Moestuin planten en zaaien

Moestuin planten en zaaien Linda's Wholesome LifeBiesbosch, mei 2020

Werken in de moestuin werkt rustgevend, is een fijne bezigheid die daarnaast ook hopelijk ook echt zijn groene vruchten af zal gaan werpen. Een beleving die ik graag met jullie deel. Ik neem jullie mee op een digitale tour naar mijn moestuin. Omdat meekijken haast net zo leuk is als het echte werk. Ik laat zien wat ik zoals gedaan heb aan de moestuin de afgelopen twee weken. Eind april stond in het teken van opruimen en schoonmaken, het bestellen van de zaden en begin mei ben ik dan eindelijk ook gaan planten en zaaien. Tijd voor een moestuin update. Wandel je gezellig mee?

 

 

– Moestuin –

planten en zaaien

A Wholesome Kitchen Garden

 

Linda's Wholesome Kitchen Garden

Linda's Wholesome Garden

 

– Inrichten van de moestuin –

voor je kan gaan planten en zaaien

Eind april stond vooral in het teken van de kas opruimen. De kas is van mijn moeder en in de winter is deze tot het dak toe gevuld met planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de winterse kou. Toen het weer halverwege april beter werd zijn langzaam aan alle planten in pot naar buiten gegaan. Het werd tijd om op te ruimen en te gaan brainstormen over het inrichten van de moesten/groentetuin.

Jaren geleden, toen mijn opa en oma nog leefden en de oude bollenschuur nog op het erf stond. Hadden opa en oma een eigen groentetuin aan de achterkant van de schuur. Een oase van rust waar ik graag kwam. Hier groeide de aardappelen, snijbonen en de prachtige bloemen van mijn oma. Nadat opa overleed en er een nieuwe schuur kwam hebben mijn broer en moeder nog even een groentetuin gehad, op dezelfde plek, alleen iets kleiner van stuk.

Maar dat is over gegaan. En een groot stuk grond is er niet meer vrij voor een moestuintje. Ik heb dus geïmproviseerd. De moestuin zal verdeeld worden over verschillende grote potten, zaai- en  kweekbakken. Maar dat is pas later. Zaaien kan je tenslotte het beste onder glas doen. En dat doe ik, in de kas. In een klein kastje, kleine zaaibak en de rest in potten. Het staat onwijs leuk ook!

Ik zocht de potten bij elkaar, maakte ze schoon en deelde de kas vast leuk in. En door het werk over meerdere dagen te verdelen is het ook nog eens goed vol te houden. Dit proces heb ik op video vastgelegd en in mijn Instagram Stories heb ik dit proces opgeslagen, onder het kopje ‘moestuin’. Hier geef ik je ook een digitale tour van de moestuin.

Linda's Wholesome Kitchen Garden duurzame moestuin

Moestuinland.nl zaden
Moestuin planten zaaien Linda's Wholesome Life
Moestuin planten zaaien Linda's Wholesome Life Moestuinland

 

– Tijd om te zaaien –

wie zaait zal oogsten

Toen kon het wachten op de zaden beginnen. In de Corona-tijd duurt dit allemaal net iets langer. Maar ‘Thank God’ voor de optie online winkelen, hierdoor heb ik toch mijn zaden kunnen verzamelen.

Ik besluit om veelal voor zaden te kiezen in plaats van plantjes. Om het proces van a. tot z. mee te maken. Zo kan mijn mams mij ondertussen een hoop bijleren. Hopelijk wat wijze lessen zodat ik later op mijn eigen stek een vloeiende start kan maken en alle kennis mee kan nemen.

Ik besluit tijdens het bestellen van de zaden voor van alles en nog wat te kiezen. Met o.a. wat verschillende soorten paprika (I love paprika), tomaten, sla voor mijn eigen buddha bowls, wortelen, knolselderij en ook wat vergeten groenten. Zoals Lemon tree tomaten en True Lemon – ronde komkommers. Zo leuk!

Uiteraard kunnen ook de radijsjes niet ontbreken. Het zijn wat dat betreft ook plantjes met verschillende moeilijkheidsgraden wat onderhoud en verzorging betreft.

