Duurzame voorjaarsschoonmaak Tips

Linda's Wholesome HomeNoord-Brabant, maart 2023

Het zonnetje schijnt en de vogels zingen het hoogste lied. Ik weet niet of het door de opkomende bloembollen komt, de vogels of het feit dat het leven zoveel mooier is als het zonnetje schijnt, maar die welbekende voorjaarskriebels; ik heb ze te pakken. En goed ook! Van het uitzoeken van kasten, van de woonkamer tot aan de zolder, tot het uitzoeken van kleding en het poetsen van het huis. De schoonmaakspullen zijn tevoorschijn getoverd, de ramen zijn gelapt. Ik deel mijn go-to duurzame schoonmaaktips om de voorjaarsschoonmaak niet alleen een stuk leuker, maar ook een stuk makkelijker te maken!

 

– Duurzame voorjaarsschoonmaak Tips –

poets niet harder, maar slimmer

Schoonmaak tips

 

– Linda’s Wholesome Home –

Zorg ervoor dat kleine klusjes niet ophopen

Schoonmaken, het is vast niet je favoriete bezigheid, maar als je het het iedere dag bijhoudt is het klusje zo geklaard. Ruim spullen achter je kont op, zorg ervoor dat je huis niet prop vol staat en ruim alles overzichtelijk op. Ik merk dat ik zelf gemotiveerder ben als ik snel resultaat zie van wat ik doe. Daarnaast houd ik van mooie plaatjes. Is mijn huis altijd Pinterest-ready? Nee zeker niet, maar door alles bij te houden en de twee-minuten regel toe te passen, is het zo glad als er onverwacht visite komt.

Dat begint al met het opmaken van het bed zodra je eruit stapt. Zet gelijk het raam even open voor wat frisse lucht. Haal een doekje door de wasbak in de badkamer als je klaar bent en gooi alles wat naast de wasmand beland is er even in. Dit geldt ook voor de keuken. Ruim de vaat op zodra je klaar bent. Het is prima om wat kopjes aan de lucht te laten drogen, maar het heeft echt geen zin om borden met etensresten te laten staan.

Wat voor mij ook helpt om alles netjes te houden is door met spullen te werken die ik mooi vind. Zo verving ik de lelijke plastic afwasborstels door mooie houten exemplaren en haal ik zoveel mogelijk eten uit de verpakking en stop ik het in mooie glazen potten met houten deksels. Zo blijft je voorraad overzichtelijk en kun je ook makkelijker doseren. Wat weer zorgt voor minder afval.

Een opgeruimd huis staat voor een opgeruimd hoofd. Dat gaat bij mij ook zeker op als ik aan lades en kasten denk. De deur zit dan misschien wel dicht, toch weet ik dat het daarachter een rommel is. Een paar keer per jaar trek ik er wat tijd voor uit om deze puinhoop aan te pakken. Dingen versloffen gemakkelijk als je even wat minder in je vel zit, ziek bent of simpelweg heel erg druk. Door spullen uit te zoeken, naar de kringloop te brengen wat over is en weg te gooien wat op en versleten is, houd je het opgeruimd en overzichtelijk. Dit motiveert mij direct weer om alles achter de luiken, deuren en lades netjes te houden.

Nu het opruimen achter de rug is, kunnen we overgaan op het poetsen. De voorjaarsschoonmaak. Ik heb inmiddels al heel wat fijne tips opgedaan en verzameld.

 

Plastic vrij schoonmaak

Gouden schoonmaaktips uit grootmoeders tijd

Tijdens de goede oude tijd waar je ouders of grootouders het over hadden hebben ze daadwerkelijk ook veel ervaring opgedaan. Toendertijd was er nog niet een overload aan schoonmaakmiddelen zoals de grote schappen bij de supermarkt die we nu kennen en gebruikten ze vooral producten die je vast al in huis hebt.

Enkele gouden schoonmaaktips uit (groot)moeders tijd:

Schoonmaak azijn
Heb je nog een flesje schoonmaak azijn staan? Fijn! Je kunt het o.a. gebruiken om te ontkalken. Denk aan badkamer, kranen, wasbak en je waterkoker. Daarnaast is het ook hét middel waarmee ik mijn parketvloer blinkend schoon krijg.

