Beginnen met veganistisch eten – de basis

Wie begint met een plant-based diet of veganistisch eten heeft een bepaald level van bewustzijn behaald. Veganistisch eten doe je namelijk niet alleen voor de planeet. Er zijn vele artikelen te vinden waarom iedereen vaker vegan zal moeten eten t.o.v. dierenleed en het milieu. Maar ook zeker voor je gezondheid. Ben jij nieuwsgierig naar een vegan voedingspatroon en wat de lichamelijk voordelen zijn, blijf dan zeker even lezen. Vandaag wil ik namelijk de basis bespreken. En waarom het goed is om vaker een plantaardige maaltijd op tafel te zetten.

 

Beginnen met veganistisch eten

 

Beginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome LifeBeginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome LifeBeginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome Life

 

Beginnen met veganistisch eten

Iedereen weet dat fruit en groenten gezond voor je zijn. Maar er zit een groot verschil tussen het weten en het uiteindelijk ook doen. Want wij mensen groeien veelal op met een dieet wat samengesteld is door de Schijf van Vijf. En deze cirkel doorbreken vergt de nodige kennis en enigszins ook wel lef. Het begint namelijk bij self education. Ik was er voor mijzelf al snel uit dat ik (als chronisch zieke) niet alleen mijn gezondheid uit potjes wil halen. Het optimaliseren van mijn dieet is daar een groot onderdeel van.

Na het zien van de nodige documentaires en het spreken met inspirerende mensen heb ik al vrij snel de knoop voor mijzelf doorgehakt. Dit houdt in dat ik geen vlees, gelatine, melk, eiren en honing in mijn maaltijden verwerk. Ik eet nu precies een jaar vegan. En het is daarom hoog tijd om mijn bevindingen en tips met jullie te delen. Samen met de basis, want met een plantaardig dieet kom je écht niets tekort.

 

Beginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome Life

 

Hoe zit het dan met de inname van eiwitten en calcium?

Eiwitten komen niet alleen voort uit dierlijk voedsel, er zijn namelijk ook plantaardige eiwitten. Als je dagelijks genoeg calorieën binnen krijgt, zal je ook voldoende eiwitten binnen krijgen. Je haalt het namelijk o.a. ook uit rijst, taugé, sojabonen, groenten en verschillende zaden. Jouw lichaam zal in het begin misschien eerst aan de overgang moeten wennen van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten.

Maar het feit blijft dat een mens simpelweg minder eiwitten nodig heeft dan sommige grote merken en fabrikanten je willen doen geloven. We zijn door de jaren heen namelijk gaan eten wat we lekker vinden en wat in vele diëten wordt voorgeschreven, in plaats van eten wat wij daadwerkelijk nodig hebben. En als je jezelf vol eet aan vlees blijft er weinig ruimte over voor groente en fruit waardoor jouw lichaam niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgt.

 

De dieren die vooral gegeten worden zijn vegetarische dieren. Is het niet veel verstandiger om onze eiwitten en voedingstoffen direct uit planten te halen?

 

Krijg ik dan wel genoeg calcium binnen?

Het is waar dat zuivel producten veel calcium bevatten, maar het zijn zeker niet de enige voedingsmiddelen die calcium bevatten. Sinaasappels bevatten bijvoorbeeld al 110 milligram calcium. Daarnaast zijn wij mensen de enige levende soort die melk drinken van andere soorten en zit melk vol groeihormonen. Het is immers bestemd voor kalven. Waarom zal je als volwassen überhaupt nog melk willen drinken als je hier eens goed over nadenkt? Feit blijft wel dat de meeste mensen melk het lastigste vinden om op te geven, het is op dit punt dan ook goed om de nodige kennis te verzamelen voor je zelf een keuze kunt maken waar jij je goed bij voelt. De onderstaande documentaires hebben mij hier goed bij geholpen.

 

Enkele voorbeelden van Netflix documentaires die een goed en eerlijk beeld schetsen over voedingspatronen:

 • What The Health
 • Food choices
 • Forks over knives
 • Cowspiracy
 • Rotten
 • Fat, sick & nearly dead I & II
 • Live and let live

 

Beginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome LifeBeginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome LifeBeginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome Life

 

Is een vegan dieet ook per definitie gezond?

