De aarde warmt op en dit kan jij er tegen doen

Mackay AustraliëMackay, Queensland – Australië 2015

 

De beelden van de bosbranden in Australië staan bij velen van ons wel op het netvlies gebrand. Australië is een land, een continent waar velen van dromen om het te bezoeken. Het is een waar paradijs op aarde. En ze staat in brand. De aarde warmt op en daar kunnen wij nu echt niet meer omheen. In het kader van alle veranderingen beginnen bij jezelf wil ik vandaag een aantal simpele tips delen waar jij vandaag al mee kunt beginnen.

Bijna alle wetenschappers zijn het er namelijk over eens dat de klimaatveranderingen veroorzaakt wordt door de mens. Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel en krijgen wij steeds vaker met extreem weer te maken, zoals hittegolven en bosbranden. Met voedseltekort en een tekort aan drinkwater als gevolg daarvan. Omkeren kunnen we de schade niet, we kunnen er wel met zijn allen voor zorgen dat we het waar mogelijk remmen. Ik trap af met een aantal tips waar jij vandaag al mee kunt beginnen.

 

De aarde warmt op en dit kan jij er tegen doenQueensland, Australië

 

– De aarde warmt op –

dit kan jij er tegen doen

 

Meer groen op je bord

Meer groen op je bord? Linda, echt? Ja, zo simpel kan het zijn. De bio-industrie is ook een grote vervuiler. En als iedereen structureel minder vlees gaat eten zal het effect van de bio-industrie al een stuk minder worden. Las eens vaker een Meatless Monday in (en je zult zien dat het voor herhaling vatbaar is). Ben je al vegetarisch of eet je al minder vlees? Daag jezelf dan eens uit in de keuken door een geheel plantaardige maaltijd op tafel te zetten. Is nog lekker en gezond ook!

 

Met hetzelfde gemak, gooi het in de plastic recycle zak

Afval scheiden is een onderschat puntje. De rivieren, zeeën en oceanen slippen namelijk dicht met al het plastic wat rond zwerft doordat het simpelweg niet juist opgeruimd wordt. Recyclen is echt dé oplossing. Minder plastic, en dan met name het ‘single use plastic’ gebruiken zal ook enorm helpen.

Zeg vaker nee tegen plastic rietjes, ruim zwerfvuil op, gebruik verzorgingsproducten waarvan je de verpakkingen kunt hergebruiken (vullen) of in de winkel terug kunt brengen zodat het hergebruikt of gerecycled wordt (met Lush en Beauty Kitchen als voorbeeld). Alle kleine beetjes helpen, echt.

 

Pak vaker de fiets of het openbaar vervoer

Uitstoot is één van de veroorzakers van het opwarmen van de aarde, en ons (dagelijks) transport is daar een groot onderdeel van. Misschien lukt het jou wel om vaker de fiets te pakken en de auto of scooter te laten staan. Misschien kun je wel vaker samen reizen met iemand of met het openbaar vervoer gaan? Vliegreizen zijn ook grotere vervuilers dan ons lief is, vakantie dichter bij huis vieren kan ook een goed idee zijn.

 

Koop minder (nieuwe) kleding

Weet jij al dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën is? Fast Fashion wordt aangeprezen als dé manier om on trend te blijven, maar we vragen daardoor veel meer van de aarde dan we terug kunnen geven. Het maken van kleding vraagt veel water, mensen werken onderbetaald en in slechte werkomstandigheden. De chemicaliën waar kleding mee gemaakt en gekleurd wordt is niet alleen ziekteverwekkend, maar dit afvalwater wordt ook zo in de rivieren gedumpt.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de mega bergen van afgedankte kleding die in derdewereldlanden liggen. Schonere rivieren zorgen voor een bloeiende flora en fauna en bomen zijn hét antwoord als het op de klimaatcrisis aankomt. Echt. Twijfel je om wat nieuwe planten en/of bomen in de tuin te zetten? Zeker doen, de aarde zal je dankbaar zijn.

Wat kun je hier tegen doen? Daag jezelf eens uit om een maand geen nieuwe kleding te kopen. Denk je dat jou dat makkelijk afgaat? Verleng deze maand dan. Verkoop kleding die je niet meer draagt en wil je iets nieuws? Duik dan zeker eens een tweedehands kledingwinkel in, of neem een kijkje op Marktplaats, United Wardrobe of Vinted. Door tweedehands of vintage te shoppen bespaar je ook nog eens wat geld.

P.s. Wil je echt het verschil maken? Als je voor nieuw kiest, kies dan voor Fair Fashion, kleding gemaakt onder eerlijke omstandigheden, gekleurd met natuurlijke verf en gemaakt van natuurlijke (biologische) materialen. Wil je er nog een schepje bovenop doen? Kies dan vaker voor vegan-lederen items. De leerindustrie is mega vervuilend en bij vegan leer komt er simpelweg geen dierenleed aan te pas. Win, win!

