Ons huis verbouwen | De balk gaat erin

Ons huis verbouwen Linda's Wholesome LifeNoord-Brabant, oktober 2020

Omdat veel van het verf en kluswerk door eerdere bewoners niet zo netjes uit was gevoerd, en wij veel dingen nét iets anders willen, hopen wij het huis weer een beetje karakter te geven. Of zoals Thomas dat zo mooi zegt; ‘we gaan wat liefde in het huis stoppen’. Dat is precies wat we doen. We hebben meer ruimte gecreëerd door een muur te verwijderen en afgelopen weekend is de balk er ook in gegaan. De eerste muren zijn gesaust, de verfkwasten konden eindelijk uit de kast en Thomas zijn thuiskantoor op zolder kreeg ook een grote metamorfose. Ik neem jullie mee naar onze derde klus week van ons eerste koophuis.

 

 

– Ons eerste huis verbouwen –

Van een instapklare woning naar een klushuis.

Klus Week Nr. 3

 

 

De zolder opknappen Linda's Wholesome Life

De zolder opknappen Linda's Wholesome Life

 

– Zolder metamorfose –

van zolder naar thuiskantoor

De ‘intelligente lockdown’ is een feit en dat betekent dat thuiswerken opnieuw de norm is. Thomas zijn grote wens was dan ook om vanuit het nieuwe huis te gaan werken. Omdat hij dan beter internet heeft, maar ook omdat hij dan altijd in de buurt is als ik aan het klussen ben. Wel zo gezellig. En handig als ik met verven niet helemaal tot bovenin een hoekje boven de trap kom. Gemak dient immers de mens. Vind je niet?

Voor het zover was moesten de handen wel even fink uit de mouwen gestoken worden. En er hebben flink wat handen gewapperd. Voor het weekend hebben we de verfkwasten en rollers uit de kast gehaald om de muren en de plafons alvast van een verse saus laag te voorzien. We zijn voor Stralend Wit van Flexa (muurverf Powerdek Muren & Plafonds) gegaan en de zolder lijkt nu echt twee keer zo ruim. Het is leuk en dankbaar werk. Vorige week kon je al zien dat wij de voorstrijk aanbrachten op de spachtelputz en met iedere verfstreep zagen we het opknappen.

De zolder opknappen Linda's Wholesome Life

Laminaat leggen Linda's Wholesome Life

– Zolder metamorfose –

Na het sauswerk is het laminaat aan de beurt. We hebben het laminaat dat beneden in de woonkamer lag (zie hier een foto) hergebruikt op zolder. Aan vierkante meters moeten we precies genoeg hebben om de volledige zolder te voorzien van laminaat. Omdat er eerst vloerbedekking lag hebben we wel een nieuwe ondervloer gelegd zodat hij er niet alleen warmpjes bij zit, maar het ook geluid zoveel mogelijk tegen houdt. Een beetje privacy in de mancave is wel zo fijn.

Op een zaterdag middag is de halve zolder ineens omgetoverd. Het voorste gedeelte van de zolder wordt mijn ‘washok’. Omdat we hier wel eerst al het lakwerk van de zijpanelen af willen maken besluiten we nog niet de vloer door te leggen, maar hier even mee te wachten. Het kantoor gedeelte is klaar, voorzien van plinten, een laagje lak over de houten panelen en we hebben ook een nieuwe lamp opgehangen.

Afgelopen week brachten we, hoe kan het haast ook anders, weer eens een bezoekje aan de Ikea. Om een mooi werkblad uit te zoeken voor het bureau. Samen met een nieuwe bureau stoel. Het is dat mijn wasmachine en droger nu ook even in de mancave opgeslagen staan, anders had ik wel even een ‘after’ foto gedeeld. Deze hebben jullie nog van mij tegoed.

Laminaat leggen Linda's Wholesome Life

Ons huis verbouwen Linda's Wholesome Life

H-balk draagmuur voorbeeld
Kokoni tuin
H-balk draagmuur voorbeeld

H-balk draagmuur voorbeeld

H-balk draagmuur voorbeeld

 

– De balk gaat erin –

de realisatie van mijn droomkeuken

Toen wij begin deze zomer het huis voor het eerst gingen bezichtigen, minuten voor Thomas heel spontaan na de bezichtiging al een bod uitbracht, liepen wij verwachtingsvol door het huis. Wat ons opviel was de ruimte, de hoge plafons, de grote tuin en de ruime slaapkamers. De keuken is prima, maar niet onze droom. De woonkamer was prima, maar kon nét iets groter. De plannen die toen door ons hoofd gingen, daarvan hadden wij in eerste instantie verwacht dat het een meerdere jaren plan zou zijn.

Als ik toen had geweten dat wij in het najaar aan ons droomhuis aan het bouwen waren, had ik de maanden die verstreken niet zo rustig uit kunnen zitten. Inmiddels is de muur tussen de keuken en de woonkamer er grotendeels uit. Het besef hoeveel ruimte we erbij hebben gekregen komt nu eigenlijk pas. De balk is er afgelopen weekend in gegaan waardoor er niet langer meer 6 vrij aanwezige stempels in huis staan, maar twee. De keuken lijkt twee keer zo groot. Hetzelfde geldt voor de woonkamer. Een droom die uitkomt.

