Huidverzorging tijdens je zwangerschap

Huidverzorging eerste en tweede trimester zwangerschapNoord-Brabant, juli 2024

Tijdens een zwangerschap verandert er door de invloed van hormonen veel in je lichaam. Dit merk je dan ook al snel aan je huid. Waar de ene huid straalt, krijgt een ander weer te maken met verschillende zwangerschapskwaaltjes.

Het is daarom belangrijk om in te spelen op de veranderende behoefte van je huid. Ik laat je in dit artikel zien welke producten ik met veel liefde heb gebruikt tijdens mijn zwangerschap. Wellicht kun je er iets voor jezelf uithalen.

 

* P.s. ik schrijf dit artikel nadat ik bevallen ben van mijn zoontje Fos. Hij is in het tweede trimester stil geboren

 

— Huidverzorging tijdens je zwangerschap —

veilig & natuurlijk

Al mijn favorieten op een rijtje

 

beauty producten eerste en tweede trimester

Wat gebeurd er met je huid tijdens een zwangerschap?

Onder invloed van de hormonen krijgen sommige vrouwen de welbekende pregnancy glow. Je straalt dan letterlijk tijdens je zwangerschap. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die juist last krijgen van kwaaltjes zoals pigmentvlekken (het zwangerschapsmasker), acne of een grauwe huid. Daarnaast kunnen kwaaltjes waar je normaal al last van hebben versterkt worden, zoals een droge gevoelige huid die nóg droger wordt. Het goede nieuws is dat de meeste kwaaltjes weer verdwijnen zodra de hormonen uit je lichaam zijn, maar dit kan wel maanden duren. Hier geldt dus ook, dat voorkomen simpelweg beter is dan genezen -in hoeverre je daar een keuze in hebt natuurlijk..

 

Welke ingrediënten kun je beter vermijden?

Door de invloed van veranderende hormonen gebeurd er veel in je lichaam. Normaal let ik er al goed op wat ik op mijn huid smeer, tijdens mijn zwangerschap was ik hier extra bewust van. Hierdoor kies ik er juist voor om producten met chemische ingrediënten niet te gebruiken, en juist te kiezen voor producten met natuurlijke ingrediënten.
Er zijn echter ook ingrediënten die je beter je gehele zwangerschap kan laten staan. Denk hierbij o.a. aan;
  • Retinol: een vorm van vitamine A. Dit kan ik hoge doseringen gevaarlijk zijn voor je foetus. Het kan namelijk aangeboren afwijkingen veroorzaken.
  • Salicylzuur: ze zeggen dat je gemakkelijk een dosering met een concentratie van minder dan 2% kan gebruiken tijdens je zwangerschap, om onzuiverheden te verminderen. Zelf denk ik dat je het voor de zekerheid beter geheel kunt laten staan.
  • Glycolzuur: dit kan je huid gevoeliger maken voor UV-straling. Vermijd dit ingrediënt als je donkere pigmentvlekken wilt voorkomen. Je huid is namelijk al extra gevoelig hiervoor tijdens een zwangerschap.
  • Hydrochinon: dit helpt je om pigmentvlekken te verminderen en is niet veilig om te gebruiken tijdens een zwangerschap. Het kan namelijk invloed hebben op de groei van de foetus en geelzucht veroorzaken bij pasgeboren baby’s.

 

Huidverzorging eerste en tweede trimester zwangerschap

Lush | Ocean Salt

Al tijdens het prille begin van mijn zwangerschap merkte ik dat mijn droge huid nóg droger werd. Door de koude temperaturen in januari kreeg ik al snel meer last van eczeem. Maar ook mijn onzuivere huid werd nog onrustiger. Ik ben niet gediagnostiseerd met zwangerschapsacne, maar het had er wel veel van weg.

Mijn redder in nood is al snel deze overheerlijke gezichtsscrub van Lush. Ocean Salt is een fijne scrub die zorgt voor een frisse, zachte en schone huid. Zeezout helpt mijn eczeem te verminderen, reinigt de huid en helpt dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor krijgt je huid een hele mooie glow. Avocadoboter, kokosolie en zeewier absolue verzachten de huid en helpen deze ook soepel te houden.

Verkrijgbaar bij Lush voor €17,50 (120 gram).
Goedkoper alternatief: Dode zee scrub van de Tuinen, €9,99 (100 ml) verkrijgbaar bij Holland & Barrett

 

Huidverzorging eerste en tweede trimester zwangerschap

Sukin | Rosehip oil

Na het reinigen van mijn huid gebruik ik graag een voedende gezichtsolie. Mijn go-to olie van Beauty Kitchen bleek ineens de behoeften van mijn huid niet meer te vervullen. Gelukkig had ik nog een flesje van Sukin op voorraad en dit bleek een schot in de roos. Mijn onrustige huid werd kalmer en werd ook beter gevoed.

