Dit kun je in mei in de tuin doen | A Wholesome Garden

Dit kun je in mei in de tuin doen A Wholesome GardenBiesbosch, mei 2020

Begint het bij jou ook te kriebelen om de handen uit de mouwen te steken nu het mooier weer wordt? Je bent niet de enige! Alhoewel de tuincentra’s haast overspoeld worden met klanten is er zoveel meer wat je nu kun doen in de tuin dan eenjarige planten in de tuin zetten. Ik heb na het – dit kun je in april in de tuin doen – een handig overzichtje gemaakt voor deze maand. Wat kun je in mei in de tuin doen? Alle tips op een rijtje!

 

 

– Dit kun je in mei in de tuin doen –

Stay Home Series

Vier de lente

 

 

A Wholesome Garden

A Wholesome Garden

 

– In mei leggen alle vogels een ei –

behalve de koekoek en de griet,
want die leggen in de meimaand niet

 

Je kent het oud-Hollands gezegde vast wel; in mei leggen alle vogels een ei. Je kunt de vogels helpen door kleine takjes in de tuin te laten liggen zodat ze dit als nestmateriaal kunnen gebruiken. Daarnaast laat ik zelf ook plukken haar van de pony’s op de grond liggen en wat wol van de alpaca’s, zodat ze dit ook voor hun nesten kunnen gebruiken. En welke vogel wilt er nou niet vers uit het ei komen en in een gespreid bedje terecht komen?

Daarnaast zijn er ook in allerlei verschillende soorten en maten aan vogelhuisjes te koop (net als voederhuisjes, deze gebruiken wij in de winter) die de vogels ook kunnen gebruiken om in te gaan nestelen of schuilen. En hoe leuk zal het zijn als er een vogel een nestje gaat maken in jouw tuin? Het is zo’n vrolijk geluid als de nestjes gevuld zijn met jonge vogels. Zeker als ze gevoerd worden!

Met alle nieuwbouw projecten die Nederland rijk is, wordt het lastiger voor vogels om een geschikte plek te vinden om een nestje te maken. Je zal de natuur er een enorm plezier mee doen als je een fijn vogelhuisje in je tuin plaatst.

Een extra tipje is het plaatsen van een vogeldrinkbak. Er beloven weer droge tijden aan te komen en dan kunnen de vogels wel wat verkoeling gebruiken. Ze gebruiken ze graag om uit te drinken en in te badderen.

A Wholesome Garden

Linda's Wholesome Garden
Linda's Wholesome Garden

Linda's Wholesome Life

– Dit kun je in mei in de tuin doen –

Onkruid wieden
Nu we een paar regenbuitjes gehad hebben zul je zien dat het onkruid weer sneller zal gaan groeien. Onkruid wieden is een karweitje wat eigenlijk het hele jaar door wel terugkomt. Maar pak je de plantjes al jong aan, dan voorkom je dat ze volgroeien, in zaad komen en zichzelf uitzaaien. Dan heb je volgend jaar namelijk gratis een uitbreiding van de onkruid familie. Daar zit je denk ik niet op te wachten. Dus nu even de handen uit de mouwen, daar heb je nog lang plezier van.

Het gazon bijhouden
Het is de ideale tijd om kale plekken in het gras bij te werken, in te zaaien en weer te laten groeien. Nu de groei weer in het gras zit betekent het ook dat het weer iedere week gemaaid mag worden. En vergeet ook niet om regelmatig even de kantjes netjes te knippen.

Balkon of terras 
Mocht je er nog niet aan begonnen zijn, of wil je wachten tot de vorstperiode officieel voorbij is? Dan kun je in mei echt aan de slag met je balkon en/of terras! De tuinmeubelen kunnen naar buiten, vaste planten kunnen uit de winteropslag, ramen kunnen gelapt worden en de goten gesopt. Zo zit je er in het voorjaar weer knusjes bij!

Bloembakken kunnen weer gevuld worden en potten gevuld. Creëer een mooie bloemenzee of ga voor eenvoud en vul enkele grote potten. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Je kunt voor dure vaste planten gaan zoals een mooie vijg of olijfboom. Maar net gezaaide zomerbloemen, eenjarige en tweejarige planten kunnen de boel net zo goed opvrolijken.

Linda's Wholesome Life
Dit kun je in mei in de tuin doen A Wholesome Garden

 

 

– Snoeien doet bloeien –

 

In de meimaand kunnen er diverse heggen, struiken en klimplanten gesnoeid worden. Zo mag je de bamboe terugsnoeien. Ook de hagen mogen weer geknipt worden. Let je er alleen wel op dat er geen vogels in aan het nestelen/broeden zijn? Is dit wel het geval, sla deze klus dan nog even over.

Vroegbloeiende heesters kunnen in mei weer gesnoeid worden. Heb je een Seringe in de tuin? Dan mogen de uitgebloeide bloemtrossen eruit geknipt worden zodat deze volgend jaar weer weelderig kan gaan bloeien.

