Travel Notebook | Typisch Kreta

Vandaag neem ik jullie in Deel II mee over het Griekse eiland, langs typisch Griekse dingen op het eiland Kreta! Velen denken aan massa toerisme, zon, zee & zuipen als ze aan dit eiland denken. Maar wat maakt Kreta nou Kreta en zo uniek en leuk als vakantiebestemming? En waar denk jij gelijk aan als je aan Kreta denkt?

14In het vorige artikel over Kreta, liet ik jullie de flora en de fauna  het Griekse eiland in een vogelvlucht zien. Naast de typisch Griekse Gyros gerechten, de Ouzo, de Raki, de olijfolie, olijfbomen, het Griekse oog en de geiten staat Kreta om nog meer dingen bekend. Ik heb er een aantal voor jullie op een rijtje gezet.

20140219-180622.jpgDit is misschien wel het eerste waar je aan denkt wanneer iemand Griekenland of Kreta zegt, de typische wit met blauwe huisjes! Aan het laatste huisje zie je wel hoe snel het achteruitgaat wanneer er niets aan gedaan of opgeknapt wordt.

stalis 10Het voorbeeld op deze foto is het blok beton met de ijzeren pinnen aan de linker kant van de foto. Dit is niet op het dak van een huis of winkel geplaatst omdat de Grieken dit mooi vinden of uit bijgeloof doen. Het is namelijk zo dat wanneer je dit op je dak zet (het beton en ijzer door laat lopen) je later nog een extra verdieping op je huis mag bouwen. Wil je graag je huis uitbreiden en staat dit niet op het dak? Dan mag je gewoonweg niet bouwen!

20140219-180611.jpgOp Kreta is het niet heel erg belangrijk dat je een nieuwe auto rijd, hij moet vooral functioneel zijn. En is het erg warm weer? Dan zie je meer brommers dan auto’s op de weg.

20140219-180618.jpgDe toeristen-/badplaatsen worden vooral gekenmerkt door souvenir winkels die je hier in overvloed aantreft. Hier kan je veelal schelpen, olijfolie, Griekse kruiden, producten van olijfhout, het blauwe oog en souvenirs vinden. Ook de crisis is goed zichtbaar nu veel toerisme wegblijft, het is geen verlaten stad maar je ziet wel dat steeds meer winkeliers en restaurants de deuren moeten sluiten.  Is dit een reden om niet naar Kreta te gaan? Zeker niet! Er zijn nog altijd meer winkels en restaurants open als dicht.  En als laatste de achterkant van een supermarkt, dit pakken ze toch iets anders aan dan in Nederland. En dat maakt het buitenland naar mijn inzicht ook zo leuk!

20140219-180634.jpgZwerfkatten en honden zie je best veel op dit eiland. | Typische kleine strandjes met zand of stenen. | De overheerlijke watermeloenen, deze groeien op het eiland en krijg je in ene restaurant vaak geserveerd na het eten als een ‘rondje van het huis’. | Vliegverkeer, in het hoogseizoen reizen ieder jaar weer een paar miljoen toeristen naar dit Griekse eiland. Zo’n 11% daarvan zijn Nederlanders. Hiernaast zijn het vooral Engelsen en Israëliërs die met grote aantallen komen.

Sisi 1Overlijdensberichten worden hier niet via de krant maar via flyers op palen en bomen verspreid in de dorpen. Zo weet iedereen zo snel mogelijk wanneer er iemand overleden is, de begrafenis is namelijk vaak al binnen 24 uur.20140219-180628.jpgHet Griekse eiland lijkt wel bezaaid met kleine kapelletjes. Deze staan op plaatsen waar iemand om het leven is gekomen door een verkeersongeluk. Dit is niet alleen te wijten aan de slechte kwaliteit van de wegen en het veelal ontbreken van een vangrail langs de weg. Grieken lusten graag een borrel en stappen dan net zo makkelijk achter het stuur. De kapelletjes worden voorzien van waxinelichtjes, water en wierook. Vaak is er ook een foto bij geplaatst. | De verkeersborden, gelukkig in het Grieks en Engels! | Typische huisjes in de bergen, dit keer met groen in plaats van blauw. Met de van onderen wit geschilderde bomen. | En de windmolens mogen natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje!

flora en fauna Kreta BlogLeuk Grieks weetje:In tegenstelling tot het westerse bijgeloof dat over vrijdag de dertiende gaat, geloven de Grieken dat dinsdag de dertiende een ongeluksdag is.

Cherso 17

Waar denk jij als eerste aan als je aan Kreta denk?

signature Lin

Follow on Bloglovin

Delen:

9 Reacties

 1. 20 februari 2014 / 20:23

  Nou, in de eerste plaats aan de vakantie die ik daar met mijn nichtje heb doorgebracht wat erg leuk was, verder vooral aan de wit met blauwe huisjes en het heerlijke eten…

  • 21 februari 2014 / 09:53

   Het heerlijke eten, hmmmm, de Nederlandse griek kan daar helaas nóg niet echt aan tippen 🙂

 2. 20 februari 2014 / 15:51

  Wat een leuk artikel, ook erg mooie foto’s! Wat grappig dat van die ijzeren pinnen, dat wist ik niet!

  • 21 februari 2014 / 09:52

   Ik stond er ook al can te kijken waar die lelijke dingen nou voor waren hihi 🙂

 3. 20 februari 2014 / 11:58

  Ik ben zelf nog nooit naar Kreta geweest omdat ik denk dat ik het iets te toeristisch zal vinden. In Griekenland ben ik wel al geweest, een vriend heeft daar een huis gekocht in een klein dorpje.

  • 21 februari 2014 / 09:51

   Het binnenland schijnt inderdaad een heel stuk rustiger te zijn. En toch zijn deze streken er ook. Het vakantie, feest toeristme komt vaak aan in Heraklion. Terwijl de rustige vakantied vaak op de luchthaven in Chania beginnen. Dit ligt aan de andere kant van het eiland 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Mindstyle | How to beat a writer’s block

Je herkent het vast wel, je moet iets maken, doen of verzinnen en je inspiratie knobbel is gekrompen tot het...

Sluiten