De essentiële vetzuren en vitaminen die verwerkt zijn in de Rosehip Oil verzachten en hydrateren de huid. De voedende eigenschappen verlichten de drogen en/of jeukende huid. De olie wordt snel door de huid geabsorbeerd en laat de huid stralen.

Inmiddels is de vormgeving van Sukin wel veranderd, maar de basis blijft hetzelfde.

Verkrijgbaar bij Big Green Smile voor €17,95 (25 ml). Omdat je slechts enkele druppels nodig hebt doe je wel vrij lang met een flesje. 

 

Huidverzorging eerste en tweede trimester zwangerschap

Weleda | Amandel verzachtende gezichtsolie

Zoete amandelolie is een van de meest natuurlijke en oude remedies die tijdens de zwangerschap wordt aangeraden en gebruikt om striae te voorkomen. Doordat mijn gezichtshuid steeds droger werd besloot ik de amandelolie ook eens op mijn gezicht te gaan gebruiken.

Deze intensieve verzorging is geschikt voor de gevoelige huid. Uitermate geschikt voor de huid die makkelijk rimpelt zoals de hals, het decolleté en de huid rondom de ogen. Ideaal als je tijdens de nacht jouw huid een extra boost wilt geven. Het zorgt ervoor dat de huid soepel blijft, verzacht en tot rust gebracht wordt. De amandelolie uit Sleedoornbloesems gaat op milde wijze overactiviteit van de talgklieren tegen en ondersteunt het zelfherstellende vermogen. Het is een fijne olie die de poriën niet verstopt en dus niet voor extra onzuiverheden zorgt.

Een oplossing voor de droge huid rondom mijn ogen, maar zeker ook op de plekken inmijn gezicht die extra droog zijn door eczeem. Een fijne nieuwe ontdekking die ik vast ook nog lang na mijn zwangerschap zal blijven gebruiken. Vaak rol ik de olie in mijn gezicht met een fijne gezichtsroller zodat hij extra goed wordt opgenomen (vergelijkbare set).

Verkrijgbaar bij Holland & Barrett voor €17,99 (50 ml). De olie is goed te doseren waardoor je er erg lang mee doet.

 

Huidverzorging bescherming eerste en tweede trimester zwangerschap

Kruidvat | Solait Sensitive SPF50+ Face Sun Serum

Als je zwanger bent, of net bevallen, is het verstandig om directe zon te vermijden. Dit kun je in de zomer of op vakantie goed oplossen door een hoedje of pet te dragen. Maar ook op normale dagen vang je zonnestralen op, en dan sta je er toch minder bij stil dan op vakantie.

Als je jouw huid teveel blootstelt aan UV-straling kun je bruine of gele vlekjes krijgen op je voorhoofd, neus, kin en je wangen. Dit noemen we het zwangerschapsmasker. Dit masker kan na maanden weer wegtrekken, maar bij vele blijven de vlekjes goed zichtbaar. Dit wordt veroorzaakt door de hormonen oestrogeen en progesteron.

Je kunt dit simpelweg oplossen door een goede SPF aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen. Het Kruitvat heeft een hele fijne en betaalbare lijn uitgebracht waar je o.a. dit fijne serum terugvindt. Het serum kun je op zonnige dagen meerdere keren per dag aanbrengen. Maar je kunt het ook onder je make-up aanbrengen.

Verkrijgbaar bij Kruidvat voor €9,99 (30 ml). 

 

Huidverzorging eerste en tweede trimester zwangerschap

Sukin | Rosehip Oil Hydrating Day Cream

Deze gezichtscrème combineert de rijke Rosehip Oil met granaatappel. Het helpt de droge huid te verlichten en stimuleert de glans van de huid. Zo krijg je toch wat van die pregnancy glow te zien, ook als je huid wat doffer lijkt. Als je de crème wat langer gebruikt zul je zien dat de textuur van je huid verbetert. Je huid ziet er gladder uit en voelt ook veel gehydrateerder aan.

Ook de vormgeving van deze dag crème is inmiddels veranderd, maar de crème blijft even fijn. Natuurlijk & vegan.

Verkrijgbaar bij Big Green Smile voor €23,95 (120 ml). 

