5 x makkelijke vegan recepten | Eet Geen Dierendag

Het is vandaag Dierendag! Dé dag om onze huisdieren eens extra in het zonnetje te zetten. Maar is er ook iets wat wij voor alle andere dieren kunnen doen? Jazeker! En doop samen met mij en Stichting Wakker Dier deze dag om tot Eet Geen Dierendag. De diervriendelijkste dag van het jaar. Als wij met zijn allen meedoen, redden wij van zo’n 5000 dieren het leven. Vandaag deel ik een aantal heerlijke recepten waar geen dier aan te pas komt. En ze zijn ook nog eens makkelijk te maken. En ik daag jou uit om het vlees eens te laten staan!

 

Vegan recepten

Eet Geen Dierendag

 

Aziatische Noe­delsoep met noten Eet Geen Dierendag

Aziatische Noe­delsoep met noten

Aziatische Noe­delsoep met noten

 

Noedelsoep met noten

Aziatische maaltijdsoep

Wie in Azië is geweest weet dat je er niet omheen kunt, noedelsoepjes. En ze zijn lekker! Ook komen ze in allerlei variaties. Ik laat je vandaag een makkelijk te maken noodle soup zien. Deze soep tover jij in 15 – 20 minuten op tafel.

Benodigdheden voor 2 porties:
· 250 gram champignons of paddestoelen
· 1½ liter groentebouillon van tabletten
· 2 eetlepels roerbakolie
· 300 gram wok noedels
· 50 ml sojasaus
· 1 verse limoen of limoensap
· 70 gram ongezouten cashewnoten
· Basilicum
· 40 gram tofu roerbakreepjes – pittig of fijn gekruid

 

Snijd de champignons in plakje sof stukjes. Verhit de wololie in de wok. Maak ondertussen de bouillon. Bak de paddestoelen en de tofu roerbakreepjes tot de champignons gaar zijn (zo’n 5 minuten). Schenk de bouillon in de wok en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de noedels toe tot ze gaar zijn. Dit is een beetje afhankelijk van de noedels die je hebt. Dit kan variëren tussen de 1 en 5 minuten. Breng vervolgens de soep op smaak met peper, limoensap en sojasaus. En voeg hier als laatste ook de cashewnoten aan toe. Serveer de soep vervolgens bestrooid met basilicum. Eet smakelijk!

 

vegan Gnocchi recept

vegan Gnocchi recept

 

Gnocchi

met verse groente

Als ik even snel een maaltijd op tafel wil toveren en niet wil bezuinigen op smaak, dan is dit echt mijn go-to recept. Het is makkelijk te maken en ook nog eens gezond omdat het vol verse ingrediënten zit.

Benodigdheden voor 2-3 porties:
· 300 gram Gnocchi pasta (of schelpjes pasta)
· 2 rode uien
· 1 paprika
· 10 snoep of cherry tomaatjes
· 250 gram tofu
· 200 gram champignons
· Snufje peper

Snij de champignons, uien, tomaatjes en paprika in stukjes. Verwarm ondertussen het water voor de pasta. Snij vervolgens ook de tofu in blokjes. Dit is de vleesvervanger in dit gerecht. Voeg een klein scheutje olijfolie toe in een (wok) pan en bak de gesneden groente en tofu tot alles op smaak is. Je zult zien dat de tofu en de champignons dan een goudbruin randje krijgen.

Kook de pasta zo’n 11 minuten en voeg ondertussen ook de tomatensaus toe aan de groente. En eventueel wat peper naar smaak. Zout voeg ik er niet aan toe omdat we door de dag heen al behoorlijk wat zout binnen krijgen. Laat het geheel even opstaan op een midden hoog vuur, zodat de smaak in de groente kan trekken en het nog verder kan garen. Zodra de pasta klaar is mag je deze afgieten en kan je de maaltijd serveren.

