Mijn leven geïnspireerd door minimalisme ☾

Mijn leven geïnspireerd door minimalisme

 

Minimalisme lifestyle by linda

 

Hoe het allemaal begon

Ik werkte aan een typerend carrièrepad. Studeren, veel uren op de werkvloer maken en een diploma halen om genoeg geld te verdienen voor een fijne toekomst. Toen ik chronisch ziek werd en deze twee belangrijke factoren uit mijn leven verdwenen voelde ik mij meer dan alleen uit balans zijn. Het leek alsof mijn leven in duigen was gevallen, mijn dromen zag ik falen en ik voelde vooral een grote leegte van binnen.  Ik bracht vele uren door in bed, slapen kon ik niet en artsen luisterden niet. Toen ik besefte dat ik de enige was die voor mijn eigen geluk kon kiezen besloot ik zelf op zoek te gaan naar artsen die ik genoeg vertrouwde om mijn verhaal te doen.

Ik bleek inderdaad al jaren chronisch ziek te zijn. En door jarenlang mee te gaan in het normale en veelal geaccepteerde en gerespecteerde tempo wat de wereld schets heeft mijn lichaam langzaam aan kapot gemaakt. Toen ik mij hiernaast ook met al mijn energie in ging zetten voor een groep met ouderen die niet altijd goed verzorgd werden, kostte dit niet alleen mijn werkplek en opleiding (want ik was maar een jonge bijdehante leerling) maar vooral ook mijn gezondheid. Ik besloot een maand naar Australië te gaan. En alhoewel ik daar opleefde en de tijd van mijn leven had, kwam ik opnieuw leeg en gebroken thuis. Mijn leven was leeg, mijn lichaam herkende ik niet meer als dat van mijzelf, en mijn dromen leken verder van mij verwijderd dan ooit.

Lange tijd waren mijn bed mijn kamer mijn beste vriend. Nu ik zoveel tijd doorbracht in zo’n kleine ruimte, en met een geselecteerd groepje mensen, realiseerde ik mij al snel wat er echt toe deed en wat voor waarde was van mij. En na een lange mindfulness cursus leerde ik naast dit bewustzijn ook in het moment te leven. En ondanks dat ik minder had en ik zoveel dromen moest laten gaan, voelde ik mij sterker en gelukkiger dan ooit.

 

Minimalisme lifestyle by linda

 

Ik ben gelukkig met wat ik heb

Mijn plezier haal ik niet langer uit eindeloze en wekelijkse shop sessies. Ik koop simpelweg wat ik nodig heb en wat echt bij mij past. En wat ik koop moet ik ook nog eens kunnen verantwoorden naar mijzelf. Want is het eerlijk, dierproefvrij of duurzaam geproduceerd?

Het grootste verschil merkte ik toen mijn iPhone 6 plus na 2 jaar vervangen moest worden omdat mijn abonnement verliep, en de iPhone 7 net uit was gekomen. Mijn telefoon was in mijn beleving nog als nieuw, en een nieuwe kopen voelde dan ook overbodig. Het verbaasde mij enorm dat ik de drang van erbij te willen horen totaal niet voelde. Mijn telefoon voldeed aan al mijn eisen, en dat was voldoende voor mij. Voor dat geld kon ik zoveel meer dingen doen die mij wél gelukkig konden maken. Zoals reizen, gezonde voeding kopen of een keer een dagje uit gaan. Uiteindelijk moest ik wel een knoop doorhakken als ik mijn abonnement wilde behouden, en mij aan het einde van het liedje niet in de vingers wilde snijden. En koos opnieuw voor een iPhone 6 plus. Maar dan een type nieuwer. Een prima compromis, vind je niet?

 

Minimalisme lifestyle by linda

 

Het is eigenlijk heel natuurlijk gegaan

Zelf ben ik mij nooit heel erg bewust geweest van een minimalistische levensstijl. Maar langzaam aan ben ik door de jaren heen steeds meer gaan opruimen. En merk ik dat ik de voorjaarsschoonmaak kriebels meerdere keren per jaar heb. De stapel van items en kleding die ik wilde verkopen groeide en merk dat ik ook veel minder koop. Waar ik dan wel weer waarde aan hecht zijn souvenirs die ik tijdens een reis koop, en deze zijn nu dan ook de pronkstukken in mijn kleine appartementje. Wat er overblijft zijn dus de items en spullen waar ik écht blij van wordt. Met het idee dat Thomas en ik ergens dit jaar of volgend jaar samen gaan wonen, geeft mij het gevoel dat er nóg meer op te ruimen valt. En ik denk dat ik mij hier binnenkort maar aan toe ga geven.

