Conscious kleding – hier doe ik mijn inkopen

Conscious fashion

Ik ben dan wel geen echte fashionista, maar ik vind het wel onwijs leuk om met fashion bezig te zijn. Onder het mom van nieuwe doelen stellen heb ik mij voorgenomen dat ik vaker eerlijke kleding wil kopen. Dit gaat mij de afgelopen tijd gelukkig best goed af. En het lijkt mij dan ook leuk om te delen waar ik zoal mijn conscious aankoopjes verzamel. Hopelijk kan ik jou hiermee inspireren. Conscious is namelijk heer erg fashionable.

 

Conscious kleding

 

Conscious fashionConscious fashionConscious fashion

 

Fair-, Sustainable- en Conscious Fashion, wat houdt dit eigenlijk in?

Heb jij enig idee waar jouw kleding gemaakt wordt of wat erbij komt kijken om die nieuwe top te maken? Het is een onderwerp waar nog niet heel veel mensen mee bezig zijn omdat het op de een of andere manier voor vele mensen niet fancy genoeg is; Conscious Fashion. En om het makkelijker te maken gooi ik er ook nog eens een engelse term tegenaan. Ik leg het je graag even in het kort uit.

Fast Fashion staat voor een snel bewegende mode industrie. Deze merken brengen niet langer slechts 4 collecties per jaar uit, maar sommigen wel 52. Dat betekent dat er iedere week nieuwe items straight from the catwalk in de winkels moeten hangen. Je kan je dus voorstellen dat de druk om goedkoop te produceren erg hoog is en dat gaat ten koste van de lonen, kwaliteit en het milieu.

Conscious Fashion, Sustainable Fashion (eco fashion) en Fair Fashion zijn de tegenhangers van Fast Fashion. Dit kan een kledingstuk wat eerlijk (fair) geproduceerd is en dat houdt in dat iedere schakel in het maakproces eerlijk betaald krijgt, en dat het item een lage milieu impact heeft. Of een kledingstuk wat vegan is, waar dus geen dierlijke producten voor zijn gebruikt zoals leer, wol of zijde.

Maar het kan ook een conscious kledingstuk zijn wat inhoud dat er bijvoorbeeld gebruik is gemaakt van gerecyclede materialen of biologisch katoen. Conscious wilt dus niet zeggen dat het per direct ook onder betere omstandigheden gemaakt is, of dat iedereen naar een bepaalde standaard betaald wordt. Dit is het slechts in een notendop omschreven, er komt namelijk zoveel meer bij kijken. Maar zodra je de basis weet kan je beslissen wat voor jou belangrijk is, en op deze manier betere en bewustere keuzes maken.

Nu draag ik niet alleen maar duurzame of eerlijke kleding, ik vul mijn kast ook graag met vintage parels en tweedehands items. Deze stukken zijn dan wel niet onder groene een rooskleurige omstandigheden gemaakt, maar omdat jij een tweedehands item aanschaft is de milieu impact een stuk kleiner. Want stel je eens voor waar alle kledingstukken die jij per jaar wegdoet blijven, deze liggen op grote stapels aan de andere kant van de wereld te wachten tot ze zijn vergaan.

 

Conscious fashionConscious fashionConscious fashion

 

Waar vind je conscious kleding?

Het is de laatste tijd gelukkig een stuk makkelijker geworden om duurzame kleding en accessoires te kopen. Zo vind je meerdere webshops online, worden er steeds meer vintage kilo sales georganiseerd en vind je steeds meer eerlijke merken in de gewone winkels. Maar ook de grote modeketens pakken de ’trend’ op. De vraag naar duurzame kleding wordt namelijk steeds groter en een gedeelte van de consumenten steeds kritischer.

Een paar voorbeelden van winkels die een breed aanbod in conscious fashion hebben: Wolf and Storm, studio JUX, Nukuhiva.

Nu vind je ook bij de grote modeketens vaker een collectie met een groen tintje. De H&M heeft de Conscious lijn, deze items zijn in de winkel te herkennen aan het groene label. En online kun je heel gemakkelijk onder de term Conscious zoeken. Maar ook de Zara en de Mango gaan mee. De items van Zara vind je onder de ‘Join Life’ collectie en bij de Mango vind je de Mango Committed lijn. Maar ook bij Esprit vind je een groeiend aanbod in items gemaakt van biologisch katoen en ook de Hema heeft steeds vaker items die van biologisch katoen worden gemaakt. Kortom, er is steeds meer om uit te kiezen. En het gaat tegenwoordig verder dan alleen fijne basis items.

