Ons huis verbouwen | De keuken monteren

IKEA keuken monteren AxstadNoord Brabant, december 2020

De afgelopen twee weken stonden vooral in het teken van door buffelen, lange dagen maken, dozen uitpakken, kastjes in elkaar zetten én zorgen dat alles waterpas staat. Wie al eens eerder een keuken in elkaar heeft gezet weet dat het in elkaar zetten ervan én het monteren van de keuken toch van een heel ander kaliber is dan het schilderen van een huis. Twee weken geleden was het zover en kwam onze keuken in vele kleine én grote doosjes binnen.

Nu staat er een volwaardige keuken die klaar is om betegeld te worden. De eerste maaltijd is zelfs al gekookt! Omdat het de afgelopen weken zo onwijs druk was, mijn energie potje meerdere malen leeg raakte (die door wat slapeloze nachten -hee die horen er ook bij- niet echt op wilde laden) én het thema redelijk overeen komt heb ik deze weken samen gevoegd. We nemen even een kleine sprong terug in de tijd. Tijd om jullie onze verbouwing te laten zien. Want ja dat instapklare huis, wat een klushuis werd, begint steeds meer op een (t)huis te lijken!

 

 

– ONS HUIS VERBOUWEN –

Van een instapklare woning naar een klushuis.

Klus Week Nr. 9 & 10

 

Ons huis verbouwen nieuw kozijn

Flexa Easy Care keuken

– Puntjes op de ‘i’ –

Klus week nummer 9 begint met de puntjes op de ‘i’ zetten. Enkele uren voordat de keuken komt wordt er beneden een heel nieuw kozijn gemaak. Waar straks een mooie landelijke deur in komt. Ook in de badkamer is het kozijn aangepast (verhoogd) en wordt er gezorgd dat we niet met een camping deur (harmonicadeur die niet sluit – hallo vocht!-) hoeven te douchen, maar met een normale deur.

Ook een deur die aan de bovenkant ongelijk af was gezaagd wordt vervangen. Het is bizar om te zien hoe gelukkig een mens kan worden van een paar normale deuren in huis. Het zijn echt de kleine details die het grote verschil maken op de eerste verdieping.

In de keuken ga ik nog snel even aan de slag met Easy Care van Flexa. Deze speciale keuken verf zorgt ervoor dat vetvlekken makkelijk verwijderd kunnen worden. Daarnaast kun je er ook beter op boenen dan op gewone muurverf. Aangezien een ongelukje in een keuken in een klein hoekje zit, en er tijdens het koken nog weleens het een en ander gaat spetteren kunnen we maar beter goed voorbereid zijn.

Zeker ook omdat ik nog niet weet hoe hoog de rij met tegels die we in gedachten hebben, gaat worden. Zelfs de tegelkeuze is nog niet gemaakt.

IKEA keuken monteren Axstad

 

– De keuken monteren –

Halverwege de middag is het zover en rijdt er een flinke vrachtwagen voor. Na weken van aftellen is het moment toch ein-de-lijk daar! De keuken is er. Er is tot nu toe nog weinig te zien aan de keuken. Alles zit zorgvuldig ingepakt en alle kastjes moeten zelfs nog in elkaar gezet worden. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en de keuken te monteren.

Een leuke uitdaging waar wij met hulp van lieve behulpzame familieleden dat weekend volop mee aan de gang gaan. De kastjes worden in elkaar gezet, de lades worden in elkaar gezet en ook de eerste kastjes vinden hun nieuwe plek. Langzaam aan verdwijnen de leidingen achter de kastjes en komt er iedere dag weer meer van de keuken tevoorschijn.

Het lijkt mij leuk om op een later moment, als de keuken daadwerkelijk staat en helemaal af is, om dan een artikel te maken met al mijn tips en tricks. Het is namelijk een enorme klus om een keuken helemaal zelf in elkaar te zetten. Zonder het juiste gereedschap en zonder de juiste mensen met kennis was het niet zo snel en al helemaal niet zo mooi gelukt.

IKEA keuken monteren Axstad
Ons huis verbouwen
IKEA keuken monteren Axstad
IKEA keuken monteren Axstad
IKEA keuken monteren Axstad
IKEA keuken monteren Axstad havsen GAMLESJÖN
IKEA keuken monteren Axstad havsen GAMLESJÖN
IKEA keuken monteren Axstad havsen GAMLESJÖN
IKEA keuken monteren Axstad havsen GAMLESJÖN

 

 

– Mijn droom keuken monteren-

een leerzaam karweitje

De oplettende kijker heeft het misschien al wel gezien of door de regels heen gelezen. Wij hebben heel bewust voor een IKEA keuken gekozen. Niet alleen omdat het verkoop process zoveel fijner en makkelijker is dan bij een Keukenboer. Maar juist ook omdat ze precies hadden wat ik zocht in een keuken.

We zijn voor een landelijke keuken gegaan met de mooiste landelijke accessoires. Dolgelukkig ben ik met mijn houten blad, met de opvallende farmers sink – een grote en diepe witte wasbak met een zichtbaar front. Landelijker dan dit wordt het volgens mij echt niet.

