Mindstyle | How to beat a writer’s block

Je herkent het vast wel, je moet iets maken, doen of verzinnen en je inspiratie knobbel is gekrompen tot het formaat van een uitgedroogde erwt. Hoe hard je het ook probeert, er komt niets meer uit. Secondes worden minuten en de uren verstrijken zonder dat je ook maar een woord heb kunnen typen. Alhoewel je liever wat anders wilt gaan doen en de situatie wilt ontlopen, het knaagt toch aan je. Die ene opdracht moet af of dat ene blogje wil je toch graag eens afronden en online gooien.

How to beat the writer’s block.. ik ga je daar een handje bij helpen!

quote blog writers block 3

Wat ik de afgelopen jaren wel geleerd heb is het feit dat je een probleem niet op kan lossen op het niveau dat het ontstaan is. Het is even een doordenkertje, maar wat het wilt zeggen is dat niemand wijzer is geworden van stilstaan. Op een welverdiende pauze en vakantie na dan ;-). Anyway, je moet dus in beweging komen om bij je creatieve brein te komen zodat de uitgedroogde erwt kan ontpoppen. Voor het gemak heb ik een overzichtje voor je.

Voor de mensen die toch moeten en willen presteren..
How to BEAT the writer’s block!


Verleg je focus

Laat het onderwerp (zo noem ik het even voor het gemak) voor wat het is. Maak je hoofd leeg en scroll even door je Facebook of Twitter tijdlijn, maak een praatje met iemand of eet een gezonde snack. Het laatste wat we hier willen bereiken is een suikeroom gevolgd door een mega dip.

Wees niet te hard voor jezelf
Het is goed dat je kritisch bent over je eigen werk en je iets moois wilt afleveren. Maar wees niet te hard voor jezelf en leg de lat niet veel te hoog. Een goed artikel kan je namelijk niet forceren, het zal jou humeur en de kwaliteit van het artikel niet ten goede komen.Quote blog writers block 2Plannen
Schrijven over iets wat je leuk vind zal je vaak  makkelijker afgaan. Maar wanneer je iets moet schrijven waar jou interesse niet bij ligt, neem dan vooral de tijd en maak een goede planning voor jezelf.

Pep jezelf op
Iets wat heel erg verleidelijk is in zo’n situatie is negatieve gedachten door je hoofd laten spoken. Voorkom negatief denken en je eigen kunnen omlaag brengen. Zo maak je al snel van een mug een olifant en de doemdenker kampieoen is geboren. En zo raak je al snel in een negatieve spiraal.
Pep jezelf op! Vanuit een ‘zie je wel ik bak er niets van’ is niet vaak iets moois ontstaan.

quote blog writers blog topKom in beweging
Op welke manier dan ook, wachten op inspiratie heeft geen zin. Ga bijvoorbeeld buiten even een blokje om, een andere omgeving en frisse lucht zal je goed doen. Zijn Yoga of Mindfulness meer jou ding? Het is erg goed om in zo’n situatie contact te maken met je lichaam en geest. 

Laat je inspireren
Wat werkt inspirerend voor jou? Stel jezelf die vraag en denk er eens goed over na. Word je vrolijk van muziek? Een aflevering van je favoriete serie? Of lees je graag in een boek of magazine?Of bekijk een aantel mooie Instagram foto’s.
Het lijkt misschien verloren tijd om je focus te verleggen, maar uiteindelijk zal je er je voordeel mee doen. Een opgeladen batterij gaat namelijk veel langer mee.

quote blog writers blog top

Doe Research
Het kan erg inspirerend zijn om research te doen naar het onderwerp. Al lezende kom je vaak leuke, mooie en interessante dingen tegen

Scherp orde in de chaos
Ze zeggen dat een chaotische werkplek of kamer gelijk staat aan chaos in je hoofd. En persoonlijk kan ik dit alleen maar beamen. Bij veel rommel ligt de verleiding om iets anders te gaan doen altijd op de loer. Zorg er daarom voor dat je werkplek opgeruimd is zodat je jou focus volledig bij het werk kan houden en het een fijne plek is om te werken. Je zal er immers veel tijd doorbrengen.