 

Conscious fashion

 

Conscious is fashionable

Daarnaast ben ik ook heel erg blij met mijn espadrilles van TOMS. Deze schoenen worden duurzaam geproduceerd. En met ieder verkocht paar helpt TOMS een mens in nood. In het geval van de schoenen geven zij een paar schoenen aan een kind in een ontwikkelingsland wat schoenen nodig heeft. Jij blij, zij blij. Deze schoenen geven mij daarnaast instant wanderlust vibes, en ik kan niet wachten om deze op een trip mee te nemen.

 

Conscious fashionConscious fashionConscious fashion

 

Vintage & Tweedehands is ook conscious

Markten zijn de uitgelezen kans om fijne vintage of tweedehands aankopen te scoren. Erg bekend zijn de dagen als Koningsdag waarop de helft van de straten veranderen in één grote rommelmarkt. Maar ook de verkopen bij de IJ-hallen in Amsterdam zijn erg bekend. Verder vind je de markten en braderieën het hele jaar door verspreid door het land. En trekken de vintage kilo sales ook steeds vaker door het land heen. Ik vind het persoonlijk een erg leuke manier om te winkelen. Je betaalt dan namelijk een vast bedrag per kilo, wat kan variëren van €15,- tot €25,-.

Maar ook sites als Marktplaats en United Wardrobe worden steeds vaker gebruikt om kleding te verkopen. En vergeet in je rondje dan ook zeker niet de Facebook groepen mee te nemen, hier kunnen ook hele leuke en vooral scherpe aanbiedingen voorbij komen. Daarnaast zijn de kringloop winkels ook helemaal terug van weggeweest. Je vindt ze denk ik wel in iedere stad of dorp in allerlei formaten. Google maar eens.

 

Conscious fashionConscious fashionConscious fashionConscious fashion

 

Eerlijke accessoires en sieraden

Een onderdeel wat ik zeker niet mag vergeten zijn accessoires en sieraden, deze maken jouw outfit tenslotte helemaal af. Natuurlijk geld het net als bij kleding dat ruilen of tweedehands aanschaffen ook een groen tintje heeft. Daarnaast schieten de kleine webshops met duurzame sieraden of accessoires ook als paddestoelen uit de grond. Zo zie je steeds meer vegan tassen, of tassen gemaakt van gerecycled leder of leer van dieren die niet enkel voor het leer geslacht worden. Zoals mijn MYOMY tas.

De sieraden die ik op de foto draag zijn van Neinties, een fijne webshop die de mooiste duurzame sieraden verkopen. In dit rijtje mag ik dan ook zeker niet vergeten de volgende mooie merken te vernoemen; Riverstones, À la en Ways of Change.

 

Conscious fashionConscious fashionConscious fashion

 

Do your research

Wat ik ook in mijn fashion journey heb geleerd is dat een klein beetje onderzoek doen loont. Er zijn namelijk meer merken met een groen tintje dan je denkt. Zo is de tas op de foto’s van MYOMY. Een Nederlands merk wat op kleine schaal unieke duurzame tassen op de markt brengt. Het leuke is dat je het merk bij de meest gangbare tassen winkels terug vindt. Typ eens wat vaker de termen biologisch katoen, fair trade, conscious of gerecycled in het zoekbalkje op een site. Je komt zo nog eens voor leuke verrassingen te staan.

 

Conscious fashionConscious fashion

 

Mijn outfit specificaties

Deze outfit heeft gelukkig ook een aardig groen tintje. Zo is mijn top van H&M Conscious gemaakt van gerecycled polyester en gerecyclede oude kleding en is er kleding in verwerkt wat eerder niet verkocht is. Mijn broek is ook van H&M Conscious en heeft een fijne vintage fit, en is o.a. gemaakt van oude kleding. Mijn schoenen zijn van TOMS, tas is van MYOMY. Mijn sieraden zijn van Neinties en de armbanden zijn vintage familie items. Horloge is van Fossil en mijn riem van Gucci. Deze merken zijn verre van groen, maar wel items die ik haast iedere dag draag. Daarnaast vind ik het mixen van stijlen en merken onwijs leuk.

 

Waar let jij op als jij je kleding koopt?

