Geld verdienen & sparen | 7 tips

Linda's Wholesome Life lenteNoord-Brabant, april 2020

De huidige pandemie laat ons noodgedwongen anders naar ons geld en inkomen kijken. Inkomens worden onzekerder door de crisis, daar recht tegenover staat een alsmaar stijgende woningmarkt. Ik wil het daarom graag hebben over verschillende manieren waarop je geld bij kunt verdienen. Net als de mogelijkheden om te sparen. We hebben allemaal wel korte en lange termijn doelen waar we voor willen sparen. Of het nu is voor nieuwe kleding, een auto, meubels, het aankopen van je (eerste) woning, een verbouwing of alvast voor jouw pensioen. We kunnen allemaal wel een extra zakcentje gebruiken. Het visualiseren van je spaardoel en jezelf daaraan herinneren helpt om je focus te behouden én om je handen uit de mouwen te steken.

Zelf ben ik net begonnen met de verbouwing van onze tuin. We komen er al snel achter dat alles veel duurder is dan gedacht. Daardoor ben ik weer na gaan denken hoe ik makkelijk op korte termijn geld kan verdienen, zonder aan mijn lange termijn spaardoelen te komen. Deze tips deel ik vandaag graag met je. Wie weet kan ik jou hiermee op weg helpen zodat jij ook jouw doelen kan realiseren.

 

– Geld verdienen & sparen –

eerlijk over geld

7 tips

 

Geld verdienen & sparen Linda's Wholesome Life

 

Verkoop kleding en spullen die je niet meer gebruikt

Waar wij eerst massaal met volle tassen naar een kraampje of kleedje struinden om spullen te verkopen, vindt de verkoop van tweedehands spullen nu vooral online plaats. Het is een makkelijke manier om thuis een mini winkel te openen. Pas je kleding niet meer of wil je ruimte maken voor nieuw? Maak dan wat foto’s van de items en verkoop het op Vinted, Marktplaats of Facebook marketplace. Ook de Nextdoor app is een fijne én laagdrempelige manier om aan buurtbewoners tweedehands items te verkopen. Zo kun je toch nog leuk bijverdienen en tegelijkertijd een ander blij maken. Vele kleine bedragen tellen al snel op naar een mooi extraatje. Zoals velen het al zeggen; massa is echt kassa.

 

Alpaca postkaarten set

 

Open een Etsy Shop

Ben je creatief aangelegd en zeggen mensen wel vaker dat je iets met je talent moet gaan doen? Denk er dan eens aan om een Etsy shop te openen voor jouw handgemaakte items. Of het nu gaat om een mooie zelf gesponnen bol wol, trui, sieraden of een set unieke kaarten. Etsy is een fijne plek om veilig jouw items aan Nederland, of zelfs de wereld te presenteren. Zo opende ik zelf vorig jaar een Etsy shop om (digitale) prints en postkaarten te verkopen. Zo kan ik heel makkelijk een leuk zakcentje bij verdienen. Zet wat je verdient apart, zo behaal je ook eerder je spaardoel.

 

Geld verdienen & sparen Linda's Wholesome Life

 

Een mini shop aan huis

In dorpen zie je het steeds vaker, de mini biebs springen als paddestoelen uit de grond. Naast een mini bieb zie je ook steeds vaker een stekjes kast verschijnen, waar je voor een leuk prijsje een klein stekje kunt kopen. Heb je zelf een paar planten die je regelmatig kunt stekken en wil je er graag een ander blij mee maken? Knutsel op een mooie weekenddag dan ook een marktkraampje of een stekjes kast in elkaar om jouw stekjes te kunnen verkopen.

Heb je kippen die veel eieren leggen? Meer dan je zelf op kunt? Dan kun je ook aan huis eieren verkopen. Het is hetzelfde principe als met de stekjes, maar dan voor eieren, fruit of zelf ingemaakte jam. De mogelijkheden zijn eindeloos en zo kun je makkelijk wat geld verdienen.

 

Linda's Wholesome Life lente

 

Bied jouw diensten aan

Ondanks dat het tijdens deze gedeeltelijke lockdown en pandemie lastiger is om geld bij te verdienen, zijn er ook genoeg mogelijkheden om toch jouw diensten aan te kunnen bieden. Het is tegelijkertijd een manier om te kijken of je van jouw hobby je werk kan maken. Of dat nu parttime of fulltime is, je bent een stuk gelukkiger als je kunt doen wat jou echt blij maakt. Dit kan al jong beginnen met een ‘heitje voor een karweitje’ zoals; auto’s wassen, het uitlaten van de hond, maar denk ook eens aan het helpen in de tuin. Dit kunnen ook digitale diensten zijn, hulp in de huishouding en klussen in en rondom het huis. Heb je talent voor fotografie? Organiseer eens een dagje waarop je mensen mooi op de gevoelige plaat vastlegt.