Gwen Stefani is in deze videoclip wel de koningin van de writer’s block!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UdcObAQ5OOM&w=560&h=315]

quote blog writers block

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op deze regels.
Daarom ben ik heel erg benieuwd wat jou geheim is!

wpid-signature-lin.jpg

Volg jij mijn blog al op Bloglovin’?

Delen:

34 Reacties

 1. 30 januari 2014 / 09:31

  Mooi blog, de kleur spreekt me ook aan, straalt ook rust uit. Erg vriendelijk, en leest lekker weg.
  Goed punt dit logje, wat ik doe staat er al tussen.- gewoon even in beweging, weg van de laptop, vriendin bellen, winkelen, muziek noem maar op, dan komt er ineens zoveel binnen.. Echt!

 2. 30 januari 2014 / 09:31

  Mooi blog, de kleur spreekt me ook aan, straalt ook rust uit. Erg vriendelijk, en leest lekker weg.
  Goed punt dit logje, wat ik doe staat er al tussen.- gewoon even in beweging, weg van de laptop, vriendin bellen, winkelen, muziek noem maar op, dan komt er ineens zoveel binnen.. Echt!

 3. 30 januari 2014 / 09:31

  Mooi blog, de kleur spreekt me ook aan, straalt ook rust uit. Erg vriendelijk, en leest lekker weg.
  Goed punt dit logje, wat ik doe staat er al tussen.- gewoon even in beweging, weg van de laptop, vriendin bellen, winkelen, muziek noem maar op, dan komt er ineens zoveel binnen.. Echt!

 4. 27 januari 2014 / 13:11

  Handig artikel! Niet te streng zijn, plannen en soms even iets anders doen werkt voor mij het beste. 🙂

 5. 27 januari 2014 / 13:11

  Handig artikel! Niet te streng zijn, plannen en soms even iets anders doen werkt voor mij het beste. 🙂

 6. 27 januari 2014 / 13:11

  Handig artikel! Niet te streng zijn, plannen en soms even iets anders doen werkt voor mij het beste. 🙂

 7. 26 januari 2014 / 09:31

  Over het algemeen post ik mijn opkomende ideeën in een appje op mijn iphone. En dan thuis op het gemak op de ipad of pc uitwerken. Laatste dagen is het helaas een beetje hopeloos 🙂

 8. 26 januari 2014 / 09:31

  Over het algemeen post ik mijn opkomende ideeën in een appje op mijn iphone. En dan thuis op het gemak op de ipad of pc uitwerken. Laatste dagen is het helaas een beetje hopeloos 🙂

 9. 26 januari 2014 / 09:31

  Over het algemeen post ik mijn opkomende ideeën in een appje op mijn iphone. En dan thuis op het gemak op de ipad of pc uitwerken. Laatste dagen is het helaas een beetje hopeloos 🙂

 10. 22 januari 2014 / 22:05

  Goede tips! Ik neem altijd pen en papier mee, want ik ben er inmiddels achter dat ik op de vreemdste momenten inspiratie kan krijgen (lees: tijdens het shoppen, in de trein en soms zelfs tijdens het hardlopen… Maar dat zet ik dan gauw in mn telefoon haha)

  Liefs!

  • 23 januari 2014 / 00:44

   Heel erg slim! En lang leve de telefoons 😉
   Ik heb het ook weleens midden in de nacht, en probeer dan maar eens te gaan slapen haha

 11. 22 januari 2014 / 22:05

  Goede tips! Ik neem altijd pen en papier mee, want ik ben er inmiddels achter dat ik op de vreemdste momenten inspiratie kan krijgen (lees: tijdens het shoppen, in de trein en soms zelfs tijdens het hardlopen… Maar dat zet ik dan gauw in mn telefoon haha)

  Liefs!

  • 23 januari 2014 / 00:44

   Heel erg slim! En lang leve de telefoons 😉
   Ik heb het ook weleens midden in de nacht, en probeer dan maar eens te gaan slapen haha

 12. 22 januari 2014 / 22:05

  Goede tips! Ik neem altijd pen en papier mee, want ik ben er inmiddels achter dat ik op de vreemdste momenten inspiratie kan krijgen (lees: tijdens het shoppen, in de trein en soms zelfs tijdens het hardlopen… Maar dat zet ik dan gauw in mn telefoon haha)

  Liefs!