Koffieprut
Koffieprut kan ergens geplaatst worden om nare geurtjes te voorkomen. Maar wist jij ook al dat het een natuurlijk afweermiddel is voor slakken? Voortaan toch die koffieprut maar bij de planten gooien in plaats van in de groene bak.

Citroensap
Heb je last van thee-aanslag in een kopje of gele vlekken in je wasbak? Probeer het er dan eens uit te poetsen met citroensap. Schenk gekookt water in het kopje, voeg er citroensap aan toe met een klein scheutje schoonmaak azijn en laat het een nachtje intrekken. Een dankbaar klusje tijdens de voorjaarsschoonmaak.

duurzame voorjaarsschoonmaak

duurzaam wassen

duurzaam drogen

– Duurzaam wassen –

Met de hoge energieprijzen is duurzaam wassen belangrijker dan ooit te voren. Met deze tips zit je goed:

Spaar je wassen op
Het klinkt misschien heel simpel en voor de hand liggend, door je wassen op te sparen en pas te wassen wanneer je wasmachine vol is (let op; prop vol is niet de bedoeling) bespaar je jezelf zo alweer wat wasjes én kosten uit.

Was alleen als het echt nodig is
Zit er een klein vlekje in wat je er makkelijk met de hand uit kunt krijgen? Of ruikt je trui een beetje muf? Probeer dan eens een stomer te gebruiken of hang je kleding op naast de douche. Is het een mooie dag? Een paar uurtjes buiten luchten en je kleding ruikt weer als nieuw.

Gebruik een refurbished wasmachine
Wist jij al dat er een website is waar je terecht kunt voor de mooiste tweedehands wasmachines? Ga je op jezelf wonen, verhuizen of kan je simpelweg wel een nieuwe wasmachine gebruiken? Neem dan zeker eens een kijkje tussen deze refurbished wasmachines. Items hergebruiken is namelijk ook veel duurzamer dan steeds een nieuwe kopen. Ook hier heb je keuze uit alle energie labels en kun je makkelijk een wasmachine vinden die goed bij jouw huishouden past. Hiernaast hebben ze ook een ruim assortiment aan tweedehands drogers en apparatuur voor de keuken zoals een tweedehands amerikaanse koelkast.

Duurzame Voorjaarsschoonmaak

duurzaam de was doen

– Duurzaam drogen –

Met duurzaam wassen ben je pas op de helft, met deze duurzaam drogen tips til je jouw schoonmaak skills naar een volgend niveau.

De was uithangen
Het is een feit dat een wasdroger gemiddels twee keer zoveel stroom verbruikt als een wasmachine. Het is daarom verstandig om net als bij je vuile was, schone was op te sparen om hem zo minder aan te hoeven zetten. Dit kan je makkelijk bereiken door je onder en bovenkleding zoveelmogelijk aan de lucht te laten drogen. Zo heb ik op zolder een groot rek staan waar alle shirts en jurken hangen te drogen. Truien gaan net als onderkleding over de verwarming en ook broeken hang ik op.

Ik kan dan ook niet wachten op de lente, zodat ik mijn wasjes buiten aan de waslijn kan hangen om te drogen. Heb jij het ook al gemerkt dat t-shirts dan zacht en kreukvrij opdrogen? Ook het beddengoed is strakker en ruikt heerlijk na een dagje buiten drogen.

Wasdrogerballen
Maar heel eerlijk, een droger is fijn en soms kan een wasje niet wachten. Maak dan gebruik van wasdrogerballen. Deze ballen van wol zorgen er als het ware voor dat jouw was luchtiger wordt en dus sneller droog is. Klik hier voor nog meer tips.