 

Bud­dha-bowl met biet­jes en bie­ten­hum­mus

Bud­dha-bowl

met biet­jes en bie­ten­hum­mus

Ik ben dol op maaltijdsalades. Deze Buddha-bowl is simpel gezegd een bowl die je naar eigen smaak kunt vullen. En daarom ben ik er ook zo dol op, de variaties zijn eindeloos. Heerlijk als lunch (is ook gemakkelijk te maken als je van meal prepping houdt), maar ook zeker als hoofdgerecht. En wie kant en klare (koelvers gekookte) quinoa-bulgurmix koopt is zelf na 10 minuten al klaar met het bereiden van deze maaltijd.

Benodigdheden voor 2-4 porties:
· 1 limoen
· 1 eetrijpe avocado
· 200 gram bietjes
· 200 gram sojabonen
· 100 gram hummus rode biet
· 50 gram ongebrande pecannoten
· 250 gram quinoa-bulgurmix
· 1 el milde olijfolie

Maak eerst de quinia-bulgurmix klaar. Breng water aan de kook en zodra het kookt voeg je hier de quinoa mix aan toe. Laat dit zo’n 10 minuten zachtjes koken, giet overtollig water af en laat de mix afkoelen. Dit voorwerk doe ik vaak in de middag.

Maak de limoen schoon met water, rasp vervolgens de groene schil en pers het sap uit de vrucht. Dit meng je samen met de olijfolie door de quinoa-bulgurmix en verdeel de quinoamix over de kommen.

Kleed het gerecht mooi aan met een avocado, bietjes (geschaafd in dunne plakjes), de sojabonen en voeg hier als laatste de hummus aan toe. Als finishing touch verspreid je nog wat pecannoten over het gerecht.

Bud­dha-bowl met biet­jes en bie­ten­hum­mus

vegan Wraps met hum­mus, noten en ge­gril­de pa­pri­ka

vegan Wraps met hum­mus, noten en ge­gril­de pa­pri­ka

 

Wraps

Gevuld met hum­mus, noten en ge­gril­de pa­pri­ka

Avondeten hoeft wat mij betreft niet altijd warm te zijn. Zeker als de temperaturen buiten goed zijn kan ik een heerlijk gevulde wrap, sushi of een maaltijdsalade goed waarderen. Dat wraps ook nog eens heel erg makkelijk zijn om te maken laat ik je vandaag zien. Ideaal als je een maaltijd klaar wilt maken die je onderweg op eet, heerlijk als lunch maar zeker ook erg geslaagd als avondeten als je een keer geen zin hebt om uren in de keuken te staan.

Benodigdheden voor 2 personen:
· 4 meergranen tortillawraps
· 200 gram hummus
· 50 gram cashewnoten
· 295 gram rode gegrilde paprika’s (pot)
· Olijven zonder pit
· 75 gram rucola

Per persoon reken ik ongeveer 2 wraps, ik merk dat het zelfs als avondeten voldoende is voor mij. Leg de wraps klaar, besmeer met hummus (smaak naar keuze). Ik gebruikte de originele ‘Maza Hoemoes’ en de ‘Maza Hoemoes rode biet’. Laat de gegrilde paprika’s even uitlekken voor je ze in reepjes snijd. Verdeel samen met de rucola, olijven (ik gebruikte dit keer olijven gevuld met paprika) over de wrap. Voeg daarnaast zo’n 25 gram cashewnoten per persoon toe. Zo kom je gelijk aan je dagelijkse portie noten.

Tip: als je de wraps van te voren klaar wilt maken, wikkel ze dan even in aluminiumfolie. 

Aziatische vegan maaltijdsalade

Aziatische maaltijdsalade

met broccoli rijst en nootjes

Benodigdheden voor 2 personen:
· 2 eetlepels sesamzaad
· 3 eetlepels arachideolie
· Woksaus Lemongrass Chili
·180 gram tofu roerbakreepjes
· 2,5 eetlepel sojasaus
· 200 gram gesneden rodekool
· 300 gram broccoli rijst
· 1 avocado
· 6 champignons
· 50 gram cashewnoten
· 1 eetrijpe avocado

Breng wat water aan de kook en kook de broccoli rijst zo’n 2 minuten. Giet af en serveer warm of laat het afkoelen.