 

Minimalisme lifestyle by linda

 

Less is more | Werk en een sociaal leven

Mijn energie is schaars, en omdat ik vrij avontuurlijk in ben gesteld en als een echte doener geboren ben, wil ik zo veel mogelijk uit mijn dagen halen. Hier haal dan ook mijn energie en plezier uit. Dingen doen laten mij voelen dat ik leef en maken mij gelukkig. En terwijl ik altijd opzoek ben naar balans, kan ik mij ook steeds makkelijker overgeven als het allemaal even niet gaat op een dag. De drang om altijd maar meer te werken en meer te doen is wat dat betreft veel gezonder geworden. Tijd doorbrengen met vrienden en familie vind ik zoveel waardevoller dan hele dagen mij in het zweet werken. En nu ik meer energie heb, besteed ik het meer aan belangrijkere dingen. En omdat te kunnen doen moet ik keuzes maken, zodat ik mijn leven zo ideaal mogelijk in kan richten.

Mijn de meldingen op mijn telefoon staan al lange tijd uit, alleen wanneer ik gebeld word gaat hij over. Dit zorgt ervoor dat ik niet iedere paar minuten mijn telefoon ‘moet’ checken, en dat heeft mij zoveel meer rust. Als perfectionist moet ik namelijk al zoveel van mijzelf. Maar juist door de mindfulness ben ik erachter gekomen hoe belangrijk het in het moment leven is, en met de instelling dat iedere dag mijn laatste kan zijn, wil ik dat die laatste dag een mooie dag was. Ik heb namelijk al teveel dagen, weken en maanden ingeleverd door mijn ziek zijn, en wil ik nu simpelweg meer dan alleen ademen en bestaan. Ik wil er zijn.

 

Minimalisme lifestyle by lindaMinimalisme lifestyle by linda

 

Wat heeft het minimalistischer leven mij gebracht?

Met de overstap op dierproefvrije cosmetica is mijn stash aanzienlijk gekrompen. En hetzelfde geld voor de keuze om alleen duurzame en eerlijke kleding te kopen. Ik koop minder, laat hierdoor minder voetafdrukken achter op de planeet, en ik ben oprecht blij met mijn aankopen. Zonder het gevoel te hebben dat er een week later zich iets aandoet wat veel hipper en beter is. Het geeft zoveel rust wanneer ik in winkels loop, en merk dat de drang om te consumeren drastisch gedaald is. Een dag in een winkelcentrum gevuld met Fast Fashion en niet dierproefvrije producten doorbrengen voelt ineens als een enorme verspilling van mijn tijd.

Een 9-5 baan zal mij nooit gelukkig maken. Omdat ik simpelweg wil werken wanneer ik geïnspireerd ben, in plaats van werken omdat het moet. Ik merk dat ik een veel voller en gelukkiger leven heb, met meer tijd voor wat ik leuk vind, meer aandacht voor mijn lichaam en gezondheid en de mensen om mij heen. Dat zijn de dingen die uiteindelijk echt belangrijk zijn in het leven. Vriendschappen die mij onzeker maakten of verstikkend waren heb ik verbroken.

Ik rook niet, drink niet en ook als het op voeding en keuzes aankomt is mijn leven een stuk simpeler geworden. Ik eet geen geraffineerde suikers, melkproducten, eieren en geen vlees. De meeste ongezonde verleidingen kan ik nu gemakkelijk aan mij voorbij laten gaan. En het bewust niet kiezen voor een ongezonde snack waar ik slechts 5 minuten blij van word, geeft veel vrijheid en bespaart je aan het einde van de maand ook een hoop geld. Want let er maar eens op hoeveel reclame borden met snacks je tegen komt als je een dagje op stap ga, of simpelweg de trein neem naar je school of werk. Overbodige keuzes waar ik geen seconde van mijn leven meer aan hoeft te besteden. En zeker in je hoofd ruimt dat lekker op.

