Self-Care | Het beste uit jezelf halen tijdens Coronastress

Self-Care Het beste uit jezelf halen tijdens CoronastressVenlo, Limburg

In roerige tijden is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Of je nu thuis zit vanwege het Coronavirus, thuis werkt of er nu extra beroep op jou als professional wordt gedaan (in welke vorm dan ook) is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ik deel enkele fijne self-care tips, zodat ook jij het beste uit jezelf kunt halen!

 

 

– Self-Care –

Het beste uit jezelf halen tijdens Coronastress

 

 

Self-Care Het beste uit jezelf halen tijdens Coronastress

Self-Care Het beste uit jezelf halen tijdens Coronastress
Het beste uit jezelf halen tijdens Coronastress

 

Zet jezelf op één, al is het maar voor 10-20 minuten

 

Pamper jezelf

Nu een bezoekje aan de sauna uit den boze is, is het een goed idee om voor jezelf een spa setting in huis te creëren. Kies hier een ruimte voor waar jij je lekker in voelt. Neem bijvoorbeeld de badkamer. Neem eens een bad of douche en laat de lichten uit. Vul de ruimte met kaarsjes en etherische of essentiële olie (als aromatherapie).

Hier kun je bijvoorbeeld ook ‘bad bombs’ voor gebruiken, zelfs als je geen bad hebt. Of heerlijke geurende badkamer producten als de spa lijn van Kruidvat, Hema of Rituals producten. Leg de ‘bath bombs’ op de grond in de douche en geniet van de vrijkomende geuren. Heerlijk. Zo zie je maar weer dat je niet voor alles de deur uit hoeft, maar je ook meer uit je eigen huis kunt halen.

 

Quality time met jezelf

Of het nu om het luisteren van je favoriete muziek gaat, je voor de zoveelste keer je lievelingsfilm kijkt, je een puzzel wilt maken, een boek wilt lezen, een Netflix marathon inlast, een podcast wilt luisteren of stil voor je uit wilt kijken. Ook dit is een vorm van self-care. Doe waar jij blij van wordt. Door jezelf deze tijd te geven laadt je sneller op.

 

Aveda Cherry Almond

 

Zet jezelf op één, al is het maar voor 10-20 minuten

 

Maak ruimte voor je skincare routine

Iets wat ik zelf iedere dag weer erg fijn vind, is om twee maal daags ruim de tijd te nemen voor mijn skincare routine. Dit is voor mij dé manier om rustig wakker te worden én om je dag in alle rust af te sluiten. Ik heb een uitgebreid ritueel waarin ik mijn huid goed reinig, een cleanser als masker aanbreng en hierna verschillende oliën en gezichtsproducten gebruik om mijn huid net wat extra liefde te geven.

Bekijk hier mijn self-care skincare routine voor wat inspiratie.

 

Linda's Wholesome Life
Linda's Wholesome Life

 

Healthy Mind, Body & Soul

 

Geef je grenzen aan

Word het je allemaal even teveel, of heb je het gevoel dat je door alle zorgen en extra maatregelen over begint te lopen? Leer dan vaker nee te zeggen, of dingen op te schuiven. Ook het afzeggen van een afspraak, omdat je jouw eigen gezondheid (én die van de directe mensen om je heen) voorop stelt valt hier onder. Durf om hulp te vragen als je er even niet uit komt, of bij taken die je hierdoor lastig vindt.

 

Wees mild voor jezelf

Zie je opdrachten aan je neus voorbij gaan, heb je ergens hard aan gewerkt wat nu ‘on hold’ gezet wordt of maak jij je nu vooral heel druk om werk, betalen van de huur of hypotheek? Of heb jij misschien wel je droom reis geboekt en kun je niet weg gaan? Wees mild voor jezelf. Het is zo makkelijk om je innerlijke perfectionist overal op los te laten en moeilijk om een stapje terug te nemen. Geef jezelf de tijd om te balen, gevold door tijd om lichtpuntjes (en oplossingen) te zoeken.

We are all in this together.

Jezelf hier eindeloos druk om maken helpt niet, en stress verlaagt automatisch weer je immuunsysteem. Iets wat we nu graag willen voorkomen. Probeer anderen te helpen waar je kunt, als je nu onverwacht niets meer om handen hebt en extra tijd over hebt. Iets goeds doen voor een ander zal jou weer een goede boost geven.

 

Self-Care Het beste uit jezelf halen tijdens Coronastress

 

Healthy Mind, Body & Soul

 

Geef je brein een break

Gun jezelf ook even een break van alle, vrijwel negatieve berichtgevingen die haast iedere 30 minuten wel onze huiskamers ingeslingerd worden. Neem even wat afstand van social media en het nieuws als je dat nodig hebt. Nieuws loop namelijk niet weg en kun je op ieder gewenst moment weer inhalen.

