Geboorte van een kuiken

Serama kuiken ei-tandNoord-Brabant, mei 2021

Op Bevrijdingsdag heeft zich een klein wonder voltrokken bij ons thuis. Met de komst van ons eerste zelf uitgebroedde kuiken veranderd ons huis in ene kleine homestead. Ik laat je vandaag stap voor stap zien hoe een piep klein kuiken zel fuit het ei komt. Een proces wat bijzonder lang duurt en om veel geduld vraagt. Van het uitzoeken van de eireren, tot het zelf uitbroeden in een broedmachine, de eitjes schouwen en het wachten tot ze uitkomen. Al met al ben je hier al zo’n 21 dagen mee zoet (afhakelijk van het ras dat je hebt). Ook het uitkomen kan een ruime dag duren. Omdat niet iedereen kipjes wilt of kan houden, en je toch een klein wonder wonder wilt zien gebeuren heb ik een mooie fotoreportage gemaakt van de geboorte van Peanut. Zo wordt een kuiken geboren.

 

– Geboorte van Peanut –

ons eerste kuikentje

 

Geboorte van een kuiken Serama

Geboorte van een kuiken Serama

 

– De geboorte van een kuiken –

ons eerste Serama kuiken

Halverwege dag 21 zien we dat er in één van de eitjes in de broedmachine een gaatje is gepikt. Twee eitjes horen we naast het pikken ook vrolijk met elkaar communiceren. Na dagen in spanning af te hebben gewacht of er écht kuikentjes in het ei zitten, is de dag eindelijk daar. Dat piep kleine gaatje is met de ei-tand gemaakt. Een piep klein tandje wat bovenop de snavel zit. Door dit kleine gaatje kan het kuiken goed ademhalen.

Tussen het aanpikken van het ei en het daadwerkelijk uitkomen kan zo’n 24 uur zitten. Het is een langzaam proces. De komende 8 – 18 uur pikt het kuiken het gat verder open, en ontwikkeld het lichaam van het kuiken (dan eigenlijk nog een embryo) zich verder, het maakt zich klaar om uit te komen. Denk hierbij aan het opeten van de laatste restjes dooier, het loskomen van de bloedvaten en het wennen aan de veranderend druk.

Het hele proces is hard werken voor het kleintje, het zal tussendoor dan ook veel slapen om op krachten te komen voor hij of zij de reis verder voort zet.

Geboorte van een kuiken Serama

uit het ei komen
Geboorte van een kuiken Serama
Serama

 

De geboorte van een kuiken | Deel II

Na zo’n 24 uur hard werken zie ik dat de schil rondom aangepikt is en na wat wroeten gaat het uitkomen dan ook écht beginnen. Het is zo bijzonder om te zien hoe zo’n kleintje op de wereld terecht komt. Hierna leg ik Peanut direct onder een warmhoudlamp. Normaal laat je een kuiken wat in een broedmachine uitkomt zitten tot het helemaal droog is. Omdat ik een kleine broedmachine heb en ik alles handmatig moet doen, besluit ik Peanut gelijk onder de lamp te zetten.

De voeding uit het ei is voldoende om de komende 24 tot 36 uur te kunnen overleven. Zo sterk zijn ze. Toch besluit ik later op de dag wat water en voer neer te zetten en Peanut te leren eten. We voeren kuikenopgroeimeel en het drinken zit in een speciale drinktoren die geschikt is voor kuikens.

Het andere ei is opeens stil gevallen en hoor ik al zo’n 24 uur niet meer. We komen er dan ook achter dat het kuiken overleden is in het ei en dat de andere eieren wel bevrucht, maar niet aangeslagen zijn. Dit kan door verschillende redenen komen. Misschien heb ik iets niet goed gedaan m.b.t. het vochtgehalte of zijn de eieren van te jonge hennen. Het dode kuiken kan te zwak geweest zijn, de schil te hard etc. Dat zullen we helaas nooit weten.

Daarom ben ik extra blij met mijn mooie Peanut! Later die dag gaan we opzoek naar gezelschap voor Peanut, en kom terecht bij dezelfde fokker als waar ik de eieren vandaan heb. Deze kleintjes zal ik later deze week aan jullie voorstellen. Voor nu kun je ook genieten van een video van de geboorte van Peanut die ik eerder op mijn Instagram heb geplaatst.

Lijkt het jou ook leuk om kuikens uit te broeden en zelf groot te brengen? Dit zijn enkele voorbeelden van mooie broedmachines voor 7 eieren, 10 eieren en 30 eieren.

 

Heb jij weleens een dier geboren zien worden?

 

Liefs Linda

 

 

Dit artikel ‘Geboorte van een kuiken’ bevat affiliate links. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

8 Reacties

 1. 31 augustus 2021 / 14:03

  Kuikens zijn eigenlijk maar heel even lief en schattig. Een paar dagen na hun geboorte en tot een paar weken voordat ze een kip worden. Wel bijzonder die foto’s van de geboorte, maar ook wel een beetje eng…

  • Linda
   Auteur
   31 augustus 2021 / 16:51

   Gelukkig vind ik ze als ze eenmaal kippen en haantjes zijn nog steeds lief en schattig <3

 2. 30 augustus 2021 / 10:39

  Ik zou graag landelijk willen wonnen en kippen/kuikens willen hebben. Het proces mee maken lijkt me zo leuk.

 3. 11 mei 2021 / 12:27

  Oh hier ben ik alweer even niet geweest. Het voelt soms als thuiskomen als ik rondstruin op je blog. Heerlijk!!
  En gefeliciteerd met de geboorte van Peanut. Geweldig om dit zo van dichtbij mee te mogen maken. Ben benieuwd naar de andere kuikens 🙂

 4. feliceveenman
  10 mei 2021 / 13:57

  oooo wat leuk !!! Wij hebben 3 krielkippen, maar die hebben we als heel jonge kip gekocht

 5. 10 mei 2021 / 09:41

  Wat leuk dat je zo’n proces van dichtbij kan meemaken. Dat zou ik later op mijn boederijtje ook graag willen. Trouwens prachtige foto’s.

  • Linda
   Auteur
   10 mei 2021 / 10:48

   Dank je wel voor het mooie compliment!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Geld verdienen met blog tips
Geld verdienen met je blog

Noord-Brabant, mei 2021 [dropcap]B[/dropcap]loggen begon voor mij jaren geleden als hobby. Ik startte als gastblogger op een gezondheidswebsite en maakte...

Sluiten