 

Liefs Linda voetnoot

Delen:

28 Reacties

 1. Michelle
  22 mei 2019 / 10:01

  Wat een leuke blog! Ik vind het zelf zo moeilijk om sustainable kleding te kopen. Gewoon omdat het meestal duurder is en er minder aanbod is naar mijn idee! Jouw blog is erg inspirerend! Ik kijk zelf ook weleens voor kortingscodes op https://www.e-kortingscode.nl/ omdat hier voor heel veel merken aanbiedingen staan. Ook voor sustainable merken zoals TOMs. Is echt een aanrader om een keer te kijken!

 2. Anita
  4 mei 2018 / 15:48

  Een goed artikel over duurzame mode en wat een prachtige locatie voor de fotoshoot 🙂 Zelf ben ik mij ook steeds meer bewust van wat ik koop en draag en eigenlijk is dat de laatste tijd meer fair fashion dan doorsnee mode. Helaas zijn er nog niet zo heel veel winkels en webshops die dit hebben, die tijd komt nog wel hoop ik. Eén van die leuke webshopjes waar ik al eens iets kocht is https://sesoen.nl ook heel veel duurzame mode. Samen maken we de wereld vast groener!

  groetjes Anita

 3. 30 maart 2018 / 21:35

  Interessant artikel en mooie foto’s! Ik brei af en toe truitjes voor mezelf en mijn zoontje en ook mutsen en sjaals maak ik zelf. Ik kies bewust voor hoogwaardige alpaca- of merinoswol. Is dat ook consious?
  Af en toe koop ik ook iets uit de “eco”-lijnen van de grotere ketens, maar eigenlijk ken ik te weinig adresjes / merken waar / die je consious kan shoppen. Dus deze post is alvast een hulp, thanks! ?

 4. 24 maart 2018 / 20:58

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik merk dat ik soms iets koop en dan pas besef dat het eigenlijk een duurzaam artikel is. Dus zeker iets waar ik meer op moet letten 🙂 Ik vind je blog btw echt heel leuk!

 5. Lipstickencupcakes
  24 maart 2018 / 09:53

  Ik denk er gewoon eigenlijk nooit zo bij na of iets duurzaam is of niet.

 6. 23 maart 2018 / 21:40

  Ik probeer kleding te kopen die langer mee gaat. Soms een trend item maar niet te vaak. Ook ik doe aan tweedehands, maar niet met alles. Ik moet net langs een winkel komen, of online wat leuks zien;)

 7. Robin
  23 maart 2018 / 21:11

  Echt prachtig echt ben zo obsessed met je foto’s , hoe doe je dat toch ?

 8. 23 maart 2018 / 19:38

  Ik let nooit zo op die dingen, maar goed dat je een lijst hebt gemaakt. Mooie foto’s ook!

 9. 23 maart 2018 / 17:24

  Ik vraag me af in hoeverre de conscious lijn van H&M duurzaam is, ik hoor daar namelijk altijd gemixte verhalen over. Zelf werk ik sinds twee maandjes bij Vanilia, en deze kleding wordt door onze eigen ontwerpers ontworpen, de stoffen komen uit Italië en het wordt geproduceerd in Turkije. Het gaat dus allemaal duurzaam en de mensen die de kleding maken worden eerlijk betaald. Toch wel een heel fijn idee 🙂

 10. 23 maart 2018 / 15:43

  ik koop veel tweede hands kleding: een goede manier om een uitgebreide garderobe te hebben en niet failliet te gaan! Prachtige foto’s maak je. Mijn complimenten!

 11. 23 maart 2018 / 14:59

  Ik probeer ook pas iets te kopen als ik het écht nodig heb en écht heel leuk vind, in plaats maar veel te veel te kopen en vervolgens niet te dragen. Dat is namelijk ook hartstikke zonde, want zo moet er veel meer kleding gemaakt worden. En als ik naar iets specifieks op zoek ben ga ik eerst even UW langs om te kijken of ik het tweedehands kan aanschaffen. 🙂

 12. 23 maart 2018 / 12:53

  Eerlijk gezegd let ik als ik kleding op of ik het leuk vind, het kan combineren met andere kledingstukken en natuurlijk op de pijs. Of iets duurzaam gemaakt is staat niet bovenaan mijn wensenlijstje en dat zou ik moeten veranderen. Maar duurzaam heeft net als biologisch vaak een ander prijskaartje. Daarom is het fijn te weten dat je ook bij de bekende ketens duurzame kleding kan kopen.