Nee zeker niet. Vegan gaan eten zegt op zich niet zoveel. Als vegan kun je jezelf namelijk de hele dag nog volstoppen met Oreo koekjes, cola en Ben & Jerry’s ijs. Allemaal vegan en vrij van dierlijke producten, maar niet goed voor je gezondheid. Het beste voor jouw lichaam is om zoveel mogelijk verse groenten, fruit, granen, zaden en noten binnen te krijgen. En zo min mogelijk voorverpakt voedsel. Veel voorverpakte voeding (processed food) bevatten namelijk veelal suiker en E nummers, niet combinaties die per definitie iets toevoegen aan je gezondheid. Daarnaast wordt er via studies al aangetoond dat suiker nog verslavender is dan cocaïne.

 

En zijn eieren dan echt zo slecht voor je?

Eieren zijn een grote bron van cholesterol. Daarnaast is er ook een verschil tussen kippen die je thuis vrij hebt scharrelen en kippen die in kleine kooitjes gehouden worden voor de eierproductie. Deze kippen in kooitjes worden preventief behandeld met antibiotica en die krijg jij via de eieren automatisch weer binnen. Daarnaast bevat het veel omega 6 wat niet de goede omega 3 is, en hierdoor heb je een verhoogd risico op hartaandoeningen. Zo klinkt het eitje als ontbijt ineens een stuk minder aantrekkelijk vind je niet?

 

Hoe zit het met het tellen van calorieën?

Als je vegan eet en daarbij ook zo min mogelijk bewerkt en voorverpakt voedsel eet, de oliën beperk en lege calorieën als suiker achterwegen laat hoef je niet langer calorieën te tellen. Dan kun je letterlijk eten tot je vol zit. Because it’s only the good stuff baby! Wetenschappelijk is bewezen dat als je 90 – 95 % van je maaltijden plantaardig zijn dit een heel groot voordeel zal hebben voor je gezondheid. Je moet er simpelweg aan wennen, je moet sterk in je schoenen staan en verleidingen weerstaan en ook jouw lichaam de tijd geven om hieraan te wennen.

 

Beginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome LifeBeginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome LifeBeginnen met veganistisch eten - de basis, Linda's Wholesome Life

 

Linda, hoe is jou dit vergaan?

Voor mij was het heel erg belangrijk om kennis te verzamelen. Zo heb ik mijn mindset langzaam aan kunnen veranderen. Waardoor mijn maaltijden steeds plantaardiger werden. Waardoor ik er zelf niet lang daarna met de volle 100% voor ben gegaan. Mijn lichaam moest eraan wennen, mijn omgeving moest eraan wennen, ik leerde etiketten lezen, leerde mijn supermarkt beter kennen en mijn smaak veranderde.

Maar natuurlijk eet ik ook vegan voedingswaren die voorverpakt zijn. Denk aan een bagel met beleg van de vegetarische slager en een olie die je gebruik bij het wokken. Of aan een kleine portie chips in het weekend en een koud geperste NAKD reep. Het grappige is wel dat ik veel minder behoefte heb aan zoetigheid uit snoep of koek, of aan junk food. Ik krijg nu letterlijk buikkrampen van de  MacDonalds en migraine van iets waar best wat geraffineerde suikers in zitten. Ook chips moet ik beperken. Mijn lichaam geeft vanzelf aan waar het blij van wordt en wat niet. Het enige wat ik moet te doen is ernaar te luisteren.

 

Is veganistisch eten iets voor jou?

Ben jij benieuwd geworden of een vegan of plantaardig dieet ook iets voor jou is? Dan kan ik je alleen maar aanraden om het te proberen. Kies gewoon simpelweg vaker voor een plantaardige maaltijd. Wil je het roer compleet omgooien? Doe dit dan niet zonder jezelf te onderwijzen op dit gebied zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan. Heb je problemen met je gezondheid? Overleg het dan even met je arts.

Leer daarnaast met mate te eten én door te zetten, dit is namelijk de grootste sleutel tot succes. En tegelijkertijd de lastigste omdat de verleidingen overal op de loer liggen. Hier heb ik zelf geen problemen mee, maar ik kan het mij goed voorstellen als het wel zo is. Dan kan het misschien wel helpen om dit samen met iemand te doen zodat diegene jou op je zwakke momenten erdoorheen kan helpen. Want werken aan je gezondheid is nooit een slecht idee. Je kunt ook altijd een diëtiste raadplegen, hier schreef ik eerder al een artikel over.

 

Benieuwd naar wat ik zoal eet als vegan? Kijk hier dan eens rond voor inspiratie.

 

Heb jij doelen voor jezelf gesteld met betrekking tot voeding?

