Ons huis verbouwen | De woonkamer is gestuct

Ons huis verbouwen klussen Linda's Wholesome LifeNoord-Brabant, november 2020

Het is opnieuw weer een week van grote veranderingen. De woonkamer en een gedeelte van de keuken zijn voorzien van een vers laagje stuc, we kunnen eindelijk beginnen met het opbouwen in de slaapkamers én de kelderkast wordt grondig aangepakt. Daarnaast beginnen we de week met een spannende reddingsactie die ons op nieuwe onverwachte dingen wijst in het huis. Het ontdekken van gekke dingen is duidelijk nog lang niet voorbij. Ach ja, daar is het immers een klushuis voor. Ik neem je mee in onze vijfde week van de verbouwing; ons huis verbouwen, de woonkamer is gestuct!

 

 

– Ons eerste huis verbouwen –

Van een instapklare woning naar een klushuis.

Klus Week Nr. 5

 

 

Ons huis verbouwen klussen Linda's Wholesome Life

 

Een grote reddingsactie

De week begon met een rommelend geluid wat uit de wc kwam. Er vielen steeds meer veertjes en viezigheid in de wc en het gerommel nam steeds weer toe. Na wat speurwerk besloten Thomas en ik om de ventilator in de wc af te koppelen en te kijken wat er nu in de buis zit. Tot onze verbazing lag er naast een hoop troep, veertjes en wat vogel skeletjes, een levend vogeltje in de buis. Ik kon er gelukkig net bij en heb het arme dier rustig bevrijd.

Het jonge musje was zichtbaar uitgeput. We hebben ook geen idee hoelang het beestje daar heeft gezeten. Ik dacht nog, ik laat het beestje even slapen voor ik het wat eten en drinken aanbied. We hebben gelukkig genoeg vogelvoer in huis om de vogels te voeren. En een bakje met water is ook zo geregeld. Het gebeurt namelijk weleens vaker dat ik een gewond of uitgeput vogeltje vind. Vaak slapen ze even in de hand, sterken ze aan en vliegen ze weg.

Voor deze kleine rakker kwam de hulp helaas te laat. Eten en drinken lukte al niet meer en binnen een uur zakte het beestje weg. Ik ben er echt een dag goed ziek van geweest. Want hoe komt die vogel in die pijp terecht, en hoeveel zijn er deze vogel al voor gegaan?

Ik maakte nog optimistisch een paar foto’s om de reddingsactie achteraf hopelijk met goed nieuws te delen. De afloop maakt het delen van deze boodschap nog belangrijker. Nu blijkt dat ons afzuigsysteem helemaal niet aangesloten was en er boven op het dak geen bescherming zit voor vogels. Er is dus werk aan de winkel om dit dierenleed te voorkomen. En misschien een reminder voor jou om te kijken of jouw dak wel veilig is voor vogels. Met slecht weer zullen ze namelijk een schuilplek zoeken en dit kan zomaar een pijp op jouw dak zijn.

 

 

De rest van de dag stond verder in het teken van het huis stuc klaar maken. De woonkamer is namelijk aan de beurt om een grote make-over te krijgen, samen met een eerste gedeelte van de keuken. Dat betekent dat ik de overige uren die dag druk in de weer ben met plamuurmesjes om het slecht hechtende structuurverf te verwijderen.

 

structuurverf verwijderen

woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life

woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life
woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life
woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life

woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life

woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life
woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life
woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life
woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life

 

– De woonkamer is gestuct –

De woonkamer heeft deze week de grootste make-over gekregen. Al vroeg in de ochtend stond de stukadoor gepakt en bezakt voor de deur, klaar om een groot verschil te gaan maken. Die ochtend wordt al het voorbereidend werk gedaan, de muur gelijmd en de hoekstrippen worden aangebracht. Eigenlijk zijn er door het hele huis, op de zolder na, stuc klusjes. Kleine klusjes die een groot verschil maken.

