De Nieuwe Dordtse Biesbosch

Nieuwe Dordtse Biesbosch Linda's Wholesome LifeNieuwe Dordtse Biesbosch, juli 2020

 

 

De Nieuwe Dordtse Biesbosch – een omgetoverde parel

 
Geboren en getogen als een echt Biesbosch meisje. Een plek waar mijn familie zo’n 80 jaar geleden neerstreek. In tegenstelling tot velen die hier wonen hebben wij, als familie, geen boeren bedrijf. Omringd door landbouw, groene weilanden, wilde dieren zoals fazanten, reeën en verschillende mooie vogels, prachtige hoeves en boerderijen. Aan de rand van het Nationaal Natuurgebied de Biesbosch.

Niet zo heel gek lang geleden bestond dit stukje natuur, wat je op de foto’s ziet nog niet. Het was landbouw grond en hier groeiden en bloeiden hier gewassen en graasden kudden koeien. En waren wij zo’n beetje de enigen die het plekje wisten te vinden om te wandelen. Hier stond jaren geleden namelijk een idyllisch boerderijtje (het oudste boerderijtje van de polder) gerund door twee oude mensen. Wat ik bijzonder vond is dat er altijd een damhert tussen de koeien liep.

Nu, een paar jaar en een groot project van Staatsbosbeheer later, is Bambi er niet meer, net als de boerderij en haar bewoners. Het is een wandelgebied geworden en het land teruggegeven aan de natuur. Hier ontstaan gelukkig hele mooie plekken, en zo heeft de Biesbosch er een stukje grond bij gekregen. Het trekt mooie Lepelaars aan, nieuwe vogels en ook vogels die hier stiekem al jaren op bezoek komen.

 

Biesbosch Linda's Wholesome Life

Nieuwe Dordtse Biesbosch Linda's Wholesome Life
Biesbosch Linda's Wholesome Life
Nieuwe Dordtse Biesbosch Linda's Wholesome Life
Dordtse Biesbosch Linda's Wholesome Life
Nieuwe Dordtse Biesbosch Linda's Wholesome Life

 

Sinds de pandemie wordt het overstroomd door mensen en al het afval dat ze achter laten. Er waren ‘s nachts Corona feestjes en zuippartijen overdag met feestdagen. Nu wij in Nederland steeds meer mogen wordt het stukje natuur weer steeds meer ‘ons’. Ik ben hier tenslotte in de Biesbosch geboren en getogen. Keert de rust op de meeste dagen weer terug. En kunnen de dieren langzaam aan weer zichzelf zijn in dit natuur gebied.

We zien de mensen hun honden uitlaten die we dagelijks tegen komen. In de Nieuwe Dordtse Biesbosch is namelijk een fijn losloopgebied voor honden, waar ik dagelijks met Moos te vinden ben. Allen met respect voor de natuur. En steeds meer vuil verdwijnt in de afvalbak. Extra fijn, want zolang COVID onder ons is, zie ik het niet zo zitten om met mijn handen het afval dagelijks op te ruimen.

P.s. eerder dit jaar schreef ik al een ode aan de Biesbosch, de Biesbosch zie je hier in al haar glorie. 

 

Ruim jij afval op wat je onderweg tegen kom?

 

Liefs Linda

 

 

Delen:

2 Reacties

 1. 24 juli 2020 / 23:56

  Wat fijn dat de Biesbosch weer een beetje wordt zoals je het kent. Wat moet het naar zijn om een gebied waar je zo graag komt en waar je je zo thuis voelt opeens totaal te zien veranderen door mensen die zo nodig een feestje moeten bouwen (en dan ook nog eens illegaal). En wat kun je toch prachtig schrijven over dit mooie gebied! Ik hoop er deze zomer tijdens mijn vakantie in eigen land ook een keer naartoe te gaan, mede enthousiast gemaakt door jouw verhalen. En dan natuurlijk niet voor een feestje, maar puur om dit prachtige gebied eens met mijn vriend en met mijn camera te ontdekken 🙂

  • Linda
   Auteur
   26 juli 2020 / 16:51

   Mocht je trouwens wat tips willen over fijne wandel plekjes hier in de Biesbosch, laat het dan zeker even weten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Agios Ioannis Thymianos Klooster Kefalos Kos
Agios Ioannis Thymianos Klooster

 Agios Ioannis Thymianos Klooster Een verborgen parel in Kefalos Het Griekse eiland Kos is welbekend bij zonaanbidders en fietsliefhebbers. Maar...

Sluiten