Mijn fotografie stijl door de jaren heen

Fotografie tips Linda's Wholesome LifeNoord-Brabant, april 2021

Wie mijn blog al wat langer volgt, of hier via een ouder artikel terecht komt, ziet dat mijn fotografie skills en stijl door de jaren heen aardig zijn veranderd. Waar ik in het begin vooral van alles uitprobeerde en leerde door het simpelweg te gaan doen, kan ik nu echt zeggen dat ik mijn stijl gevonden heb. Een huisstijl is wat je onderscheid als (hobby) fotograaf of blogger. Mijn foto’s zijn letterlijk mijn visitekaartje, daarom steek ik er graag tijd en energie in. Ik neem je aan de hand van oude foto’s uit 2015 & 2016 mee op een kleine trip down memorie lane. Om zo te laten zien wat ik geleerd heb. Tegelijkertijd deel ik een aantal waardevolle tips die jou ook helpen jouw fotografie vaardigheden naar een volgend niveau te tillen. Of wie weet help ik jou op weg in jouw zoektocht naar jouw huisstijl of camera.

 

– Mijn fotografie stijl door de jaren heen –

a trip down memorie lane

+ fotografie tips

 

Productfotografie Linda's Wholesome Life

 

Productfotografie & huisstijl

Een van de grootste transformaties heb ik op het gebied van productfotografie gemaakt. Waar ik mijn in 2015 nog volledig stortte op het zo goed mogelijk in beeld brengen van het product, is dit veranderd naar een typische lifestyle foto. Een foto die qua sfeer ook meer vertelt. De linker foto kan ik principe iedereen wel hebben gemaakt, terwijl de rechter foto veel meer prijs geeft van mijn huisstijl.

Een huisstijl had ik dus niet direct. Wat ik wel al vanaf mijn eerste blog foto’s zie is dat ik geprobeerd heb om natuurlijke materialen en groen erop terug te laten komen. Nu speel ik met dezelfde materialen, licht en compositie. De linker foto is gemaakt met een 50mm 1.4 lens, die overigens veelal voor product foto’s wordt gebruikt. De rechter foto is met een full-frame camera gemaakt en een 28mm 1.8 lens. Hierdoor zie je meer van de omgeving. Waardoor ik ook een mooi kader om het product heen kan maken. En dat maakt een foto wat mij betreft net iets spannender. Het is tevens een foto die symbool staat voor mijn huisstijl.

 

Fotografie tips Linda's Wholesome Life

 

Fashion en lifestyle fotografie

Kleding is een rode draad die steeds weer terugkomt in mijn foto’s. Ze maken of breken letterlijk je setting. De linker foto stamt uit 2015, uit mijn beginnende blog jaren. Ik weet nog hoe spannend ik het vond om met Thomas op stap te gaan en tegelijkertijd mijzelf te zijn op de foto’s. Ik voelde vooral de druk om te creëren wat anderen ook maakte. Dat betekende dat ik het plattelandsleven van thuis verruilde voor foto’s in de stad.

In het begin van de coronacrisis besloot ik van, wat ik eerst dacht dat mijn zwakte was, mijn kracht te maken. Country, but make it fashion. Ik gooide het roer om en besloot niet langer op stap te gaan voor mijn foto’s, maar juist gebruik te maken van de omgeving waar ik opgegroeid ben. En wat blijkt, juist hier ben ik zoveel meer op mijn gemak. Ik ga met plezier aan de slag om foto’s te maken en neem zelfs 9/10 keer mijn statief mee om in alle rust te kunnen creëren.

Ik stem mijn outfits af op de omgeving en wacht de ideale stand van de zon en weersomstandigheden af. Naast een verschil ik kwaliteit, krijgen mijn foto’s ook qua nabewerking een enorme upgrade. Waardoor de beelden nog meer tot leven komen.

 

Linda's Wholesome Life landelijke stijl

 

Waarom ik zelf op mijn foto’s sta

Voor ik Lifestyle by Linda (later Linda’s Wholesome Life) startte had ik een gezondheidsblog. Naarmate mijn fysieke toestand beter werd besloot ik mijn blog om te gooien en meer lifestyle achtige onderwerpen te gaan delen. Dit was nog lang voordat ik plantaardig ging eten en ik mijn blog op de duurzame vaarkoers zette. Fan van zelf op de foto gaan was ik niet. Ik was onzeker, lang ziek geweest en vond mijzelf niet echt een toegevoegde waarde op foto’s.

