Ongewenst gedrag & Seksuele intimidatie


Als ik even bezig ben komt er een man mijn kant op gelopen. Hij is naakt en draagt alleen een grote zwarte rugzak. In eerste instantie kijk ik hier niet raar van op, we zijn immers op het strand en in het kader van de Body positivity movement vind ik dat je ook vooral moet doen waar jij je lekker bij voelt. Maar al snel voel ik ogen prikken, de man blijft namelijk vlakbij staan en neemt op hetzelfde stukje duin plaats. Ploft zijn rugzak op het zand en blijft vooral veel naar mij kijken. Ik schuif een aantal keren op met mijn statief en de man blijft mee verhuizen..

 

Ongewenst gedrag & Seksuele intimidatie

hoe mannen mijn veiligheid aan kunnen tasten

 

Linda's Wholesome Life

Linda's Wholesome Life

 

– Mijn verhaal –

Als ik besluit om na de tweede outfit mijn spullen te pakken om een stuk verderop verder te kunnen gaan, check ik of de foto’s scherp zijn en of er bruikbare content tussen zit. Langzaam aan hoor ik steeds meer geritsel achter mij en zie ik dat de man nu pal naast mij staat, poedeltje naakt en met zijn handen in zijn zijde. Hij vraagt of zegt: ‘I Photo’, I Photo’ en herhaalt dit nog een aantal keren. Lachend en wijzend naar de camera. Ik vraag nog netjes ‘I don’t know what you mean, but I’m taking fotos.’ Hij blijft hetzelfde herhalen en komt ondertussen steeds dichterbij; ‘I Look’, ‘I Look’.

Ondertussen voel ik mij behoorlijk ongemakkelijk en geïntimideerd. Ik word bang en kan geen zinnig woord meer uitbrengen, en de beste man blijft staan.

En dat is nou precies wat mij zo boos en bang maakt en wat mij machteloos laat voelen. Ik vind het moeilijk om mannen af te wijzen die in mijn comfort zone komen. Ik vind het moeilijk dat mannen dit, ondanks dat mijn lichaamstaal iets heel anders zegt en ik nee blijf schudden, het toch blijven proberen. En ik vind het stom dat mensen als hij zoveel invloed op mij kunnen hebben. Ik verstijf, maar wil mij tegelijkertijd niet weg laten jagen.

Want ja, ik ben alleen. Het lukt mij niet om voor iedere campagne een fotograaf te regelen, en daarnaast ga regelmatig zelf met statief op pad. In landen als Australië, Thailand, op de Azoren, Luxemburg en Griekenland. Overal ben ik al alleen op pad geweest met mijn statief, en ik voel mij daar tegelijkertijd zoveel veiliger dan hier. Maar alleen foto’s maken, daar is toch niets geks aan, en dat moet toch ook kunnen?

Ik wil mij niet weg laten jagen, mij niet laten intimideren. Ik wil mannen eerder uit mijn comfort zone kunnen weren. En vind het stom dat er zoveel mensen zijn die dit niet aanvoelen en er zonder enige aankondiging zo in durven stappen. Daarnaast vind ik het vooral stom dat het nodig is om deze stappen te moeten nemen.

 

 

 

Vervolgens pak ik mijn spullen en ga een duin verderop weer aan de slag. Neem een slokje water en herpak mijzelf. Ik ben hier met een doel gekomen en wil mijn werk graag afmaken. Ondertussen schiet ik de nodige foto’s en zie ik dezelfde man steeds weer opduiken. Ik zie hem staan, lopen, zijn handdoekje opnieuw verlegen en ik zie hem achter mij tussen het gras opduiken als ik de foto’s op mijn camera terug kijk.

Tijdens de laatste outfit komt er nóg een man naar mij toe. Dit keer is het een Nederlander en is hij gekleed. Deze man vraagt of ik erotische foto’s aan het maken ben. Er was niets erotisch aan mijn outfit maar hij vond duidelijk van wel. Zeker omdat ik volgens hem ‘nogal lef had’ om zo open en bloot & in de drukte foto’s te gaan staan maken. Waarschijnlijk niet wetende dat ik daar sta zodat ik altijd een uitvlucht heb naar de weg, ik niet vol in het zicht wil staan op het strand én ik de privacy van mensen op het strand ook respecteert. Hier liggen namelijk wel mensen te zonnen, in badkleding.