 

Uit je dankbaarheid

In tijden als deze is het iets wat we haast zullen vergeten, opnoemen waar we dankbaar voor zijn. Dit kun je makkelijk opschrijven of tegen jezelf zeggen gedurende de dag. Sommige mensen helpt het om het in de ochtend te doen en de dag zo met een positieve noot te beginnen. Anderen sluiten de dag graag af met een positieve noot. Hierdoor schijnen mensen ook weer rustiger in slaap te vallen. En een goede nachtrust hebben we nu meer dan ooit nodig.

 

Mindful eten

Mindful eten is een groot onderdeel van self-care en gaat verder dan alleen gezonde maaltijden maken. Het gaat om het hele proces. Van het maken van een menu, een weekmenu maken kan nu ook heel handig zijn, het doen van de boodschappen (of ze laten bezorgen) en het bereiden van het eten.

Probeer zoveel mogelijk gezonde voeding tot je te nemen. Niet teveel, eet tot je voor 80% vol zit. Voornamelijk plantaardig. Deze maaltijden zitten bomvol vitaminen en mineralen, vallen daarnaast ook niet zo zwaar op de maag. Zeker nu we meer thuis zitten wil je simpelweg niet overeten. Een goede relatie met voeding is nu belangrijker dan ooit.

Vergeet ook zeker niet om voldoende water te drinken. En om ongevraagde hoofdpijn te voorkomen, probeer het ritme van koffie drinken en tijden te volgen die je gewend bent. Er zijn genoeg mensen die klachten kunnen krijgen omdat je jouw ritme ineens omgooit (zoals op vakantie bijvoorbeeld). Deze tijd is daar geen uitzondering op.

 

Self-Care Het beste uit jezelf halen tijdens Coronastress

 

Blijf in beweging

 

Breng tijd door in de natuur

Nu de lente voor de deur staat, de temperaturen oplopen, bloesem in de bomen verschijnt en de vogels langzaam aan steeds vroeger beginnen te zingen, is het meer dan een goed idee om iedere dag wel even van deze pracht en praal te genieten. Ook als je vanwege het virus niet onder de mensen durft te zijn is het belangrijk om even een frisse neus te halen.

Zet je ramen even open, ga even heerlijk in je vensterbank zitten en voel de zonnestralen op je gezicht. Breng wat tijd door in je tuin of op je balkon. Of neem even de tijd om door het park heen te lopen, een boswandeling te maken of tijd door te brengen op het strand of het platteland. Je zult zien dat de natuur nu er minder verkeer is, veel actiever is. Even naar buiten gaan zal je goed doen!

 

Maak gebruik van wat je hebt

Lukt het je niet om naar buiten te gaan en wil je toch in beweging blijven? Maak dan gebruik van wat je thuis hebt. Open Youtube en volg een fitness workout, een yoga class of een meditatie class. Ren een paar keer de trap op en af. Zet je favoriete muziek op en ga eens uitbundig dansen. Ook in huis kun je namelijk voldoende bewegen en kun je direct alle stress uit je lichaam laten vloeien. Zo stimuleer je direct de aanmaak van endorfine in je lichaam (gelukshormonen) waardoor je jezelf al snel weer wat beter zult voelen. Geslaagde self-care denk ik zo!

 

Opzoek naar meer inspiratie? Eerder deze week deelde ik al een artikel met daarin 40 dingen die je kunt doen nu je thuis zit vanwege het Coronavirus. You’re welcome. 

 

Hoe ben jij onder de Coronastress?

 

 

Liefs Linda

 

 

Dit Self-Care artikel bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

3 Reacties

  1. 18 maart 2020 / 09:57

    Hier gaat het wel. Ben niet per sé gestresst, omdat ik bang ben voor Corona. Maar had de afgelopen 6 weken kinkhoest en zat daardoor al binnen. Word langzaam dus een beetje gek van al het binnen zitten. Gelukkig sinds afgelopen maandag weer aan het werk thuis. Dat brengt wel afleiding.

  2. 17 maart 2020 / 12:51

    Hier gaat het wel, hoewel ik sinds de persconferenties van donderdag en zondag wel wat zorgelijker ben. Maar rust is altijd het beste.

  3. 17 maart 2020 / 10:10

    ik heb er geen stress onder ondanks ik een risico ben, ik doe gewoon lekker mijn ding voor zover dat gaat 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Netflix bingewatchen Linda's Wholesome Life
10 Netflix series om te bingewatchen

[dropcap]H[/dropcap]et is alweer even geleden dat ik een rijtje met favoriete Netflix series/documentaires met jullie heb gedeeld. Afgelopen winter heb...

Sluiten