En zo ben ik langzaam aan weer terug bij de basis aan het komen. De basis van wat ik een gezond en evenwichtig leven noem. Want als er minder in je huis staat heb je minder om schoon te maken. Als je je open stelt voor reclames dan zal je simpelweg nooit genoeg hebben. Zal jouw salaris ook nooit groot genoeg zijn om al deze wensen te vervullen. En ik ben oprecht van mening dat al die overbodige en luxe spullen die je morgen of in de komende weken wilt gaan kopen, je echt niet gelukkiger gaan maken dan je nu al bent. Daarom spaar ik liever voor een mooie reis dan voor een nieuw paar designer schoenen. Zo simpel is het.

 

Minimalisme lifestyle by lindaMinimalisme lifestyle by linda

 

Mijn leven geïnspireerd door minimalisme

Ik ben geen typische minimalist die je van de verhalen kent. Daarvoor heb ik simpelweg teveel spullen. Maar het zijn mijn spullen, en ik hou ze bij mij tot ze mij niet meer gelukkig maken. Het zit hem vooral in de manier van leven, denken en het bewuste consumeren. Het zit hem in het ‘nee’ durven zeggen als iets wat jouw leven niet gaat verrijken je goedkoop of misschien wel gratis aangeboden wordt. Meer doen met minder. En daarom kan ik mijn verhaal als een succes bestempelen. Omdat minimalisme niet alleen om de bestemming gaat, maar zeker ook om de weg ernaartoe. Omdat ik iedere dag weer leer en betere keuzes durf te maken. En omdat ik van mening ben dat je als minimalist ook best van spullen kan houden.

Het is een succes omdat het mijn leven al jaren positief beïnvloed en mij oprecht gelukkig maakt. En dat zonder duidelijk aanwijsbare reden. Het zit nu in mijn systeem, en dat maakt mij enorm rijk en blij. Omdat ik geloof in een wereld waarin mensen bekend staan om wat ze doen, en niet om wat ze hebben. Daarom zal ik ook nooit die populaire social influencer kunnen zijn die bekend staat om alles wat ze heeft en doet. And that’s fine by me.

En zo zal het hebben van een doel in je leven geen gaten opleveren die we met items willen vullen. En het laat zien dat minimalistisch leven niet draait om zo min mogelijk hebben, maar over het tevreden zijn met wat je hebt. Zodat die constante honger om iets te kopen gestild zal worden. En je eindelijk die rust ervaart waar je al zo lang naar op zoek bent.

 

Minimalisme, meer met minder.
Zal het voor jou kunnen werken?

 

 

Delen:

4 Reacties

 1. 21 mei 2017 / 16:59

  Heel herkenbaar. Mij maak je blijer met een mooie reis dan met een dure telefoon of dure kleding.

 2. 19 mei 2017 / 08:45

  Zoooo leuk om te lezen <3 Ik ben zelf ook helemaal into minimalisme! Ook ik heb waarschijnlijk meer spullen dan een 'gemiddelde' minimalist, maar het is echt al 5x minder dan ik had! En er is ook geen 'gemiddelde' minimalist, want het is precies voor iedereen anders 🙂 Maar oh, how I love it <3

 3. 19 mei 2017 / 08:37

  Mooi verhaal om te lezen. Ik denk dat een minimalisme manier van leven moet ook al beetje in iemand zitten die deze soort van levensstijl kiest. Spullen maakt voor mij ook niet extra gelukkig tenzij ik het echt nodig heb. Soms is het ook leuk om iets te willen hebben. 🙂 Ik koop vroeger heel weinig, sinds ik blog koop ik meer dan ooit en daar wil ik nu verandering in brengen.

 4. carola donkelaar
  19 mei 2017 / 07:54

  super tof om te lezen
  ik merk de laatste tijd steeds meer dat blogs daarover me inspireren

  fijne dag!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Chambord Loire Loirestreek France Frankrijk Road Trip Lifestyle by Linda
Photo Diary #3 | Road Trip France – Chambord

Ik blijf het bijzonder vinden hoe klein de wereld lijkt als je op doorreis bent. In slechts een paar uur...

Sluiten