Ik probeer het hem nog uit te leggen maar merk al dat het weinig zin heeft. Heb het in ieder geval geprobeerd, kreeg meer woorden uit mijn mond dan bij de eerste man, daarnaast ben ik voor mijzelf opgekomen. Ik wilde eigenlijk opnieuw mijn spullen pakken maar tegelijkertijd deze mannen niet laten winnen. Laat mij toch gewoon mijn ding doen..

 

Ongewenst gedrag & seksuele intimidatie

 

Wat ik graag nog even kwijt wil..

Toch merk ik dat ik het een lastig onderwerp blijf vinden. En ik niet zo goed weet welke foto’s ik hierbij moet plaatsen omdat ik bang ben dat mensen gaan zeggen dat ik er zelf om vraag. Wat absoluut belachelijk en niet aan de orde is, maar het geeft wel weer aan hoe er vaak over gepraat wordt. Daarom heb ik toch voor recente foto’s van die dag gekozen.

Ik merk dat ik al snel vind dat ik mij aanstel en dat het vast wel meevalt. Maar tegelijkertijd heeft het onbewust toch invloed op mij tijdens bepaalde momenten. En juist dat is de reden dat ik het vandaag toch graag bespreekbaar wil maken. Want ik hoor het vaker om mij heen, en lees het vaker op internet. Ik ben blij dat steeds meer meiden en vrouwen de kracht vinden om er vooruit te komen dat dit niet gewenst en niet normaal is.

Wat mij daarnaast ook opvalt is dat mannen mij vaker aanspreken als ik alleen ben dan wanneer ik in gezelschap of met Thomas ben. Voorvallen als deze gebeuren namelijk vaker (al is het wel de eerste keer dat een naakte man mij zo blijft achtervolgen). Dan heb ik het niet over de bouwvakkers die fluiten maar over mannen die mij aanspreken, vervolgens té dichtbij mij lopen en opdringerig dingen vertellen en vragen. Het zijn kleine gebeurtenissen die elkaar steeds op blijven volgen. Waardoor ik mij overdag, maar vooral ook in het donker heel onveilig kan voelen.

Zelf merk ik dat ik verstijf, dat ik niet zo goed weet hoe ik moet reageren als iemand zich opdringt maar niet duidelijk kan maken wat hij wilt. Zeker als hij aan blijft houden. Ik deel mijn verhaal niet om medelijden te creëren, maar om aandacht te vragen aan seksuele intimidatie, omdat het steeds vaker voor blijft komen. Steeds meer jonge meiden krijgen ook met ongewenst gedrag of seksuele intimidatie te maken, en ik kan mij goed voorstellen dat zij helemaal niet weten wat ze in zo’n situatie moeten doen. Zeker omdat je niet weet wat iemand van je wilt en hoever iemand wilt gaan om dit te krijgen.

Linda's Wholesome Life

 

Ondanks dat ik mij daar in de duinen heel onveilig voelde, kan ik (na het er thuis even over gehad te hebben) zulke voorvallen wel goed loslaten. Maar het beperkt mij. Ik zal hierdoor in Nederland niet snel zelf naar een zwembad of naar het strand gaan om daar te zonnen en te zwemmen. En dat vind ik jammer. Als ik zelf op stap ga heb ik het ‘er zal toch niets geks gebeuren – stemmetje’ al achterin mijn hoofd. Het irriteert mij mateloos dat mannen zo’n impact op mijn vrijheid kunnen hebben, en het tegelijkertijd ook steeds weer blijft gebeuren. Ongeacht waar ik ben of hoe ik mij kleed. En daar ben ik helemaal klaar mee.

Heb jij weleens te maken gehad met ongewenst gedrag of seksuele intimidatie?

 

 

 

 

19 Reacties

 1. 9 juni 2019 / 20:42

  Ja het is niet altijd simpel – je mag niet te uitdagend zijn voor sommigen, want dan vraag je er zelf om – ik ben ooit verkracht geweest en de eerste vraag die ik kreeg was of ik het zelf had uitgelokt – wat een vraag he 😮

 2. 8 juni 2019 / 07:59

  Dat is een hele nare ervaring. Ik vind het heel goed van je dat je je na dat eerste incident niet gelijk hebt laten ‘wegjagen’, maar dat je door bent gegaan. Helaas kreeg je toen wel de volgende zeikerd erbij, maar ook daar heb je je vrouwmoedig doorheen geslagen. Gewoon je ding blijven doen inderdaad. Het scheelt dat er wel andere mensen in de buurt zijn, al kun je daar soms ook niet veel van verwachten.

