Ons huis verbouwen | De keuken gaat eruit

Ons huis verbouwen de keuken gaat eruitNoord Brabant, november 2020

Terwijl het stucwerk in de woonkamer langzaam maar zeker droogt, is er vooral op de eerste verdieping heel hard gewerkt. Het is zo onwijs leuk om te zien dat na al het schuur en sloopwerk we weer wat liefde in het huis gaan stoppen. Het huis krijgt meer body en komt iedere week weer meer tot leven. De slaapkamers zijn grotendeels voorzien van een vers laagje behang, de eerste meters zijn gesaust én ik werkte aan mijn Pinterest waardige kelderkast. Ik neem je mee in onze zesde klus week.

 

– Ons huis verbouwen –

Van een instapklare woning naar een klushuis.

Klus Week Nr. 6

 

 

kelderkast renovatie opknappen

kelderkast renovatie opknappen
kelderkast renovatie opknappen
kelderkast renovatie opknappen
Ons huis verbouwen kelderkast opknappen

– Kelderkast make-over –

een kleine metamorfose

Toen ik het huis voor de eerste keer zag, en het stiekem denkbeeldig al aan het inrichten was, wist ik dat ik een Pinterest waardige kelderkast wilde. Er was wel iets aan de kelder gedaan (zie hier voor de before foto) maar het was niet bepaald wat ik voor ogen had. Ik wil graag meer planken, meer opbergruimte, een frisse witte muur, het houtwerk opfrissen én er een mooi vloertje in. We hebben namelijk nogal wat planken laminaat over van een van de slaapkamers en dat gaan we mooi hergebruiken voor de inbouwkasten in het huis.

Net zoals alle andere ruimtes beneden, is er niet zuinig aan gedaan met structuurverf. Alles is ondergesmeerd, inclusief het hout werk. Na flink wat krabben en schuren begon de week met een verfrissend klusje. Wat grote gaten opvullen in de muur (helemaal strak wordt het niet, daar is de muur te beschadigd voor) gevolgd door een frisse laag saus.

Ik kon ook echt niet wachten om met de grondverf aan de slag te gaan. Na twee lagen verdwijnt steeds meer van de crèmige kleur die eronder zit. Een perfecte basis om het in één keer af te kunnen lakken. Uiteindelijk is het een klusje van meedere dagen geworden. Maar oh, het resultaat mag er zijn. En ik kan stiekem niet wachten tot het laminaat erin ligt.

Ons huis verbouwen kelderkast opknappen

Ons huis verbouwen kelderkast opknappen

Ons huis verbouwen kelderkast opknappen
Ons huis verbouwen kelderkast opknappen

Ons huis verbouwen trap renovatie

– Traprenovatie Deel VI –

de zoldertrap

Een klus die terug blijft komen is het afmaken van de trap. Het is een beetje afhankelijk van alle andere werkzaamheden wanneer ik hieraan kan werken. Als Thomas op zolder aan het werk is (hier hebben we zijn thuis kantoor gemaakt) dan kan ik het lakken van de trap wel op mijn buik schrijven. Andere dagen is het huis vol mensen en wordt er veel stof gemaakt. Het is dus nogal een gepuzzel om ongestoord én zonder stof aan de trap te kunnen werken.

Gelukkig vond ik een gaatje in de planning en kon het afwerken van de trap gaan beginnen. Ik trek nog een tube houtvuller open om de trap, die tijdens het verwijderen van de vloerbedekking, de dubbele lijmlagen, 3 verflagen én de 1001 nietjes toch aardig beschadigd was geraakt, weer netjes strak te maken.

Nadat de houtvuller goed gedroogd is, schuur is het zachtjes op en kan het schoonmaken, ontvetten én het afplakken van de trap beginnen. Er gaat veel tijd zitten in al het voorwerk, maar het is toch echt de basis om fijn en schoon te kunnen werken. Ik ben hierin best een pietje precies. Mijn motto is altijd; ‘we doen het goed, of we doen het niet’. Soort van ‘Go Big, or go home’. Maar dan gericht op netjes werken, goed materiaal en de tijd nemen om alles goed aan te pakken.

Ons huis verbouwen trap renovatie

Ons huis verbouwen trap renovatie

Ons huis verbouwen glasweefselbehang
Ons huis verbouwen glasweefselbehang

Ons huis verbouwen glasweefselbehang sauzen

 

De eerste kamers sauzen

Terwijl er nog druk gewerkt wordt om de laatste slaapkamer (mijn thuiskantoortje) van een laag glasweefselbehang te voorzien, kunnen Thomas en ik alvast aan de slag gaan met het sauzen van de eerste kamers. De rolverdeling hebben we al snel gemaakt. Ik ga met de kwast in de rondte om alle randen en naden van een verse sauslaag te voorzien, Thomas gaat er met de roller achteraan om de grote vlakken dicht te rollen.

