Waarom ik een slechte groene blogger ben

 

Waarom ik een slechte groene blogger ben

 

MBMJ NatashaMBMJ NatashaMBMJ Natasha

 

Sometimes I love to dress up, and some days I love to dress down. Het gaat allemaal om balans. Balans vinden in wat je doet, hoe je het doet en met wie je bent. Ik zal mij simpelweg nooit thuisvoelen in een sleur, terwijl een bepaald ritme wel goed voor mij zal zijn. A wild gypsy heart gemixt met een huismus. That is me. De ene maand wil ik sparen voor een prachtige reis, en de week erop kan mijn hartje door iets heel anders snel gaan kloppen. Het maken van keuzes is niet iets waar ik altijd goed in ben. Verstand en gevoel vliegen wat dat betreft aardig door elkaar heen. Iets moet simpelweg goed voelen om mij ook weer een goed gevoel te geven en blij te maken. Dit is dan ook de reden waarom mijn blog niet snel zal veranderen in een donkergroene blog.

Mensen kunnen namelijk heel erg hard zijn. Wanneer je duurzamer, en dat wil zeggen groener, wil gaan leven is het volgens de ‘hardcore groentjes’ (vond ik wel grappig klinken) al snel niet goed genoeg. Wie vegetarisch eet zal vegan moeten eten, wie dierproefvrije make-up koopt moet ook overgaan op vegan make-up. En wie écht groen leeft gaat niet op vakantie met het vliegtuig, gebruikt alleen maar producten die geen afval opleveren en dus her te gebruiken zijn, en dragen ook zeker geen wolle truien of leer.

Want soms overvalt mij het gevoel dat het allemaal niet genoeg is wat ik als blogger en als individu doe. Er branden nog steeds enorme stallen af, er is onwijs veel dierenleed in de wereld, mensen over consumeren, bossen worden gekapt, stropers blijven stropen, olietankers zinken, de aarde warmt op en de organisaties die hier iets aan willen doen lijken chronisch geld tekort te hebben.

But there is only so much I can do..

 

 

 MBMJ Natasha

 

 

Waarom ik een slechte groene blogger ben

Ik voel mij goed bij vegan eten. Deze keuze maakte ik deels voor de planeet en alle onschuldige dieren die geslacht worden of gevangen worden tijdens het vissen. Maar zeker voor mijn gezondheid. Zuivel en eieren eten is geen optie meer nu ik er allergisch voor blijk te zijn. En daardoor wordt mijn groene kleurtje al iets donkerder. Maar een vlieg vakantie inruilen voor een weekje in een duurzame lodge op de heide, die keuze kan en wil ik nu nog niet maken. Daarvoor is mijn wanderlust te groot. Mijn auto rijd niet op elektriciteit en mijn fiets staat al jaren in de schuur.

Naast dat ik dierproefvrije cosmetica en schoonmaakmiddelen gebruik, kunnen mijn medicijnen (waar ik absoluut niet zonder kan) wél op dieren getest zijn. En heb ik mij ook nog niet verdiept in mijn contactlenzen en de vloeistof die ik gebruik. En heb ik in Griekenland een paar keer vegetarisch gegeten in plaats van 100% vegan omdat ik nou eenmaal niet té moeilijk wil doen in een restaurant waar ik ben uitgenodigd om te komen eten. Daarnaast word ik zelf ook onwijs blij van mooie designer items en daar komt op leer bij kijken. Ik ben mij zeker aan het verdiepen in de vegan opties, maar helemaal omswitchen kan ik simpelweg nog niet. Sommige dingen maken mij nou eenmaal blij, en mijn persoonlijke geluk geef ik op bepaalde fronten toch zeker nog even voorrang.. Hoe hard dat voor sommige mensen ook is. En in die gevallen kan ik met een licht groen tintje best goed leven.