 3. Verena
  6 juni 2019 / 19:56

  Wat een nare ervaring zeg! Zou ik totaal niet als prettig ervaren… Ik snap niet dat mensen zich zo bemoeien met je als je foto’s maakt!

 4. 5 juni 2019 / 16:35

  He bah, wat een nare ervaring! Ik zou denk ik ook verstijven… Zou geen idee hebben wat ik zou moeten zeggen.

 5. 4 juni 2019 / 10:07

  Pff verschrikkelijk. Dit soort dingen kunnen écht niet, vind ik. Maakt echt niet uit wat voor foto’s je aan het maken was, je vraagt er nooit om, vind ik. Ik heb zelf ook al veel met dit soort dingen te maken gekregen, en het kan mij echt raken en onzeker maken. Aan dit soort verhalen merk je dat er nog veel moet veranderen in onze maatschappij.

  • Linda
   Auteur
   7 juni 2019 / 11:02

   Precies dat.. het laat je zo onveilig voelen. Zeker omdat er steeds meer meiden bont en blauw of helemaal niet meer thuis komen. En het ergste is dat het hier het hele gezin raakt.. ook zij vinden het vervelend en het beangstigt ze dat er gekke dingen gebeuren als ze er niet bij zijn. En dat zal zo anders zijn als het een eenmalig iets is, maar het gebeurd helaas zo vaak..

 6. 3 juni 2019 / 21:38

  Oh wat vreselijk zeg, iedereen mag er bij lopen zoals zij dat willen, maar hier zou ik mij ook absoluut niet prettig bij voelen. Gelukkig heb ik zoiets zelf nog nooit meegemaakt.

 7. 3 juni 2019 / 15:10

  Dat is echt niet leuk zeg! Best wel eng! Echt vervelend! Volgende keer neem spuit ding voor zelfverdediging als raar gebeurd.

 8. ingrid
  3 juni 2019 / 14:29

  wat heftig zeg! en nee je hebt er nooit zelf om gevraagd. dit hoort gewoon niet. zo jammer

 9. 3 juni 2019 / 13:54

  Wat een vervelende ervaring moet dit zijn geweest. Zelf ben ik nooit in zo’n situatie verzeild geraakt maar ik zou mij erg ongemakkelijk hebben gevoeld.

 10. 3 juni 2019 / 11:58

  Oh jeetje bah zeg. Dat is wel heftig en naar! Waarom doet mensen dit toch, vind het zoiets vervelends. Hopelijk weerhoud het je niet om gewoon lekker je ding te blijven doen.

  • Linda
   Auteur
   3 juni 2019 / 12:27

   Ik zal inderdaad niet stoppen met het maken van foto’s. Maar merk wel dat ik er even mee klaar ben om alleen naar het strand te gaan.. en dat vind ik heel erg jammer. Want zeker in Nederland zal dit toch gewoon moeten kunnen?

 11. Jolanda
  3 juni 2019 / 11:47

  Jeetje heftig Linda wat je meegemaakt heb.
  Het is toch erg dat je gewoon je werk niet mag uitoefenen door zulk soort figuren. Ik vind het wel heel goed hoe je gereageerd heb.
  Er zijn gewoon mannen die denken dat ze alles mogen. Ik heb het laatst in mijn vriendenkring meegemaakt dat een ‘vriend’ mijn hoofd vastpakte en op mijn mond zoende. Dat doe je niet ongevraagd.. Zoenen op mijn mond is niet voor iedereen. Ik heb er nog moeite mee en als hij een echte vriend was had hij geweten dat ik dit pertinent niet wil. Vooral wat ik in het verleden meegemaakt heb. Hij heeft zijn excuses later via app aangeboden, maar ik voel mij nog steeds niet prettig.

  • Linda
   Auteur
   3 juni 2019 / 12:27

   Ik snap het zo goed dat het je bezig houdt, omdat iemand zo ongevraagd zó dichtbij je komt. Letterlijk en figuurlijk. Dat is niet oké. Ben wel blij dat hij zijn excuses aan jou heeft aangeboden, en hoop dat het bij jou ook snel mag slijten. Al weet ik ook uit ervaring dat zoiets (hoe klein of groot ook) altijd bij je blijft en je vormt. Ik hoop dat er op scholen meer aandacht voor komt, en dat jongens én meisjes leren wat wel oké is en wat niet. En hoop dat er daardoor een hoop ellende bespaard kan blijven.