Plaats het sesamzaad in een koekenpan en verhit deze zo’n 3 minuten, totdat de zaadjes mooi geroosterd zijn. Laat vervolgens afkoelen in een schaaltje. Verhit de pan met 1/3e van de arachideolie en bak de tofu reepjes (zo’n 5 minuten) samen met een eetlepel sojasaus, tot de reepjes krokant zijn.

Bak de champignons even kort in de Lemongrass Chili Woksaus, voeg hier later de cashewnoten aan toe. Op deze manier heb je verschillende smaaksensaties op je bord. Verdeel de broccoli rijst over twee kommen en kleed de bowl aan met rodekool, een gesneden avocado en verdeel de tofu reepjes. Besprenkel de avocado en de salade met limoensap. En verdeel uiteindelijk ook het sesamzaad.

Voor de saus; rasp de groene schil van de limoen in een schaaltje, voeg hier het vocht van een halve limoen aan toe. Voeg de rest van de sojasaus en olie toe. Maak op smaak met peper. Na het serveren besprenkel je de salade met de saus.

 

Eet GeeAziatische vegan maaltijdsalade n Dierendag vegan recepten

Aziatische vegan maaltijdsalade Eet Geen Dierendag

 

Je hebt ondertussen vast gemerkt dat ik geen groot fan van de standaard Hollandse pot ben. Tijdens het maken van mooie reizen ben ik de Aziatische keuken heel erg gaan waarderen, en trek dit ook steeds vaker door in mijn maaltijden. de maaltijden die ik heb gedeeld hebben dan ook allemaal een Aziatisch tintje. Ik kies hier bewust voor omdat de Aziatische keuken erg gezond en gevarieerd is. Deze maaltijden is daar geen uitzondering van.

Mocht jij tijdens deze Eet Geen Dierendag, of op een andere dag, één van deze recepten gaan maken, tag mij dan zeker even in een foto. Het lijkt mij onwijs leuk om jouw creaties te zien!

 

 

Wat is jouw favoriete gerecht?

 

Liefs Linda voetnoot

 

 

Pin op Pinterest

Vegan makkelijke recepten | Linda's Wholesome Life
Vegan makkelijke recepten | Linda's Wholesome Life
Volg:

29 Reacties

  1. 8 oktober 2018 / 11:31

    dat ziet er allemaal erg smakelijk uit. Ik ben niet zo met vegan bezig, maar als ik dit zo zie, is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk dan eerst gedacht. Vooral bij het noodle soepje loopt me het water in de mond 🙂

    • Linda
      Auteur
      8 oktober 2018 / 11:33

      Het is zeker niet moeilijk. Heel eerlijk gezegd is het de basis van alle gerechten. Alleen worden wij opgevoed met een stuk vlees erbij. Wanneer je dat in gaat zien, zie je dat de vegan keuken echt eindeloos veel mogelijkheden biedt! ☺️🍃

  2. 7 oktober 2018 / 10:34

    Super goed dat er steeds meer aandacht komt voor eet geen dierendag!

    Wat een heerlijke gerechten allemaal!

  3. Juliette
    7 oktober 2018 / 08:48

    Yummie! Heerlijke gerechten! Ik eet sws geen vlees dus zulke recepten zijn altijd welkom! Ik ben ook gek op buddha bowls!

  4. 5 oktober 2018 / 20:27

    ziet er allemaal heerlijk uit. ik hou vooral van lekkere pasta’s

  5. 5 oktober 2018 / 13:57

    Al de recepten zien er lekker uit! Wil ze allemaal proberen!

  6. 5 oktober 2018 / 08:44

    Prima recepten, de wraps zien er erg goed uit. Wij aten gisteren ook vleesloos, dit doe ik vaker hoor niet alleen op 4 oktober, maar denk er die dag wel altijd even extra aan.

    • Linda
      Auteur
      5 oktober 2018 / 08:49

      Wat onwijs goed om te horen dat je al zo bewust bezig bent met voeding en vaker het vlees laat staan ☺️🍃

  7. 5 oktober 2018 / 07:40

    Wauw prachtige foto’s. Ik zeker eens iets proberen.

