Van foto tot blog | met Microsoft Surface Book 2

 

Van foto tot blog | met Microsoft Surface Book 2

 

Microsoft Surface Book 2 review

Microsoft Surface Book 2 review

 

-Basis fotografie-

Het begint allemaal bij, misschien wel heel cliché, een goede voorbereiding. Maar een goede voorbereiding is vaak echt het halve werk. Aan de hand van mijn agenda en de weersvoorspellingen van die week ga ik mijn shoots inplannen. Outfit shoots maak ik het liefste op het einde van de dag als het een zonnige dag betreft. De ochtenden zijn hier ook zeer geschikt voor, maar aangezien ik geen ochtend mens ben maak ik hier alleen op reis gebruik van.

Zeker in deze tijd van het jaar kan het zonlicht erg hard zijn. Dit zorgt voor overbelichte stukken in een foto, harde lijnen, harde schaduwen en het laat jouw huid er heel erg bleek bij uitzien. Met een outfit foto wil je er tenslotte op jouw best op staan. En foto’s die overbelicht zijn of harde schaduwen hebben zijn een stuk lastiger om na te bewerken. Daar wordt het eindresultaat vaak niet echt mooier op.

Is het fotograferen midden op de dag om de een of andere reden de enige optie om te shooten,  dan kies ik ervoor om met mijn rug naar de zon te gaan staan en zoveel mogelijk te spelen met het licht. Zonder de camera te slopen, richt je jouw lens of camera direct naar de zon, dan is jouw camera al snel afgeschreven. Hier kun je ook speciale filters voor kopen die je ter bescherming op jouw lens plaatst.

Licht bewolkte dagen zijn ideaal. Zeker de Hollandse schapen wolkjes geven veel diepte aan een foto en de zachte zonnestralen zullen spelen met de omgeving. Dat is precies het licht waar ik van hou. Dunne (sluier) wolken zijn ook heel erg fijn, de sfeer is gloomy en je foto’s zullen niet snel overbelicht zijn. En zo komen kleuren vaak goed naar voren. Hele donkere dagen gebruik ik liever niet om te fotograferen, of dagen waarop je veel met je ogen moet knijpen als je om je heen kijkt. Dan komen de kleuren niet mooi naar voren en lijk je een vage waas over je foto’s te krijgen.

 

Microsoft Surface Book 2 review

Microsoft Surface Book 2 review

 

 

-Product fotografie-

Als het om productfotografie gaat bedenk ik mij altijd goed of ik buiten of binnen wil fotograferen. Voor buiten gelden dezelfde regels als ik net heb beschreven. Binnen is echter een heel ander verhaal. Dan wil je juist gebruik maken van een zonnige dag zodst je in de ruimte waarin jij je bevind het licht achterna kunt gaan.

Speel met composities en met lichtstralen. Hier kon ik mij in het begin uren mee vermaken zonder de uiteindelijke foto te maken. Het geeft je namelijk veel inzicht in handelingen die je verricht voor je een perfecte compositie hebt gekregen. Speel hierbij met hoogtes, dieptes en zorg dat je voor jezelf een bepaald kleuren pallet aanhoudt.

Zorg daarnaast dat je vlakbij een groot raam werkt om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Dit is uiteindelijk het mooiste. En het zorgt ervoor dat kleuren een op een overkomen. Lukt het niet om de juiste kleur te krijgen, maak dan gebruik van een grijskaart. Zo weet jouw camera welke witbalans het beste is met dat licht en in die omgeving. Maar vermijd direct zonlicht zoveel mogelijk (mits je dit wilt in je eindresultaat) om harde schaduwen opnieuw te voorkomen.

Tip: Twijfel je over de kleuren, belichting, scherpte diepte verhouding of de compositie? Laad dan tussendoor je foto’s eens in en bekijk het eindresultaat op de laptop. Daarnaast geldt; wie zo min mogelijk na wilt bewerken aan een foto moet zorgen dat de instellingen van de camera goed staan.

 

Microsoft Surface Book 2 review
Microsoft Surface Book 2 review

Microsoft Surface Book 2 review

Microsoft Surface Book 2 review

 

-Apparatuur-

Mijn gouden regel is; dat je geen dure camera nodig hebt om mooie foto’s te maken. Je moet simpelweg gevoel hebben voor een mooi plaatje en mooie foto’s zien als je de omgeving scant. Goede apparatuur zal je daarentegen wel helpen je dit nog mooier en makkelijker vast te leggen.