  • 23 januari 2014 / 00:44

   Heel erg slim! En lang leve de telefoons 😉
   Ik heb het ook weleens midden in de nacht, en probeer dan maar eens te gaan slapen haha

 13. 22 januari 2014 / 21:00

  Goede tips en wat heb je een fijne schrijfstijl! Het is erg leuk om te lezen! x

  • 22 januari 2014 / 21:55

   Dank je wel voor je mooie berichtje. Fijn dat mijn schrijfstijl goed overkomt! 🙂

   Liefs!

 14. 22 januari 2014 / 20:37

  Ik heb er gelukkig weinig last van, meestal komt de inspiratie vanzelf en ik heb in mijn notitieboekje altijd wel wat dingetjes staan waar ik dan op terug kan vallen…

  • 22 januari 2014 / 21:56

   Onderwerpen noteren in je notitieboekje is inderdaad ook een hele slimme zet 😉

 15. 22 januari 2014 / 18:36

  Oh ik haat writers block! Voor school moet ik vaak presentaties maken en als je dan je tekst moet uitschrijven en het niet weet … pff.
  Laatst moest ik nog een reclameadvertentie verzinnen en op papier zetten, gelukkig kwam ik de dag op voorhand nog met een idee ! 😀 Leuke tips ! x

  • 22 januari 2014 / 21:58

   Dan Ian zo’n pod ratchet echt een opgave zijn hè! Fijn dat het de laatste keer wel goed ging. Lijkt mij ook wel een leuke opdracht om te doen 🙂

   Liefs!

  • 22 januari 2014 / 22:00

   Dank je wel meid, leuk om te horen! 😉

 16. 22 januari 2014 / 16:31

  Heel leuke punten, ik merk zelf bijvoorbeeld door te lezen (research in jouw stuk) dat ik vaak tot nieuwe ideeën kom. Daarom ben ik ook blij dat ik niet zo snel oude tijdschriften weggooi en vaak bepaalde issues of artikelen uitknip om er later nog eens naar te kijken of er iets mee te doen.

  Hoewel ik het niet mag zeggen, heb ik ook wel eens het gevoel dat ik een writer’s block heb. Ik heb geleerd toen ik op yoga, meditatie en SCHRIJF 🙂 retraite was dat je gewoon moet beginnen. Begin te schrijven en je komt in een flow. Niet alles is bruikbaar, maar inspiratie heb je altijd. Begin over je roze onderbroek te schrijven en je gedachten nemen je vanzelf en al schrijvend mee naar andere onderwerpen waar misschien wel iets boeiends uit voortkomt.
  Ik raad heel erg de boeken van Geertje Couwenbergh aan (mijn docente tijdens diezelfde retraite) en… tsja eigenlijk alles wat Geertje aanraakt haha! (Ja ik ben fan) Zoals dit boek wat specifiek over schrijven gaat: http://www.potentialbuddha.com/books/zin/

  • 22 januari 2014 / 22:04

   Ik denk dat het iets is waar we allemaal weleens tegenaan lopen.. Inspiratieloos zijn, een schrijf dipje hebben of het liefst 1001 ideeën willen delen en het niet tot één onderwerp kunnen filteren.. Dank je wel voor je mooie tip! Ik ga het boek zeker even blijken via de link die je stuurde. Lijkt mij bere interessant en ik leer graag op eigen tempo via een boek dan via een cursus. Iets met eigen tijd, tempo, ritme en geïnspireerd zijn.

   Thanks a lot!

 17. 22 januari 2014 / 16:08

  Goede tips!! ik denk dat elke blogger hier wel eens last van heeft!

  • 22 januari 2014 / 22:04

   Dank je wel meid! En dat denk ik ook, door wat voor rede dan ook 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Waris Dirie | Het verhaal achter een topmodel

Maak kennis met Waris Dirie, geboren als een nomadendochter binnen de Darodstam in Somalië, levend volgens tradities die wij nooit...

Sluiten