Travel Notebook | Tips om gemakkelijk geld te (be)sparen

Krabi-thailand2Ik kan het haast nog niet geloven maar ondertussen dagdroom ik al van de mooie witte stranden van Ao Nang en Noppharat Thara, waar het heldere blauwe water in combinatie met de hoge rotsen voor prachtige plaatjes zorgt (en ik kan niet wachten om er zelf foto’s van te maken!). Dit gedeelte van de wereld heeft mij altijd erg aangetrokken en ik dacht dat het zolang vriendlief nog studeerde het niet mogelijk zou zijn. Maar wie ergens zijn tanden ergens in bijt, en samen met iemand van het reisbureau alles tot de puntjes uitzoekt komt al snel iets moois tegen.

Vandaag deel ik een aantal huis-tuin-en-keuken-spaartips met jullie

Nu heb je zonnige vakanties in alle soorten en maten en voor ieder budget is er wel iets te vinden. De tips zijn dan ook niet prijs gerelateerd.

Check de haalbaarheid van je doel

Kies allereerst een doel wat haalbaar is, het liefst zal ik mij koffer pakken en 4 maanden gaan rondtrekken in Australië. Dit gaat vast ooit nog eens gebeuren maar dit kan ik voor deze zomer niet realiseren. Kies een bestemming met een budget wat haalbaar is voor jou en vergeet niet rekening te houden met het termijn waarin je kan sparen.

Maar hoe pak je dat sparen dan aan?

Heb jij een inkomen wat redelijk gelijk is iedere maand? Kijk dan wat je vaste lasten zijn, bereken hier ook de reiskosten van bijvoorbeeld openbaar vervoer of je auto bij in, eventuele verjaardagen en verplichtingen. Hou je dan nog wat over? Kijk wat je daarvan zeker kunt missen zonder dat je op een houtje moet bijten. Sparen voor een vakantie moet natuurlijk wel leuk zijn en je wilt niet nog maanden na je vakantie je opgebouwde schuld aflossen.

Is je inkomen niet gelijk? Kijk dan naar jou vaste uitgaven patroon (alleen de dingen die nodig zijn) en probeer deze rode lijn dan aan te houden. En probeer dan wanneer je jou loon of overige inkomsten binnen heb gekregen over te boeken wat je van de maand ervoor over hebt gehouden. Zo voorkom je dat je zonder geld zit en maak je toch geld over zodra het kan.

Maak gebruik van automatische maandelijkse transacties

Nu je hebt gekeken of de haalbaarheid van je doel geslaagd is, en je een vakantie die je op het oog hebt, heb kunnen boeken is het verstandig om voor jezelf na te gaan hoe jij het beste kunt sparen. Geef jij snel en gemakkelijk geld uit en vergeet je aan het einde van de maand geld voor de vakantie opzij te zetten? Voorkom dat je het perongeluk geld uitgeeft en plan een maandelijkse transactie in naar bijvoorbeeld je spaarrekening. Doe je dit maandelijks, dan kunnen kleine bedragen al snel en leuk oplopen.

Sparen voor een doel

Als ik voor mijzelf spreek heb ik vaak wel een doel voor ogen nodig om te kunnen sparen. Zie het als een stok achter de deur of jezelf een groot stuk spek voorhouden, als je eenmaal weet waar je voor gaat sparen kan je makkelijker keuzes maken en hierdoor geld besparen.

Druk shopimpulsen de kop in!

Of het nou sale is, er eenmalige kortingen zijn of er liggen alweer gloednieuwe collecties in de winkel om verliefd op te worden, er is altijd wel iets wat het verleidelijk maakt om geld uit te geven. Merken doen er alles voor zodat wij voor de spreekwoordelijke bijl gaan, en ik kan het beamen, je zal daardoor sneller je portemonnee trekken. In de winkels kun je jezelf afvragen of jij dat ene heerlijke nieuwe product van The Body Shop wel echt nodig hebt of je eerst je voorraad thuis opmaakt. Shop dus eerder items die je nodig hebt dan die je mooi vind.