 

Liefs Linda voetnoot

Delen:

26 Reacties

 1. 20 april 2018 / 12:32

  Mooi en duidelijk verhaal! Geboeid zitten lezen. Ik moet ook echt meer vegan gaan eten, volledig zal het bij mij nooit gaan lukken ben ik bang. Maar niet geschoten is natuurlijk altijd mis. Het is verhelderend om te lezen en inspireert mij om weer beter mijn best te gaan doen.

 2. 16 april 2018 / 08:48

  Wat een helder verhaal. Een goede vriendin van mij eet sinds kort veganistisch en ik heb mij er over verbaasd hoeveel er eigenlijk nog mogelijk is

 3. 15 april 2018 / 20:03

  Voor mijzelf denk ik dat het niets voor mij is. Ik eet wat ik lekker vind en zou mijzelf bijna een bourgondiër willen noemen. Wel zou ik echt meer fruit moeten eten.

 4. 15 april 2018 / 18:04

  Zeer fijn en uitgebreid beschreven! Ik ben zelf ook langere tijd aan het twijfelen om veganistisch te eten maar ik weet niet of het voor mij mogelijk is. Ik heb namelijk een chronische ziekte waardoor ik geen koolhydraten mag (dus ook geen koolhydraten uit groenten en fruit) dus ik mag geen brood, pasta en ook veel groenten en fruit moet ik schrappen. Zou het dan haalbaar kunnen zijn om ook alle dierlijke producten te schrappen?

  • Linda
   Auteur
   15 april 2018 / 19:57

   Ik denk dat het voor jou wel slim zal zijn om eens een consult te boeken bij een diëtiste. Ik denk dat ze jou wel goed kunnen helpen en een voedingspatroon op maat kunnen maken. Zelf ben ik ook chronisch ziek waardoor ik op bepaalde dingen moet letten, en met behulp van een diëtiste valt bij mij nu alles mooi samen!

 5. 15 april 2018 / 14:22

  Wat een mooie foto’s! En heel mooi geschreven!

 6. 15 april 2018 / 14:00

  Wat gezellig en knus plekje heb je. Goed bezig! Knap dat je echt goed volhouden

 7. 15 april 2018 / 11:47

  Een inspirerend stuk om te lezen en mooi omschreven. Een goed idee om de documentaires te gaan lezen, nice

 8. 15 april 2018 / 10:46

  Wat een duidelijk artikel en ik vind het echt heel knap. Ik lust helaas veel dingen niet, dus voor mij zou het erg lastig zijn om het ook vol te kunnen houden.

 9. 14 april 2018 / 22:50

  Wat een mooi en helder artikel. Ik herken veel, gebruik meukvrije en dierproefvrije make-up, eet vegetarisch en alles om een beetje meer energie te krijgen. En voor een schonere groenere wereld. Deze stap wil ik misschien ook gaan zetten. Dol op groenten en fruit en net na een detox weer bewust van de enorme killer die suiker heet. Ik ga me van de week eens inlezen in jouw artikelen, leuk!

 10. 14 april 2018 / 22:01

  Wat een ongelooflijk knappe foto’s in dit artikel seg! Wauw! (en verder ook leuk om te lezen!)

 11. 14 april 2018 / 15:18

  Ik vind het knap dat je al een jaar veganistisch eet, lijkt me zelf namelijk erg lastig. Het verhaal over de eieren schrik ik een beetje van, die worden zo inderdaad een stuk minder aantrekkelijk.

 12. 14 april 2018 / 15:08

  Wat ontzettend goed dat je daar zo mee bezig bent. Ik weet niet echt of het voor mij iets is.
  Wel wil ik even zeggen dat ik je foto’s bij dit artikel ontzettend mooi vind!!!!

 13. 14 april 2018 / 13:50

  Veganistisch eten lijkt me best veel van iemand vragen. Niet alleen bij het koken maar ook qua voedingskennis en zo…. Mij schrikt dat erg af.