Telefoon:
Mijn telefoon gebruik ik voor mijn privé archief en voor mijn Instagram Stories. Foto’s die ik daar plaats haal ik wel altijd even door de mobiele app van Lightroom heen. Mijn Instagram en Blog foto’s maak ik met een spiegelreflex camera van Nikon.

Compact camera:
Er zijn tegenwoordig hele fijne en betaalbare compact camera’s te koop waar je ongetwijfeld mooie foto’s mee kunt maken. Hier ben ik zelf, jaren geleden, ook mee begonnen. En heb er tot voor kort ook altijd nog een als back-up gehad. Vaak zitten er ook features op die je helpen om de mooiste portret, nacht of landschap foto’s mee te maken.

Spiegelreflex camera:
Ik weet het nog heel goed toen ik jaren geleden mijn eerste basis spiegelreflex camera kreeg. Er ging een wereld voor mij open! Je gaat net een stapje verder dan een compact camera en je kunt nu zelfs verschillende lezen gebruiken. Daarnaast kun je naast JPEG nu ook fotograferen in RAW waardoor de camera nog meer kleuren onthoudt en je deze los van elkaar kunt nabewerken. Spiegelreflex camera’s zijn er voor de beginnende en gevorderde fotograven.

Afgelopen zomer heb ik mijn spiegelreflex camera (voor gevorderden) een upgrade gegeven en ben ik overgestapt naar een Full Frame camera. Deze helpt mij helpt om moeiteloos mooie foto’s te maken onder diverse omstandigheden. En helpt mij zelfs bij slecht licht de mooiste foto’s te maken. Een investering (lees een grote rib) waar ik iedere dag nog erg blij mee ben.

Microsoft Surface Book 2 review

 

 

 

-Nabewerking van de foto’s-

Voor het nabewerken van mijn foto’s en het maken van een blogpost zoals deze die je nu leest heb je een goede computer of laptop nodig. Internet en wat fijne programma’s. En hoe beter de computer, hoe beter de programma’s werken.

Ik heb zelf niet een hele zware laptop nodig omdat ik niet dagelijks met het editen van video’s bezig ben. Maar ook het bewerken van RAW files vergt de nodige kracht. Deze Microsoft Surface Book is zo’n krachtpatser die ervoor zorgt dat ik zorgeloos en vlot mijn foto’s in kan laden. Het heeft een fijn beeldscherm waardoor ik in één oogopslag kan zien of een foto scherp is of niet. En kleuren komen ook heel goed naar voren. Daarnaast heeft hij voldoende geheugen om foto’s snel weg te kunnen schrijven terwijl ik meerdere programma’s en tabbladen met websites open heb staan. Zo kan ik tijdens het bewerken muziek luisteren, informatie opzoeken op internet over de samenwerking bijvoorbeeld en een oogje houden op mijn mailbox.

Maar deze laptop is ook licht van gewicht waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen. Zelfs als ik op reis ga neem ik mijn laptop mee en dan wil je het liefst niet teveel kilo’s mee sjouwen. Maar ik werk ook graag buiten, zeker met mooi weer. Deze Microsoft Surface Book 2 laptop neem ik makkelijk mee en het beeldscherm kun je zelfs afkoppelen zodat je hem ook als tablet kunt gebruiken. Erg handig wanneer je een recept bij de hand wilt houden tijdens het koken, buiten een blogpost wilt typen of ‘s avonds nog even Netflix wilt kijken terwijl je vent voetbal kijkt. En door het grote scherm is het kijken een hele beleving.

 

 

Microsoft Surface Book 2 review

Microsoft Surface Book 2 review

 

 

-Mijn favoriete foto nabewerkingsprogramma’s-

 

 

Microsoft Surface Book 2 review

 

Adobe Lightroom CC

Als je dan eindelijk die ene foto hebt gemaakt is het tijd om deze nóg net wat specialer te maken. En hem dat sausje te geven wat jouw handtekening zal worden. Hiervoor gebruik ik programma’s als Photoshop en Lightroom. En deze programma’s werken het fijnst als je een laptop met inhoudt hebt, waardoor je snel kunt schakelen en alle foto’s snel weggeschreven kunnen worden. Als eerste laad ik mijn foto’s in Lightroom. En dit is dan ook gelijk mijn eerste selectie van de foto’s, alleen de mooiste foto’s en wat twijfelgevallen maken het tot de Lightroom bibliotheek.