Met ieder kastje wat we in elkaar zetten en plaatsen krijg ik een beter beeld van hoe de keuken eruit gaat zien. Het is enorm leuk om een tekening en een plattegrond tot leven te zien komen.

Ons huis verbouwen laminaat leggen

 

 

– Laminaat –

de eerste verdieping krijgt vorm

Terwijl er hard gewerkt wordt aan de keuken, gaat ook het werk boven gestaagd door. Het is namelijk tijd om het laminaat te leggen en voorgoed afscheid te nemen van de groene ondervloer. Samen met de bijbehorende dikke ogen, want mijn allergie voor stof en huisstofmijt was ook echt klaar met deze vloer. Naast de enorme berg met groene stof die erdoor los kwamen. Het was hoog tijd om deze ondervloer af te sluiten en het laminaat wat al een paar weken ligt te wachten een mooi plekje te geven.

We hebben besloten om het laminaat door alle kamers te leggen, zonder drempels. Waardoor de bovenverdieping, die overigens al heel erg ruim was, nu nóg groter lijkt. Mocht iemand benieuwd zijn naar het laminaat, het komt van de Praxis.

Eerder deelde ik al een kleine sneakpreview van de slaapkamer, inclusief een moodboard vol inspiratie voor de slaapkamer.

Ons huis verbouwen laminaat leggen
Ons huis verbouwen laminaat leggen
Ons huis verbouwen laminaat leggen

 

 

 

– Traprenovatie –

De traprenovatie van beiden trappen is als het ware een rode draad door mijn verbouwingsupdates heen. Eindelijk kan ik vertellen dat na vele lagen grondverf er eindelijk ook een eerste laag trappenlak op zit!

Nu het laminaat is gelegd en de trap wit is, komt mijn visie voor het huis langzaam aan tot leven. Apentrots ben ik op al het harde werk dat hier in huis wordt geleverd en het bijbehorende (eind)resultaat.

massief eikenhouten vensterbanken

– Eiken vensterbanken –

Wie mijn verbouwingsupdates vanaf het begin volgt kan zich misschien nog wel herinneren dat wij zo’n beetje alle vensterbanken (op die op zolder na) eruit hebben gesloopt. Letterlijk gesloopt, want de stuc en delen van de muur kwamen ook mee. Weken hebben we rommelige vensterbanken gehad. Althans, wat er nog van over was. Deze zijn zorgvuldig opgevuld, glad gestuct en stonden te wachten om opnieuw versierd te worden.

Om het huis een zachtere uitstraling te geven hebben we ervoor gekozen om meer natuurlijke materialen in huis te halen. En dit onderdeel te maken van de basis van het huis. De keuze voor massief eiken vensterbanken was vrij snel gemaakt. Het adresje waar we ze wilde halen nog niet.

Na lang wikken en wegen zijn we niet alleen voor de, naar ons idee, mooiste planken gegaan (het viel ook niet mee om vensterbanken die breder zijn dan 3 meter te vinden) en hebben we ervoor gekozen om niet alles bij de bouwmarkt of grote bedrijven te halen. Maar om juist ook heel bewust naar kleine ondernemers te kijken. Niet alleen vanwege de Corona crisis, maar juist ook omdat dit zich vaak vertaalt in een stukje vakmanschap.

De vensterbanken zijn geplaatst en inmiddels ook voorzien van een vers laagje Glitsa Parketlak. Hierdoor zijn de planken goed beschermd en behouden ze tegelijkertijd ook hun natuurlijke uitstraling.

massief eikenhouten vensterbanken
Ons huis verbouwen IKEA keuken installeren landelijk Axstad
Ons huis verbouwen IKEA keuken installeren landelijk Axstad

– Keuken krijgt vorm –

de keuken monteren

Na een weekendje hard werken, gevolgd door een paar avondjes staat een groot deel van de keuken. Hoera! Het is een tijdrovend klusje maar wel een onwijs leuke klus om te doen. Het geeft veel voldoening om zoveel mogelijk zelf te doen in dit huis. Hierdoor wordt alles eigen, voelt het meer aan als thuis. Het is een grote mensen droom die zoveel eerder uitkomt dan verwacht. Kleine oogjes, vettig haar, maar o zo blij en trots op wat we tot nu toe hebben gepresteerd en neer hebben gezet!

Ondertussen ga ik zelf wel aan de slag met het uitzoeken van spullen thuis, in de Biesbosch, om te kijken welke spullen er al naar de voortuin van de Biesbosch verhuisd kunnen worden. Iedere dag als we toch naar het huis gaan, neem ik al wat dozen mee. Dit voorkomt onnodig veel heen en weer rijden, en dat is tenslotte ook veel duurzamer.