 

duurzaam de was doen
duurzame voorjaarsschoonmaak
Seepje

– Duurzaam afwassen –

We duiken even mijn gootsteenkastje in. Hier staat namelijk alles wat ik nodig heb voor de dagelijkse afwas. Niet alles kan en mag namelijk in de vaatwasser. Even voor de duidelijkheid; ik heb dus wel een vaatwasser. Deze draait 1 keer per dag of 1 keer in de twee dagen. Vaak maak ik gebruik van het eco-programma. Wel is het voor het behoud van je vaatwasser verstandig om regelmatig ook een gewoon (warm) programma te draaien.

Seepje
Gelukkig komen er steeds meer merken op de markt die het belangrijk vinden om de voetafdruk klein te houden. Zo ook de producten van Seepje. Het merk maakt was-en poetsproducten die nu al voor 99% uit natuurlijke ingrediënten bestaan. En geen onnodige fossiele grondstoffen gebruiken. Net als onze oma’s gebruiken ze gebruik van rest producten zoals de schillen van de Sapindus mukorossi vrucht.

Daarnaast maak ik ook gebruik van de producten van Ecover, het is maar net wat ik in huis heb. Tijdens de voorjaarsschoonmaak kijk ik wel even kritisch naar wat er beter kan.

Plasticvrije afwasborstel
Ik heb al een hele poos geleden gedag gezegd tegen plastic afwasborstels. Ze zijn niet alleen lelijk om te zien, ze zijn ook nog eens belastend voor het millieu. De houten (of bamboe) afwasborstels zijn fijn in gebruik en passen daarnaast ook nog eens perfect bij mijn keuken. Win, win!

duurzame voorjaarsschoonmaak

– Baking Soda –

het witte goud

Als er één middel is waar ik voor naar de supermarkt vlieg als het op is, is het baking soda. Het middel is inmiddels onmisbaar geworden in mijn schoonmaakroutine.

  • Mijn witte ‘farmhouse sink’ (landelijke wasbak) kan ik niet met alles schoonmaken. Baking soda is zacht voor de steen en met de licht schurende werking boen ik zo de meest gekke vlekken uit de wasbak. Ik strooi wat baking soda in de wasbak en voeg er wat water aan toe, en poetsen maar.
  • Gebruik baking soda om jouw bestekset weer helemaal zilver te krijgen.
  • Heb je een verstopping in je wasbak? Een kopje baking soda, gevolgd door een kopje azijn doen de truc. Spoel na met koken water en je (lichte) verstopping is zo verholpen.
  • Ook je ovenplaat maak je gemakkelijk schoon met soda. Strooi er soda overheen en giet er kokendheet water (of azijn) over en laat het een nachtje weken.
  • Last van groene aanslag op je tegels? Je boent het er met de voorjaarsschoonmaak zo af met een soda sopje.
  • Kan het vloerkleed een opfrisbeurt gebruiken? Stofzuig eerst je vloerkleed grondig en strooi dan wat soda droog over het vloerkleed. Wrijf het er zachtjes in met een schone doek en laat dit een paar uur intrekken. Zuig dit vervolgens op met de stofzuiger. Het zorgt ervoor dat nare luchtjes verdwijnen.
duurzame voorjaarsschoonmaak baking soda

duurzame voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak

Waar ik voorheen blij werd van mode trends en feestjes, sta in nu heel enthausiast voor een schap als er een duurzaam nieuw schoonmaakmiddel in de schappen ligt. Wat kan ik zeggen, tijden veranderen. Schoonmaken is niet mijn grootste hobby, maar door het bij te houden is het wekelijkse klusje eigenlijk weer zo gepiept. Met de voorjaarsschoonmaak zet je weer even de puntjes op de ‘i’. Opgeruimde kasten, een gesopt huis. Heerlijk. Een schoon huis gecombineerd met een net opgemaakt bed? Onbetaalbaar!

 

Heb jij nog een fijne tip die je wilt delen?

 

Liefs Linda

 

 

Duurzame voorjaarsschoonmaak tips: Lees mijn disclaimer

 

Delen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Wholesome lijstje met activiteiten maart
Wholesome lijstje met 10 activiteiten | Maart

Wilsum, maart 2023 [dropcap]D[/dropcap]e sneeuwklokjes bloeien en de hyacinten en narcissen staan al in knop. Je voelt het aan alles,...

Sluiten