Zo maak en bewerk ik mijn mooiste foto’s | Fotografie tips

 

Zo maak en bewerk ik mijn mooiste foto’s

 

Groen leven update Lifestyle by Linda

 

De eerste stappen om de perfecte foto te maken

Wie mijn foto’s vaker voorbij ziet komen weet dat groen en bloemen een steeds terugkerend thema zijn. Op deze foto maakt het groen een speels raam waardoor het kader van de foto al snel bepaald is. Wat jullie op mijn foto’s niet vaak terugzien (en de oplettende kijker misschien wel) is dat er buiten altijd wel ergens een hond in beeld loopt. Zo zie je wel dat alles behalve perfect is wanneer ik foto’s ga maken en hier kan ik mij gelukkig ook niet druk om maken. De sfeer moet altijd goed en ontspannen zijn, het is namelijk erg belangrijk dat jij je lekker voelt voor én achter de camera.

Daarnaast zijn de instellingen van jouw camera alles bepalend. Welke lens gebruik je? Wat zie je in beeld? Is je horizon recht? Hoe staat de zon? En hoe staat de belichting van de camera ingesteld? Dit zijn slechts enkele factoren waar je rekening mee moet houden als je een foto gaat maken. Een automatische stand kent mijn camera namelijk niet. En voor wie het leuk vindt om te weten; de laatste maanden maak ik mijn foto’s met de Nikon D300S en maak ik de meeste foto’s met mijn favoriete lens, een 28mm 1.8 lens van Nikon. De foto’s die ik vandaag laat zien zijn dan ook met deze lens gemaakt.

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Het bewerken van mijn foto’s

 

Het liefst bewerk ik zo min mogelijk aan mijn foto’s. Ik laat ze iets meer spreken, zorg dat het onderwerp wat ik uit wil lichten goed naar voren komt, en wil vaak nog wat met de witbalans of belichting doen. Voor het bewerken van mijn foto’s gebruik ik twee verschillende programma’s.

 

Photoshop

Waar ik eerst alles deed in Photoshop, gebruik ik het programma nu alleen om mijn foto’s bij te snijden en eventuele storende factoren weg te werken. Ik zorg dat de horizon recht is, wil weleens een pukkel weg werken maar ook een vlieg op mijn arm of een storende pukkel werk ik graag weg. Nadat ik mijn foto’s in een vooraf bepaalde grootte heb opgeslagen open ik mijn foto’s in Lightroom.

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Lightroom

Dit programma is echt mijn ontdekking van het jaar. Met slechts een aantal aanpassingen kun je foto’s wat extra’s geven. Ik heb een voorbeeld bijgevoegd van foto die ik laatst als uitgelichte afbeelding heb gebruikt in een artikel. De temperatuur heb ik iets aangepast en ook de kleurtint. Wanneer je veel groen gebruikt in je omgeving kunnen foto’s nog weleens erg groen uitvallen. Tijdens het fotograferen gebruik ik al een grijskaart om de kleuren in de camera goed in te stellen. Maar soms heeft de foto net iets meer nodig tijdens het nabewerken.

Omdat het erg zonnig weer was die dag viel de lucht compleet weg. Door de witte tinten iets terug te zetten krijg je weer meer diepte in de lucht. Ook maak ik de foto iets lichter en voer ik het contrast op naar 11. Het fijne van Lightroom is dat je de instellingen van deze foto kunt kopiëren en toe kunt passen op andere foto’s die op dezelfde plek zijn gemaakt.

Al met al ben ik best een poosje bezig met het bewerken van mijn foto’s. Met een muziekje op is het een leuk werkje en geeft het eindresultaat veel voldoening. Na het opslaan kan ik de foto’s uploaden in WordPress. Ook stuur ik via de mail een aantal foto’s door naar mijn telefoon waar ik ze verder kan bewerken voor mijn Instagram.

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Zoals je ziet heb ik niet veel wijzigingen doorgevoerd in mijn foto’s die ik thuis voor de kas heb gemaakt. Zo zie je maar dat de juiste instellingen van de camera het meeste werk al voor je doet. Ik heb de foto iets meer diepte gegeven door het contrast iets groter te maken. En met een paar simpele wijzigingen heb je een foto die veel meer aanspreekt. Inclusief een poserende hond, hoe kan het ook anders?

 

 

 

Fotografie Tips

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Speel met diepte

Het spelen met diepte kan je foto zoveel meer uitstraling geven. Je kunt ervoor kiezen om een klein focus punt te pakken zodat de achtergrond wazig wordt. Of je kunt ervoor kiezen om, zoals in dit geval, alle producten er mooi uit te laten komen. Terwijl de achtergrond wel een stuk waziger wordt.