Van het aanvullen van de vensterbanken, tot het vullen van hoekjes in de slaapkamers. Vooral in het kleine kamertje kwam er een vieze geur uit de muur, en die is nu na het stucen gelukkig helemaal verdwenen. Maar ook de plinten die wij op een slaapkamer hebben verwijderd lieten grote gaten achter in de muur. Deze rand is nu ook helemaal gestuct. Wat betekent dat de muren na een paar dagen drogen, klaar zijn om behangen te worden. Yay!

Vooral de woonkamer is een hele nieuwe ruimte geworden. Het uren wegbikken van de structuurverf en de gatenmuur die overbleef zijn verleden tijd. De randen rondom de ramen zijn strak, oneffenheden zijn voorgoed weggewerkt. De vers gestucte muren zijn gladder dan ooit tevoren. Hier ben ik zo intens blij mee. Na twee dagen buffelen hebben we ineens een heel nieuw huis!

woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life

woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life
woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life
woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life
Ons huis verbouwen klussen Linda's Wholesome Life
Ons huis verbouwen klussen Linda's Wholesome Life
Ons huis verbouwen klussen Linda's Wholesome Life
vloertegels verwijderen

 

 

– De keuken verbouwen –

Nadat het stucwerk gedaan is, is het tijd om verder te gaan bouwen aan mijn droomkeuken. De bovenkastjes van de oude keuken zijn verwijderd, de koelkast vindt voorlopig een nieuwe plek in de woonkamer en ook de afzuigkap krijgt al een enkele reis naar buiten. Wat betekent dat het maken van mijn favoriete eenpansgerechten voorlopig even verleden tijd is. Wat ook niet heel erg is. Je kunt al goed merken dat de avonden steeds langer worden en in het donker doe je nu eenmaal niet zoveel meer.

De vaatwasser hadden wij graag teruggeplaatst in de nieuwe keuken, maar het systeem van de deurtjes is geen match. Wat betekent dat de nieuwe deurtjes er niet op kunnen. Jammer, maar we hebben wel besloten deze rakker een nieuw thuis te gunnen. Binnen een paar uur was de Marktplaats advertentie al goed bekeken en de vaatwasser al verkocht.

vloertegels verwijderen

vloertegels verwijderen

 

 

– Keuken verbouwen –

deel II

Een van de klusjes die prima uitgevoerd kon worden met een bouwlamp is het verwijderen van de tegelvloer die in de keuken ligt. Dezelfde Italiaanse leisteen tegels liggen ook in de hal en wc, zo doorgelegen naar de keuken. In de hal en wc blijven ze liggen. Voor de keuken hebben we hele andere plannen. Deze krijgt namelijk dezelfde laminaatvloer als in de woonkamer, zo willen we het huis optisch nóg groter laten lijken.

Wat niet geheel een verrassing was dat de leisteen tegels op een oude tegelvloed gelegd zijn. Het was even bikken, maar grotendeels is de vloer er intussen al uit. De lichtere kleur laat de keuken al zoveel groter lijken. Het zijn zware, maar dankbare klusjes met een groots resultaat. Nog even bikkelen en dan kunnen we écht aan het installeren van de keuken gaan beginnen. Ik kan niet wachten tot het eind deze maand (hopelijk) zover is.

Ons huis verbouwen klussen Linda's Wholesome Life
slaapkamer behangen glasweefselbehang
slaapkamer behangen glasweefselbehang

 

 – Slaapkamer behangen –

slaapkamers zijn behangklaar gestuct

Terwijl de grote vlakken op de muren beneden nog moeten drogen, is het stucwerk boven al gedroogd. Dat betekent maar één ding: we kunnen eindelijk stappen gaan maken op de slaapkamers en gaan behangen!

De keuze voor het behang was niet heel moeilijk. Thomas en ik waren er al vrij snel overuit dat wij glasweefsel behang wilden gaan gebruiken om de muren te bekleden. Het leuke van glasweefselbehang vind ik namelijk dat je het altijd weer een ander kleurtje kunt geven omdat het dus overschilderbaar is.