 

Geld verdienen & sparen Linda's Wholesome Life

 

Vragen om loonsverhoging

Een veelal onbesproken onderwerp is het vragen van loonsverhoging. Nu is het in deze tijd waarschijnlijk in de meeste sectoren niet het moment om te vragen of er ruimte is om financieel te kunnen groeien bij je werkgever. Het geeft wel de ruimte om na te denken wat je graag wilt. Krijg je eerlijk betaald voor jouw talenten? Of zie je mogelijkheden om je functie uit te breiden of verder te groeien in het bedrijf? Maak voor jezelf alvast een 5 jaren plan en stel doelen op die je graag wilt behalen. Waar wil je dan staan? En niet geheel onbelangrijk, wat wil je dan verdienen? Zo kan je jezelf bewijzen en meer zelfvertrouwen ontwikkelen om straks, als de tijd rijp is, om loonsverhoging te vragen.

Uit onderzoeken is gebleken dat mannen niet alleen vaker om loonsverhoging durven te vragen, maar dit ook vaker toegekend wordt. Hier is dus nog ruimte voor bedrijven om zich te ontwikkelen. En het is aan jou op de vloer om te helpen dat verschil te maken. Ga eens in gesprek met je leidinggevende en laat je plannen en doelen zien. Hopelijk kun je dan samen kijken wat er op het werk mogelijk is om tegelijkertijd aan jouw doelen te kunnen werken. Krijg je geen ruimte om te groeien? Dan loont het ook om vacatures in de gaten te houden en te gaan zoeken naar jouw droombaan.

 

Geld verdienen & sparen

 

Sparen en beleggen

Een volgende én tegelijkertijd grotere stap in dit hoofdstuk is het beleggen van geld. Geld sparen op de bank is veilig, maar loont helaas al lang niet meer. De rente is heel erg laag. Vraag jezelf eens af wat je op korte én lange termijn met je geld wilt doen. Er zijn namelijk alternatieven die iets risicovoller zijn, maar wel zorgen voor meer rendement. Het is altijd leerzaam om je hierin te verdiepen. Misschien spreekt het investeren in Bitcoins (of andere crypto currency) jou wel aan of spaar je liever met gezond geld zoals goud. Goud heeft namelijk altijd zijn waarde behouden.

Lang dachten we dat geld en goud de enige betaalmiddelen waren. Sinds de komst van cryptocurrencies is de waarde van de Bitcoin enorm gestegen. Vele slimme investeerders plukken nu al enige tijd de vruchten van hun online investeringen. Zelf ben ik nog een newbie op dit gebied, maar vind het wel leuk en waardevol om hier meer over te leren. In de kennisbank Beste Bank vind je een handige online gids die jou meer leert over sparen en beleggen. Met o.a. onderwerpen als goud kopen, het investeren in crypto’s en de waarde van Bitcoin en wat deze bepaalt.

Leuk weetje: verschillende Chanel tassen worden vaak vergeleken met goud. Ze zijn waardevast, stijgen (in goede conditie) door inflatie ook in waarde, hierdoor zijn ze vaak ook een goede investering.

 

Geld verdienen & sparen Linda's Wholesome Life

 

Geld besparen

Niet geheel onbelangrijk is dit laatste onderwerp, het besparen van geld. Neem je financiën eens goed onder de loep om te kijken waar je geld op kunt besparen. Dit is namelijk een van de meest makkelijke manieren om geld te sparen, maar wordt in praktijk vaak vergeten. Neem bijvoorbeeld je telefoonrekening eens onder de loep, check je verbruik en kijk of je kunt besparen. Kijk ook eens naar je energierekening, autoverzekering of de goede doelen die je steunt. Sommige keuzes zijn namelijk al enkele jaren geleden gemaakt en passen nu misschien niet zo goed meer bij je huidige levensstijl. Ook het oversluiten van je hypotheek kan nu de rente nog steeds historisch laag is, veel geld schelen.

Het kan ook in de kleine dingen zitten. Laat de wasmachine eens op een kouder programma draaien, doe de lichten uit van de ruimte waar je niet bent en zet de kachel laag als je van huis gaat. Ook het regelmatig afhalen van eten of een een koffie-to-go kan een flink gat slaan in je maandelijkse budget. Het is goed om kleine ondernemers en de horeca nu te steunen. Maar ook belangrijk om te kijken hoeveel je nu eigenlijk uitgeeft aan iets wat je ook thuis kunt maken.

Hetzelfde geldt voor het doen van boodschappen. Kijk eens kritisch naar wat je nodig hebt en experimenteer eens met b-merken. Ook de verspillingsbak van de supermarkt heeft vaak leuke aanbiedingen. Ken je de app Too Good To Go al? Zo haal je vaak voor een klein prijsje eten op wat anders weggegooid zal worden. Ik ben heel erg benieuwd wat jij op een hele simpele manier, per maand kan besparen.

 

Waar spaar jij op dit moment voor?

Liefs Linda

 

Het artikel: ‘Geld verdienen & sparen – 7 tips’ bevat een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

 

 

Delen:

1 Reactie

  1. 2 april 2021 / 19:58

    Wat een prachtige foto’s maak je toch altijd! En ja, ik ben zelf ook groot fan van kleding verkopen! 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Linda's Wholesome Life
Ons huis verbouwen | Verhuizen tijdens de lockdown

Biesbosch & Noord-Brabant, maart 2021 [dropcap]N[/dropcap]a mijn laatste verbouwingsupdate in december is het even stil geweest. De klusdagen vlogen voorbij...

Sluiten