Ons huis verbouwen Linda's Wholesome Life

H-balk bevestigen draagmuur
H-balk bevestigen draagmuur
H-balk bevestigen draagmuur

– De balk zit erin –

de realisatie van mijn droomkeuken

Wat het formaat van de balk betreft; wij zijn op aanraden van meerdere aannemers voor de veilige optie gegaan. Er zit een forse H-balk in die het gewicht van de muur prima over kan nemen. Plannen over de afwerking ervan zijn ook gemaakt. We gaan voor zacht en landelijk in plaats van industrieel en strak. Het huis is al vrij vierkant en we willen toch een landelijke sfeer in het huis brengen, zonder het huis een karakter te geven wat er niet bij past. Zoals ik eerder al zei gaan we weer wat liefde in het huis stoppen.

Er werd geboord, gelast en gezaagd. Er werden malletjes gemaakt om het cement aan te vullen bij de balk. Dit heeft zo’n 28 dagen nodig om geheel uit te harden. Om de druk nog even te verdelen hebben we twee nieuwe stempels geplaatst. En ik kan niet wachten om te zien hoe het er straks zonder stempels uit ziet, dan moet het gewoon nóg ruimtelijker zijn.

Terwijl de mannen hard werken, is moeders druk bezig in de keuken. Zondag is soep dag en deze week staat er verse snert op het menu! Speciaal voor ons is er een extra vegan ewrtensoep pannetje gemaakt waar wij twee dagen van kunnen smullen. Na zo’n stevige maaltijd kunnen we allemaal weer even door.

vegan erwtensoep snert
herfst tuin Linda's Wholesome Life
True Lemon Komkommer Linda's Wholesome Life

 

 

– Herfst in de tuin –

kleuren pracht en praal

Echt veel groen bevat de tuin niet. De tuin is volgens de makelaar ‘onderhoudsvriendelijk’ aangelegd, wat betekent dat je geen groene vingers nodig hebt. Het beetje groen dat de tuin wel bevat begint ook prachtig te verkleuren. Ik kan zo genieten van de pracht en praal die de herfst met zich mee brengt.

We eten ook haast iedere dag verse groenten uit mijn eigen moestuin. Vanuit de Biesbosch gaat er regelmatig een lading groenten mee naar de Brabantse oever van de Biesbosch, die we ook wel de voortuin van de Biesbosch noemen. Dit is mijn True Lemon Komkommer, een welkome frisse dorstlesser.

Herfst tuin Linda's Wholesome Life

zolder opknappen verbouwen

 

– Strak in de lak –

Na het weekend keert te rust weer terug in huis en is er weer tijd voor andere klusjes. Zo wacht het hout op zolder en van het bovenste trapgat om geverfd te worden. De eerste strepen lak voelen zo goed aan. De zolder was namelijk de enige ruimte waarvan wij dachten dat hij redelijk wit was. Maar dat valt als je met witte verf aan de slag gaat vies tegen.

Ook nu knapt het houtwerk op met iedere kwast streep die je zet. Opnieuw zo’n heerlijk klusje waar je spontaan vrolijk van wordt. De dagen erna springt mijn moeder bij en gaat het lakken zoveel sneller. We besluiten ieder op een verdieping aan de slag te gaan. Zij op de eerste verdieping bij de slaapkamers, en ik werk langzaam aan naar beneden.

Mocht je benieuwd zijn, wij zijn voor Flexa Strak in de Lak in de kleur Wit gegaan, zijdeglans. Een fijne verf die mooi samenvloeit en al vrij snel dekt. Van de créme kleur die je op de foto hierboven ziet, is gelukkig niets meer over!

Ons huis verbouwen Linda's Wholesome Life
balk draagmuur
balk draagmuur Linda's Wholesome Life

 

– Een drukke week –

kleine stappen, groots resultaat

Sommige dagen voelt het alsof je aan het kruipen bent, tot er een dag is dat er meerder mensen komen helpen en dan vliegen we écht door het werk heen. Wat Corona en de maatregelen betreft zijn we heel selectief in wie wij in deze tijd in huis halen. Voor nu is het alleen naaste familie en werklui die écht klusjes moeten doen. De momenten als ze weg zijn bestaan vooral uit goed schoonmaken met Dettol doekjes. En hopen dat wij nog lang op deze manier verder kunnen en het virus buiten de deur kunnen houden.

En dan de keuken en de woonkamer.. We hebben er letterlijk een bak aan ruimte bij gekregen. Wat het verwijderen van een stuk van de muur al niet kan doen. Heerlijk is het. Operaties als deze geven weer een boost om met de rest van de klussen door te gaan. De grootste verandering is gedeeltelijk gerealiseerd, nu de afwerking nog. Hier gaan we de komende dagen weer druk mee aan de slag.

Ons huis verbouwen Linda's Wholesome Life

 

Wat heb jij in de herfstvakantie gedaan?

 

Liefs Linda
Het artikel: ‘Ons huis verbouwen | De balk gaat erin’ bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Minty Fresh Beauty Kitchen
Minty Fresh Lijn | Beauty Kitchen

Biesbosch, oktober 2020   [dropcap]B[/dropcap]ij Beauty Kitchen staat het gebruik van duurzame en natuurlijke ingrediënten al jaren centraal. In tegenstelling...

Sluiten