Groen Leven Update | Hoe dit mijn leven positief verandert

Vorig jaar april vertelde ik jullie al dat Lifestylebylinda.nl iets groener zou gaan worden. En boy, ik had toen nog geen idee hoe ver ik een jaar later al zal zijn. Nu de maand april bijna aanbreekt is het tijd om eens terug te blikken op de eerste periode van dit jaar. Hoe staat het met alle gestelde doelen en dromen? En past het allemaal wel bij mij? Ik klets bij over voeding, dierproefvrije cosmetica en mijn zoektocht naar een eerlijke kledingkast. En geef ik jou vandaag een uniek kijkje bij mij thuis op de boerderij!

 

Groen Leven – Update

 

Groen leven updateGroen leven update

 

Interlude

Het voelt alsof ik steeds een stapje dichter bij mijzelf aan het komen ben. Dichter bij een gedeelte van mij wat al jaren aan het wachten is om (her)ontdekt te worden. Als kind groeide ik op in de natuur, met de liefde voor de natuur en met het hart op de juiste plaats voor mens, dier en de planeet. Wij vingen zieke en gedumpte dieren op. Leerde al op jonge leeftijd respect te hebben voor de natuur, de rust en de rijkdom die je hebt als je al het mooie om je heen kunt zien.

En dan komt de pubertijd. De periode waarin je graag bij populaire groepen wilt horen en daarom doet waarvan je denkt dat het van je verwacht wordt. Niet om populair te worden, maar meer uit een natuurlijke nieuwsgierigheid en een gevoel erbij te willen horen. Om te ervaren hoe het is om anders te leven.

Eigenlijk past het helemaal niet bij mij. Maar ik ben wel van mening dat je beter spijt kunt hebben van dingen die je hebt gedaan, dan van dingen die je niet hebt gedaan.

En dus wandelde ik eigenlijk van hort naar her. Ik studeerde op de middelbare school af in dierhouderij, om vervolgens door te stromen in de (gehandicapten)zorg. Waar ik bijzondere lessen leerde waar ik vandaag de dag nog erg dankbaar voor ben. In feite hebben deze opleidingen mij de basis voor het leven gegeven. En voelt het chronisch ziek worden als een symbolische rem die mij langzaam aan de goede richting op stuurt. En hoe meer ik het gevoel heb dat ik het juiste pad bewandel, vind ik een beter balans in mijn gezondheid.

 

Opzoek naar balans

En ben ik nu op zoek. Op zoek naar een balans in een wereld waar wij continu tot het maken van aankopen worden aangezet. En een gezond verstand wat mij vertelt dat dit helemaal niet goed voor onszelf en de planeet is. En eigenlijk ook strikt onlogisch en onnodig. Want een mens heeft nou eenmaal geen arsenaal dure designerkleding en tassen nodig om gelukkig te zijn. Evenmin wat een up-to-date Fast Fashion kledingkast hieraan bijdraagt. Alleen de koopkracht zal toenemen en het hoofd van de ‘voedselketens’ zullen er beter van worden. En laten hierbij een spoor van vernieling en armoede achter. Dat ik hier niet aan mee wil doen, daar ben ik mij nu gelukkig al ruim een jaar bewust van.

 

Minimalisme & duurzaamheid

En zo kom ik langzaam aan steeds weer dichter bij mijzelf. De drang om veel Fast fashion te kopen heeft er van nature nooit ingezeten. Omdat ik oprecht weet dat het niet volstrekt noodzakelijk is. Maar ook voel ik de drang om het minimalisme en de duurzaamheid in grotere lijnen door te trekken. En dan denk ik verder dan mijn make-up stash, sieraden en mijn kledingkast. Een tijdloze en duurzame inrichting van een huis zal ook goed bij mij passen. Eveneens het idee om actiever bezig te zijn met Fair fashion en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van mensen in lagelonenlanden. En is er de droom om deze mensen zelf te helpen en tegelijkertijd zelf iets op te zetten heel erg groot. Ergens in een Aziatisch land, leven bij de jungle, en het andere been in Nederland. Zodat ik op mijn manier mijn steentje bij kan dragen.

Ik wil namelijk zoveel meer zijn dan een consument van de maatschappij. Ik wil een handtekening achterlaten, en ergens aan werken waar ik met mijn hart achter sta en volledig in geloof. Want dan zal het nooit voelen alsof ik hele dagen aan het werk ben. En wanneer je met je passie werkt, zal mijn lichaam ook op opbloeien. Want alles wat je positieve aandacht geeft groeit. En ik ben nog lang niet klaar. Ik ga nu pas echt beginnen.

 

Groen leven update

 

Hoe staat het met dierproefvrij?

Dit is een van de betere beslissingen geweest in mijn leven. Hoe langer ik hier mee bezig ben, en hoe meer ik mij hierin verdiep, hoe gelukkiger het mij maakt. Ik heb niets meer gekocht wat niet dierproefvrij is. Verleidingen liggen wat dat betreft niet op de loer. Wel groeit de interesse voor natuurlijke producten, omdat ik echt geloof in de kracht van alles wat hier op de planeet te vinden is.

