Reis Checklist | Dit moet je zeker niet vergeten

Vorige week bracht ik een aantal dagen in de Luxemburgse en Belgische Ardennen door. Het was een heerlijke mini break. En doordat het daar de dag voordat wij met de auto vertrokken al had gesneeuwd, waanden wij ons echt in een winters paradijs. Ik ben nog nooit op een wintersport vakantie geweest. En voor mij kwam dit dan ook het dichtst in de buurt. Zelfs met het plannen van een kleine trip moet je rekening houden met de juiste voorbereidingen. Met de Kerstvakantie in het vooruitzicht, waarin veel mensen op wintersport of zonvakantie gaan, deel ik graag mijn ‘reis checklist’ met handige tips! Wat moet je zeker niet vergeten voor je op vakantie gaat?

 

 Reis Checklist

 

Reis checklist wintersportReis checklist wintersport

 

De juiste documenten

Vraag je voor vertrek af of je aan een ID kaart genoeg hebt, of dat er een paspoort is vereist in het land waar je naartoe gaat. Als je naar een land buiten Europa gaat, kan het ook zomaar zijn dat je een visum aan moet vragen, of je deze bij aankomst op de luchthaven al voor een aantal dagen krijgt. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken hoelang jouw documenten geldig zijn, en of dit voldoende is voor het land waar je naartoe reist.

Ben je van plan om op de bestemming een auto te huren? Houd er dan rekening mee dat jouw rijbewijs niet in alle landen als een geldig document gezien wordt. Je kunt heel makkelijk een Internationaal rijbewijs aanvragen dat een jaar geldig is.

 

Veiligheid

Vrede is niet in alle landen zo vanzelfsprekend als in Nederland. Zeker als je een verre of inspirerende reis buiten Europa gaat maken is het zinvol om de actuele status van het desbetreffende land te checken. Is het daar veilig? Zijn er gebieden die je beter kunt vermijden? Of dingen die je van tevoren zeker moet weten (denk hierbij ook aan gepaste kleding en de kledingvoorschriften)? It’s better to be safe than sorry. En dit draagt er zeker aan bij dat het een onvergetelijke tijd wordt.

 

Reis checklist – Bagage

Alhoewel ik het fijn vind om mijn halve inboedel mee te nemen, is het verstandig om niet al teveel mee te nemen op reis. Zo kan reizen met een handbagage koffertje op zich al een hele uitdaging zijn. Houd dus zeker rekening met wat je meeneemt, en bedenk je of het kleiner of minder kan. Zo vind ik mini’s erg fijn om mee te nemen als het om douche en huidverzorgingsproducten gaat. Maar vergeet ook zeker niet aan een reisstekker te denken, of eventueel een verlengsnoer als je, net als ik, een laptop en camera’s meeneemt.

 

Reis checklist koffer inpakken

 

Verzekeringen & geldzaken

Als er iets is dat ik al snel afgesloten heb toen ik begon met het maken van verre reizen, is het wel een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Het scheelt namelijk op jaarbasis behoorlijk wat geld als je deze verzekering door laat lopen. En zo weet je ook dat jouw zaakjes goed geregeld zijn. Zelf heb ik namelijk ook al eerder mijn vakantie vroegtijdig af moeten breken, en dan is het fijn als je het regelen van de papierwinkel en eventueel vervoer terug naar huis uit handen kan geven. Kijk hier voor een doorlopende reisverzekering die bij jou past.

Iets wat je makkelijk kan vergeten voor je op reis gaat is het feit dat je niet standaard overal met jouw bankpas kan betalen. In sommige landen is het in hotels verplicht om zelfs met een creditcard te betalen. In andere landen kan je wel goed uit de voeten met jouw huidige betaalpas. Maar check voor de zekerheid wel of hij op Europees of op Wereldwijd ingesteld is. Dit kun je gemakkelijk online of in de app van jouw bank aanpassen en instellen.

En als laatste: denk ook zeker aan jouw zorgverzekering. Neem jouw pas mee op reis. En kijk of de dekking Europees is, of wereldwijd.

 

Gezondheid – persoonlijke verzorging

Natuurlijk is jouw gezondheid jouw grootste en meest dierbare bezit. En hier wil je ook op reis goed voor zorgen. Houd er dan ook rekening mee dat de hygiëne standaarden vaak niet meten met die wij gewend zijn. En als je hiermee in aanraking komt, kan dit voor veel ongemakken zorgen.

Check dus van tevoren of het kraanwater drinkbaar is en dat drinkwater flesjes verzegeld zijn voor je ervan drinkt. Ook kan het verstandig zijn om eten wat lang in de zon heeft gelegen niet te nemen (denk hier vooral in warme Aziatische landen aan, hier zitten ook veel vliegen op). Twijfel je, dan kan je altijd vragen of ze een gerecht vers willen bereiden.

Heb je zelf een allergie of kan je ergens niet goed tegen, dan kan het ook erg handig zijn om je vooraf te verdiepen in de gewoontes van een land. En kun je eventueel zelf het nodige meenemen of daar alvast een supermarkt bezoeken. Dan heb je altijd iets te eten bij.

Informeer ook ruim voor vertrek naar de vaccinaties die je eventueel nodig hebt in dat land en kijk of de vaccinaties die je eerder als kind hebt gehad nog up-to-date zijn. Ook hier zit namelijk een houdbaarheidsdatum aan vast. Niet alle vaccinaties zijn voor het leven. En zorg dat als je medicatie meeneemt, dat je voldoende meebrengt (stel je voor dat je onverwacht langer moet blijven) en dat je de juiste papieren bij hebt, dat scheelt een hoop gedoe bij de douane.

Zorg daarnaast dat je voor het gemak een tekentang bij je hebt. Net als een klein etuitje met de nodige pleisters en iets om een eventuele wond te ontsmetten. Het laatste wat je wilt is een vervelende infectie oplopen.

 

 

Ben jij weleens iets vergeten te regelen of mee te nemen op vakantie?

 

 

 

 

Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Delen:

4 Reacties

  1. 21 juni 2022 / 16:57

    Altijd handig om zo’n duidelijke checklist bij de hand te hebben! Elk jaar zijn er wel weer een paar dingen die ik vergeet. De ene keer mijn tanden borstel en de andere keer genoeg kleding. Hopelijk lukt het deze zomer om alles mee te nemen.

    Met vriendelijke groet,

    Anne

  2. 9 december 2017 / 08:47

    Handige checklist met een paar punten waarvan ik me zo kan voorstellen dat ik daar niet meteen aan denk bij het inpakken. Ik heb zelf één ding dat ik bijna altijd vergeet: mijn tandenborstel. Gelukkig zijn die ook in het buitenland vaak wel te koop 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
The Comforter The Comforter Lush shower cream body conditionerLush shower cream body contitioner
Lush The Comforter Shower Cream & Body Conditioner

[dropcap]Z[/dropcap]eker nu de dagen kouder en natter zijn vind ik het heerlijk om een warme douche te nemen. Mijn huid...

Sluiten