Over duurzaam gesproken. In de keuken heb ik ook genoeg ruimte gereserveerd om afval te scheiden. IKEA had al mooie bakken in het assortiment die perfect in een grote lade passen. Omdat ik onder de gootsteen voor een kastje heb gekozen viel het idee van dit systeem een beetje in duigen. Opzoek naar een goede oplossing besloot ik naar de IKEA te gaan en mij te laten inspireren. Alsof het zo moest zijn; er is een nieuw systeem voor de prullenbakken die je moeiteloos in de kastjes kunt installeren. 3 keer raden wat er mee naar huis is gegaan.

Ikea HÅLLBAR

Ons huis verbouwen MDF grondverf

 

 

– Kwasten en nog meer kwasten –

beneden verdieping in de lak

Omdat we van zolder naar beneden werken, ligt er nog genoeg verfwerk te wachten op de begane grond. Nu het nieuwe kozijn af is en geplaatst is, de balk afgetimmerd is (van de muur die we doorgebroken hebben) kan het plamuren en verven beginnen.

We halen speciale grondverf in huis voor MDF en kunnen ons uitleven op al het verse hout. Met ieder stukje dat wordt geverfd beneden verdwijnt er steeds meer van de crèmige kleur die nog een beetje door de eerste laag grondverf heen kwam, én wordt het automatisch allemaal steeds mooier.

Ons huis verbouwen MDF grondverf
meubels opknappen
Oud Hollandse handwerk tegels Artisan wit

– Tegels uitzoeken –

Op een zonnige zaterdag besluit ik ons tv meubel alvast mee te nemen naar het huis. Hier heeft namelijk een plant op gelekt en hierdoor is de gehele kast voorzien van vlekken. Wat niet erg is, want dit is immers zo verholpen. Ik besluit gebruik te maken van de zon en ga heerlijk buiten aan de slag. Schuren, schuren en nog eens schuren. Langzaam aan komt het mooie hout weer helemaal tevoorschijn.

Afgelopen weekend wordt er opnieuw hard gewerkt aan de keuken. De laatste apparaten worden aangesloten, de laatste kastjes geplaatst. Nu de keuken grotendeels staat is het tijd om nieuwe knopen door te hakken; het uitzoeken van de tegels.

Sinds het uitzoeken van de keuken twijfel ik al tussen witte metro tegels en Hollandse Handvorm tegels (keramiek), ook wel oud Hollandse witjes genoemd. Omdat de keuken eindigt in een bewerkelijk stuk, kan een metro tegel nooit mooi overlopen. De keuze is na wat verleggen eigenlijk wel automatisch voor ons gemaakt. We gaan uiteindelijk voor een middenweg tussen de handgemaakte handvorm tegels en de handgemaakte look tegels. Het voordeel van deze tegels is dat het niet alleen het ideale compromis is, maar ook veel makkelijker te tegelen is.

Ons huis verbouwen IKEA keuken Havsen
Ons huis verbouwen keuken inrichten
Ons huis verbouwen keuken inrichten
Keuken monteren
Kokoni hond
Ons huis verbouwen keuken inrichten

 

Keuken monteren & inrichten

Zoals ik al vertelde gaan er steeds meer dozen mee naar het huis. Ik vul mijn dagen met het instellen van de apperatuur en het uitproberen ervan. Zo ook met de eerste vaat. Wat niet in de nieuwe vaatwasser past of mag was ik met de hand af. Het is onwijs leuk om alles een nieuw plekje te geven en te dagdromen over de ideale inrichting. Hoe meer ik nu doe, hoe makkelijker het wordt zodra we over zijn of gaan.

 

 

De keuken monteren – einde is in zicht

Ik moet ook heel eerlijk zeggen dat ik na een paar weken zonder keuken te hebben geleefd in het huis, en we wel heel wat avondjes door geklust hebben, wel toe ben aan wat gezonde maaltijden. Het is een genot om hier te koken, de oven uit te proberen en het huis te vullen met heerlijke etensluchtjes. Zo kunnen we tegelijkertijd wat aansterken voor een nieuwe klus week! Met goed nieuws, de week begint met een verrassingsbezoek van de tegelzetter, hij heeft onverwacht veel eerder tijd. Maar goed dat we de keuze voor de tegels in ieder geval al gemaakt hebben.

 

Wat vind jij leuke tegels voor in de keuken?

 

Liefs Linda

 

Het artikel: ‘Ons huis verbouwen – De keuken monteren’ bevat Affiliate links. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

1 Reactie

  1. 12 december 2020 / 19:35

    Wij willen ook nog heel graag tegels boven ons aanrecht.. maar we twijfelen ook nog enorm. Verder vind ik het enorm leuk om dit proces te lezen en te volgen! Jullie hebben het er maar druk mee, wij troffen het dat de keuken en badkamer erin konden blijven zitten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Slaapkamer inspiratie Scandinavisch landelijk
Inspiratie voor de slaapkamer | Scandinavisch & Landelijk

Noord Brabant, december 2020 [dropcap]D[/dropcap]e slaapkamer vind ik één van de fijnste ruimtes van een huis. Het is een plek...

Sluiten