Dit kun je in april in de tuin doen | A Wholesome Garden

A Wholesome Garden Linda's Wholesome LifeBiesbosch, april 2020

De lente is écht hier. De dagen beginnen vroeg en zonnig. De vogels zingen vrolijk hun lied. Moeder Natuur ontwaakt. Nu velen van ons veel meer tijd thuis doorbrengen dan normaal is het een uitgelezen kans om de tuin eens goed onder handen te nemen. Om de tuin lente klaar te maken. Zie het als een voorjaarsopruiming, maar dan in de buitenlucht. Is jouw tuin al jaren een ondergeschoven kindje, een project wat je door vele andere verplichtingen steeds voor je uit hebt geschoven? Of kan je wel een beetje hulp gebruiken, een kleine handleiding die je vertelt wat je nu in de tuin kunt doen?

Ik neem je mee naar onze familie boerderij, de prachtige tuin van mijn moeder. En laat je zien hoe je een natuurlijke tuin creeert, die rekening houdt met de behoefte van de mens, maar vooral die van de natuur. A Wholesome Garden. Samen met haar werkte ik aan dit artikel en ik laat je in deze nieuwe Stay Home Series zien; Dit kun je nu in de tuin doen.

 

 

– Dit kun je in april in de tuin doen –

Stay Home Series

Vier de lente

 

 

Stay Home Series Dit kun je nu in de tuin doen

A Wholesome Garden Linda's Wholesome Life
A Wholesome Garden Linda's Wholesome Life
A Wholesome Garden Linda's Wholesome Life
Dit kun je in april in de tuin doen

 

 

– Dit kun je in april in de tuin doen –

Het terras

De nachtvorst periode lijkt voorbij te zijn. Dit betekent dat het startschot om de tuinmeubels uit de winteropslag te halen gegeven is. Maak het terras eens goed schoon. Ruim de herfstbladeren en takjes die verspreid over het terras liggen op.

Schrob de groene aanslag van het hout of de tegels (dit kan heel makkelijk met Concentraat Sinaasappel op natuurlijke basis). Lap de ramen en haal de tuinmeubelen te voorschijn en maak ze eventueel schoon. Wat is het toch heerlijk om het terras weer gezellig te maken en buiten te zitten.

Haal de planten naar buiten. Kijk alleen uit voor de planten die nog kwetsbaar zijn voor de kou. Het weer kan in april namelijk nog onvoorspelbaar zijn. Wil je toch de gok wagen? Houd er dan wel rekening mee dat je de planten even binnen zet als er weer wat kouder weer aan komt. Vanaf half mei is de vorstperiode officieel voorbij.

Wat je nog extra kunt doen: Plaats een regenton om regenwater op te vangen. Zo kun je straks gratis je planten water geven. Ook nieuwe vogelhuizen en insectenhotels zie ik graag terugkomen in een tuin. Zo creer je meer ruimte voor de natuur.

Dit kun je in april in de tuin doen

A Wholesome Garden
Dit kun je in april in de tuin doen
Wholesome Garden Linda's Wholesome Life

 

– Dit kun je in april in de tuin doen –

hier kun je mee aan de slag

Grote opruiming
De grote tuinopruiming kan beginnen! Dit houdt in dat je de takjes en bladeren uit de tuin op mag ruimen. Dit hoef je niet met uiterste precisie te doen, vogels gebruiken dit namelijk ook nog graag als nestmateriaal. Wees lief voor de vogels en laat hier en daar wel wat liggen.

Ook in deze tijd kun je nog wat bomen en/of struiken snoeien. Twijfel je, raadpleeg Google dan even in welk jaargetij je jouw boom of struik nu kunt snoeien. Heesters en rozen kunnen nu goed geplant worden.

Je kan ook een rondje met de drietand doen, om de grond tussen de planten weer wat losser te maken. Hierdoor krijgt de grond meer lucht, neemt het makkelijker het water op en voorkom je onkruidgroei. Dit kun je dus meerdere keren in het jaar herhalen.

Het gazon
Ook het gras kan eindelijk weer gemaaid worden. Kan jouw gazon wat extra liefde gebruiken? Strooi dan wat kunstmest op het gras, het liefst voor een regenbui. Anders moet je zelf het gras even water geven. Je zal ook de kanten kunnen steken, zodat de randen van de tuin weer strak zijn. Heb je wat kale plekken? Dan kun je ook wat gras zaaien.

Bemesten
Naast het gazon bemesten kun je in april ook planten die al in de tuin staan voorzien van mest. Ze nemen de voedingsstoffen nu goed op.

 

Dit kun je in april in de tuin doen Linda's Wholesome Life
Dit kun je in april in de tuin doen

Bloesem wallpaper

Dit kun je in april in de tuin doen
Dit kun je in april in de tuin doen
Green Wallpaper

Blossom Wallpaper Background

 

 

– Dit kun je nu in de tuin doen –

Deel II

Moestuin
Heb je een kleine moestuin en zin om hier alvast mee aan de slag te gaan? Zo kun je bijvoorbeeld al aardbeien, andijvie, aubergine, bonen, bloemkool, broccoli, komkommer, maïs, prei, sla en tomaat onder glas zaaien. Bieten, tuinbonen, boerenkool, doperwten, spinazie en wortelen kun je wel al in de volle grond zaaien.