 

 MBMJ NatashaMBMJ NatashaMBMJ NatashaMBMJ Natasha

 

Iedere tint groen is mooi en mag er zijn

Zoals ik al zei is er een limiet aan wat je kan en wil doen. Ik vind het onwijs goed als iemand een duurzamere keuze maakt, op welk gebied dan ook. En dat is iets wat wij allemaal moeten toejuichen. Of je nu één keer in de week een stuk vlees laat staan of compleet vegan ga overnight, ik vind het allemaal fantastisch. Want hoe bewuster wij allemaal zijn, hoe meer wij kunnen uitdragen en uitstralen. Ik geloof simpelweg niet in een keiharde, bekritiserende aanpak. Help waar je kan en draag vooral een inspirerende boodschap uit. Of je nu lichtgroen of donkergroen bent. Iedere tint groen is mooi en mag er zijn.

Ik maak geen olifanten ritjes als ik op reis ben, probeer zoveel mogelijk lopend en met het openbaar vervoer te doen. Neem overal mijn canvas en boodschappen tassen mee naartoe, probeer tripjes te combineren zodat ik niet iedere dag met de auto van huis moet. De pil slik ik door dus overmatig gebruik van tampons heb ik niet (schrijven over de pil en menstruatie is de laatste tijd hot). Mijn verzorgingsproducten zijn vegan, veel van mijn kleding is preloved, vintage, hangt al jaren in mijn kast of heeft een conscious tintje. Ook op vakantie verblijf ik, als het kan, in een duurzaam hotel, ik douche niet langer dan nodig is en thuis verbouwen wij onze eigen groente. En hebben wij daarnaast vaker gedumpte of zieke dieren opgevangen en met veel liefde verzorgd.

Duurdere aankopen schaf ik aan voor het leven. Ik ben veel minder gaan kopen en meer biologisch gaan eten. Mijn stash is dierproefvrij en veel van mijn producten ook vegan. En ja ik draag leer, koop items van de H&M Conscious lijn omdat ik mensen wil stimuleren ook een betere aankoop te doen. Ik doe ook weleens een miskoop bij een vintage kilo sale en heb eerder ook aankopen gedaan bij de Primark. Verkies ik een stijlvolle duurzame kledingkast boven een 100% eerlijke kledingkast. En spaar ik ondertussen nog steeds designer goods en tassen.

En maakt dit allemaal mij een slecht mens? Ik denk het niet. We moeten met zijn allen meer gaan omarmen wat we wél doen. Omarmen dat wij weldegelijk een verschil maken ondanks dat het niet perfect is. Want het leven is niet perfect. Duurzaamheid kent net als het hele leven geen perfectie. Maar zolang wij ons allemaal bewust zijn van de keuzes die wij maken, en welke impact dit heeft op mens, aarde en dier, dan zal de wereld morgen alweer een stukje groener zijn.

 

 

 

Nu ben ik benieuwd, waar voel jij je goed bij?

 

 

 

P.s.

In dit artikel wil ik niemand tegen de borst stootten. Ik schets wat dingen misschien wat zwarter en witter dan ze zijn. En kunnen dan ook wel met een korreltje zout genomen worden. Ik juich een duurzaam en groen leven alleen maar toe. Op sommige gebieden laat ik persoonlijk wat steken vallen en zal het groener kunnen. Maar ook ik ben maar een mens en alles is in beweging. Bewustzijn groeit en dit is waar ik, als groene blogger en als persoon, met alle kennis die ik heb, nu ben. 

 

Delen:

8 Reacties

 1. 28 augustus 2017 / 13:57

  Ik vind je helemaal geen slechte groene blogger als ik het zo lees! Je bent wat mij betreft al super bewust bezig. 🙂 Ga zo door meid. x

 2. 5 augustus 2017 / 10:50

  Ik probeer te letten op het scheiden van afval, goed de planten water geven en ergens tussendoor biologisch te eten. Echter heb ik moeite met boodschappen doen.