 14. 14 april 2018 / 12:57

  Ik bewonder je dat kan volhouden – maar zie het mezelf echt niet doen – ik hou wel veel van groentjes, maar ben al niet echt een grote fruit eter 🙂

 15. 13 april 2018 / 12:34

  Wat fijn dat je zo’n uitgebreid, duidelijk en vooral eerlijk artikel hierover hebt geschreven. Ik ben al een poosje bezig om mijn leven wat duurzamer in te richten en houd daar vooral met eten rekening mee door bewuste keuzes te maken. Volledig veganistisch of vegetarisch eten, is niet mijn manier maar door bewust te kiezen voor wat ik eet, eet ik dierlijke producten alleen als ik ze écht wil eten, en dat is misschien 1x in de maand als ik uiteten ga. Voor veel vegetariërs en vegans is dat vloeken in de kerk, maar dat is voor mij werkt en hoe ik het vol kan houden om zo bewust mogelijk te eten. De kennis achter het vegan eten, is dan ook heel fijn om te hebben, want dat maakt de keuze weer een stukje bewuster 🙂

 16. 13 april 2018 / 11:31

  Wat heb je dit goed en interessant geschreven zeg! Echt heel interessant om te lezen..

 17. 12 april 2018 / 21:30

  Ik eet al vegetarisch. veganistisch wordt moeilijk op dit moment. Ik ben nu net een aandoening aan het overwinnen die ik gekregen heb door onder andere eiwit tekort. Misschien is het iets voor de toekomst, wel goed dat jij dit wel al doet!

  • Linda
   Auteur
   12 april 2018 / 22:48

   Het gaat erom dat je in ieder geval heel erg bewust bezig bent met wat je in jouw lichaam stopt en wat het met je doet. Dat vind ik al heel erg mooi om te lezen. Het is een stukje bewustwording wat veel mensen nog missen 😉

 18. 12 april 2018 / 21:04

  Ik denk niet dat dit echt iets voor mij is. Ik probeer de laatste tijd heel wat minder suikers te eten

 19. 12 april 2018 / 19:29

  wat een super goed artikel! Ik heb hem gedeeld ook even op Pinterest vanwege de mooie foto’s. Ik ben nu nog flexitarier, maar dat had ik vorig jaar nooit zelfs maar durven denken zo een mega vleeseter was ik. Nu misschien nog 2 of 3x per week. Maar dat is al een stap van 2x per dag denk ik.

  • Linda
   Auteur
   12 april 2018 / 22:46

   Dat is zeker een hele grote stap! En wanneer meer mensen dit doen zal het resultaat echt wel zichtbaar en meetbaar worden. Daar wordt de planeet heel blij van 🙂 Lief ook dat je het artikel gedeeld hebt, zo onwijs tof!

 20. 12 april 2018 / 15:54

  Hoi Linda, wat een mooi, inspirerend artikel om te lezen! Ik vind het supertof om te zien dat je je lezers op deze manier een handvat biedt om (hopelijk) de eerste stap naar een vegan dieet te zetten! Ik ben zo’n drie jaar geleden begonnen met veganistisch te eten en heb onlangs een artikel geschreven waarin in bijhoud wat ik op een dag eet. Misschien is het interessant voor je lezers om te zien hoe ik het aanpak – en te zien dat het dus prima lekker en makkelijk kan zijn! Je kunt mijn bericht nalezen op mijn blog: http://www.artyfartylife.com/wat-ik-als-vegan-eet-op-een-dag. Bedankt voor de inspi!

  Liefs, Jessica

 21. 12 april 2018 / 11:22

  Mijn dochter is veganistisch gaan eten door een challenge van een maand. Daarna is ze het blijven doen.

 22. 12 april 2018 / 08:18

  Wauw, jij ook al een jaar? Ik ook al bijna! Het was echt een van de beste beslissingen ooit <3 En echt hè!! Ik krijg nu ook gewoon buikpijn en word moe van suikers of ongezonde vetten… Hoewel, dat was voorheen denk ik ook al, maar nu weet ik tenminste waar het door komt!

 23. 12 april 2018 / 07:41

  Wat een mooi en weldoordacht artikel waarin je lezers echt stimuleert om hun eigen mening te vormen of leefstijl te ontdekking. Een verademing om te lezen! Je geeft duidelijk antwoord op een paar vragen die ik zelf had over veganistisch eten als vegetariër. Zelf ben ik niet van plan om de overstap naar veganistisch te maken, maar ik vind het wel belangrijk om hierin bewuste keuzes te maken. Zo eet ik zo min mogelijk eieren, tenzij het door bijvoorbeeld een gebakken product heen zit, en verder eet ik eigenlijk nooit geraffineerde suikers. Ik heb daar simpelweg niet zo veel behoefte aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Brussel bloesem Brussels Blossom
Bloesem in Brussel

[dropcap]L[/dropcap]angzaam aan ontwaakt Brussel uit een winterslaap. Een toeristen stop heeft deze mooie stad nooit, maar het bruisende stadsleven krijgt...

Sluiten