Prijzen vergelijken

Het klinkt misschien als iets enorm sufs, maar sla de (online) folders eens open en kijk waar je jou boodschappen voor minder in huis kunt halen. Vooral op dagelijkse (verzorgings) producten en boodschappen kun je met acties ongemerkt toch een aantal euro’s per week besparen, en zeker als je vanaf het begin van het jaar gaat sparen, loopt het al snel leuk op tegen de tijd dat je op vakantie gaat.

Wikken en wegen

Avondjes uit, etentjes of een bioscoop avond, de rekeningen kunnen al snel hoog oplopen. Nu ga ik zelf al minder uit, maar wanneer ik voor een vakantie spaar vergelijk ik een avond uit of een etentje al snel met de vakantie en wat ik er daar extra voor kan doen. Ik zeg niet dat je thuis moet blijven zitten (al kan een filmavontuur thuis net zo gezellig zijn) maar je kunt je wel afvragen of ieder weekend een uitje of meer plannen wel zo slim is, of je er misschien een leuker alternatief tegenover kunt zetten. Een wijntje in de bar kost haast net zoveel als een fles uit de winkel, just saying.

Thailand-Krabi2En als het goed is kun je zo langzaam maar zeker stappen maken richting het einddoel, een heerlijk een welverdiende vakantie! Ik zal jullie voor nu niet verder plagen met deze heerlijke foto’s, maar uiteraard gaan er vakantie voorbereidingsartikelen online komen, en dit is de eerste daarvan. Een reis naar Thailand is toch anders dan een geplande reis binnen Europa waar alles door een tour operator voor je word geregeld. Ik ben toe aan een nieuw avontuur en ik ga mij helemaal overgeven aan mijn wanderlust. En hoop dat jullie wat aan mijn tips gehad hebben. Ben ik een mooie vergeten? Laat het mij dan zeker in een reactie weten!

Bron afbeeldingen, 1, 2 & 3.

Heb jij al een doel om voor te sparen?

liefslinda2Bloglovin' button

Delen:

8 Reacties

 1. 12 februari 2015 / 10:26

  Wat een heerlijke reis ga je maken, supertof! Ik reis ook het liefst zoveel mogelijk, dus ik probeer ook altijd te bezuinigen op onze uitgaven. We gaan zelden uit (eten) en naar de bioscoop gaan we eens per jaar. Als je je prioriteiten strak stelt kom je een heel eind. In mei gaan we West Canada ontdekken, zoveel zin in!

  • Linda
   Auteur
   12 februari 2015 / 20:55

   Canada lijkt mij ook prachtig, heel veel plezier daar! <3

 2. 8 februari 2015 / 00:44

  Wat ontzettend gaaf dat jullie naar Thailand gaan! Ik ben daar twee jaar geleden voor 6 weken geweest en vond het té gek! Fijne tips ook!

 3. 6 februari 2015 / 12:48

  In 2012 ben ik naar Thailand geweest. Prachtig en 100% genieten. Ons reisverslag staat hier: http://sawasdee-thailand.nl/

  Dit jaar staat er weer een verre reis in de planning: Cuba.
  Er wordt hard gespaard … 😉

  • Linda
   Auteur
   6 februari 2015 / 19:44

   Wat leuk, ik ga je verslag zeker even lezen! Vind het al heerlijk om inspiratie op te doen en weg te dromen over de mooie stranden <3 Grappig trouwens dat jij naar Cuba gaat, wij twijfelden tussen Cuba en Thailand. Wij willen daar volgend jaar heen, dus ook naar dat reisverslag kijk ik nu al uit haha!

 4. 6 februari 2015 / 10:27

  Aaaah ik ben ook naar Thailand geweest! Voor tips & tricks weet je me te vinden. Echt een top land <33

  • Linda
   Auteur
   6 februari 2015 / 19:44

   Wat tof dat je er al bent geweest, wat heb je toch al veel mooie plekken gezien <3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Reminder lopende winacties + kortingscode

Hi ladies, volgers en toevallige passanten. Graag fris ik jullie geheugen even op en voor wie het gemist heeft: mijn...

Sluiten