  8. 4 oktober 2018 / 18:16

    Ik wil zeker een keer enkele van deze gerechten proberen. Ziet er heel gemakkelijk en lekker uit. De styling en fotografie van je foto’s zijn trouwens super tof.

  9. 4 oktober 2018 / 17:00

    Mmm het water loopt me zo in de mond! Alle 5 recepten zien er heerlijk uit en zou ik zelf ook durven klaarmaken 🙂

  10. 4 oktober 2018 / 13:32

    Inspiratie is altijd welkom, en dit ziet er echt heerlijk uit!

  11. 4 oktober 2018 / 12:21

    Waaauwie wat een zalige recepten. Ik kan niet kiezen. Ik ga denk vanavond voor die wrap, zalig!

  12. 4 oktober 2018 / 11:22

    Die Buddha bowl lijk me echt zo lekker! Thanks voor het recept deze ga ik echt een keertje uitproberen.

  13. 4 oktober 2018 / 11:04

    ik zeg altijd dat ik alles lust, maar dat is niet helemaal waar. Ik eet alles. maar van bijvoorbeeld een noedel soepje word ik gewoonniet blij…

  14. 4 oktober 2018 / 10:11

    Ze zien er één voor één super lekker uit! Ik ben niet voor of tegen veggie maar eet het wel is graag in men wekelijks eetpatroon! 🙂

  15. 4 oktober 2018 / 09:51

    Ik ga de noodles soep zeker proberen! Wat ziet dat er heerlijk uit, eigenlijk ziet alles er heerlijk uit. <3

  16. 4 oktober 2018 / 09:43

    Wat een lekkere recepten! Ik ga die wraps zeker maken hihi. Die zieb er namelijk onwijs lekker uit.
    Goed dat je aandacht besteed aan vegan eten!

  17. 4 oktober 2018 / 09:37

    Dit ziet er allemaal erg lekker uit! Vooral de noedelsoep en de wrap spreken me aan.

  18. 4 oktober 2018 / 09:09

    deze post komt als geroepen, ik doe deze maand mee aan Try Vegan. Soms ben ik wat bang dat vegan eten meer calorieën aanbrengt (noten en avocado etc allemaal heel gezond, maar allemaal ook niet echt light te noemen en ik probeer wat op te bouwen) – maar er ziet er allemaal wel super lekker uit.

    • Linda
      Auteur
      4 oktober 2018 / 09:39

      Aan de andere kant heb je natuurlijk ook gezonde vetten nodig, en deze haal je juist uit noten en een avocado. En daarbij geld natuurlijk ook dat waar té voor staat nooit goed is ☺️ heel veel succes met je challange! Zo leuk dat je daaraan mee doet. Deze gerechten zijn allemaal binnen een half uur klaar, en daarom super toegankelijk om te maken 🙃

  19. 4 oktober 2018 / 07:43

    Wat heb je dit mooi gedaan! Prachtige foto’s en heerlijke recepten. Het is ZO niet moeilijk om vegan te eten 🙂

    • Linda
      Auteur
      4 oktober 2018 / 09:40

      Koken en food foto’s maken zijn wat dat betreedt een nieuwe hobby geworden haha!

  20. 4 oktober 2018 / 07:16

    Oeh, deze recepten zien er stuk voor stuk echt heerlijk uit! Bij mij is het elke dag Eet Geen Dierendag, dus ik kan vegetarische of vegan recepten altijd wel waarderen, zeker aangezien ik zelf (nog) niet zo’n keukenprinses ben 😉 Vooral die maaltijdsalade en buddha bowl zien er héérlijk uit.

    • Linda
      Auteur
      4 oktober 2018 / 09:41

      Dat komt vanzelf hoor. Ik ben ook geen held in de keuken, maar zodra je recepten hebt gevonden die je erg lekker lijken, dan gaat de rest ineens vanzelf ☺️ En vind het zo mooi dat jij al jaren vegetarisch eet 🧡🍃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.