 

Zaden moestuin Linda's Wholesome Kitchen Garden
Zaden moestuinland Linda's Moestuin
Zaden moestuinland.nl Linda's Moestuin

 

– Bladgroenten –

Daarnaast heb ik ook voor verschillende soorten bladgroenten gekozen, sommigen ook met een verrassende twist. Zoals Bladpeterselie, knofookbieslook, basilicum, munt en tuinkers.

Vooral tuinkers is leuk als je snel resultaat wilt zien. Zo kleurt je moestuin al snel groen. Extra leuk als je ook een moestuin samen met kinderen wilt gaan onderhouden.

Zaden ontkiemen namelijk in etappes. De tuinkers spant de kroon en ontkiemt na ca. 2 dagen. Anderen doen er makkelijk 2 weken over. Zo komt alles mooi en geleidijk op.

De zaden bestelde ik allemaal bij Moestuinland. Dit is geen spon, maar wil het jullie wel graag meegeven. Ben tevreden over de service en het hele ruime assortiment waar je uit kunt kiezen. Van groenten tot fruit en vergeten groenten. Daarnaast hebben ze ook ruime keuze uit biologische zaden.

Zaden moestuinland Linda's Moestuin

– Fruit –

Fruit kan niet ontbreken in een moestuin, vind ik. Ik ben er dol op en eet het veel. Besloot het over een iets andere boeg te gooien. Aardbeien planten hebben we al. En omdat ik toch iets wil zaaien besloot ik voor de lieve en kleinere bosaardbeien te gaan.

Samen met een ananasmeloen. Ik had er werkelijk waar nog nooit van gehoord. Ben er wel enorm benieuwd naar! Deze moet ik nog zaaien. Dit wil ik binnen gaan doen om de plantjes als ze sterk genoeg zijn buiten in een grote kweekbak te zetten. Daar hebben ze alle ruimte om te groeien. Maar dan moeten ze eerst wel groot genoeg groeien zodat ze bestand zijn tegen de kippen.

 

– Sierbloemen & eetbare bloemen –

Ook in de moestuin vind ik het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor de natuur. Zo heb ik verschillende zakjes zaad besteld voor de beitjes. Maar ook Kamille, Lavendel en een mix van eetbare bloemen.

 

Zaden moestuinland Linda's Moestuin
Potgrond zaden potten Linda's Moestuin

Moestuin planten en zaaien Linda's Wholesome Life
Moestuin planten en zaaien Linda's Moestuin
Bloemkool poten Linda's Moestuin

Organic Basics waterfles drinkfles

Moestuin planten en zaaien Linda's Wholesome Life

 

– Tijd om te gaan zaaien –

planten en zaaien

Dan is het moment ein-de-lijk daar. Thomas en ik hebben met de aanhanger voldoende potgrond gehaald, de potten zijn schoon, vrij van spinnen en staan klaar. Het zaad is binnen en het weer is prachtig. Tijd om de handen uit de mauwen te steken!

Omdat ik als ik bezig ben makkelijk de tijd vergeet, en daarbij vergeet om wat te drinken, heb ik standaard mijn mooie drinkfles van Organic Basics bij mij. Zero Waste accessoires. Een trend die ik bij mijn moestuin ook zoveel mogelijk door probeer te trekken. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame materialen, het hergebruiken van materialen en het recyclen van (plastic) afval. Alle kleine beetjes helpen.

Naast de zaden heb ik ook enkele bloemkool plantjes. Deze komen in een eigen pot, en waarschijnlijk ook enkele buiten in een kweekbak. Tot ik een permanente huisvestiging heb voor de meeste plantjes heb ik enkele bij elkaar gedaan in een pot. Dit is puur ter bescherming van de plantjes, zodat ze niet uitdrogen. En het staat ook wel gezellig voor de foto. In ieder geval een leuk klusje voor aankomend weekend.

Linda's Moestuin

Moestuin planten en zaaien Linda's Moestuin

 

 

– Water geven –

het wachten begint

Nu het meeste is gepoot en gezaaid kan het lange wachten gaan beginnen. De warmte in de kas is goed, de zon uren zijn er ook en wat mij nog rest de komende weken is om ze iedere dag water te geven.

Tijdens de derde dag (met de zaaidag meegerekend) spot ik al de eerste tuinkers tijdens het water geven. Zo leuk dat de eerste plantjes al opkomen en richting de zon groeien.