Klein tipje: Doe je dit wel in de schaduw of op een bewolkte dag? Niet alle planten houden ervan als je dit in de volle zon doet.

 

Dit kun je in mei in de tuin doen A Wholesome Garden

Dit kun je in mei in de tuin doen
Dit kun je in mei in de tuin doen tips
Dit kun je in mei in de tuin doen Linda's Wholesome Life
Dit kun je in mei in de tuin doen Linda's Wholesome Life

 

 

– Een-, tweejarige en vaste planten –

de boel wat opvrolijken

 

Vanaf half mei is de vorst periode officieel voorbij, wat betekent dat de tuin, het terras of je balkon weer opgevrolijkt kunt worden! Het is tijd om leuke eenjarige planten in huis te halen en de tuin te kleuren.

Hier kun je niet alleen bij verschillende grote en kleine tuincentra’s terecht, maar vergeet ook zeker de kleine ondernemers en de marktkramen niet. Daar kun je ook hele mooie planten kopen, vaak ook voor een zacht prijsje.

Eenjarige planten zijn niet alleen leuk, maar ook handig voor wie ieder jaar wat anders wilt of verwacht dat je volgend jaar op een andere plek woont.

Wil je langer genieten van planten? Dan kun je ook voor tweejarige planten of vaste planten kiezen.

Je kunt natuurlijk ook voor zaden kiezen. Klik hier voor een handig overzicht wanneer je welke planten kunt zaaien.

 

Dit kun je in mei in de tuin doen A Wholesome Garden

 

– Koffiedik kijken –

natuurlijke bescherming voor de planten

Zodra al het verse groen opkomt in de tuin komen ook de insecten weer tot leven. Natuurlijk wil je jouw mooie planten die net opkomen of die je net in de tuin gezet hebt beschermen. Het liefst op een natuur en diervriendelijke manier. Zo zie ik mijn moeder ieder jaar na een regenbui een rondje door de tuin doen om slakken te zoeken, om ze vervolgens ergens anders weer uit te zetten.

Daarnaast kan ook koffiedik goed helpen om slakken weg te houden bij je planten. Ze zijn namelijk niet dol op cafeïne. Omdat de concentratie niet zo hoog meer is in de koffiedik mag je wel een goede laag rondom de planten aanbrengen.

Er zijn ook verschillende planten die heel blij worden van koffiedik. Vooral de hortensia’s en rododendrons. Dit zijn namelijk planten die het goed doen op een licht zure grond, en laat koffiedik nou net licht zurig zijn. Maar ook de moestuin is er erg blij mee. Vooral pompoenen, tomaten en wortelen kun je verblijden met wat koffiedik.

Weet je bijvoorbeeld ook dat koffiedik helpt tegen katten? Ik denk dat veel mensen zich wel kunnen herkennen in de volgende ergernis: katten van een ander in de tuin. Zeker als ze hem als kattenbak gebruiken! Katten hebben namelijk een hekel aan de geur en het gevoel van de koffiedik tussen hun pootjes. Om de katten weg te houden is het wel aan te raden om het regelmatig opnieuw aan te brengen. Nog een reden om een extra bakkie koffie te zetten. Proost!

Koffiedik A Wholesome Garden
A Wholesome Garden Linda's Wholesome Life
Moestuin tips A Wholesome Garden

– Moestuin –

Meimaand is moestuin maand! Halverwege mei is de vorstperiode officieel voorbij (ijsheiligen) en kun je volop aan de slag gaan en in de buitenlucht zaaien. Onder glas kan het al wat eerder, net als in de kas.

Zaaien in mei
In mei kun je o.a. bietjes, wortelen, broccoli, radijzen, late erwten, spinazie, rucola en knollen zaaien. Na half mei kun je ook de sperziebonen, komkommers, meloenen, maïs en courgettes zaaien.

Lijkt het je leuk om met een moestuin te starten en wil je laagdrempelig beginnen? Dan zijn de volgende gewassen goed om mee te beginnen: dille, bieslook, knoflook, laurier, lavendel, munt, prei en sperzieboon.

Zie hier voor een handig zaai overzicht.

Planten in mei
In een kas of onder het glas kun je alvast aan de slag gaan met gewassen die wat gevoeliger zijn. Dit zijn o.a. tomaten, paprika’s en aubergines. Hou deze vooral nog even binnen en lekker warm voor je ze buiten in de volle grond gaat zetten. Geef ze even de tijd.

Tuinbonen kun je alvast een handje helpen door stokjes te plaatsen. Je kunt ook rijshout en/of gaas plaatsen bij de erwten om tegenaan te klimmen.

Begin aan je eigen composthoop
Ben je heerlijk bezig in de tuin of moestuin en heb je plantaardig afval? Verzamel het afval van alle groene planten en begin alvast aan je eigen composthoop. Dit kun je later weer gebruiken om je eigen (moes)tuin te bemesten.

