Overtoerisme – Hoe wij de wereld om zeep helpen

Instagram, Facebook en Twitter staan bomvol perfecte vakantie kiekjes. De zomervakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen en wij hebben allemaal onze feed met mooie vakantie plaatjes kunne vullen. Vooral de populaire vakantiebestemmingen worden steeds drukker bezocht. Amsterdam, Rome, Venetië, Santorini en sommige Aziatische bestemmingen krijgen ieder jaar weer meer toeristen.

Dit tot grote ergernis voor wie hét perfecte plaatje wilt maken. Zo ontstond er deze zomer dan ook een vechtpartij bij de Trevi Fontein in Rome en kwamen er in Portugal zelfs toeristen om het leven toen zij de perfecte selfie wilde maken. Ze verloren hun evenwicht en vielen van een cliff af. Dit klinkt misschien vrij bizar en als een ver van je bed show. Maar heb jij weleens bedacht hoever jij ga voor de perfecte foto?

 

Overtoerisme

Overtoerisme vs. duurzaam toerisme Maya bayOvertoerisme vs. duurzaam toerisme

 

Travel is the only thing you buy that makes you richer. But at what costs?

 

Toen Thomas en ik een paar jaar terug prachtige reis door het tropische zuiden van Thailand maakte besloten wij een bezoekje te brengen aan de idyllische Koh Phi Phi eilanden. De foto’s van deze stranden sieren vele reisgidsen en gaan veel rond op internet. Deze mooie witte stranden hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Zeker nadat Leonardo DiCaprio hier de film The Beach heeft opgenomen werden Maya Bay booming. Wij keken er dan ook erg naar uit om hierheen te gaan, tot wij de baai binnen vaarde en ik eigenlijk gelijk al een rechtsomkeert wilde maken.

Je kon letterlijk over de hoofden lopen. Mensen begroeven hun spullen als ze even wilde gaan zwemmen en iedereen probeerde het perfecte kiekje te maken. Je werd boos aangekeken als je in iemand foto stond of soms zelfs weggeduwd. Mooi was dit eiland lang nier meer. En ik beloofde mijzelf dit nooit meer op deze manier te doen.

 

Overtoerisme vs. duurzaam toerisme

 

 

-Overtoerisme-

De economie is groeiende en over het algemeen hebben mensen meer te besteden. Dit is aan het reisgedrag terug te zien. Zo’n 1,3 miljard mensen reizen per jaar naar een mooie bestemming. De reissector neemt zelfs 10% van de wereldeconomie in rekening en dat betekent 1 op de 10 mensen afhankelijk zijn van het toerisme. Maar het toenemen van het toerisme kent ook een enorme keerzijde.

Zo stromen de straten van Amsterdam vol en heeft de stad dagelijks meer afval dan het kan verwerken. Maar ook Machu Picchu staan de mensen in rijen voor de perfecte foto en is een romantische gondel vaart in Venetië veranderd in een spits die de hele dag lijkt te duren. Ook IJsland overspoeld met toeristen, en komen er ieder jaar per inwoner 7 toeristen. En werd er in Barcelona zelfs een campagne gestart om toeristen buiten de stadsdeuren te houden.

Ook worden er grove maatregelen getroffen is zelfs het populaire Maya Beach in Thailand en het eiland Boracay in de Filippijnen gesloten voor toeristen. Dit heeft alles met schade aan de natuur en vervuiling te maken. En dit is iets wat wij toch helemaal niet zouden willen?

Santorini en Cinque Terre hebben zelfs een toeristen quotum ingesteld om het voor de bewoners leuk te houden. En moeten de grote cruise schepen wegblijven uit het centrum van Venetië. Het zijn druppels op een gloeiende plaat, maar je moet immers ergens beginnen aangezien het toerisme in de toekomst alleen maar zal stijgen.

 

 

Overtoerisme vs. duurzaam toerisme
Overtoerisme vs. duurzaam toerisme

 

Duurzaam toerisme is de toekomst

De term duurzaam toerisme is niet nieuw en werd zelfs al in 1970 in het leven geroepen. Duurzaam- & ecotoerisme zijn vormen van toerisme waarbij serieus rekening wordt gehouden met bescherming van de natuur, het milieu, cultuur en soms zelfs ook met mensenrechten. Dit is ondanks de duurzame term al lang niet meer iets waar alleen de hippies en natuurliefhebbers rekening mee houden, het is een opkomende trend. Een noodzakelijke trend omdat wij de wereld anders om zeep helpen. Wij moeten onze voetafdrukken drastisch verkleinen als wij van al het moois willen blijven genieten. En dit gaat verder dan niet van de paden aflopen en het netjes opruimen van jouw afval.

