Dierproefvrij, wat houdt deze keuze in?

 

Dierproefvrij, wat houdt deze keuze in?

 

 dierproefvrij cruelty free blog blogger

 

Vertrouwde merken die testen op dieren

Veel mensen zijn van mening dat alles wat je in Nederlandse winkels koopt dierproefvrij is. Zeker omdat, zoals ik net al vertelde, het uitvoeren van dierproeven in Europa sinds 2013 verboden is. Het komt dan misschien wel als een shock als je erachter komt dat gangbare merken, die je veel in de Nederlandse drogisterijen vindt, als Dove, Schwarzkopf, Palmolive, Zwitsal, Garnier, L’Oréal en Maybelline niet vrij van dierproeven zijn.

 

Maar ook merken als Benefit, CHANEL, Yves Rocher, Kneipp, Lancôme, MAC, Nivea, Victoria’s Secret, Vichy en Vaseline zijn niet geheel vrij van dierproeven. Sommige merken komen er eerlijk voor uit dat zij dierproeven uitvoeren of ingrediënten gebruiken die eerder getest zijn op dieren. Andere bedrijven vallen buiten de boot omdat zij ook in China verkopen. Een land wat dierproeven door middel van de wet verplicht.

 

Maar hoe zit dat dan met die dierproeven?

Om het even heel simpel te houden kun je bedrijven/merken en dierproeven in drie verschillende categorieën indelen. Ze gebruiken a) ingrediënten die getest zijn op dieren, en daardoor niet dierproefvrij zijn. Ook wanneer ze het eindproduct uiteindelijk niet op dieren hebben getest. En b) ze testen het eindproduct op dieren. Of c) het merk test niet op dieren, tenzij het door de wet (China) verplicht is.

 

In alle drie de gevallen zijn de producten niet vrij van dierproeven. Naar mijn inzien kiezen bedrijven er zelf voor om hun producten in landen als China aan te bieden waar de producten, ook als ze daarvoor geheel vrij waren van dierproeven, alsnog op dieren worden getest. Het is simpelweg de markt en de winst die dit met zich meebrengt, die het wint van het welzijn van dieren.

 

 dierproefvrij cruelty free blog blogger

 

Extra aandacht is belangrijk

Zelf kan ik niet in woorden omschrijven hoe groot mijn teleurstelling in de huidige maatschappij is. Als consument word jou voorgeschoteld dat alles in Europa sinds 2013 vrij van dierproeven is. Maar na wat zoekwerk op internet kom je er al snel achter dat er aardig wat mis gaat achter de schermen. Wat betekent dat deze informatie niet zomaar bij iemand op een beeldscherm zal verschijnen die zich er niet van bewust is dat niet alles dierproefvrij is.

 

Juist daarom is de stem van bloggers zo belangrijk. En gingen al aardig wat inspirerende meiden mij voor. Het was dan ook simpelweg een kwestie van tijd voor ik de knoop voor mijzelf doorhakte. Cosmetica getest op dieren? Ik voelde mij daar iedere week slechter over en merkte dat ik de producten snel links liet liggen. En terwijl ik dacht dat ik veel merken zal gaan missen, begin ik gewoon een afkeer te ontwikkelen tegen alle merken die nog op dieren testen.

 

Inspirerende dierproefvrije blogs

De appel van Eva
Gek op make-up
Green Blush
Ik ben Iris niet
Mary Josie 
Mevrouw Miauw
Naoki – Inclusief een uitgebreide Nederlandse lijst met dierproefvrije én vegan merken

 

dierproefvrij cruelty free blog blogger

 

Dierproefvrij en Vegan

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden en merken wanneer je dierproefvrij gaat. Een aantal van mijn favoriete merken is al Cruelty Free en hier zal ik dan nog meer aandacht aan gaan besteden. In het menu vind je onder Beauty een apart menu waar alle dierproefvrije merken die ik heb behandeld op een rijtje staan.

 

Wanneer een merk dierproefvrij is, kan een product altijd nog dierlijke ingrediënten bevatten. Dit kan om honing gaan, maar ook zeker om resten van dode dieren. Daarom is een dierproefvrij merk niet automatisch vrij van dierlijke ingrediënten. En hoeft een vegan merk of product andersom ook niet automatisch dierproefvrij zijn. Het is niet zo dat ik mij alleen maar op vegan producten ga richten, maar wanneer het vegan is, is dat zeker mooi meegenomen. Zo heb ik eerder al vegan producten van Lush in een review voorbij laten komen, die je weer apart onder het kopje Beauty in het menu vindt.

 

 dierproefvrij cruelty free blog blogger

 

Er een aantal dierproefvrije blogs, wat maakt Lifestylebylinda.nl dan uniek?