We zien de kamer met iedere kwaststreek en baan die we maken met de roller opknappen. Het is zo’n verademing om verse witte muren te zien op deze verdieping. Ook het plafond wordt een aantal tinten witter. Alles mag nog een extra laagje hebben, maar de eerste zit erop, En het knapt echt al zienderogen op.

 

Ons huis verbouwen een koof maken
Ons huis verbouwen een koof maken

 

De balk betimmeren

In het weekend worden vaak de grootste stappen gemaakt. Dan rukken de hulptroepen massaal uit (oké het lijkt massaal omdat we al snel aan de max zitten wat het aantal mensen en de Corona maatregelen betreft) om ons te komen helpen. Ik ben zo blij dat er zoveel handige mensen in onze familie zitten. En ik maak dan ook graag gebruik van hun expertise.

De balk, die op de plaats is gekomen van de draagmuur, wordt eindelijk voorzien van een mooi jasje. We gaan voor een strakke, maar toch landelijke afwerking. Een koof gemaakt van MDF platen, afgewerkt met een klein landelijk randje.

In een dag tijd is de balk zo goed als geheel betimmerd, de achterkant kan pas als de keuken staat en er een nieuw kozijn is geplaatst voor een deur. De voorkant is dus zo goed als klaar. Het is zoveel rustiger om naar te kijken. Een klus die een grootst resultaat heeft. Ik hoop dat ik als de stukadoor is geweest weer even wat mooie foto’s van de muur, de keuken én de koof kan maken. Dan komt het allemaal nog net wat beter tot zijn recht.

 

Ons huis verbouwen De keuken gaat eruit

Ons huis verbouwen De keuken gaat eruit
Ons huis verbouwen De keuken gaat eruit
Ons huis verbouwen de keuken gaat eruit

 

De keuken gaat eruit

Als je mijn verbouwingsupdates volgt zie je haast iedere week de keuken wel kleiner worden. Er wordt steeds meer gesloopt om het straks allemaal geheel naar onze wens weer op te kunnen gaan bouwen. De reden dat wij de keuken niet in een weekend tijd hebben gesloopt is omdat we zo lang mogelijk gebruik wilde maken van de koelkast, het gasfornuis en natuurlijk ook de wasbak.

De vaatwassen en de plintverwarming zijn verkocht, de kastjes zijn uit elkaar gehaald, de bovenkastjes zijn bewaard en krijgen een nieuw plekje in de schuur én er zijn twee lagen aan tegels verwijderd. Ik heb het wel een beetje met onze buren te doen. Al weken lang wordt er steeds weer herrie gemaakt in het weekend. Daar zijn we na volgende week hopelijk klaar mee. Dan gaan namelijk de laatste tegels eruit, worden de leidingen omgelegd, er komt een nieuwe afvoer én er komen diverse nieuwe stroom punten.

We stappen, wat het koken betreft, namelijk van het gas af. Koken op stroom vind ik een stuk veiliger, maar ook veel duurzamer. Van een gaskraan afsluiten en afscheid nemen van een gasfornuis, daar gaat mijn groene hartje wel sneller van kloppen. Er moet daarvoor wel een nieuwe groep aangemaakt worden in de meterkast, er moet een nieuwe kabel getrokken worden én dit alles moet nog even netjes aangesloten en werkend gemaakt worden. Leuke klusjes die liggen te wachten om opgepakt te worden. Maar dat is een mooi klusje voor volgende week!

 

Waar kook jij liever op, op gas of op elektriciteit?

 

Liefs Linda

 

 

Dit artikel: ‘Ons huis verbouwen | De keuken gaat eruit’ bevat een Affiliate link. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

1 Reactie

  1. 17 november 2020 / 21:21

    Oef wij lopen daar ook tegenaan hoor in dit huis..thuis bij mijn ouders kookte wij op een elektriciteitsplaat. En dat was echt heerlijk.. mijn schoonouders op inductie maar daar kon ik helemaal niet mee omgaan, want alles kookte over. Nu zitten we een jaar in ons eigen huis en ik heb nog steeds moeite met op gas koken. Alles kookt snel over of bakt snel aan, ook al sta je erbij en ook al staan je pitten op zacht. heel frusterend, zeker als je vijf pannen op het gas hebt staan. Dus in een volgend huis zou ik dit ook zeker anders gaan doen, wat hebben jullie ook een heerlijk klus huis gekozen, wij hebben dit ook allemaal gedaan (de trappenkast was ook mijn klusje) maar ook de trap kaal maken, muren stucten, zelf alles schilderen etc. Maar dat geeft straks wel extra voldoening als het klaar is! Veel succes nog meis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Duurzame Herfst outfit Linda's Wholesome Life
Duurzame herfst outfit

Biesbosch, november 2020   [dropcap]D[/dropcap]e knusse warme herfstdagen, knapperende blaadjes onder de voeten, een zacht herfst zonnetje dat mijn huid...

Sluiten