Duurzaam toerisme staat ook hoog op de agenda van het UNWTO (World Tourism Organization) en verdelen dit onder in  punten; Duurzame economische groei. Werkgelegenheden voor armoede bestrijding. Milieu bescherming en klimaat verandering. Bescherming van culturele waarde en erfgoed. Wederzijds begrip, vrede en veiligheid. Samen.

En dat klinkt toch allemaal vrij logisch? Hoe heeft het dan toch zo ver kunnen komen dat toeristen op vele plekken niet meer welkom zijn en ze mensen liever zien gaan dan komen? We hebben het zelf veroorzaakt en daarom zullen we ook allemaal zelf een steentje bij moeten dragen. Logisch nadenken lijkt voor de hand liggend, maar wij als toeristen hebben al bewezen dat dit op reis niet onze sterkste kant is. En eigen idealen gaan voor. Letterlijk alles moet wijken voor die perfecte vakantie met die perfecte foto.

 

Overtoerisme vs. duurzaam toerisme

Overtoerisme vs. duurzaam toerisme
Overtoerisme vs. duurzaam toerisme
Overtoerisme vs. duurzaam toerisme

 

Tips voor meer rust tijdens je vakantie

Ze staan in zo’n beetje alle bladen, reisgidsen en vakantieboeken beschreven. Dé highlights van het land of de stad die je gaat bezoeken. Logisch natuurlijk dat je die tijdens je reis graag wilt zien. Dit zorgt er helaas wel vaak voor dat mensen een grote druk voelen op reis en dat deze highlights vaak in een rap tempo bezocht worden.

Op de Azoren heb ik dit ook gezien. Hier werden tours aangeboden waarin je in één of twee dagen het gehele eiland kon zien. Je werd met een busje voor de deur gedropt en er werd zo’n 2 minuten uitgetrokken voor het maken van een selfie. Zelfs bij de trappen van The Lady of Peace kerk werd letterlijk tegen de toeristen gezegd dat ze voor een mooie foto niet naar boven hoefden. En na zo’n 4 minuten waren ze weer weg.

Het tweede punt waar je tegenaan loopt tijdens het bezoeken van deze highlights is dat 9 van de 10 toeristen die je tegenkomt een vergelijkbare planning hebben. Waardoor het krioelt van de mensen. En wil je een mooie foto maken, dan moet je de wekker simpelweg heel vroeg zetten.

Maar het kan ook anders. Steek iets meer tijd in research voor je naar jouw vakantiebestemming vertrekt. Jouw bestemming heeft veel meer te bieden dan die enkele highlights waar mee geadverteerd wordt. En als je goed zoekt vind je deze hidden gems, de verborgen parels, vanzelf. Maar vraag tijdens jouw reis ook zeker tips aan de lokale bevolking. Vaak loodsen zij jou naar de mooiste en meest rustige plekjes. En hier maak je vakantie herinneringen waar je nog lang over na zal praten!

 

Overtoerisme vs. duurzaam toerisme

Overtoerisme vs. duurzaam toerisme

 

 

 

-Focus je minder op de perfecte foto-

Wanneer jij je alleen focust op de perfecte selfie kan dit een weerspiegeling zijn van gebrek aan emotionele diepgang. Je kunt zo gefocust zijn op de foto dat je compleet vergeet wat er om jou heen gebeurt. En dat is zonde. Een reis is namelijk zoveel meer dan een perfecte foto. En weet je dat het gros van de mensen na de reis zelfs helemaal niets meer doet met de foto’s? Dan is het extra jammer dat je de reis alleen maar door de lens hebt bekeken. Je mist dan zo’n groot deel van alle indrukken die je op had kunnen doen. En hoe groot is dan de kans dat jij écht hebt genoten van jouw reis? Vrij klein lijkt mij.

Er zijn zelf influencers of Youtubers die van Instagram of Youtube af zijn gegaan omdat ze alleen nog maar bezig waren met het maken van perfecte foto’s. Degene die de foto nam moest het vaak ontgelden als de foto niet goed genoeg was en ze leken de werkelijkheid helemaal uit het oog te verliezen. Dit is wel een wereld waar wij nu in leven, een beeld wat ons voorgeschoteld wordt. En eerlijk is eerlijk, mooie foto’s maken is leuk. Maar dit hoort uiteraard niet jouw uitgangspunt te zijn en niet te overheersen.