Mijn blog is dan wel niet de eerste blog die dierproefvrij is gegaan, maar ik hoop ook zeker niet de laatste. Het is dan ook mijn wens dat steeds meer mensen zich hiervan bewust worden, tót het moment dat dierproeven écht verboden zijn en niet meer uitgevoerd worden.

 

Wat Lifestylebylinda.nl nog uniek maakt is dat ik mij wil gaan richten op producten die jou een fijn gevoel geven. Mooie, eventueel chique producten of producten met een mooi en bijzonder verhaal. Ik zal niet zoals een gangbare beauty blog alles testen wat onder het kopje dierproefvrij valt. Het merk of product moet simpelweg bij mij en mijn blog passen. Wat dat betreft veranderd er eigenlijk niet zoveel op Lifestyle by Linda. En daarmee is de cirkel weer mooi rond. Alles klopt weer.

 

P.s. er zullen nog enkele reviews online komen die mooie producten betreffen, maar die niet onder deze nieuwe visie passen. Noem het een overgangsperiode. Het zijn namelijk producten die ik al aan het testen ben en waarvan de reviews zo goed als klaar zijn. Dit zullen maar enkele artikelen zijn hoor, en daarom heb ik voor mijzelf de deadline gesteld dat ik deze herfst compleet over stap. 

 

Vind jij het belangrijk of een merk dierproefvrij is?

 

liefslinda2Bloglovin' button
Delen:

10 Reacties

 1. 30 september 2016 / 19:40

  Wat een goede stap van je! En overigens heel begrijpelijk dat je in een overgangsfase zit. Het is in het begin wat wennen, maar komt helemaal goed. Dankjewel voor het noemen van mijn blog, erg lief! ?

 2. 30 september 2016 / 08:51

  Wat een goede stap zeg! Heel tof dat je dit doet :). En ik wil even zeggen dat je foto’s echt práchtig zijn! Heel mooi.

 3. 29 september 2016 / 23:32

  Wat goed! Als ik je ergens mee kan helpen let me know 🙂 Er zijn gelukkig heel veel mooie dierproefvrije merken om te ontdekken en reviewen dus dat komt wel goed 🙂

 4. 29 september 2016 / 22:59

  Je weet hoe goed ik het van je vind dat je deze keuze hebt gemaakt! <3 In het begin zal het soms best lastig zijn om sommige mooie merken aan de kant te schuiven, maar het brengt zo'n ontzettend fijn gevoel met zich mee. En wat jouw blog uniek maakt is sowieso je fijne schrijfstijl en je geweldige foto's. You go girl!!

  • Linda
   Auteur
   29 september 2016 / 23:16

   Wat je zegt klopt wel een beetje. Ik merk dat vooral bij Yves Rocher. Ik heb het merk lang toegejuicht omdat ik dol ben op plantaardige merken, en mijn moeilijke en gevoelige huid werd ook nog eens heel erg blij van de producten. Hopelijk worden ze snel weer dierproefvrij. Tot die tijd ga ik opzoek naar minstens net zulke fijne alternatieven <3

 5. Tamara
  29 september 2016 / 09:14

  Ik doe mijn best om direproefvrij te make-uppen en ik ben daarom ook geen fan van MAC, ondanks hun prachtige producten.
  Leuk artikel! 🙂

  • Linda
   Auteur
   29 september 2016 / 23:10

   Ik snap helemaal wat je bedoel, doordat ze op dieren testen komt er al snel een negatieve vibe te hangen rondom de producten. Daarom heb ik al maanden niets meer van het merk gekocht en laat ik met gemak alle limited editions, die ik eerst allemaal moest hebben, aan mijn neus voorbij gaan. Ik besteed mijn geld liever aan een merk wat het verdiend!

 6. 29 september 2016 / 07:29

  Wat een dappere keuze en fijne blog! Ik denk er zelf ook over om deze stap te zetten, maar moet me er nog goed in verdiepen wat dit inhoudt. Jouw blog is heel helpend om het iets beter te begrijpen.

  • Linda
   Auteur
   29 september 2016 / 23:12

   Neem rustig je tijd om alles te overdenken en het je eigen te maken. Je kan proberen op de producten te letten die je koopt of ze dierproefvrij zijn, ja of nee. En je zal al snel merken of het aanschaffen van dierproefvrije merken je voldoening gaat geven. Op deze manier kocht ik vanzelf alleen nog maar dierproefvrije producten 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Biesbosch dordrecht
Terugblikken op de zomer van 2016

Overdag kan ik nog heerlijk in een jurkje rondlopen, maar de bladeren aan de bomen en de avondkou verraden het...

Sluiten