Op een draaidag van Thomas, waar ik toen de persfoto’s voor een online serie mocht maken, raakte ik aan de praat met Lizzy v/d Ligt. Zij vertelde mij dat wanneer je een boodschap uit wilt dragen op je blog en Instagram, je zelf beter op de foto kunt gaan. Want waar volgen mensen jou anders voor?

Mijn blog fotografie reis laat de struggle van het vertrouwd raken met de camera zien. De meeste foto’s maak ik inmiddels zelf met een statief. In mijn eigen bubbel ben ik heel creatief en kan ik vlot werken. Het fijne van zelf model staan én de camera bedienen is dat ik aan beiden kanten van de camera weet wat ik wil. Dit betreft de instellingen en het kader, maar ook de positie waar ik mijzelf of het product neer wil zetten en welke houding ik aan neem.

 

Fotografie stijl tips Linda's Wholesome Life

 

In huis fotograferen

Als iets mij makkelijk afgaat, dan is het wel fotograferen met natuurlijk licht. In huis fotograferen vind ik een heel ander verhaal. Omdat het licht via ramen naar binnen komt zijn je schaduwen veel harder en heb je eigenlijk met heel ander licht te maken. Zeker in de winter is het vaak al te donker om binnen te fotograferen.

De linker foto is met een 50mm lens en een spiegelreflex camera gemaakt, de foto rechts maakte ik met mijn Nikon D750 ( full-frame spiegelreflex camera) en mijn favoriete 28mm 1.8 lens. Ik leerde met licht te werken en deze lichtbron van achteren te laten komen. Zo zie je er in de winter niet alleen bruiner uit, maar geeft het ook weer meer diepte aan je foto.

Door met items te schuiven creëer je ook meer diepte in je foto waardoor het geheel net iets spannender wordt om naar te kijken. Hiermee creëer je weer een natuurlijk kader.

 

Fotografie stijl tips Linda's Wholesome Life

 

Landelijke foto’s

‘Use what your mama gave you’ wordt weleens gezegd. In dit geval pas ik het graag toe op het seizoen. Gebruik wat Moeder Natuur jou geeft. Of het nu een prachtig strand is, bloesem, tulpenvelden of een bloemenveld. Ze zijn van zichzelf vaak al de mooiste plekjes om te fotograferen.

Op de linker foto, gemaakt in de nazomer van 2016, ontdekte ik al dat je in de zomer vaak mooiere foto’s maakt op een bewolkte dag, dan op een zonnige dag. De zon kan fel zijn en de kleuren kunnen op je foto dan best flets over komen en de lijnen juist hard. Je kunt overdag prima fotograferen als je een schaduw plek hebt. Dit kun je op de rechterfoto die ik afgelopen zomer maakte goed zien.

Waar ik eerst de kleuren beter uit liet komen en soms iets feller maakte, maak ik nu gebruik van dezelfde Lightroom presets. Hierdoor vormen de foto’s naast elkaar een eenheid. Dit zorgt er ook voor dat je huisstijl nog beter zichtbaar wordt, maar zorgt ook voor een rustige Instagram Feed, omdat alle kleuren op elkaar afgestemd zijn.

 

Reisfotografie tips Linda's Wholesome Life

 

Reisfotografie

Waar ik eerst spontaan van mooi plekje naar mooi plekje huppelde en blij wat dat ik überhaupt kon fotograferen of gefotografeerd kon worden (mijn gezondheid was de jaren hiervoor een stuk slechter) ontdekte ik de afgelopen jaren steeds meer hoe mooi en uitdagend reisfotografie kan zijn. Ik vind het heerlijk om mij in te lezen op een bestemming en mijn outfits hierop aan te passen. Dit is natuurlijk niet altijd te plannen. Op reis houden we van spontane uitjes en als we iets moois zien, dan gaan wij er zeer zeker op af. In dit geval is het dan slim om een neutrale outfit aan te doen, een sjaal mee te nemen of een vestje, waardoor je toch je outfit steeds een touch kunt geven.

Maar heel eerlijk, vaak resulteert het in een overvolle kofferbak. Dan neem ik een aantal outfits mee en kan ik per locatie kiezen wat ik aan ga trekken. Dit vergt enigszins wat voorwerk, maar als je dan het eindresultaat van de foto’s ziet, dan is dit het meer dan waard. Zeker als ik op perstrip ben, dan wil ik graag zoveel mogelijk unieke content maken. Juist door jouw huisstijl hierin naar voren te laten komen, zorgt ervoor dat je foto’s opvallen.