Ga juist van de gebaande paden af. Kies voor een onbekende stad of zelfs een hele onbekende bestemming. Want zeg nou eens eerlijk. Als je dan toch die mooie foto’s wilt maken is het toch veel leuker om zelf de mooiste plekken te vinden en de eerste te zijn die hier zo’n mooie foto maakt? In plaats van een cliche foto te maken die iedereen al heeft? Je kunt vast wel raden waar mijn voorkeur naar uit zal gaan. En dan ontstaan de momenten om mooie foto’s te maken vanzelf.

 

 

 

Overtoerisme vs. duurzaam toerisme

 

Hoe doe jij dit dan Linda?

Reizen is mijn grootste passie en ik zal erom liegen als ik zeg dat ik niet veel foto’s maak en hier niet ruim de tijd voor neem. Maar selfies maak ik amper. Daar moet ik eerlijk in zijn. Als Thomas en ik op reis zijn verdiepen wij ons van te voren altijd goed in een bestemming. We kiezen graag voor een minder populaire plek waar wij graag alle verborgen parels willen vinden. En wij zijn wat dat betreft echte slow travelers. En vinden het heerlijk om een lange hike te maken om vervolgens op plekken terecht te komen waar de toeristen niet komen. Hier picknicken we vaak, genieten van de omgeving en bespreken dan hoe wij mooie foto’s kunnen maken.

Het gebeurd ook best vaak dat wij gevraagd worden om foto’s van anderen te maken. En daarnaast geven wij ook vaak tips aan anderen als ik zie dat ze moeite hebben met het maken van een foto. Dit is altijd een leuke manier om een gesprek te starten. Daarnaast hebben wij nooit aan iemand gevraagd om aan de kant te gaan (terwijl wij zelf wel vaak weggebonjourd worden doen wij dit niet terug, wij willen niet dat iemand last heeft van ons) en wachten wij geduldig tot het rustiger is. Op vakantie heb je immers alle tijd. Zoals je aan mijn foto’s kunt zien zet ik er niet graag vreemde mensen op. Dit vind ik simpelweg niet mooi en ik respecteer de privacy van anderen.

Maar vooral het zijn op de plek, en ruim de tijd te nemen om de plek te leren kennen geeft zoveel meer voldoening dan snel even een foto te maken. Zo maken wij herinneringen voor het leven. Naast het maken van een mooie foto wil ik namelijk van de cultuur proeven, het land leren kennen en met een rugzak vol verhalen thuis komen. En dit geeft zoveel meer sfeer aan de beelden die we schieten. En ik denk dat hier de rust vandaan komt die veel mensen opmerken als ze mijn foto’s zien. Dit vind ik een van de mooiste complimenten die ik heb gekregen.

 

Wat is jouw mooiste vakantie herinnering?
En heb jij hier foto’s van?

 

 

Liefs Linda voetnoot

Delen:

14 Reacties

  1. 9 oktober 2018 / 10:34

    Super mooie foto’s en een goed artikel! Overtoerisme is inderdaad en groot probleem, maar heel veel mensen realiseren het zich niet. Ik maak me ook schuldig aan het bezoeken van de populaire steden hoor, daar ga ik niet om liegen. Ik weet dat het anders moet, maar toch wil je bepaalde dingen een keer in je leven gezien hebben. En ik denk dat het er ook aan ligt hoe je je gedraagt. Zo zorg ik er altijd voor dat ik me verdiep in de gebruiken en taal van de plek waar ik heen ga en vervuilen zal ik nooit doen. Of bij de hotspots samen met 100 andere toeristen dringen om een perfecte foto, ook niet echt iets voor mij. Je hebt me wel geïnspireerd! Ik ga toch eens proberen om minder druk bezochte steden uit te zoeken. Of om te gaan buiten het hoogseisoen, wanneer het sowieso minder druk is en dus minder belastend 🙂

  2. 12 september 2018 / 23:11

    Een mooi artikel, die je laat nadenken over het bezoeken van een land. Zelf hou ik ook niet van de mega toeristische trekpleisters, het is mij ten eerste veel te druk, maar ook kun je niet meer genieten van de van oorsprong oh zo mooie omgeving.