Ik kan nu al niet wachten tot de kas mooi groen kleurt en om een heerlijke gerechten te gaan maken met groenten uit eigen tuin. Maar dat duurt natuurlijk nog even.

Moestuin water geven Linda's Moestuin

Moestuin water geven Linda's Moestuin
A Wholesome garden
Bloemkool water geven

Moestuin water geven Linda's Moestuin

Moestuin planten en zaaien Linda's Wholesome Life
bloemkool in pot

Moestuin planten en zaaien Linda's Wholesome Life

Moestuin planten en zaaien Linda's Wholesome Life

 

Linda’s Moestuin | Waarom het ook iets voor jou is

Voor wie twijfelt of je wel genoeg tijd hebt om een moestuin te onderhouden heb ik goed nieuws. In principe kun je de tuin zo groot maken als je zelf wilt. Je kunt thuis al beginnen met enkele potten, een klein kasje voor op tafel of een kleine kweekbak. Dit kan zelfs in huis als je geen tuin of balkon hebt.

Zie hier wat inspiratie als je opzoek bent naar een leuke compacte kweekbak, een klein kweekkasje voor op tafelkweekkastje, compacte moestuinbak, een grenen mini garden, moestuinbak op wieltjes, een grote kweekbak voor op de grond, een klein kweekkistje en een leuke & voordelige planten kweek set voor in de tuin en enkele zelfs voor op het balkon.

Zelf heb ik door mijn chronische labels (M.E. en Fibrolyalgie) niet veel kracht en energie. Hierdoor verdeel ik het werk over meerdere dagen en dan is het verrassend goed te doen. Het op starten is simpelweg het meeste werk. En dit is ook een leuk klusje om met iemand samen te doen. Hierna gaat het werk stapsgewijs en rustig aan. Hierdoor kun je het ook prima naast je baan doen.

Daarnaast ben ik ook echt een fan van ‘slow living’, dit pas ik ook toe bij het tuinieren. Ik ga rustig te werk en geniet er daardoor ook extra van. Zie meer van wat er om mij heen gebeurd en alle creatieve ideeën poppen direct op. Het vastleggen van dit hele proces vind ik haast net zo leuk als het tuinieren zelf.

Nu ik dagelijks weer in de weer ben met zaaien, planten en water geven snap ik eigenlijk niet dat ik nu pas aan een eigen project als dit ben begonnen. Laten we zeggen dat het thuis zitten door de Corona crisis perspectief geeft, ruimte maakt om nieuwe hobby’s te starten en dichter tot jezelf te komen. Tot de kern. Om te doen wat je nu echt gelukkig maakt. Ik hoef mij voorlopig thuis niet meer te vervelen. En hoop dat jullie net zo goed meegenieten van mijn opkomende moestuin. Wordt vervolgd!

 

Heb jij thuis ook wat planten gepoot of gezaaid?

 

Liefs Linda

 

 

Het artikel: ‘Moestuin – planten en zaaien’ bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

3 Reacties

  1. 8 mei 2020 / 21:51

    Wat mega chil om te lezen zeg, èèn ding weet ik wel. Volgend jaar koop ik kant en klare kruidenplantjes. Die duren namelijk mega lang en je moet echt een tijdje wachten tot je ze gaat gebruiken. Radijsjes zijn ideaal, hoef je weinig aan te doen en ze groeien mega snel! Dit is bij iedereen dan ook vaak de eerste oogst ‘na de sla dan haha’. Leuk artikel heb je er weer van gemaakt 🙂

  2. 8 mei 2020 / 09:35

    Wat een feestje om dit artikel te lezen en de foto’s te bewonderen! Het ziet er zo leuk en gezellig uit dat ik ook acuut zin heb om een moestuintje te maken. Helaas heb ik geen tuin, maar wie weet bij een volgend huis 🙂 Wat mooi trouwens om de eerste plantjes al te zien groeien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Buddha Bowl Recept Linda's Wholesome Life
Kleurrijke Buddha Bowl met quinoa en falafel

Biesbosch, mei 2020 [dropcap]N[/dropcap]u het weer steeds lekkerder wordt en ik zelf ook meer energie krijg (ik ben wat dat...

Sluiten