 

Reisfotografie tips Linda's Wholesome Life

 

Reisfotografie II

Het lijkt haast wel dezelfde locatie, maar in werkelijkheid liggen deze locaties op twee heel verschillende continenten. De linker foto is in een prachtig natuurpark in Australië gemaakt, de rechter op de Azoren. Fotograferen bij watervallen is vaak een uitdaging. Met de verkeerde lens krijg je de waterval er niet op, het is er vaak glad, nat en donker. Hierdoor is het wijs om een statief mee te nemen. Dan heb je jouw hike in ieder geval niet voor niets gemaakt.

De waterval foto aan de linkerkant is uit de hand met een spiegelreflex camera gemaakt (De Nikon D300S) en een 20-700mm 2.8 lens) en nabewerkt in Photoshop. De rechter foto is met mijn Nikon D750 spiegelreflex camera gemaakt en een 28mm 1.8 lens. De nabewerking heb ik in Lightroom gedaan. De preset die ik in 2019 veelal gebruikte is net iets geler dan de presets die ik nu gebruik, ook hierin zie ik dat mijn huisstijl gegroeid is. Het enige wat onveranderd is gebleven is het feit dat het groen uit een foto moet poppen.

De laatste foto laat ook zien dat ik de laatste jaren meer over mijn outfits nadenk dan hiervoor. Je kan echt zien dat de manier van reizen en fotograferen met de komst van social media heel erg veranderd is. Waar het eerst ging om leuke en spontane kiekjes op mooie plekken, hebben selfies en gestijlde foto’s de overhand gekregen. Het ene is niet beter dan het andere. Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen doet waar je zelf blij van wordt. Alleen dat al maakt jouw reis onvergetelijk.

 

Nieuwe Dordtse Biesbosch Linda's Wholesome Life

 

Overstappen op een full-frame camera

De keuze om over te gaan op een full-frame camera is er een waar ik goed en lang over nagedacht heb. Een full-frame camera is niet alleen een stuk duurder, ook de lenzen zijn een stuk prijziger. Gelukkig zijn er enkele lenzen die je op verschillende camera’s kunt gebruiken. Zo past een full-frame lens bijvoorbeeld wel op een crop-camera, maar een crop-camera lens niet op een spiegelreflex camera. Dat is dus wel een puntje van aandacht.

Op een lens kun je goed zien of jouw lens geschikt is voor een normale spiegelreflex camera; een crop-camera ook wel APS-C genoemd (Advanced Photo System type-C) en een full-frame camera. Dit kan je wellicht helpen in je keuze of je zelf ook over wilt stappen naar een full-frame camera.

Voor Nikon zijn de termen als volgt. De DX lenzen zijn de standaard crop lenzen. De FX lenzen zijn gemaakt voor een full-frame camera, maar kun je vaak ook op een normale spiegelreflex camera van Nikon gebruiken. De Z objectieven zijn geschikt voor de Nikon Z serie.

Canon hanteert de volgende termen: EF objectieven, deze zijn geschikt voor APS-C en Full-frame, EF-M objectieven zijn geschikt voor de Canon EOS M, de EFS-S lenzen zijn geschikt voor APS-C, MFT en full-frame. de RF lens is enkel en alleen geschikt voor full-frame.

P.s. mocht je de kwaliteit van een full-frame camera heel erg mooi vinden maar vind je de camera samen met de lens te groot of veel te zwaar? Dan is de compactere en spiegelloze (mirrorless) Nikon Z systeemcamera wellicht iets voor jou. De Nikkor objectieven zijn lichtsterker, stiller en scherper. Het nieuwe parade paard je van Nikon die het wellicht in de toekomst compleet gaat winnen van de full-frame camera’s.

 

Fotografie stijl tips Linda's Wholesome Life

 

Gebruik maken van unieke weersomstandigheden

Als de zon schijnt of ondergaat wordt er veel gefotografeerd, hetzelfde geld voor unieke momenten zoals sneeuwval. Regen en mist worden vaker vergeten. Dat is jammer, want juist mist kan iets extra’s toevoegen aan een foto. Op de linker foto reisden Thomas en ik af naar een prachtig uitzichtpunt op de Azoren. Daar eenmaal aangekomen belandde we in een dikke mistbank. In plaats van om te draaien besloten wij gebruik te maken van dit sprookjesachtige beeld. Het was nat, winderig en koud, maar had het moment voor geen goud willen missen.