Het resultaat op de muur is na het behangen nog niet heel goed zichtbaar. Het echte verschil zullen we gaan zien als we voor het eerst kunnen gaan sauzen. Maar voor het zover is moeten er eerst 3 kamers behangen worden, samen met een klein stukje van de overloop.

Het startsein is gegeven, na het aanbrengen van grondverf en het stucwerk is het opbouwen boven nu toch écht begonnen.

kelderkast opknappen voorraadkast

– Kelderkast opknappen –

Terwijl mijn moeder druk is met behangen besluit ik de kelderkast eens goed aan te pakken. We hebben nu nog een paar onderkastjes staan om eten en wat camping servies in op te bergen. Maar zodra de keuken er in zijn geheel uit is gaan we de opbergruimte wel missen. Voor die tijd wil ik de kelderkast dus eens goed aanpakken. Ik voelde mij lichamelijk niet heel bijzonder de afgelopen dagen en ik vind het een verademing om naast het wandelen met de hond en het verzorgen van de maaltijden eindelijk weer wat te kunnen gaan klussen.

Het vinyl gaat van de vloer, de pallet rekjes van de muur en het krabben van het structuurverf kan weer beginnen. Na het schuren en krabben van de kast kan ik na de keuken, een slaapkamer én de gehele woonkamer ondertussen echt geen structuurverf meer zien. Het is misschien leuk voor op de muur, maar je wilt het de eventuele volgende bewoners van je huis niet aan doen om dit te moeten verwijderen. Mijn knokkels liggen open, er zit bloed zweet en tranen in deze kast (en alle overige muren) maar het resultaat mag er zijn.

Het houtwerk is structuurverf vrij en is bijna klaar om in de grondverf gezet te worden. Alleen de traptreden moeten even opnieuw vastgezet worden voor ik aan het leukste van alles kan gaan beginnen; het schilderen van de kast. Ik heb namelijk zoveel zin om een Pinterest waardige voorraadkast te gaan maken!

kelderkast opknappen voorraadkast

woonkamer gestuct Linda's Wholesome Life

 

Verbouwing financieren

Gaat het bij het lezen van mijn verbouwingsoverzichten kriebelen om ook zelf in huis aan de slag te gaan? En ben je benieuwd of jij een verbouwing van jouw nieuwe of bestaande huis kunt financieren? Op Geld.nl vind je een handige tool die jou helpt om een lening te vinden die bij jouw woonsituatie past. De website laat een overzicht zien van banken en verzekeraars die jou helpen om de beste lening met de voordeligste rente te vinden. Om jouw droom verbouwing te financieren, zonder dat je onnodig te veel betaalt.

En je bent echt niet de enige die iets in huis wil gaan doen. De bouwmarkten worden druk bezocht, de schilder zie ik in het dorp steeds bij een ander huis staan, tuinen worden opnieuw aangelegd en badkamers verbouwd. Zo leuk om met zijn allen de handen uit de mouwen te steken en klusjes die zijn blijven liggen aan te pakken. Zo kunnen we van deze rare periode waarin we extra veel tijd thuis doorbrengen, toch iets moois maken.

 

Heb jij al verbouw plannen?

 

Liefs Linda

 

 

Het artikel: ‘Ons huis verbouwen – de woonkamer is gestuct’ betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

1 Reactie

  1. 8 november 2020 / 10:04

    Ontzettend leuk om jullie huis in je blogposts steeds iets meer in jullie thuis te zien veranderen. Wat fijn dat de woonkamermuur nu mooi gestuct is! Dat maakt al zo’n wereld van verschil in huis. Wat sneu dat het vogeltje het uiteindelijk niet heeft gered. Wel heel goed dat jullie nu hebben ontdekt hoe jullie je dak vogelproof kunnen maken. Ik vond die foto met slapende Moos ook heel schattig trouwens. Tja, je hebt werkpaarden en luxepaarden 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Fairy Doors elfen deurtjes Dordrecht De Elzen Linda's Wholesome Life
Fairy Doors | Elfen deurtjes in het bos

De Biesbosch, november 2020   Fairy Doors | Elfen deurtjes zoeken in het bos Er gebeuren magische dingen in het...

Sluiten