 

Groen leven updateGroen leven update

 

Hoe groen eet ik?

Met trots kan ik zeggen dat ondanks ik geen vegetariër of vegan ben geworden, mijn maaltijden wél steeds groener zijn. Het eten van vlees ben ik langzaam aan aan het afbouwen. Mijn ontbijt en lunch zijn compleet vegan en dat voelt onwijs goed. Het avond eten is ook gezond, met veel groente, vaak rijst met een klein stukje kip of een klein beetje gehakt. Na het zien van verschrikkelijke beelden heb ik wel besloten dat ik geen varken meer eet. Er is een knop omgegaan en zelfs mijn geliefde gerecht meloenen met serranoham laat ik gemakkelijk staan.

De dag sluit ik af met een heerlijke fruit smoothie met zaden. Wat werkelijk een boost voor mijn lichaam is wat ’s nachts moet herstellen van alle activiteiten overdag. Suikers laat ik ook zonder pardon links liggen. Net als zuivel, op een klein blokje kaas zo nu en dan na. Veranderingen waar ik best wel trots op ben. Wat ik ook wel leuk vind om te vertellen is dat ik mijn moeder 3 nieuwe jonge legkipjes cadeau heb gedaan voor haar verjaardag. (Met een ruim hok en fijne buiten verblijf.) Zo zijn wij weer zelfvoorzienend als het op eieren aankomt, en zijn wij niet meer afhankelijk van de legkippen industrie.

Terwijl de bloesem volop aan het opkomen is krijgt ook de kas weer kleur. Vooral mijn moeder is druk met het zaaien en planten van fijne plantjes. Zodat wij straks verse muntthee kunnen zetten, eigen pompoenen kunnen eten en eigen kruiden en specerijen aan een gerecht toe kunnen voegen. Net als appels, aardbeien, tomaatjes, bieslook, komkommers en druiven uit de kas. En nog veel meer. Heerlijk!

 

Groen leven updateGroen leven updateTop – H&M Conscious | Jeans – SuperTrash (Preloved) | Boots – SPM Cuzco Ankle Boots | Horloge – Fossil.

 

Hoe groen is mijn kledingkast?

Net als met beauty producten die niet dierproefvrij zijn, liggen de Fast fashion aankoop verleidingen niet op de loer. Het voelt als een verademing om niet met alle trends mee te moeten doen omdat je nu eenmaal een blog hebt. Ik geef liever een groener voorbeeld. Met mijn preloved en vintage aankoopjes. Het enige wat ik nieuw kocht is van de H&M Conscious lijn. Dit durf ik niet volledig fair te noemen, maar biologisch katoen is wel een betere keuze. Zo laat ik als koper zien waar ik liever mijn geld aan uitgeeft. En krijgt mijn kledingkast langzaam aan steeds mee vorm, en word het steeds meer mij.

 

Groen leven update

 

 Blog Update

Zoals jullie wel gemerkt hebben verschijnen er de laatste tijd niet meer dagelijks, maar om de dag artikelen. Dit komt omdat ik niet alleen mijn foto’s maar ook de content naar een hoger niveau wil tillen. Laatst kreeg ik ook te horen dat mijn artikelen net losse hoofdstukken uit een boek zijn, en dat is een van de mooiste complimenten die ik heb gekregen! Ik wil graag dat een artikel meer is dan een fancy tekst met wat beelden, het moet een lopend verhaal zijn. Daarnaast is mijn lichaam langzaam aan uit de winterdip aan het klimmen. Vandaar dat ik even voor een nieuw blog schema kies.

 

Hoe groen leef jij nu?

 

Delen:

18 Reacties

 1. 31 maart 2017 / 10:21

  Wat mooi om te lezen! Ik heb zelf zo’n anderhalf jaar geleden mijn hele kledingkast opgeruimd en heel veel weg gedaan, en sindsdien heb ik bijna geen kleding meer gekocht. Toen niet zozeer om groen te doen maar wel om te consuminderen, minder impulsaankopen te doen en me vooral te richten op dingen die ik nodig heb in plaats van dingen die ik wil (en me achteraf toch lang niet zo leuk staan als toen in de winkel…). Ik ben er nog steeds blij mee, laatst nog een opruimronde gedaan en toen is er nog meer weg gegaan, voornamelijk versleten dingen, een teken dat wat er nog in mijn kast ligt ook echt gedragen wordt.
  De laatste tijd ben ik wel steeds meer bezig met duurzaamheid, en wil ik me ook eens gaan verdiepen in fair fashion. Daarnaast schreef ik toevallig van de week over het willen minderen met vlees en mijn tweestrijd daarin (ik ben een echte vleeseter, maar het gaat me gevoelsmatig steeds meer tegenstaan). Mooie blog heb je, ik ga je volgen!