Linda's Wholesome Life

Dit kun je in mei in de tuin doen A Wholesome Garden
Dit kun je in mei in de tuin doen A Wholesome Garden
Dit kun je in mei in de tuin doen A Wholesome Garden
Dit kun je in mei in de tuin doen A Wholesome Garden

 

 

– Dit kun je in mei in de tuin doen –

 

Planten vervangen
Het kan iedereen overkomen, dat er vaste planten in de tuin niet goed de winter door zijn gekomen. Je kunt dit zien doordat er geen verse groene bladeren aan een plant komen, er zit als het ware geen leven meer in. Het is dan slimmer om de plant te verwijderen en te vervangen door een mooie nieuwe plant.

Heb je nog geen idee wat je op de plek van de oude plant wilt zetten? Zaai dan mooie zomerbloemen op deze plek zodat je een mooie bloemenzee krijgt. Dit kan nog tot half mei.

Bolgewassen aanpakken
Heb je uitgebloeide bollen in de tuin en wil je dat ze volgend jaar weer opkomen en mooi gaan bloeien? Dan moet je ervoor zorgen dat de bollen voldoende reservevoedsel op kunnen nemen. Dit doe je door simpelweg het blad langzaam af te laten sterven. Haal het blad weg als het vergeeld is. Dit geldt overigens niet voor krokussen, sneeuwklokjes en narcissen.

 

 – Geef de natuur de ruimte –

kenmerken van een natuurlijke tuin

Ik heb er al eerder over geschreven en kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om ook een rommel hoekje in een tuin te hebben, om wat takjes te laten liggen en niet alles mega strak af te werken. De natuur heeft ruimte nodig. Zeker nu Nederland steeds voller gebouwd wordt. Van een compleet betegelde tuin wordt naast sommige mensen, eigenlijk niemand blij. Denk je dat je hierdoor een mooie strakke en makkelijk te onderhouden tuin hebt? Probeer je dan eens in te denken dat je een stortbui krijgt, en waar gaat dat water dan eigenlijk heen? Precies, dat kan geen kant op. Hier is dus niets natuurlijks aan.

Wat wel natuurlijk is zijn perkjes. Een variatie aan bloemen (denk aan de wilde bijtjes en vlinders), planten, vogelhuisjes en vogelbadjes. Zorg voor nestmateriaal (na de meimaand kun je natuurlijk verder opruimen als je dat wilt) en ruimte waar insecten in weg kunnen kruipen. Hoe vervelend, vies en eng we ze soms ook kunnen vinden, zonder insecten is er geen leven op aarde mogelijk. Zo simpel is het.

Vier hun leven door een klein insectenhotel in je tuin of op je balkon te plaatsen. Vind je ze wat prijzig of te groot? Dan kun je ook heel makkelijk zelf aan de slag. Erg leuk ook om te doen met kinderen! Boor wat gaatjes in takken/stokjes waar bijen in kunnen kruipen, vul een mandje met dennenappels en dicht het af met gaas. Plaats wat takken of stronken hout waar de insecten zelf hun gang kunnen gaan. Op Pinterest staan heel veel leuke creatieve ideeën waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

Insectenhotel A Wholesome Garden
Linda's Wholesome Life

 

A Wholesome Garden

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook een natuurlijkere tuin? Ik haalde het kort al even aan, maar kan er eerlijk gezegd wel een artikel over schrijven. Dat ga ik dan ook zeker doen. Deze kun je binnenkort verwachten.

Geniet vooral van de maand mei. Van al het verse groen, het fluitenkruid en de bloemenzeen. De natuur is prachtig in deze tijd van het jaar!

 

 

Hoe ziet jouw tuin eruit?

 

 

Liefs Linda

 

 

Delen:

2 Reacties

  1. 2 mei 2020 / 17:10

    Prachtige foto’s en tuin! Zelf heb ik helaas alleen een balkon, dus de meeste tips kan ik (nog niet) toepassen. Ik kijk er al naar uit om ooit een eigen tuin te hebben 🙂

  2. 1 mei 2020 / 10:54

    Wat een heerlijk artikel, ik word helemaal happy van al je foto’s.. wij gaan dit weekend beginnen met het stellage van de tomaten. Die willen wij namelijk een afdakje gaan geven, want op dit moment hebben wij nog geen kas. Verder zijn sommige bloemen ook ideaal om ongedierte op afstand te houden zoals de afrikaantjes en goudsbloemen. Die houden de mieren en aaltjes op afstand 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
alpaca's badderen
Alpaca’s scheren | Dit komt erbij kijken

Biesbosch, april 2020 [dropcap]I[/dropcap]eder voorjaar is het weer zover en worden de alpaca's geschoren. Woensdag brak de dag aan en...

Sluiten