 13. 23 maart 2018 / 12:14

  Oh ik ben verliefd op die TOMS, wat een schatjes! ?
  Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik heel milieubewust probeer te leven, maar qua kleding let ik er eigenlijk niet zoveel op. (schaam!)
  Al koop ik sporadisch nieuwe kleding, het meeste haal ik bij kringloopwinkels vandaan en dat doe ik al jaren.
  Wat goed dat je hier mee bezig bent, ik denk dat veel mensen zich niet beseffen dat ook kleding slecht kan zijn voor het milieu. ??

 14. 23 maart 2018 / 11:42

  Erg goed artikel! Fair fashion kopen wordt inderdaad hoe langer hoe gemakkelijker. Ook fijn dat grote ketens een duurzamere lijn hebben, dat maakt het ook iets betaalbaarder voor zij die er geen hoge bedragen tegenaan kunnen gooien.

 15. 23 maart 2018 / 10:18

  Ik vind het zeker ook belangrijk dat mijn kleding niet door zielige kindertjes is gemaakt. Het liefst koop ik gewoon tweedehands via de Engelse eBay.

  • Linda
   Auteur
   23 maart 2018 / 11:40

   Wat een leuke manier om kleding te kopen, hier heb ik helemaal niet aan gedacht!

 16. 23 maart 2018 / 10:18

  ik hou ook niet van de wegwerp-mentaliteit. Ik kies er voor om goede kwaliteit spullen te kopen en niet mee te gaan met trends. Zo draag ik mijn kleren heel wat jaren en verklein ik ook de impact op het milieu.

  • Linda
   Auteur
   23 maart 2018 / 11:38

   Wat goed dat je al zo bewust bent ingesteld! Het is ook echt een trend van de laatste jaren om haast iedere week iets nieuws te willen, en ik hoop dat die trend snel weer over waait!

 17. Anja
  23 maart 2018 / 09:46

  Geweldig dat je zo veel aandacht besteed aan duurzame kleding en accessoires. Ik kies vaak bewust voor de aanschaf van tweedehands kleding en probeer op die manier mijn steentje bij te dragen.

  • Linda
   Auteur
   23 maart 2018 / 11:42

   Heel erg goed dat je op deze manier je steentje bijdraagt! Ik hoop dat steeds meer mensen in gaan zien hoe divers deze tweedehands kledingmarkt is!

 18. 23 maart 2018 / 09:40

  Wat een prachtige foto’s! Ik ben ook fan van Toms. Je post doet me eraan denken dat ik wat vaker op tweedehandswinkelsafari zou moeten in plaats van me altijd in de H&M of Springfield te storten. Ik ben nog nieuw in de Green Fashion wereld, maar deze post geeft me meteen wat motivatie, dus dankje!

 19. 23 maart 2018 / 09:38

  Ik vind het zeker belangrijk om na te denken over waar ene at je koopt, Duurzame kleding vind ik heel belangrijk. De winkels die jij hier aangeeft ken ik niet, maar inga zeker eens kijken. Ik vind je trui heel erg mooi, de kleur staat me ook zeker aan.

 20. 23 maart 2018 / 08:38

  Super goed artikel 🙂 Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden, het wordt steeds makkelijker!

  • Linda
   Auteur
   23 maart 2018 / 11:46

   Ik vind dat zo onwijs fijn, zo wordt het voor iedereen makkelijker om vaker groen te kiezen ♥️?

 21. 23 maart 2018 / 07:52

  Mooi artikel. Ik vind je sieraden, TOMS, je trui en de tas echt heel gaaf.

 22. 23 maart 2018 / 07:23

  Wat een fijn en inspirerend artikel! Het motiveert me echt om de jacht op mooie, duurzamere items te openen. Zelf kies ik steeds vaker voor iets tweedehands en ik zie ook al echt uit naar de vrijmarkt op Koningsdag om daar weer leuke items te scoren. Bij H&M Conscious zou ik ook echt iets vaker moeten kijken. Volgens mij hebben ze daar genoeg moois liggen met een net iets groener tintje dan hun andere items.
  Heel fijn, dit overzichtje voor conscious-kledingadresjes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
The Body Shop Matte Clay Concealer vegan
Matte Clay Concealer – The Body Shop

[dropcap]H[/dropcap]eb je een paar slechte nachten gehad, stress of moet je binnenkort een nachtje doorhalen? Deze Matte Clay Concealer (vegan)...

Sluiten