  3. 11 september 2018 / 23:01

    Ik maak overal waar ik kom honderden tot 1000 foto’s iedere vakantie weer.
    Sowieso ben ik verslingerd aan het land Italie, het eten, de gezelligheid de mensen en vooral de natuur trekt mij enorm.
    Je hebt helemaal gelijk hoor.. de wereld draait momenteel om de perfecte foto’s en dat vind ik soms enorm jammer..

    jouw foto’s hierboven zijn trouwens wel echt prachtig!

  4. 11 september 2018 / 20:26

    Mijn favoriete vakantie foto’s zijn juist de foto’s die helemaal niet insta proof zijn. Lekker in onze comfortabele kleding, quality time met elkaar en genieten maar!

  5. 11 september 2018 / 08:52

    Ik schrik er wel van dat mensen echt zo bozig reageren en hoe ver ze gaan om een perfecte selfie te maken zeg. Dat klinkt heel onaangenaam.

  6. mieke | mieksmind
    11 september 2018 / 08:12

    Wat goed dat je hier over schrijft. Een onderwerp wat zeker vaker aangesneden mag worden.

  7. 11 september 2018 / 06:44

    Wat mooi geschreven! Heel goed dat hier ook aandacht besteed wordt. Wij gaan nooit echt ver weg, meestal op de camping in Nederland. Als we zouden gaan zou ik niet naar overbevolkte toeristische gebieden willen.

  8. 10 september 2018 / 20:22

    Ik vind het ZO goed dat je hier over schrijft! Heel veel mensen denken hier namelijk totaal niet aan 🙁 Hier thuis probeer ik duurzaam te leven en dat doe ik dus óók op reis!

  9. 10 september 2018 / 14:28

    Ik kan je volledig volgen in dit artikel.
    Ik wil ook wel graag mooie foto’s als ik op een bepaalde plek kom maar bij sommigen gaat die perfectie zodanig ver dat ze niet van die plek genieten.

    -xx Daisy

  10. 10 september 2018 / 12:30

    Wat heb je dit goed en mooi geschreven. Eigenlijk is het van de zotte inderdaad om mensen om ver te duwen voor het perfecte plaatje. Helaas wordt het op toeristische plekken drukker en drukker . Bedankt voor je tips en mooie artikel!

  11. 10 september 2018 / 10:17

    Mooi geschreven en goed dat je er aandacht aan besteed! Ik krijg echt de kroebels van overtoerisme. Op een of andere manier komt soms het slechtste in mensen naar boven. Iemand wegduwen is toch echt onbeschoft! Of vuil op de grond gooien… ik snap het niet. De onbekende plekken zijn zoveel mooier! Slow travelen is voor mij ook de ideale reis manier.

  12. 10 september 2018 / 09:55

    Ik probeer plekken waar veel toeristen zijn altijd te vermijden, maar om de mooiste plekken te bezoeken kom je daar wel altijd op uit. Mooi artikel!

  13. 10 september 2018 / 06:46

    Wat een prachtig artikel, dat precies aansluit op de gedachten die ik had toen ik vorige maand door Cinque Terre liep. Ik dacht het meest idyllische plekje in Italië te hebben gevonden, maar in werkelijkheid leek er wel een bom te zijn ontploft door de enorme horde toeristen. We zaten alleen al als sardientjes in de trein hiernaartoe. Toen besloot ik ook dat ik een volgende keer zo’n bestemming liever buiten het hoogseizoen zou willen bezoeken. Dat zou de plek al een stuk mooier maken. Het is eigenlijk verdrietig hoe heel veel mensen, ook ik, onbewust aan het overtoerisme meedoen. Ik zoek niet bewust de drukke plekken op, maar volg inderdaad de reisgidsen en highlights en merk dan dat veel meer mensen dan ik hetzelfde plekje hebben ontdekt. De laatste tijd ben ik me wel meer gaan verdiepen in blogs over unieke bestemmingen die nog niet iedereen heeft ontdekt en in tips over goede reismomenten of andere manieren om ergens te belanden zonder duizenden mensen om je heen. Selfies maak ik niet, dus dat scheelt dan weer wel, haha.
    Prachtig artikel, dat zeker aan het denken zet! 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Moroccanoil Body Butter - Fragrance Originale
Moroccanoil Body Butter – Fragrance Originale

[dropcap]O[/dropcap]f het nu lente, zomer, herfst of winter is. Ik vind het erg belangrijk om mijn huid goed te verzorgen....

Sluiten