Ons huis verbouwen | Basis voor mijn droomkeuken

Ons huis verbouwen Basis voor mijn droomkeukenNoord Brabant, november 2020

Het was weer een drukke week in ons nieuwe kluspaleisje. Met alles wat we doen wordt het huis eigen, brengen we onze eigen smaak erin en we slaan geen ruimte over. Het is een week van de onzichtbare klusjes, van vele ritjes naar verschillende bouwmarkten, een week van stof maken, de boel op stelten zetten (sorry buren, dit was het laatste weekend dat we herrie maakte), een week van afplakken en vooral heel veel lakken. Een week waarin tijdrovende klusjes gedaan worden en we eindelijk weer wat dingen af kunnen strepen. Van het voorwerk voor mijn droomkeuken tot het aflakken van de zoldertrap. Ik neem je mee in alweer onze zevende klus week!

Heb je eerdere klus updates gemist? Hier vind je een overzicht vanaf het aankopen van het huis tot nu

 

 

– Ons huis verbouwen –

Van een instapklare woning naar een klushuis.

Klus Week Nr. 7

 

 

Ons huis verbouwen traprenovatie

Ons huis verbouwen traprenovatie

 

– Traprenovatie –

het ondenkbare is gebeurd

De week begint met het schuren van de eerste trap. De volgende dag gaan we verder met verschillende aflak kusjes. Als Thomas een dag op kantoor werkt nemen we het er gelijk van. Dit betekent namelijk dat de zoldertrap niet gebruikt hoeft te worden en dat er dus het een en ander aan gedaan kan worden. Wat op het lijstje staat om af te lakken is het volgende: het dakraam op zolder, de nieuwe trapplint en de paal die van de eerste verdieping naar zolder loopt.

Met als klap op de vuurpijl het witte gedeelte van de trap. Dit betekent dat na weken van het verwijderen van lijmresten en nietjes, van schuren en plamuren het leuke gedeelte van de traprenovatie eindelijk kan beginnen. Een dag waarvan ik nooit gedacht had dat die nog aan zal breken. In mijn hoofd werk ik steeds naar hoogtepunten toe, en het aflakken van de trap is daar zeker één van.

En jeetje, nu alles twee keer in de grondverf staat kon ik het hout in één keer aflakken. Zo fijn! En wat is het een verschil. Ik deed al 1001 schietgebedjes dat de trap er mooi uit zal gaan zien. En iedere dag komen we steeds weer en stapje dichter bij het plaatje wat in mijn hoofd zit.

Ons huis verbouwen traprenovatie

Ons huis verbouwen traprenovatie
Ons huis verbouwen traprenovatie
Ons huis verbouwen traprenovatie

 

Traprenovatie Part II

Dat weekend besluit ik eigenlijk heel spontaan om de traptreden zelf ook af te lakken met blanke trappenlak van Glitsa. Na wat rekenwerk kom ik er namelijk achter dat ik het precies in een weekend moet redden om de traptreden van twee lagen verf te voorzien. Het duurt namelijk 16 uur voordat je er weer overheen mag lopen, en dit komt perfect uit. Zondag ochtend breng ik na het licht opschuren van de trap een laatste laag aan.

De keuze voor een blake, beschermende lak was snel gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het hout en alle natuurlijke tekeningen erin mooi naar voren komen. Extra fijn is dat de lak geschikt is voor intensief gebruik. Zo kunnen we jaar in jaar uit onbezorgd gebruik maken van deze trap.

Maandag tref ik een frisse trap aan. De treden zijn goed hard geworden en zien er onwijs mooi uit. Een hele nieuwe trap zal het nooit worden. Wel heb ik enorm mijn best gedaan om de trap er zo nieuw mogelijk uit te laten zien. Verder is het een trap die al heel wat jaren meegaat en dus een verhaal te vertellen heeft. Hier en daar zitten er wat oneffenheden in, en dat mag ook zeker. Het geeft de trap karakter. Opnieuw wordt bevestigd dat het kaal maken van deze trap (zie hier hoe de trap er eerst uit zag) het écht allemaal waard was.

