Tuinontwerp | Zo gaat mijn tuin eruitzien

Tuinontwerp Zo gaat mijn tuin eruit zien
Noord Brabant, november 2020

Tijdens onze huizenzoektocht zijn Thomas en ik bij ons eerste koophuis tot een hele goede compromis gekomen. Hij viel als een blok voor het huis, ik voor de tuin. Althans tuin.. De makelaar noemde het heel mooi een ‘onderhoudsvriendelijk aangelegde tuin’. In de volksmond beter bekend als een lap met stenen en een klein strookje groen. Deze aardige lap heeft wel heel veel potentie. Naast de bestrating hoeven we verder eigenlijk niets uit de tuin te halen en kunnen helemaal onze eigen gang gaan. We hebben al enkele weken kunnen wennen aan de ruimte en de inspiratie begint al behoorlijk op te borrelen. Vandaag wil ik heel graag mijn tuinontwerp met jullie delen.

 

 

– Tuinontwerp –

dromen & wensen

Zo gaat mijn tuin eruitzien

 

 

A wholesome Garden

Onze tuin plannen Linda's Wholesome Life
Onze tuin plannen Linda's Wholesome Life
Update We hebben de sleutel van ons huis

 

De sleuteloverdracht & toekomstdromen

Eind september was het dan eindelijk zover en kregen wij na maanden geduldig afwachten de sleutels van ons eerste koophuis. Na de eerste bezichtiging wist ik het al, deze tuin heeft veel potentie. Ik verhuis van een boerderij (mijn ouderlijk huis) in de Biesbosch naar een hoekhuis in een klein dorp, gelegen in de voortuin van de Biesbosch. Wat ik wilde was een groene omgeving, vrij uitzicht en een grote tuin. Alle drie de vakjes kan ik direct afvinken. We hebben heel wat vreugdedansjes gemaakt, omdat het zeker in deze overhitte huizenmarkt niet vanzelfsprekend is dat je al je wensen in vervulling kunt laten gaan.

De afgelopen maanden heb ik al flink kunnen dagdromen over de tuin en wat ik er graag mee wil doen. Gelukkig kom ik uit een familie met groene vingers en ik heb dan ook veel aan hun imput. We moeten nog een keer samen komen om een definitief ontwerp te maken voor de tuin, maar de eerste schetsen liggen al klaar. Ik neem jullie graag mee in dit avontuur waarin wij aankomend voorjaar vanuit niets een hele nieuwe landelijke en duurzame tuin gaan aanleggen.

 

Tuin update

 

– Tuinwensen –

dit mag niet ontbreken in mijn tuinontwerp

Een grote tuin biedt zeeën van mogelijkheden. En hoe fijn is het dan om blanco te beginnen. Juist omdat ik van de boerderij kom is de wens groot om een landelijke tuin te maken. Een tuin met haagjes, knusse hoekjes, diepte en paadjes waar je heerlijk over kunt dwalen. Met groen, vooral heel veel groen.

Een van mijn wensen is het plaatsen van een eigen kas. Waar ik mijn eigen groenten en fruit in kan zaaien, kweken, oogsten en telen. Gelukkig hebben we hier genoeg ruimte voor. Daarnaast biedt het plaatsen van een kasje ook meer mogelijkheden om leuke hoekjes, en daarmee ook meer diepte te creëren.

Diepte creër je niet alleen met hoekjes, maar ook door met verschillende hoogtes te gaan werken. Net als tinten groen. Zo wil ik in de voortuin graag lange smalle Cipressen plaatsen om zo op een speelse manier ervoor te zorgen dat wij minder in het zicht zitten. De voortuin wil ik verder speels aankleden met Annabelle en een leuk paadje.

 

Tuinontwerp Zo gaat mijn tuin eruit zien

Tuinontwerp Zo gaat mijn tuin eruit zien
Tuinontwerp Zo gaat mijn tuin eruit zien
Tuinontwerp Zo gaat mijn tuin eruit zien
Tuinontwerp A wholesome Garden

– Tuinwensen –

dit mag niet ontbreken in mijn tuinontwerp

Onze tuin heeft ook een ruim perceel naast het huis. Dit is jaren na de bouw van het huis extra aangekocht van de gemeente. De enige voorwaarde vanuit de gemeente is dat de erfafscheiding groen moet zijn. Het is een mooie Coniferen haag die gelijk voor een knus gevoel zorgt, en zo ook het zicht uit de tuin haalt.