  • Linda
   Auteur
   2 april 2017 / 19:38

   Ik vind het heel erg leuk om te lezen dat jij via het consuminderen automatisch ook richting de Fair Fashion gaat. En ik denk dat het daar uiteindelijk ook om gaat. Dat je een (duurzame) kledingkast hebt waar je écht gelukkig van wordt. En dat we allemaal weer eerlijk gaan kopen, in plaats van kopen om het kopen. Succes met je zoektocht, ik ga jouw blog ook even opzoeken! 🙂

 2. 29 maart 2017 / 19:36

  Wat heb je dit mooi geschreven zeg ! Prachtige foto’s ook.

 3. 29 maart 2017 / 12:38

  Wat mooi om te lezen (en prachtige foto’s!). Wij hebben ongeveer hetzelfde eetpatroon. Op vlak van kleding sta jij al verder! Bij mij is het nog een voornemen om meer duurzame keuzes te proberen maken, maar intussen heb ik wel al een heel aantal maanden gewoon niets gekocht. Dat is ook duurzaam, natuurlijk 😉

  • Linda
   Auteur
   29 maart 2017 / 14:39

   Dat herken ik heel goed, een hele poos niets kopen. Het overgaan op verantwoorde kleding vond ik dan ook een lastige omschakeling. Zeker omdat je eerst moet verwerken dat wat er geadverteerd word vanuit de Fast Fashion industrie, gewoon allemaal leugens zijn. En het vele kopen om met trends mee te gaan je uiteindelijk niet gelukkig maakt. Ben wel blij dat ik nu mijn weg aan het vinden ben. En dan zie je ineens hoeveel mogelijkheden er wél zijn.Heel veel succes met je verdere zoektocht!

 4. 28 maart 2017 / 22:46

  Linda wat een fantastisch artikel is dit geworden. <3 Wauw. Ook zo leuk om meer over de boerderij te lezen en er meer van te zien. En dat compliment over de hoofdstukken uit een boek heb ik uit de grond van mijn hart gegeven. Het is een prachtig geheel. <3

  • Linda
   Auteur
   29 maart 2017 / 14:40

   Ik dacht altijd dat ik meer stads moest worden om erbij te horen in blog land, belachelijk natuurlijk. Maar dat komt vooral omdat ‘van de boerderij komen’, niet cool was op de middelbare school. Gelukkig ben ik daar niet meer in blijven hangen, tof dat het goed ontvangen wordt! En ja jouw compliment, hij blijft maar hangen, zo lief!

 5. 28 maart 2017 / 21:41

  Die kas! Ik word er helemaal gelukkig van. Wij hebben een moestuin en ik heb net weer gezaaid, zo leuk <3. Ik twijfel zelf ook over het eten van varkens, ondanks dat ik het eigenlijk altijd biologisch van kleinschalige boerderijen eet, vond ik alle beelden ontzettend afschuwelijk. Jij hebt je leven enorm veranderd, wauw! Malou x

  • Linda
   Auteur
   29 maart 2017 / 14:42

   Alle credits voor de kas gaan naar mijn moeder, zij werkt er met zoveel passie in, en na jaren wordt hij steeds groener, zó fotogeniek. Ik kom er dan ook graag om wat snoeptomaatjes of aardbeien te plukken 🙂 Goed dat jij je er wel bewust van bent waar je vlees vandaan komt. Ik voelde mij al langer niet goed bij het eten van varken, en na de beelden van afgelopen week ben ik om. Ik denk dat het net het laatste zetje was wat ik nodig had. De rest van het vlees is bij ons ook van beter leven vee!

 6. 28 maart 2017 / 19:02

  Ik vind het zo knap wat jij allemaal doet en daarbij heb je weer prachtige foto’s gemaakt!

  • Linda
   Auteur
   29 maart 2017 / 14:46

   Jij ook, de kas is prachtig! En als we met zijn allen minder vlees eten gaat dat een groot effect hebben <3

 7. 28 maart 2017 / 11:44

  Fijn dat het steeds beter lukt om groener te leven! Het afgelopen jaar heb ik vrij veel geminderd met het kopen van kleding en meer geïnvesteerd in kledingstukken die ik echt mooi vond.

  • Linda
   Auteur
   28 maart 2017 / 12:46

   Dat is ook een fijne positieve verandering! En ik weet zeker dat als die knop eenmaal om is, je ook veel meer plezier ervaart met het dragen van je kleding. 🙂

 8. 28 maart 2017 / 07:46

  Wat ontzettend mooi wat je allemaal doet, maar vooral heel erg mooi om te horen hoe goed je jezelf bij deze veranderingen voelt. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Wat is je artikel weer onwijs mooi geworden met de prachtige foto’s en de persoonlijke tekst. Ik ben het helemaal met het compliment van de andere lezer eens 🙂

 9. 28 maart 2017 / 06:42

  Wat mooi om te lezen lieve Linda, je bent echt heel goed op weg! <3

  • Linda
   Auteur
   28 maart 2017 / 12:47

   Dank je wel! Het voelt ook zo goed om hiermee bezig te zijn. Maar dat is vast niets nieuws voor jou 😉 hihi

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Sunday walk
A Sunday well spent

Easy like Sunday morning.. Zondag is de perfecte dag van de week om de ochtenden in bed door te brengen. Laat...

Sluiten