De rechter foto is in tegenstelling tot de linker foto met een full-frame spiegelreflex camera gemaakt, beiden met een 28mm 1.8 lens. Mijn favoriete lens als het op lifestyle en reisfotografie aankomt. Met de full-frame camera kan ik mijn ISO-waarde hoger instellen waardoor moody foto’s scherper uitkomen. Ook de scherpte diepte verhouding vind ik net iets mooier.

 

Fotografie stijl tips Linda's Wholesome Life

 

Het gouden uurtje

Een van de meest populaire tijdstippen op de dag om te fotograferen is de opkomende en ondergaande zon. Vooral het gouden uurtje is geliefd. Hiervoor hoef je niet vroeg je wekker te zetten en zie je aan de lucht al of het een spektakel gaat worden of niet. Wat ik door de jaren heen heb geleerd tijdens het fotograferen is dat ik graag gebruik maak van de omgeving, diepte en natuurlijke kaders. Vooral deze kaders maken een foto wat mij betreft af.

Spelen met licht geeft een foto nét die extra touch. Een gekaderde foto kun je de hele dag door maken, het gouden uurtje maakt de zon minder flets en geeft inderdaad die prachtige gouden look aan een foto. Op de foto links, gemaakt met een spiegelreflex camera, is zo gefotografeerd dat het zonlicht op mij terecht komt. Hierdoor word je huid, zeker in de winter al een stuk bleker. De truc is namelijk om het zonlicht van achteren te laten komen. Dit maakt de foto veel interessanter en het laat jouw huid er bruiner uitzien dan je eigenlijk bent.

 

Fotografie tips Linda's Wholesome Life

 

Mijn fotografie stijl door de jaren heen

Thuis, dit maakt de cirkel wat mij betreft helemaal rond. Waar ik eerst de polder gebruikte om te oefenen is het nu mijn favoriete decor. Juist omdat ik nu zo dichtbij huis fotografeer kan ik beter inspelen op het licht, schaduwen en kijken wanneer de gewassen op hun mooist zijn. Ook eventuele accessoires kan ik veel makkelijker mee nemen. Nu heb ik zelf een landelijke stijl ontwikkeld, maar de technieken die ik benoemde pas ik ook toe als ik pasgeboren baby’s, stellen, dieren of bruidsparen fotografeer. Zolang je rekening houdt met licht, het jaargetijde, schaduw, kaders en jouw wat je wilt fotograferen goed centreert, dan kan het niet anders dan dat je mooie foto’s gaat maken.

Onthoud goed, het is namelijk niet de apparatuur die ervoor zorgt dat je een mooie foto maakt. Natuurlijk helpt het je een eind op weg en tilt het een foto naar een hoger niveau als het op kwaliteit aankomt. Maar in principe is dit slechts een klein onderdeel van een goede foto. het draait juist om stijl en creativiteit. Dit kun je ook al kwijt in het fotograferen met een compact camera, een polaroid camera of zelfs met je telefoon.

Het is maar net wat je met je foto’s wilt gaan doen én wat je portemonnee toelaat. Bij mij is fotografie mij met de paplepel ingegoten, al vanaf jongst af aan ben ik foto’s aan het maken. Nu is het een uit de hand gelopen hobby waar ik een leuk zakcentje mee bijverdien.

 

Wat zet jij het liefst op de foto?

Liefs Linda

 

 

Dit artikel betreft een samenwerking. Lees mijn disclaimer

 

 

Delen:

1 Reactie

  1. 11 april 2021 / 09:58

    Wauw, wat een feestje om jouw fotografie door de jaren heen te zien. Je maakte toen al heel mooie foto’s, maar op dit moment zijn je foto’s al helemaal prachtig en volgens mij vooral helemaal jou. En wat mooi ook dat je nu met meer plezier voor de camera’s staat en daar ook helemaal oké mee bent. Ik vind juist je productfoto’s in de prachtige natuurlijke lifestyle-stijl heel erg mooi trouwens. Die zijn zo typerend voor jouw stijl 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Vita Coco Kokosolie
Kokosolie, onmisbaar in de badkamer

Noord-Brabant, april 2021   Kokosolie, onmisbaar in de badkamer Heb je er al eens aan gedacht om kokosolie voor iets...

Sluiten