 

Ons huis verbouwen Linda's Wholesome Life

Ons huis verbouwen basis voor mijn droomkeuken
Ons huis verbouwen basis voor mijn droomkeuken
Ons huis verbouwen Linda's Wholesome Life

Ons huis verbouwen basis voor mijn droomkeuken

– Basis voor mijn droomkeuken –

Ook de basis voor mijn droomkeuken is nu echt gelegd. De laatste restjes tegels zijn verwijderd, net als de laatste vensterbank. En het was ook echt tijd om afscheid te nemen van het laatste stukje keukenblok met de wasbak. Het was namelijk hoog tijd om plaats te maken voor nieuwe stopcontacten én de basis om duurzamer te kunnen koken. De huidige keuken was namelijk ingedeeld op gas. Maar koken op een gasfornuis wilde ik niet meer.

Hiervoor moest er dus wel een nieuwe kabel getrokken worden, maar er moest ook een hele nieuwe groepenkast aangesloten worden in de meterkast om dit allemaal mogelijk te maken. Daarnaast zijn ook de waterleidingen omgelegd, is de afvoer verhuisd én zijn ook alle stopcontact punten voorzien van stroom. Dagen gevuld met allerlei belangrijke en tijdrovende klusjes waar je straks helemaal niets meer van ziet. Terwijl het o zo belangrijk is dat het goed gebeurd.

Een klein beetje tijdsdruk voelen we ook wel. De stukadoor staat namelijk over een paar dagen op de stoep om de beneden verdieping een laatste make-over te geven. De keuken is daar zeker onderdeel van. Ik hoop dat ik vanaf dan nog beter kan visualiseren hoe mijn droomkeuken er straks uit gaat zien. De levering is al snel en daar kan ik eerlijk gezegd echt niet op wachten, zo leuk!

Ons huis verbouwen basis voor mijn droomkeuken
Ons huis verbouwen basis voor mijn droomkeuken
Ons huis verbouwen basis voor mijn droomkeuken
Ons huis verbouwen basis voor mijn droomkeuken
Ons huis verbouwen basis voor mijn droomkeuken

 

Ons huis verbouwen | De week in vogelvlucht

Het overzicht lijkt wat beknopt deze week als ik er zo eens op terug kijk. Dat terwijl er zo onwijs veel gebeurd is. Naast deze klusjes was het namelijk ook tijd om thuis het huishouden te doen en zijn wij in het nieuwe huis ook dagelijks aan het opruimen en schoonmaken. Klusjes die je na een halve dag al niet meer ziet. Net als de vele ritjes naar diverse bouwmarkten, het brainstormen over de nieuwe deur die tussen de keuken en de hal in komt. Brainstormen over handgrepen, de indeling van de stroompunten, nadenken over het egaliseren van de vloer, het halen van de vensterbanken (hier laat ik snel meer over zien), het ontvangen van bezoek en vooral ook als een zoutzak op de bank neerploffen als de avond valt.

Vooral de vermoeidheid neemt met de weken toe. Wat natuurlijk ook helemaal logisch is. Ik kan dan ook niet wachten tot al het stoffige werk voorbij is (er zijn beneden nog maar een paar kleine schuur klusjes – yay!) en dan kunnen we aankomende week de boven verdieping al een heel eind klaar maken. Nu de basis voor mijn droomkeuken is gelegd kan het echte opbouwen daar ook gaan beginnen. Ik kan niet wachten om jullie het eindresultaat te laten zien.

 

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

 

Liefs Linda

 

 

Het artikel: ‘Ons huis verbouwen | Basis voor mijn droomkeuken’ bevat een affiliate link. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

1 Reactie

  1. 21 november 2020 / 16:00

    Wauw, wat is jullie trap ontzettend mooi geworden! De combinatie van het wit met de houten treden is prachtig.
    En wat fijn dat het allemaal al zo goed opschiet. Ik kan me goed voorstellen dat het heel vermoeiend is. Ik weet nog hoe moe ik was na al die weken klussen. Het is gelukkig met een mooi resultaat voor ogen. Maar vergeet tot die tijd zeker niet om soms ook een fijn momentje voor jezelf te pakken 🙂 Dat heb je meer dan verdiend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Kerstcadeaus van The Body Shop 2020
Kerstcadeaus van The Body Shop

Biesbosch, november 2020 [dropcap]T[/dropcap]he Festive Season komt eraan en dat betekent dat vele merken alweer druk in de weer zijn...

Sluiten