 

bwauty producten eerste en tweede trimester

NYX Professional Makeup | Bare With Me Concealer Serum

Tijdens het eerste trimester ontpopte ik mij tot een ware couch potato, omdat de vermoeidheid toch wel echt het meest aanwezig was van alle zwangerschapskwaaltjes. Met de bijbehorende ‘bags’ onder mijn ogen. Deze wallen en donkere kringen werkte ik maar wat graag weg. Mijn favoriete concealer was niet meer verkrijgbaar en al snel startte ik een zoektocht naar een fijne, dierproefvrije concealer die meer doet dan alleen camoufleren. Mijn huid kan namelijk wel wat extra liefde gebruiken.

Al snel kwam ik bij een concealer van NYX uit. Deze concealer bevat ook een serum wat ervoor zorgt dat de huid gehydrateerd word. Hier heb ik bewust voor gekozen omdat veel concealers mijn huid al snel uitdrogen. De concealer trekt dan in de fijne lijntjes waardoor alles nog meer geaccentueerd wordt, en dat is iets wat je nu juist wilt voorkomen.

De concealer is vegan, heeft een medium dekking (is wel goed op te bouwen), een non-cakey finish en komt in een handige popflacon. De tint die ik gebruik is 04 Beige.

Verkrijgbaar bij Douglas voor €11,95 (9,6 ml).

 

beauty producten eerste en tweede trimester

Douglas Make-up |Make-Up Skin Augmenting CC Cream

Naast een serum met SPF50 wilde ik ook heel graag een cc cream met SPF. Mijn favoriete BB cream van het Kruidvat is namelijk uit het assortiment gehaald en na een kleine zoektocht kwam ik bij deze CC cream van Douglas uit. Deze gebruik ik nu enkele weken en ik ben enthousiast. Deze CC cream laat mijn huid stralen, zelfs op mijn slechtste dagen (en die heb ik regelmatig na de stilgeboorte van Fos).

Deze Skin Augmenting CC Foundation met instant optimizer Cream is een verzorging & make-up in één. Het optimaliseert de teint, heeft een goede dekking en geeft een gelijkmatige uitstraling. Is zijdezacht voor de huid, heeft een goede SPF bescherming, is verzorgend, verhullend, hydraterend en daarnaast ook anti-aging. Wat extra fijn is, is dat deze CC-cream vrij is van palmolie, parabenen, sulfaten en andere chemische ingrediënten.

De dekking van deze CC cream is goed en laat zich ook gemakkelijk aanbrengen. In principe is het een concealer en foundation in één, waardoor je weer geld bespaart voor een concealer. Echter merk ik wel dat als ik extreem vermoeid ben, ik het wel fijn vind om nog een extra laagje concealer aan te brengen. Dit geld ook voor sommige onzuiverheden. De formule is vrij dun, waardoor je weinig nodig hebt.

Daarnaast is het verrijkt met SPF50 waardoor je extra goed beschermd bent tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Verkrijgbaar bij Douglas voor €21,99 (30 ml). 

 

Huidverzorging eerste en tweede trimester zwangerschap

Physalis | Zoete Amandel Olie

Een van de oudste middeltjes die gebruikt wordt om zwangerschaps striae (zwangerschapsstriemen) te voorkomen is (zoete) amandelolie. De olie zorgt ervoor dat de huid zacht en soepel blijft, terwijl het tegelijkertijd intensief wordt beschermd.

De Zoete Amandelolie van Physalis is een 100% natuurlijke olie die geschikt is voor de droge of rijpe huid. Het helpt het natuurlijke vochtgehalte van de huid te reguleren en helpt daarnaast ook nog eens bij huidirritaties.

Niet iedere zwangere vrouw krijgt te maken met striae. Waar de een zweert bij smeren vanaf de positieve test, krijgt de ander simpelweg door goede genen, geen last van striae. Of je hier last van gaat krijgen hangt dus grotendeels af van de genen die je van je moeder doorgegeven hebt gekregen, maar ook van je bouw, postuur en algehele gezondheid. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat je beter kunt voorkomen dan genezen. En baadt het niet, schaadt het ook zeker niet. Smeer dus vanaf het eerste trimester jouw mooie zwangere buik meedere keren per dan in met amandelolie om er zo voor te zorgen dat de conditie van je huid zo optimaal mogelijk is.

Verkrijgbaar bij Holland & Barrett voor €12,49 (100 ml). 

 

Huidverzorging eerste en tweede trimester zwangerschap

Speciaal voor zwangere mama’s

Er zijn ook diverse zwangerschaps crèmes en oliën verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor de huid van zwangere buikjes. Denk hierbij aan merken als Weleda, De Tuinen en Naïf. Maar ook budget toppers zoals de Mama Care Buikbalsem van het Kruidvat.