 3. 4 augustus 2017 / 20:11

  Wauw, wat ontzettend mooi verwoord en je zegt precies wat er ook al tijden door mijn hoofd schiet. Ik eet vegetarisch, gebruik alleen dierproefvrije make-up en probeer bewust kleding te kopen en vaker voor tweedehands gegaan. Maar het kan altijd nóg veel beter en ik heb zo vaak het gevoel dat ik het nooit goed genoeg doe. Maar uiteindelijk is elke stap er een en is het al zo waardevol wat je wél doet. Ik eet bijvoorbeeld wel yoghurt en kaas, omdat ik mijn lichaam jarenlang te weinig voedingsstoffen heb gegeven en goed moet opletten dat ik niet weer tekorten krijg. Soms voel ik me daar slecht over, maar ik weet dat het voor mij een goede keuze is. En weet je, zelf vind ik groene bloggers ook het leukst als ze zich richten op de stapjes die je kunt bijdragen, maar ook eerlijk zijn dat je nu eenmaal niet alles 100% perfect duurzaam kunt doen.

 4. 4 augustus 2017 / 18:58

  Jij mag trots zijn op hoe je in het leven staat. Voor vele ‘donkergroenen’ is het niet goed genoeg, totdat je even donkergroen als zij bent. Dat merk ik op sociale media ook. Je bent ontzettend goed bezig en hoeft je absoluut niet te verantwoorden.

 5. 4 augustus 2017 / 14:05

  Hier kan ik alleen maar helemaal achterstaan! Precies de houding die ik toejuich, want zo laat je alles ook laagdrempelig voor mensen die in eerste instantie misschien helemaal niet wakker liggen van duurzaamheid. Als ze zien dat het ook met kleine dingen kan beginnen, is het toch veel motiverender om ook eens iets te proberen? En zo worden misschien veel meer personen gemotiveerd dan alleen maar de nadruk leggen op onbereikbare perfectie. Liefs!

 6. 4 augustus 2017 / 10:08

  Dag Linda, dit is een thema dat me de laatste tijd ook bezighoudt. Ik heb zelf ook een aantal groene keuzes gemaakt, en toch merk ik dat je er steeds kritiek op krijgt. Het kan altijd beter, en altijd groener. Dat klopt, maar dit is niet de manier waarop we de grote problemen zullen aanpakken. Moest iedereen al een groene inspanning leveren, zouden we al veel verder staan. Ik vind het zonde om de mensen aan te pakken die al een (grote) inspanning leveren, en die te gaan bekritiseren op de punten waar het NOG beter zou kunnen. Ikzelf heb er een tijdje geleden ook een artikel over geschreven (Mag je leren schoenen dragen als vegetariër? – Waarom we gelukkig allemaal hypocrieten zijn) waarin ik dit thema aankaart. Nog veel succes in wat je doet, en zoek vooral een evenwicht waar jij je comfortabel bij voelt!

 7. 4 augustus 2017 / 10:00

  Mooi geschreven! Ik denk dat het allemaal begint bij bewustzijn en dat de rest dan vanzelf wel komt. Jij maakt ook op een mooie manier mensen bewust en dat vind ik tof! Zoals je weet, ben ik bezig met fair fashion. Maar ik kocht voor ik op vakantie ging wel nog 2 shorts bij H&M omdat ik simpelweg nergens leuke fair fashion shorts kon vinden. Tweedehands is dan weer niet zo mijn ding, maar dat komt misschien nog. Ik ben met zoveel groene dingen bezig, dat ik gewoon niet alles tegelijk aan kan pakken!

 8. Jet
  4 augustus 2017 / 08:50

  Wauw wat een goed van je .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
My designer bag collection lifestyle by linda
My (designer) Bag Collection

[dropcap]T[/dropcap]erwijl de meeste dames dromen over bruidsjurken en hun bruiloft, droom ik over de mooiste reizen, en inloopkasten gevuld met...

Sluiten