 

Doneren bosbranden Australië

 

Doneren – help brandend Australië

Voel jij je net zo machteloos over de branden als ik, en wil je graag iets doen? Doneren is simpelweg het meest effectief. Met tips van mensen uit Australië heb ik enkele organisaties op een rijtje kunnen zetten die het geld hard kunnen gebruiken. Mocht je iets willen doneren, al is het maar het bedrag van een simpele kop koffie buiten de deur, dan kunnen de volgende organisaties het heel goed gebruiken: NSW Rural Fire Service, Australian Red Cross, WIRES Wildlife Rescue & The Salvation Army Australia.

 

 

Heb jij een leuke tip die je graag wilt delen?

Laat het mij vooral weten!

 

Liefs Linda

Delen:

13 Reacties

 1. 9 februari 2020 / 17:38

  Veel doe ik al! Ik heb geld gedoneerd onder andere en ik koop ook vaak tweedehands kleding. Wel rij ik natuurlijk elke dag vrachtwagen maar goed, dat moet ook gebeuren. En daardoor is mn hobby ook gewoon auto rijden, doe ik dus ook veel..

 2. 20 januari 2020 / 08:11

  Dit zjn hele fijne tips. Ik scheid mijn plastic altijd, maar denk wel dat ik wat kan minderen met het kopen van producten die in zo’n verpakking zitten. Kleding koop ik alleen als ik het echt nodig heb. Ik draag bijna alles op. Ik vind het echt heel erg van Australië. En alle andere slechte dingen die er gebeuren op onze mooie aarde.

 3. Marushi
  19 januari 2020 / 21:01

  Hele goeie tips heb je gegeven! Vind het echt verschrikkelijk wat ik allemaal voorbij zie komen van Australië! 🙁 Hopelijk blijven de mensen ook doneren!

 4. 19 januari 2020 / 09:28

  Wat een mooie tips. Qua kleding ben ik altijd al redelijk bewust bezig geweest. Ik ben iemand die kleding meestal op draagt totdat het uit elkaar valt. En daarna nog als poetsdoek gebruikt 🙂 Plastic wordt tegenwoordig netjes gescheiden. Maar zo te zien kun je nog altijd nóg beter bezig zijn. Ik ga er zeker eens op letten!

  • Linda
   Auteur
   22 januari 2020 / 15:29

   Oh wow, wat ben je al onwijs goed bezig! Kleding als poetsdoeken gebruiken is ook een hele goede tip, doen wij inderdaad ook. Erg handig met klussen of voor in een honden mand 🙂

 5. Amy de Keijzer - Büttner
  17 januari 2020 / 13:56

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik doe mijn afval zo goed mogelijk scheiden en probeer zo min mogelijk te verspillen.

 6. 16 januari 2020 / 15:58

  Goede tips Linda!Wat ik doe om plastic te besparen is mijn haar wassen met een shampoobar, dat zou toch zo 4 flessen schelen, begreep ik, ik recycle veel en doe alles zo veel mogelijk op de fiets. Ik leer mijn kinderen ook dat we maar een aarde hebben en hier zuinig op moeten zijn .

 7. Tirza
  8 januari 2020 / 21:38

  Wat een super goede blog? Dit kan echt het verschil maken. Helaas mis ik nog het stoppen/ minderen van vlees. Dit is zo ontzettend slecht voor het milieu. (Aanrader: kijk eens de documentaire Cowspiracy). Al eet iedereen 1 dag geen vlees per week zou het al verschil maken. Laat staan als je helemaal geen vlees/ vis eet.

 8. 8 januari 2020 / 11:37

  Ik blijf het jammer vinden dat zo veel mensen nog steeds van mening zijn dat hun kleine aanpassingen niets zouden uithalen, maar als iedereen zo denkt … Gelukkig lijkt er nu eindelijk wel een evolutie aan de gang te zijn. Goed dat je hier aandacht aan besteedt, Linda!

 9. 8 januari 2020 / 11:13

  Sinds jaren ben ik al heel wat bewuster aan het leven en ik ben ook echt overtuigd dat er zoveel dingen zijn die je kunt veranderen die niet veel moeite kosten. Maar wel een heel groot positief effect op het klimaat hebben. Gelukkig worden steeds meer mensen zich daarvan bewust.

  • 19 januari 2020 / 09:40

   Goede tips! Ik probeer vaker te gaan lopen of fietsen ipv met de auto.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Linda's Wholesome Life
2020 – let’s do this!

Biesbosch, 2019   Hallo 2020, ik ben er klaar voor! En dit is wat jij in 2020 op Linda's Wholesome...

Sluiten