Ik kocht een jaar lang geen kleding

ik kocht een jaar lang geen kleding no buy challangeBiesbosch, december 2020

They say time flies when your having fun. Het Corona-jaar is daar geen uitzondering op. Niet een heel vrolijk jaar om heel eerlijk te zijn, maar de tijd is wel omgevlogen. Ondanks dat het een jaar was met vele dieptepunten, veel onzekerheden en een jaar waarin de vervelingen voor velen toesloeg heb ik zonder mijzelf al teveel druk op te leggen, een jaar geen kleding gekocht. Een uitdaging die ik al jaren graag eens wilde uitproberen. Omdat ik wilde weten of ik een jaar zonder nieuwe, vintage of tweedehands kleding kon leven. Omdat ik benieuwd was wat het met mij zou doen. Maar ook of ik de verleiding kon weerstaan. Ik kocht een jaar lang geen kleding. Oftewel; langer doen met minder en dit is hoe het mij verging.

 

 

– Ik kocht een jaar lang geen kleding –

langer doen met minder

dit is hoe het mij verging

 

 

ik kocht een jaar lang geen kleding Linda's Wholesome Life

ik kocht een jaar lang geen kleding Linda's Wholesome Life
ik kocht een jaar lang geen kleding Linda's Wholesome Life
challenge jaar geen kleding kopen
kleding challenge

 

Winkelen bij high street-winkels voelde al langer niet goed meer voor mij, een koopverslaving had ik ook niet. Toch wilde ik een stapje verder gaan om mijn ecologische voetafdruk nog verder te verkleinen. Een maand, half jaar of een jaar geen kleding kopen vond ik een mooie volgende stap in mijn zoektocht naar een duurzame garderobe. Ik dacht: ik zie wel waar het schip strand.

De eerste weken gingen makkelijk voorbij. Daarna volgde het Corona virus samen met de eerste lockdown. Leuke stedentripjes gingen niet door, voor mijn blog kon ik niet op stap. Veel meer dan alleen wandelen met de hond werd er niet ondernomen. Mijn Instagram feed toverde ik om naar waar mijn leven fulltime om draaide: mijn leven op de boerderij.

Door het eindeloos combineren van vele outfits merkte ik dat ik toch steeds weer iets nieuws voor de dag kon toveren. Het enige wat ik wel aanschafte was een schort van Dille & Kamille (foto), gemaakt van biologisch katoen. En een hoedje die ervoor zal zorgen dat alle outfits die ik al in de kast had hangen helemaal zouden kloppen. Dat was een goede zet, het bleek het perfecte hoedje te zijn (ik was er ook al langer naar opzoek) en heb het eindeloos veel gedragen.

Wolf and Storm Fair Fashion Linda's Wholesome Life
duurzame kleding garderobe
duurzame kleding garderobe
minder kleding kopen

 

Less is more

Ondertussen had ik nog wel een leuke samenwerking met Arber Studio en Wolf & Storm. Ik zocht bij beiden webshops een items uit waarvan ik wist dat het een goede, tijdloze toevoeging zal zijn op mijn garderobe. Ik heb deze items dus niet zelf betaald, en zonder deze items had ik hetzelfde doel makkelijk behaald. Ik ben door mijn challange dan ook alleen samenwerkingen aangegaan waar ik 100% achter sta. Dat wilde ik toch graag even benoemen.

Een blogger die lukraak alle samenwerkingen aanneemt wil ik niet zijn. Ik wil staan voor kwaliteit, diversiteit. Maar vooral ook duurzaamheid. De zogenaamde ‘girl next door’ die met vele bekende high street-merken samenwerkt wil ik simpelweg niet zijn. Ik vind het juist leuk om buiten de lijntjes te kleuren en te laten zien hoe het ook anders kan.

Duurzame kleding minder kopen koopverslaving
Ik kocht een jaar lang geen kleding
Ik kocht een jaar lang geen kleding

 

 

Lagen er verleidingen op de loer?