Haagjes zorgen voor een leuke afscheiding tussen perkjes en gras. Maar zijn in de herfst en winter extra fijn omdat ze groen blijven (én winterhard zijn). In combinatie met een snoer met lampjes maak je de tuin tijdens de donkere maanden extra knus. In de tuin wil ik graag een lage haag met Taxus Baccata plaatsen, om zo een echte dwaaltuin te kunnen maken. De Taxus familie is best uitgebreid en ik wil waarschijnlijk verschillende soorten in de tuin terug laten komen.

Naast het huis bevindt zich nu een grote grove schuttingpoort. Deze poort is nu handig tijdens het verbouwen, hierdoor kunnen we namelijk met de auto achterom rijden en zo makkelijk al het puin inladen. Als dat straks niet meer hoeft ruil ik deze poort al te graag in voor een sierlijk ijzeren hek (deze gaat mijn schoonvader voor ons maken) omringd door groenblijvende Hedera (Klimop). Landelijker wordt het niet.

Tuinontwerp Zo gaat mijn tuin eruit zien

– natuurlijke & duurzame tuin –

Het is een grote wens om vooral een natuurlijke & duurzame tuin te maken. Hierbij mogen een compostton en een composthoop niet ontbreken. Er moet ruimte zijn voor dieren zoals vogels en egeltjes. Maar ook voor mijn eigen kipjes. De haantjes kunnen helaas niet meeverhuizen, die blijven op de boerderij. Het houten speelhuisje wat in de tuin staat wil ik graag om gaan toveren tot een mooi kippenhok waar straks drie kleine Serama kipjes kunnen gaan scharrelen. Het is een dorp waar veel dieren leven, en boerderij diertjes zullen hier helemaal op hun plek zijn.

In de voortuin ligt nu een bak met grind, omdat alles weggooien en op 0 beginnen niet heel duurzaam is wil ik dit grind gaan hergebruiken. Om plantenbakken op te hogen, maar ook om een randje rondom de kas te maken. Ik heb op Pinterest al fijne plaatjes van kassen met grind en regentonnen gezien, hier kan ik zeker mee uit de voeten. Maar ook de enige stenen plantenbak die deze tuin rijk is wil ik gaan hergebruiken. Deze stenen bieden namelijk een stevige basis om de kas op te plaatsen.

Daarnaast is de wens groot om zonder bestrijdingsmiddelen te gaan tuinieren. Om veel bloemen te laten groeien waar vlinders en insecten op af komen (het insectenhotel hangt in ieder geval al) en plekjes te maken waar de natuur zijn gang kan gaan. De planten die al in de tuin staan krijgen uiteraard een mooi nieuw plekje.

Tuinontwerp A wholesome Garden

Tuinontwerp A wholesome Garden

 

Achterin de tuin staat naast de schuur een houten overkapping. Deze is nu wat sober om te zien, maar biedt net als de rest van de tuin ruimte voor verbetering. Hier willen we een knusse hoek gaan maken waar we heerlijk kunnen gaan vertoeven. We zijn echte buitenmensen en houden ervan om, zodra het even kan, buiten te zijn. De overkapping zorgt ervoor dat we ook tijdens een oer Hollandse regenbui nog buiten kunnen tafelen. Omdat hier geen directe buren aan grenzen hebben we hier ook genoeg privacy.

Het duurt nog even voordat het voorjaar begint, en ik sta eigenlijk al te popelen om heerlijk in de tuin aan de slag te gaan. Om het tot die tijd wat gezelliger te maken hebben we al een houten bankje (wat Thomas zelf opgeknapt heeft) neergezet, met wat Belgian Mums, vogelhuisjes en oude spullen zoals zinken emmers en een zinken teil. Het begin is er, nu is het vooral geduldig afwachten tot het voorjaar is. Gelukkig hoeven wij ons in huis voorlopig nog niet te vervelen. De voortgang van onze verbouwing kun je hier volgen.

 

Hoe ziet de tuin van jouw dromen eruit?

 

Liefs Linda

 

 

Het artikel: ‘Tuinontwerp, zo gaat mijn tuin eruit zien’ bevat een samenwerking. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Ons huis verbouwen De beneden verdieping is gestuct
Ons huis verbouwen | De keuken is gestuct

Noord Brabant, november 2020 [dropcap]A[/dropcap]fgelopen week wordt weer gekenmerkt door grote veranderingen in ons klus paleisje. Zo zijn bijna alle...

Sluiten