Mooiste cadeau dat je iemand kunt geven

Je ziet ze veelal voorbij komen. Wensenlijstjes, aanbiedingen en advertenties om onze verlanglijstjes nog verder mee te vullen. We vinden The Gift of Giving allemaal bijzonder leuk, maar vinden het soms stiekem nog veel leuker om te krijgen. Maar uiteindelijk is dat het niet waar het met de feestdagen om draait. En is er een cadeau wat vele malen meer gewaardeerd wordt, en heel bijzonder is. Aandacht maakt alles namelijk veel mooier. Ik wil het vandaag hebben over het balans tussen een online en offline leven. En het grijze gebied waar je makkelijk in terecht kunt komen (zoals een internetverslaving). Je kunt namelijk niet altijd ‘aan’ staan. Dit is onmenselijk en een druk waar deze generatie mee groot gebracht wordt.

 

Mooiste cadeau dat je iemand (met de feestdagen) kunt geven

 

Internetverslaving, Mooiste cadeau dat je iemand kunt geven

 

Hoe vind jij het als je in gezelschap bent en iemand en de persoon waarmee je in gesprek bent heeft meer oog voor zijn of haar telefoon, dan voor jouw verhaal? Of ben jij die persoon die altijd die constante drang ervaart om steeds maar weer social media en het aantal likes op jouw laatste foto te checken? Lees dan zeker even verder.

 

Internetverslaving

 

Hoe houd ik als blogger het online en offline zijn in balans?

Als blogger kan het ook lastig zijn om een gezonde balans te vinden tussen een online en offline leven. Mijn hobby en werk is namelijk grotendeels zichtbaar online. Maar gelukkig speelt er zich ook een groot gedeelte offline af, wat ik ook nodig heb om mijn content te creëren. Zo maak ik haast al mijn foto’s zelf (op een enkele collage na) en hier steek ik dan ook veel tijd en liefde is. Dit geeft mij voldoening en het geeft mij daarnaast een creatieve boost en laat mijn Ikigai stromen. Op deze manier blijf ik mijzelf ook uitdagen en blijft de drempel om stock foto’s die je gratis online kan vinden te gebruiken, gelukkig heel erg hoog.

En aan de andere kant word enigszins verwacht dat je 24/7 online en bereikbaar bent. Er zijn namelijk mails die beantwoord moeten worden, reacties op social media content die beantwoord moeten worden, en moet ik werken aan mijn bereik. En gaat er daarnaast ook ongemerkt heel veel tijd zitten in het schrijven en bewerken van mijn artikelen. Er zijn enkele bedrijven en pr bureaus (waar je als blogger enigszins afhankelijk van bent als het op werk aankomt) die lichtelijk pushen altijd net iets meer aandacht ergens in te steken om zo nóg sneller te groeien.

Maar zo’n leven wil ik niet. Ik ben niet 24/7 online, reageer niet dagelijks op mijn mails en berichtjes, en heb zelf de geluiden van alle notificaties op mijn telefoon uit staan. Als ik offline ben, wil ik ook echt offline zijn en slechts online zijn als ik daar tijd en voor, en behoefte aan heb.

 

Internetverslaving in het nu leven

 

Leven in het ‘nu’

Ik heb namelijk een aantal jaren terug, toen mijn chronisch ziek zijn mijn leven overnam, d.m.v. mindfullness geleerd om in het moment te leven. Geleerd om in het nu te genieten van wat er om jou heen is. Om mij bewust te zijn van de signalen die mijn lichaam uitzendt. En om heel eerlijk te zijn heeft dit mij zoveel rust gebracht. Ik heb geleerd dat het oké is om niet op een feestje te zijn, terwijl voor jouw gevoel ‘iedereen’ daar is. Om mij niet meer zo druk te maken om dingen die ik toch niet meer kan veranderen. Je kunt namelijk niet altijd ‘aan’ staan. Dit is onmenselijk en een druk waar deze generatie mee groot gebracht wordt.

Dit pas ik ook toe op mijn werk. Ik heb voor mijzelf een bepaalde structuur gevonden die mij rust geeft, en tegelijkertijd inspireert. Om enkele voorbeelden te noemen. Als ik mijn werkdag begin start ik met het schrijven van artikelen en het bewerken van foto’s. Deze activiteiten vergen veel concentratie en om mij optimaal te kunnen concentreren scherm ik mijzelf af voor prikkels uit mijn omgeving. Mijn artikelen en foto’s zijn mijn visite kaartje, dus deze hebben altijd voorrang. Daarna komt het maken van foto’s op de tweede plek (hiervoor wil ik ook goed in mijn energie zitten) en het laatste beetje energie stop ik in het beantwoorden van mijn mails en het inplannen van mijn social media. Alles op zijn tijd en op een tempo wat voor mij werkt.

