Mini moestuin in huis

Planten kamer Linda's Wholesome LifeNoord-Brabant, april 2021

 

Welkom in mijn plantenkamer, mijn groene domein. Het is de ruimte die we tijdens de verbouwing als eerste af hadden; de zolder. Enkele weken deed deze ruimte dienst als Thomas zijn thuis kantoor. Inmiddels is hij in huis alweer naar een andere kamer verhuisd (luxe problemen hier hoor) en werd de zolder (die ik eigenlijk direct al wilde claimen) toch uiteindelijk van mij. The law of attraction in volle glorie laten we maar zeggen.

Voor een volledige tour is het nog te vroeg, ik heb namelijk nog wat ideeën die ik nog uit wil voeren. Maar voor een tour door mijn mini moestuin is het nooit te laat. Het is namelijk hét moment om onder glas te zaaien. Als je een ruimte of een vensterbank over hebt, kun je nu ook prima zonder glas zaaien. Ik hoop dat ik je kan inspireren om je vingers een tintje groener te maken. Om je eigen mini moestuin te starten. Je hoeft namelijk niet direct met een grote moestuin te beginnen. Extra fijn voor wie geen tuin heeft, en toch wilt genieten van verse groenten, kruiden of fruit.

 

–  Mini moestuin in huis –

Plantenkamer

 

Planten kamer Linda's Wholesome Life

 

Welkom in mijn groene zolderkamer

De zolder blijkt een perfecte ruimte om planten te houden. Planten die wat lelijke bladeren gekregen hadden of een terugslag van de vorst hadden, komen hier zelfs met wat extra voeding en genoeg zonuren, tot leven. De groene basis inspireerde mij al snel om hier meer mee te doen.

Wie zich mijn moestuin van vorig jaar nog kan herinneren, weet misschien ook nog wel dat ik deze in de kas van mijn moeder begonnen ben. Zo’n eerste jaar is erg leerzaam en bovenal, ontzettend leuk. Toen Thomas en ik ons huis kochten, kon ik al flink dagdromen over het hebben van een eigen kas. Dat deze droom uit is gekomen is nog erg onwerkelijk, maar zo tof. Ik ben van plan er iets heel moois van te gaan maken.

In dit artikel vertel ik je meer over de plannen die wij hebben voor de tuin.

 

Mini moestuin in huis Linda's Wholesome Life

Mini moestuin Linda's Wholesome Life
Mini moestuin in huis Linda's Wholesome Life
Mini moestuin kweekkas Linda's Wholesome Life
Mini moestuin in huis Linda's Wholesome Life

– Mijn mini moestuin –

Het is eindelijk voorjaar en alhoewel de IJsheiligen nog niet voorbij zijn (en we nog niet in de volle grond kunnen zaaien) én mijn kas nog niet staat, ben ik alvast begonnen op zolder. Vele zaden van verschillende soorten groenten hebben namelijk een kiemtijd van ca. 20 dagen. Tel daar ook nog eens de weken dat de plant moet gaan groeien bij op, en je weet dat je al snel te laat bent voor het seizoen.

Op zolder kan ik even vooruit. Ik begin met zaaien in de mini kasjes én in losse potjes. De plantjes vanuit de kas kunnen hopelijk over een paar weken over gepoot worden en uitgroeien tot volwaardige planten. De plastic kweekkas hebben wij al jaren in huis. Hier vind je vergelijkbare modellen. De glazen kweekkas is er eentje waar ik onwijs blij mee ben. Deze heb ik een paar weken geleden bij de Hema aangeschaft en het is direct de blikvanger van de zolder geworden.

De bak is lekker diep waardoor plantjes goed de ruimte hebben om te groeien. Ik heb er nu radijs en ronde worteltjes in staan, ik ben heel benieuwd of ze hierin kunnen blijven. Zo ja, dan heb ik een goudmijn gevonden voor de winter. En kan ik écht het hele jaar door gevarieerd zaaien én oogsten. Yum!

Mini moestuin in huis Linda's Wholesome Life

Mini moestuin in huis Linda's Wholesome Life

Mini moestuin in huis Linda's Wholesome Life
Mini moestuin Linda's Wholesome Life
Mini moestuin Linda's Wholesome Life

Mini moestuin Linda's Wholesome Life

 

 

– Mini Moestuin –

op mijn zolder kamer

Op zolder blijkt de temperatuur goed te zijn. Ook de zon schijnt hier overdag vrolijk naar binnen. De eerste eetbare bloemen komen al op. Net als de radijs, de ronde worteltjes, basilicum, kaasjeskruid, tuinkers en de cherry tomaatjes. Het is nog even wachten op de lavendel, die ik rijkelijk gezaaid heb. Ik hoop deze namelijk nadat ze mooi in de pot gebloeid hebben, in de tuin te kunnen zetten.

Ik bewaar alle zaadjes overzichtelijk in een kistje. Zo kan de zon er niet bij, en zijn ze donker en droog opgeborgen. Gelukkig zijn zaden enkele jaren houdbaar en kun je zo gemakkelijk in etappes zaaien. Vooral kruiden als munt, basilicum en rozemarijn kun je binnen goed het hele jaar door zaaien. Ze fleuren je keuken al snel op, en het ruikt ook nog eens heerlijk.

 

Mini moestuin zaden Linda's Wholesome Life

Mini moestuin Linda's Wholesome Life kweekkas hema

 

Moestuin plannen

Ik kan niet wachten tot de tuin meer vorm heeft gekregen en we mijn nieuwe kas op kunnen gaan bouwen. We zijn hard bezig om de basis te creëren van onze landelijke tuin. Er komt ruimte voor bakken waarin mijn groenten- en fruitplantjes kunnen gaan groeien en bloeien. Met daarnaast mijn trots, mijn eigen kas. Natuurlijk neem ik jullie gezellig mee op mijn (moes)tuin avontuur. Net als we dat bij de verbouwing van ons huis hebben gedaan.

Ben je trouwens benieuwd wat je in april en mei in de (moes)tuin kunt doen? Lees dan alvast mijn tuinkalenders van april & mei. Zie hier een overzicht van al mijn tuin & moestuin artikelen.

 

P.s. de Hema heeft deze groene kas ook in een maatje kleiner. Extra leuk en handig voor op een balkon of voor op de vensterbank. Daarnaast hebben ze ook een heel leuk plantenrekje waar je verschillende potjes met groenten plantjes of stekjes in kunt zetten.

 

Heb jij al plannen gemaakt voor jouw (mini) moestuin?

Liefs Linda

 

 

Dit artikel bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Fotografie tips Linda's Wholesome Life
Mijn fotografie stijl door de jaren heen

Noord-Brabant, april 2021 [dropcap]W[/dropcap]ie mijn blog al wat langer volgt, of hier via een ouder artikel terecht komt, ziet dat...

Sluiten