Hier pas ik eventueel de belichting aan, de witbalans en geef ik de foto uiteindelijk de look die mijn foto’s helemaal mij maken, het sausje wat ervoor zorgt dat alle foto’s bij elkaar passen. Dit noem je een preset. Dit zijn instellingen die je op iedere foto toe kunt passen. Als een soort filter. Alleen leg je geen laagje op de foto maar pas je in werkelijkheid iedere kleurtint en de saturatie daarvan aan, net als schaduwen, hooglichten etc. Als je in RAW fotografeert kun je alles los van elkaar aanpassen. En jouw foto zo nog sprekender maken.

 

Microsoft Surface Book 2 review

 

Adobe Photoshop CC

Hierna sla ik de foto’s die ik het mooist vind op. Deze open ik in Photoshop en hier krijgen de foto’s een final touch. Dit kan het wegwerken van een vlieg zijn, het rechtzetten van de horizon, een verdwaalde pukkel of een vlek op een T-shirt zijn. Of een verdwaalde toerist die ik liever niet op mijn vakantie foto wil zien. Ik zal mijzelf nooit verbouwen op een foto om er ‘mooier’ uit te zien. Maar Photoshop gebruik ik wel om een foto op te ruimen. Hierna zet ik alle blog foto’s in een template zodat ze allemaal dezelfde afmeting hebben. Dit is namelijk het handigst voor mijn website. De foto’s die ik nu op sla zijn de foto’s die het meestal ook redden tot een blogpost.

 

Microsoft Surface Book 2 review

 

WordPress

Vervolgens sluit ik deze programma’s af en is het tijd om WordPress te openen. Ik open een nieuwe blogpost en begin met de foto’s te uploaden. Ondertussen denk ik na over een titel, de intro tekst en wat jk absoluut niet mag vergeten. Vaak poppen de zinnen tijdens het bewerken van de foto’s al in mij op. En ik werk dan ook graag in deze volgorde; fotograferen, bewerken, uploaden en dan het verhaal erbij vertellen.

Dit gebeurt uiteraard ook op de laptop, of het nu binnen, buiten of in een leuk café is. Ik vind het belangrijk dat het toetsenbord vlot typt en ik makkelijk kan switchen tussen diverse programma’s en tabbladen. Ondertussen zet ik wel de muziek uit om mij optimaal te kunnen concentreren. En voor ik het weet typ ik een mailtje en verzend ik een preview naar een opdrachtgever in de hoop dat ik na niet al teveel aanpassingen een ‘GO’ krijg om het te publiceren.

 

Microsoft Surface Book 2 review

 

Microsoft Surface Book 2 review

 

-Belangrijke specificaties-

Microsoft Surface Book 2

 

 • 15 inch beeldscherm
 • Full HD (1080p) met een resolutie van 3240 x 2160 pixels
 • Het scherm is los te loskoppelen om als tablet te gebruiken
 • Werkgeheugen van 16 GB
 • Ingebouwde SSD schijf van 256GB
 • Met een touch pen kun je aan de slag met digitaal tekenen
 • De  NVIDIA GeForce GTX 1060 videokaart zorgt ervoor dat je snel video’s kun renderen
 • Geschikt voor zware programma’s zoals Adobe Photoshop, Lightroom & Premiere
 • Beschikt over gezichtsherkenning om de laptop te ontgrendelen
 • De Touch pen is niet bij de prijs inbegrepen

 

Geschikt voor:

 • Internetten & mailen
 • Films en series kijken
 • Foto’s bewerken
 • Video’s bewerken
 • Gamen

 

Microsoft Surface Book 2 review

 

Microsoft Surface Book 2

Ik heb zelf onwijs veel plezier beleefd aan deze fijne laptop. Zowel het bewerken van de foto’s, het maken van een blogpost en het surfen op internet gaat mijn makkelijk af. En het maakt wat dat betreft niet uit waar jij de laptop open klapt. Dat je het beeldscherm los kunt koppelen en als tablet kunt gebruiken vind ik een waardevolle feature. Zo is hij nog lichter van gewicht en ook zeer geschikt voor o.a. het kijken van series op Netflix. Het loskoppelen gaat soepel en het is voor mijn gevoel geen breekbaar punt waardoor je dit ook echt en moeiteloos zult gebruiken.