 

Internetverslaving

 

Wat als de grens tussen online en offline leven vervaagt?

Maar dit lijntje is niet voor iedereen gemakkelijk strak te houden. De druk van wachtende (groep) apps, notificaties en het idee hebben dat je veel mist als je niet online bent zorgen voor een enorm grijs gebied. Want wanneer ben je nu teveel online? En is dit hinderlijk voor je directe omgeving of alleen voor jezelf? Gebruik jij jouw telefoon achter het stuur? Reageer jij direct op het geluid van notificaties? Zelfs als je in gesprek zit? En heb je het gevoel dat je altijd ‘aan’ bent of moet staan? En kom je er zelf niet meer uit? I feel you. En gelukkig is er passende hulp voor een internetverslaving te vinden als je het grijze gebied zelf niet meer uit komt.

Het is namelijk de meest voorkomende verslaving onder jongeren. Hieronder vallen verschillende soorten verslavingen als een gameverslaving, social media verslaving, chat verslaving en een pornoverslaving.

 

Hulp bij een internetverslaving

Als er iets is waar jij je nooit voor hoeft te schamen, is het vragen om hulp. Het is namelijk niet erg als je ergens niet zelf uit kunt komen, en de mensen om jou heen ook niet. Het is juist dapper om te zeggen dat je het even niet meer weet en graag wat hulp zal willen krijgen. Maar wanneer heb je hulp nodig? Wanneer de drang om online te zijn zo groot is dat het niet meer werkbaar is in jouw leven, is het een goed moment om aan de bel te trekken. Zo kan je daarnaast ook last hebben van vermoeidheid, slaaptekort, branderige ogen en grijp je iedere mogelijkheid aan om even je telefoon te ‘checken’? Dan geeft jouw lichaam aan dat het tijd is voor een verandering.

Omdat een probleem zichzelf niet oplost is er gelukkig passende hulp. Zo kun je naar de huisarts gaan, en vind je op Trubendorffer informatie over allerlei verschillende soorten verslavingen. Het fijne is dat je 7 dagen per week kunt bellen en zij korte wachttijden garanderen. Het is namelijk nooit te laat om het roer om te gooien. En je bent nooit te oud om te leren.

 

Najaars picknick Ah najaarstrends boho bohemian

 

Mooiste cadeau dat je iemand kunt geven

Het is namelijk zo onwijs mooi als je er écht kunt zijn. Als jij je telefoon weg kunt leggen en offline mooie dingen kunt beleven en herinneringen kunt maken. En ik zal de laatste zijn als het niet leuk is om fijne momenten vast te leggen, en te delen op een moment dat het jou uitkomt. Laten wij er met zijn allen een hele fijne feestmaand van maken. En zo zal je zonder je oude gewoontes fris het nieuwe jaar in kunnen stappen. Heb je gelijk weer wat ruimte voor nieuwe voornemens.

 

 

Hoe is de balans bij jou, tussen het online en offline leven?

 

 

 

 

 

Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Delen:

3 Reacties

 1. 4 december 2017 / 11:25

  Wauw, leuk geschreven! Ik merk dat ik de laatste tijd zelf veel tijd online doorbreng voor mijn blog en school. Het liefst val ik in slaap door het lezen van een goed boek en niet door nog uren op youtube te zitten.
  Liefs,
  Yara

 2. 4 december 2017 / 08:46

  Wauw, wat heb je dit mooi geschreven zeg!! Ik ben het ook helemaal met je eens dat je er een balans in moet zoeken. Ik werk veel achter de computer en zit ongetwijfeld heel veel op mijn telefoon maar soms zie ik dan stelletjes ‘uiteten’ gaan en dan zitten ze beide constant op hun telefoon. Tsja.. dat vind ik dan bijvoorbeeld weer veel te ver gaan

 3. 4 december 2017 / 07:37

  Wat mooi dat je hebt geleerd om er veel rustiger in te staan en meer in het nu te leven. Ik ben het helemaal met je eens dat de balans tussen offline en online leven zo belangrijk is. Zelf besteed ik best wel veel tijd achter mijn computer, maar die tijd gaat vooral in het schrijven van artikelen en beantwoorden van mail zitten. Social media besteed ik gelukkig niet zo veel tijd aan. Ik ben wel blij met de balans die ik qua social media heb gevonden (een paar keer per dag kijken in plaats van de hele dag door). In het nieuwe jaar zou ik nog wel meer tijd aan mijn offline leven willen besteden, gewoon omdat dat zo waardevol is 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Recap November Lifestyle by Linda
Recap November | Hoogtepunten & 5 jaar samen

[dropcap]Z[/dropcap]e zeggen dat de tijd vliegt naar mate je iets ouder wordt. Ik heb geen idee of het hiermee te maken...

Sluiten