Vijver
Heb je een vijver? Dan is april een goede maand om aan het onderhoud van de vijver te beginnen. De vissen komen namelijk met de stijgende temperaturen weer tot leven. Zo kun je resten van de dode bladeren uit de vijver halen. Net als dode bladeren van de waterplanten.

Snoeien
Knip uitgebloeide bloemen uit de rozen, verwijder uitgebloeide bloemen uit de Annabellen en haal de pluimen uit siergrassen. Ook de Taxus, Liguster en Leylandii kunnen gesnoeid worden. Net als de Hortensia. Je kan eventueel ook oud blad van de varens snoeien.

A Wholesome Garden Linda's Wholesome Life
Flower wallpaper

A Wholesome Garden Linda's Wholesome Life

 

– Dit kun je nog niet doen –

Hier kun je beter nog even mee wachten

 

Eenjarige planten en bloemen
Hoe verleidelijk het ook is om naar het tuincentrum te rijden en eenjarig goed in huis te halen, het is eigenlijk nog net te vroeg om deze in de tuin te zetten. Het weer in april is erg onvoorspelbaar en je zal zomaar nog een paar koude nachten kunnen krijgen. Daar kunnen eenjarige planten nou net niet zo goed tegen. Hier kun je beter tot eind april/begin mei mee wachten. Houd vooral het weerbericht in de gaten.

Gelukkig zijn er volop andere bloemen waar je nu van kunt genieten. De tuin vult zich wel met de mooiste bloesem soorten. De Magnolia bloeit mooi, de knoppen van de Prunus staan op open knappen, de Sneeuwklokjes bloeien prachtig, net als de Blauwe Druifjes.

Wil je gaan zaaien? Hier vind je een handig overzicht met daarin de maanden waarin je kunt zaaien.

Snoeien
Wil je aan de slag met groenblijvende hagen zoals de Buxus, Liguster, Hulst en Coniferen? Dan kun je beter nog even een maandje wachten. Net als de perk rozen of de rozen om stam snoeien.

 

Blossom Wallpaper Background
Blossom Wallpaper Background
A Wholesome Garden Linda's Wholesome Life

 

Vier de lente

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om heerlijk in de tuin te gaan werken. Heb je geen tuin maar wel een balkon of een dakterras? Ook hier kun je natuurlijk goed uit te voeten. Heb je zin om je balkon aan te kleden met planten en bloemen? Haal ze dan de koude dagen weer even naar binnen.

 

 

Geniet jij ook zo van een mooie tuin?

 

 

Liefs Linda

 

 

Delen:

12 Reacties

 1. 19 april 2020 / 12:14

  genoeg te doen in de tuin maar ik heb zeker geen groene vingers hahaha manlief gaat de tegels onder handen nemen zoals elk jaar en we maken het weer summer proof

 2. Caroline
  19 april 2020 / 12:10

  Ja, ik geniet ook volop van de lente. Wat een mooie sfeerfoto’s heb je gemaakt, daar krijg ik gelijk hele goede zin van, en inspiratie!

 3. 11 april 2020 / 21:22

  Wat een prachtige tuin heeft je moeder! Hier is alles helemaal klaar, alleen het snoeien gebeurd volgende week.

 4. 11 april 2020 / 11:12

  Ziet er prachtig uit! Wij hebben een groot terras en ik popel dat de tuincentra hun deuren terug openen om wat plantjes te gaan kopen

 5. 10 april 2020 / 13:30

  Wat ene prachtige foto’s ook! En handige tips bij quarantaine, bedankt. ❤️❤️❤️

 6. 10 april 2020 / 12:15

  Mijn man is degene met groene vingers. Ik ben de onkruidheldin.

  De achtertuin zijn we nog mee bezig. De voortuin ligt stil omdat we de hele haag eruit hebben gehaald ( ik ben er strontallergisch voor helaas ).

 7. 10 april 2020 / 12:13

  Wat een prachtige foto’s! Een regenton is inderdaad een goed idee, dan kunnen we regenwater hergebruiken.

 8. 10 april 2020 / 11:08

  Ik ben tot mijn eigen spijt niet zo’n tuinierder. Ik zit er het liefst in te lezen. Echt wroeten in de grond en zo wil bij mij helaas niet zo aanslaan.

 9. 10 april 2020 / 09:19

  Wat een fijn artikel met prachtige foto’s! Zelf heb ik geen tuin (wel twee mini-balkons), maar door jouw artikel kan ik toch nog een beetje van jouw mooie tuin meegenieten. Misschien ga ik mijn balkon ook maar een kleine make-over geven deze maand. Met een paar plantjes en een mooie nieuwe tuinset is het waarschijnlijk in één klap al flink opgeknapt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Conscious Lente outfit
Preloved Lente Outfit

Biesbosch, Dordrecht   - Preloved Lente Outfit - thrifted items & aardetinten   [dropcap]V[/dropcap]orige week trapte ik het lente seizoen...

Sluiten