 12. 3 juni 2019 / 11:44

  Wat een heftig verhaal. Ik vind het zo vervelend en word er zo boos van dat je op sommige plekken niet schijnt te kunnen doen wat je wilt doen. Zoals in dit geval, iets heel normaals zoals foto’s maken gaat dan gewoon bijna niet. Ik snap ook dat je verstijfd, ik heb (gelukkig) nog nooit zoiets meegemaakt en heb altijd een hele grote mond over dit soort dingen, maar ik denk dat als het me zou gebeuren ik radeloos zou zijn en me ook niet meer zo goed een houding zou weten te geven. Ik vind de foto’s prachtig en ik vind het heel knap dat je je niet hebt laten wegjagen!

  • Linda
   Auteur
   3 juni 2019 / 12:30

   Ik moet zeggen dat ik als ik in gezelschap ben ook best mondig kan zijn, en mijn Dordtse accent ook als heel direct opgevat kan worden. Maar als je daar alleen staat dan sta ik ineens met een mond vol tanden. Zeker ook omdat ik niet weet hoe iemand zal reageren als ik fel van mij af zal bijten.. En het is bizar om te denken dat het een kwestie van oefenen is om mondiger te zijn.. maar hoop dat ik iedere dag weer een stukje sterker mag worden. Al is het van de zotte en zullen mannen (en sommige vrouwen natuurlijk ook) zichzelf gewoon moeten beheersen en gedragen.

 13. 3 juni 2019 / 11:30

  Oww, wat akelig lijkt me dat om zo achtervolgd te worden. Wel dapper dat je toch gewoon je ding blijft doen, je moet ze immers de baas blijven.

 14. 3 juni 2019 / 09:46

  Ja ik heb er weleens last van gehad. Ik denk dat (bijna) elke vrouw hier wel mee te maken krijgt helaas. (mannen kunnen zelf ook slachtoffe hiervan worden uiteraard).
  Ik heb tijdje terug nog iemand achter mij aan gehad en kostte nogal wat moeite om van hem af te komen. Pas toen er mensen passeerden, ging hij zelf ook weg. En ik weet dat hij in zo’n speciaal ‘dorpje’ woont voor mensen met verstandelijke beperking, maar dat maakt het natuurlijk nog niet oke.

  Liefs
  Bettie
  http://www.thewildflowerhippie.com

  ps: leuke blog heb je trouwens.

 15. 3 juni 2019 / 08:17

  Jeetje, wat heftig zeg! Ik kan me voorstellen dat je je nogal geïntimideerd voelde, zeker aangezien de man steeds achter je aan liep. Ik herken wel dat je in dat soort situaties eerst kunt denken dat zoiets aan jou ligt of dat je het misschien uitlokt, maar weet – zoals jij ook al aangeeft – dat zoiets altijd ligt bij de man die het vervelende gedrag vertoont. Het zou gewoon moeten kunnen dat je foto’s maakt en daar is niets erotisch aan. Ik vind het mooi dat je dit deelt. Het is helaas iets waar meer vrouwen mee te maken krijgen en het is belangrijk om daar open over te zijn <3
  Zelf heb ik ook weleens te maken gehad met (online) ongewenst gedrag. Bijvoorbeeld mannen die een DM op Instagram sturen of ik ook aan open relaties doe. Gelukkig is het online makkelijk om zo iemand af te wimpelen of te blokkeren. Op mijn 18e heb ik wel ooit een vervelende situatie gehad. Ik had op Marktplaats een advertentie geplaatst waarin ik mezelf aanbod als oppas in de zomervakantie. Er stond een foto van mij bij de advertentie – gewoon een doodnormale foto in een zomerjurkje. Vervolgens werd ik gebeld door een man of ik geïnteresseerd was in lingerieshoots en naaktfoto's. Ik schrok me kapot en durfde twee dagen het huis niet uit, ook omdat ik nog vrij jong en onervaren was met dit soort situaties 😉 Gelukkig zou ik nu makkelijker meteen kunnen ophangen in zo'n situatie, maar leuk is anders.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Cactus Blossom The Body Shop
Cactus Blossom | The Body Shop

[dropcap] T [/dropcap]he Body Shop viert de lente met deze overheerlijke Cactus Blossom lijn. Deze Special Edition lijn zit jammer...

Sluiten