Het beeldscherm vind ik fijn en zorgt ervoor dat ik het maximale uit het bewerken van mijn foto’s kan halen. En dat is toch wel waar ik een laptop het meest voor gebruik. Het bewerken van foto’s, bloggen en zo nu en dan het editen van een video. Na het downloaden van de ‘Continue on PC’ app kan ik moeiteloos items vanaf mijn telefoon delen met de computer. En het feit dat hij ook nog lichter is dan mijn eigen laptop en een heel stil toetsenbord heeft maakt dat ik misschien nog eens door ga sparen voor deze fijne krachtpatser! Want dat het een ideale laptop is, daar ben ik deze weken wel achter gekomen.

 

Je koopt de Microsoft Surface Book 2 (15″ – i7 – 16GB – 256GB) bij CoolBlue voor €2499,00 (dit betreft een aanbieding- normaal prijs €2799,00).

 

Hoe bewerk jij jouw foto’s?

 

Liefs Linda voetnoot

 

 

Pin op Pinterest

Blog Tips
Blog Tips

 

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Advertisement

34 Reacties

 1. 28 september 2018 / 13:47

  Mooi artikel en heel goed uitgelegd, daar heb je wat aan. Thanks;)

 2. 27 september 2018 / 12:42

  Ik kom met foto’s bewerken niet verder dan de afmetingen aanpassen. Ik heb vol bewondering gekeken naar je foto’s. Die van jou op dat hek is echt zó mooi. Tof dat je de Surface mocht uitproberen!

 3. 26 september 2018 / 09:50

  Gaaf apparaat, net zelf een andere laptop gekocht. Zo heerlijk een beetje snelheid met werken!

 4. 25 september 2018 / 15:29

  Prachtige foto’s! Ik heb nog heel wat te leren op het gebied van fotografie. En die Surface… op mijn wishlist 😉

 5. 24 september 2018 / 14:18

  Ja een mooie foto trekt veel meer publiek dan een donkere of slechte foto – ik doe vaak hetzelfde ongeveer voor mijn foto’s van mijn juweeltjes voor de Etsy shop 🙂

 6. 24 september 2018 / 08:09

  ik doe niet zoveel aan bewerken. soms een achtergraond weghalen of bewerken via instagram. dat is het

 7. 23 september 2018 / 17:28

  Leuk dat je een inzicht geeft in hoe jij te werk gaat voor je foto’s. Jammer dat je geen productfoto’s hebt toegevoegd. Dat vond ik wel goed bij het stukje passen. Ik bewerk mijn foto’s praktisch gezien nooit.

 8. 23 september 2018 / 13:21

  Ik heb ook een Surface! Super leuk ding is dat hè!

  Heel mooie foto’s trouwens!

  • Linda
   Auteur
   23 september 2018 / 14:15

   Wat grappig zeg! Hoop dat jij er ook veel plezier van hebt! ☺️?

 9. 23 september 2018 / 13:19

  Mooie foto’s weer en ook mooie bewerkt. Ik ben daar nooit zo goed in en gebruikte Word press zelf om ze te bewerken. Helaas met de nieuwe versie lukt het helemaal niet meer. Op aanraden van mijn vriend gebruik ik nu Pixlr. Toevallig heb ik zelf net ook de Microsoft Surface gekocht, alleen dan het kleine model. Deze past namelijk beter in mijn MyOMy tas 😉

  • Linda
   Auteur
   23 september 2018 / 14:15

   Wat een eye opener, ik had geen idee dat je foto’s in WordPress kan bewerken. Weer iets geleerd haha! Leuk om te horen dat je de Surface zelf ook hebt. Staat vast mooi in combinatie met je tas ♥️

   • Naomi
    15 september 2019 / 15:51

    Ik ben nu wel heel nieuwsgierig naar jouw preset: heb je deze zelf ‘gemaakt’ of is het een gekochte? ?

    • Linda
     Auteur
     16 september 2019 / 12:42

     Ik gebruik de Do You Travel Presets als basis en pas het dan aan naar mijn eigen smaak 🙂

 10. 23 september 2018 / 11:48

  Ik ben echt nog een newbie in al dat foto’s bewerken, maar ik merk dat het echt veel uitmaakt. En mijn computer begint te sputteren, dus wie weet…

  • Linda
   Auteur
   23 september 2018 / 11:55

   Je kunt wat foto’s bewerken betreft echt alle kanten op inderdaad! Veel zullen zeggen dat telefoon foto’s goed genoeg zijn, maar ik ga toch echt liever voor kwaliteit. Deze foto’s kun je namelijk ook makkelijker laten uitvergroten en drukken! Ik versier mijn huis namelijk graag met foto’s die ik tijdens reizen heb gemaakt ☺️?