De olie van De Tuinen heb ik nog niet uit kunnen proberen. Maar het merk stelt simpelweg nooit teleur. Daarnaast heeft Holland & Barrett vaak hele leuke 1+1 gratis acties waardoor het ook nog eens een hele betaalbare optie is.

De Belly Balm van Naïf kreeg ik in een zwangerschapspakket en ik ben fan. Het formaat van de mini heeft ervoor gezorgd dat deze balm fijn mee op reis is gegaan naar Duitsland. Hij verzorgt de huid rijkelijk en ruikt ook nog eens mega lekker. Yum!

 

Haarverzorging eerste en tweede trimester zwangerschap

Aveda | Nutriplenish

Net als mijn huid heeft mijn haar extra verzorging nodig tijdens mijn zwangerschap. De invloed van hormonen is goed merkbaar. Mijn haar is al snel futloos, voelt droger aan en ziet er zichtbaar minder gehydrateerd uit. Dit uit zich in gespleten haarpunten en futloze lokken.

De natuurlijke glans weet ik met goede verzorging gelukkig wel te behouden. Maar het heeft simpelweg wel wat extra knipbeurten nodig om de gezonde uitstraling te behouden. De hormonen en de bevalling hebben hier grote invloed op. Sommige mensen houden ook meer haar vast tijdens de zwangerschap waardoor het na de bevalling uit lijkt te vallen. Zelf had ik hier niet zoveel last van, maar dat kan natuurlijk ook komen doordat mijn zwangerschap niet verder kwam dan het tweede trimester.

De Aveda Nutriplenish lijn, gecombineerd met producten uit de Botanical Repair lijn en het Damage Remedy haarmasker  zorgen er wel voor dat mijn haar al snel beter gehydrateerd wordt en er gezond uit blijft zien. Ik ben groot fan van de shampo en conditioner, maar ook zeker van de maskers. Zo heb ik wekelijks een goed excuus om extra lang in de badkamer te blijven hangen voor wat welverdiende me-time. Met Aveda heb je fijne salonproducten in huis.

De producten van Aveda zijn verkrijgbaar bij Douglas. Klik hier om mijn Aveda reviews te lezen. 

 

Parfum eerste en tweede trimester
Parfum eerste en tweede trimester

The Body Shop | Full Flowers Fragrance Collection

Een kenmerk van het eerste trimester is de ochtendmisselijkheid, je reuk wordt gevoeliger voor bepaalde geuren uit je omgeving. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat je reuk wordt versterkt en dit zorgt er dus ook voor dat je een enorme afkeer kunt ervaren voor bepaalde geuren.

Zelf merkte ik ook dat ik niet al mijn parfums meer lekker vond ruiken en het liefst vermeed ikv chemische parfums helemaal. Zeker omdat ik geen idee heb wat het effect hiervan is op de foetus. Laten we het erop houden dat ik vanaf de positieve test extra voorzichtig was in mijn zwangerschap. De voorkeur gaat dan al snel uit naar natuurlijke parfums. Nu spray ik parfum altijd al op mijn kleding omdat mijn huid overgevoelig is voor parfum, toch wilde ik voor natuurlijke geuren gaan.

Mijn favoriete (signature) geuren deze zwangerschap zijn deze geuren uit de Full Flowers Fragrance Collection van The Body Shop. De geuren zijn van de Full Ylang Ylang en Full Orange Blossom zijn bloemig, zacht en daardoor niet te overheersend.

De Eau de Parfums zijn verkrijgbaar in de winkels van The Body Shop voor €49,00 (75 ml). 

 

producten verzorging beauty huidverzorging eerste en tweede trimester

Algemene tips

Idere huid is anders, en dat gaat ook zeker op tijdens een zwangerschap. Doe dan ook vooral waar jij je goed bij voelt en kijk even goed waar de behoefte van jouw veranderende huid ligt. Daarnaast zijn er vele fijne verzorgingsproducten verkrijgbaar in verschillende prijscategorien. Voor ieder wat wils.

Niet alles is met een olie of een cremetje op te lossen, zorg ervoor dat je voldoende rust pakt, genoeg vocht binnen krijgt en goed en gevarieerd eet.

 

Welk product heb jij versleten tijdens jouw zwangerschap?

 

Liefs Linda

 

 

Dit artikel bevat enkele producten die ik opgestuurd heb gekregen. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Fos Linda's Wholesome Life
⭒ De stilgeboorte van Fos ⭒ 🕊️

Noord-Brabant, juni 2024 [dropcap]M[/dropcap]et intens veel trots en verdriet wil ik jullie vertellen dat wij ouders zijn geworden van het...

Sluiten