Nu vraag jij je misschien af of ik weleens in de verleiding ben gekomen om nieuwe kleding aan te schaffen. En er zijn inderdaad wat momenten geweest waarvan ik dacht dat ik toch graag iets moois, en dan weleens waar duurzaam, wilde aanschaffen. Dit was bijvoorbeeld voor een bruiloft van mijn nicht of een andere bijzondere gebeurtenis. Maar alles is vanwege COVID-19 een jaartje opgeschoven.

Verleiding in de winkelstraten had ik niet. Moet ook zeggen dat ik hier bar weinig geweest ben. Als ik tijdens deze pandemie de stad in moest was het omdat ik écht iets moest hebben. Fun shoppen heb ik al meer dan een jaar dan ook niet gedaan. Wat dat betreft was het misschien ook wel het beste jaar om oude gewoontes te doorbreken.

Ik kocht een jaar lang geen kleding

 

 

Heb je het kopen van nieuwe kleding gemist?

Ik merk dat ik een stuk creatiever ben geworden. Een diehard shopper was ik al niet, nooit geweest ook. Maar eens kritisch kijken naar wat je hebt en hier eindeloos mee gaan combineren was niet alleen leuk, maar ook super leerzaam. Het maken van nieuwe combinaties maakt mij blij, net als het wisselen van kleding tijdens de wisselingen van de seizoenen. Na non-stop dragen van klus kleding voelt mijn eigen garderobe ook weer als nieuw aan. Ik kan weer gaan shoppen in mijn eigen kledingkast.

Ik kocht een jaar lang geen kleding
Ik kocht een jaar lang geen kleding
Ik kocht een jaar lang geen kleding

 

 

Zijn de remmen los nu het jaar voorbij is?

Alhoewel ik het gezellig naar een stad toegaan in Nederland of België wel mis, zeker nu in de kerst periode, heb ik niet zoiets dat ik direct weer nieuwe kleding wil gaan kopen. De drang om steeds maar weer iets nieuws aan te schaffen is compleet verdwenen. Kom ik een keer iets tegen wat ik écht heel tof vind en eindeloos zal gaan dragen, dan mag het uiteraard mee naar huis.

Voor nu probeer ik deze flow nog even zo lang mogelijk vast te houden. Er is nog genoeg wat Thomas en ik voor ons eerste koophuis aan willen schaffen en dan steek ik mijn geld liever even in hele nuttige dingen. In het voorjaar willen we ook de voor én achtertuin aan gaan pakken. Hoe langer ik geen nieuwe kleding koop, hoe meer we in en rondom het huis kunnen gaan doen. Een mooie motivatie om dit nog even vol te houden denk ik zo!

challenge jaar geen kleding kopen

 

De tijd om jouw garderobe te verduurzamen is nu

Deze pandemie, die ons wakker schudt en ons na laat denken over wat we nu echt willen. Wat er nu echt belangrijk is. Is hét moment om het roer om te gooien en oude gewoontes te doorbreken. Leer jouw lichaam kennen. Leer welke kledingstukken jou goed laten voelen. Welke kleuren jij goed kan hebben. Zo voorkom je niet alleen veel miskopen, zo kun je ook makkelijk kleding tientallen keren dragen. En wat je niet meer past of leuk vindt? Dat kun je natuurlijk gemakkelijk (online) verkopen. Zo shop je o.a. mijn kledingkast op Vinted. De tijd om jouw garderobe te verduurzamen is nu.

 

Ik kocht een jaar lang geen (nieuwe) kleding.

Zal jij dat ook kunnen?

Liefs Linda

 

 

Dit artikel ‘Ik kocht een jaar lang geen kleding’ bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Ons huis verbouwen onthulling keuken
Ons huis verbouwen | Onthulling van de keuken

Noord Brabant, december 2020 [dropcap]V[/dropcap]andaag is het eindelijk zover, de grote onthulling van de keuken! Of 'the big kitchen reveal'...

Sluiten