 11. 21 september 2018 / 22:51

  Wat een uitgebreid informatief artikel! Zelf ben ik nog zoekende in het bewerken van foto’s. Al hoe wel ik wel graag de werkelijkheid wil laten zien en het niet mooier of beter wil maken dan het is.

 12. 21 september 2018 / 21:28

  Wat een leuk artikel om te lezen en ik vind je foto’s dus echt mooi hoe je ze bewerkt!

 13. 17 september 2018 / 10:39

  Wauw, hij klinkt echt als een topper! Prachtige foto’s heb je ook gemaakt

 14. 14 september 2018 / 23:15

  Wat een prachtig artikel weer en hij leest zo lekker weg! Ik heb op dit moment een hele goede laptop, maar hij is daardoor wel zwaar en lastig om mee te nemen. Als ik dit soort dunne krachtpatsers dan zie, dan weet ik wel waar mijn spaargeld in de toekomst naar toe gaat. 😉

 15. 14 september 2018 / 20:56

  Het valt me op dat de buitenkant verdacht veel op een MacBook lijkt. Voor mijn werk heb ik jarenlang Microsoft laptop gebruikt, maar het opstarten duurde altijd eeuwen in vergelijking met een MacBook

 16. 14 september 2018 / 16:42

  Wat een fijn uitgebreid artikel. Je maakt altijd hele mooie foto’s vind ik.

 17. 14 september 2018 / 07:15

  Ik en foto’s maken en bewerken is nog geen match… Nog niet, ik leer steeds meer bij, zeker met tips van anderen!

  • Linda
   Auteur
   14 september 2018 / 10:39

   Dat is juist het leuke van fotograferen, dat je ongemerkt steeds meer bij leer. Zelf vind ik het ook altijd leuk om oude artikelen te bekijken om te zien hoe mijn fotografie stijl veranderd is 🙂

 18. Mieke | mieksmind
  13 september 2018 / 21:22

  Toffe foto’s heb je gemaakt. Vind je bewerking ook mooi. Zou daar wel een artikel van willen zien!

  • Linda
   Auteur
   14 september 2018 / 10:40

   Wat leuk om te horen! Bedoel je een artikel waarin ik nog dieper op het gebruik van Lightroom in ga? Of nog meer camera instellingen etc? Hoor het graag van je 🙂

 19. 13 september 2018 / 11:55

  mooie foto’s!! Alleen lijkt bij 1 foto van jou in het zand met de sinaasappels, of je iets uit je voet hebt groeien. 😉
  helaas ben ik zelf niet echt een goede fotograaf. dus ik bewerk mijn foto’s met filters.

  • Linda
   Auteur
   13 september 2018 / 13:23

   Nou inderdaad, dit was mij helemaal nog niet opgevallen haha!

 20. Frédérique
  13 september 2018 / 10:45

  Wat een uitgebreide blog met bruikbare tips, thanks!

 21. 13 september 2018 / 10:23

  Wat leuk om te lezen wat je workflow is.
  Zelf zoek ik pas de foto’s bij mijn tekst als ik klaar ben. Maar dat komt omdat fotograferen en bloggen bij mij twee verschillende hobby’s zijn die zo nu en dan elkaars pad eens doorkruisen. Wel vind ik het leuk om mijn eigen foto’s in mijn sportblogs te showen. Soort win/win 🙂
  Ik bewerk ze vooral in LR en soms in Photoshop. Maar met wat ik bewerkt kan ik prima uit de voeten met LR.

 22. 13 september 2018 / 10:21

  Ik ben echt verliefd op je foto’s hoor. Geef je toevallig ook een cursus? Haha.

 23. 13 september 2018 / 07:35

  Jeetje mina wat een prijs!! Je foto’s zijn prach-tig <3 Daar kan ik zeker nog wat van leren, maar zo'n bedrag zou ik zelf nooit betalen haha :$

  • Linda
   Auteur
   13 september 2018 / 10:36

   Het is zeker een uitgave, maar dat heb je ook bij vergelijkbare modellen. Een laptop met goede inhoud, dat kost nou eenmaal wat. En eerlijk gezegd heb ik dat met deze programma’s ook echt nodig! ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
WODEN sneakers Ydun Mesh powder skis
WODEN – duurzame YDUN Mesh sneakers

[dropcap]B[/dropcap]ij WODEN veranderen ze afval in fashion. Breng dit samen met Scandinavisch design en je weet dat je iets bijzonders...

Sluiten