hebben is het plaatsen van een tuin overkapping. Net als met de kas hebben wij deze wens al meegenomen in het plannen van de tuin. Er is een groot stuk gereserveerd voor een mooie houten overkapping, die op zijn beurt weer meer sfeer en diepte aan de tuin toe gaat voegen.

We hebben vooral de afweging gemaakt tussen een veranda overkapping die aan het huis vast zit en een mooie opzichzelfstaande overkapping. En alhoewel een overdekte veranda het binnen-buitengevoel erg zal versterken, willen we hem waarschijnlijk toch los gaan plaatsen op de plek waar wij het langste zon zullen houden in de tuin.  Er is in ieder geval genoeg moois te vinden online om heerlijk bij weg te dromen en plannen bij te maken. Als we er eenmaal uit zijn wat we precies willen zullen wij hier ook de bestrating op aanpassen, en dan zijn we echt helemaal klaar.

 

 

– Toekomstmuziek –

Linda’s Wholesome Garden

Zoals je kunt zien en lezen hebben we al super veel van ons wensenlijstje kunnen verwezelijken en wordt de overkapping straks écht de kers op de taart. En kunnen we zelfs op de warme dagen buiten blijven zitten als er af en toe een buitje valt.

Dat is echt een toevoeging ten opzichte van een zonnescherm, deze moet je toch als het gaat regenen weer opdraaien. Daarnaast staat onze houten tafel dan ook meer beschermd buiten en zullen de weersinvloeden minder grillig zijn. Zo houden we alles zo lang mogelijk mooi.

Ik kijk heel erg uit naar mooie zomerse avonden waarop we met vrienden en familie lang kunnen tafelen. Met een mooi gedekte tafel, kaarsjes die branden en een knapperend vuurkorfje. De zomers in Nederland zijn lang zo slecht nog niet.

Linda's Wholesome Garden
Linda's Wholesome Garden
Linda's Wholesome Garden
antiek spullen tuin
antiek spullen tuin

Linda's Wholesome Garden
Linda's Wholesome Garden
Linda's Wholesome Garden

 

Heb jij nog wensen voor jouw tuin of balkon?

 

Liefs Linda

 

 

Het artiktel: ‘Linda’s Wholesome Garden – Genieten met een zachte G’ beterft een samenwerking. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Flounce Sleeve Mini Dress
Flounce Sleeve Mini Dress

Noord-Brabant, juni 2020 [dropcap]S[/dropcap]oms heb ik het gevoel dat ik op het Engelse platteland geboren had moeten worden. Het land...

Sluiten