Wil jij hier ook mee gaan spelen? Kijk dan eens hoe je de diafragma in kan stellen op jouw camera. Als je gebruik maakt van een spiegelreflexcamera is dit per lens verschillend. Als je deze op 1.4 of 1.8 kunt zetten krijg je onwijs veel licht binnen in je camera en zal je een grote scherpte diepte verhouding creëren. Op deze foto heb ik mijn diafragma op 6.3 gezet. Zo is het vlak wat scherp is net iets groter en valt er nog steeds voldoende licht binnen. Daarnaast zorgt natuurlijk licht ook voor extra diepte.

 

Tip: Zet je camera op een statief en maak gebruik van een afstandbediening. Op deze manier verminder je de trillingen van de camera, kan je jouw ISO laag houden en zullen je foto’s veel scherper worden.

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Ook wanneer je buiten foto’s maakt kun je spelen met dieptes en de horizon. Beiden foto’s zijn op dezelfde plek gemaakt maar geven een heel ander beeld van de omgeving. Persoonlijk vind ik de linker foto mooier. De foto geeft meer diepte en ik vind dat ik zelf ook mooier uitkom op de foto. Wat ik je wel mee wil geven is dat je goed moet kijken naar de omgeving en je ook zeker eens wat vaker door de knieën moet gaan om te kijken hoe het model mooi uitkomt in de omgeving.

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

De juiste belichting en let op schaduwen

Wanneer het heel erg zonnig is moet je goed rekening houden met hoe de zon staat. Recht tegen de zon in fotograferen is erg lastig en zorgt ervoor dat jouw model of object erg donker uit zal vallen. Maar ook wanneer de zon van de zijkant komt heb je met schaduwen te maken. De juiste camera instellingen zorgen er al voor dat je tijdens het nabewerken niet zoveel hoeft te doen. De rechter foto heb ik iets lichter gemaakt door met de schaduw te spelen in Lightroom. Zo komt mijn jurkje net wat mooier uit en zie je mijn haar ook beter.

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Neem de tijd om een mooie foto te maken

Een van de belangrijkste tips die ik mee kan geven is het nemen van tijd. Geef je ogen de kost en ga opzoek naar het ‘perfecte plaatje’. De foto’s die ik hier boven laat zien zijn beide op dezelfde locatie gemaakt, en geven tegelijkertijd een heel ander beeld van de omgeving. Het is daarom belangrijk om goed door de lens te blijven kijken om jouw compositie te bepalen. Ga zeker ook eens door de knieën, speel met hoogte en met de diepte. Op de linker foto zie je dat de achtergrond best aanwezig is in de foto. Terwijl de rechter foto met de wazige achtergrond veel meer rust uitstraalt.

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Product foto’s en flatlays

 

De opmaak van je foto’s

Het maken van product foto’s en flatlays vind ik onwijs leuk. Vooraf neem ik een bepaald thema in mijn hoofd en dat helpt heel erg goed bij het aankleden van de foto’s. Planten, bloemen, achtergronden en accessoires geven veel sfeer aan een foto. Het plannen van een foto begint dus al bij het doen van inkopen. Zo kan ik vooraf eerst een tripje maken naar de supermarkt waar ik altijd mijn bloemen zorgvuldig uitkies. Als ik toevallig een boeket in huis heb, gebruik ik ook vaak deze bloemen. Maar ook de planten die ik in huis heb zie je vaak terug in mijn foto’s. Ik ben dol op de rust die ze uitstralen.

Nu ik een thema bedacht heb is het tijd om de achtergrond erbij te zoeken. Zelf maak ik veelal gebruik van mijn houten tafel, mijn bed of mijn bureau. Dit kleed ik aan met een marmeren plaat (waar ik ondertussen een aardig assortiment van heb in verschillende tinten) en accessoires. Zeker de accessoires zorgen ervoor dat een foto fijn is om naar te kijken en geven een fijne uitstraling. Ik let er op of ik warme of koele tinten gebruik, pastel kleuren of fellere kleuren, rosé goud, zilver of een mix daarvan. Blijf vooral door je lens kijken om te zien wat mooi staat. In eerste instantie kan een flatlay nogal druk ogen, terwijl dit op de foto wel heel mooi uit kan komen.

 

Het maken van de foto’s

Voor ik de foto’s maak controleer ik of er geen storende vingerafdrukken op de items staan. Dit zijn de kleine details die uiteindelijk een groot verschil zullen maken. Mijn camera heb ik op een statief staan en ik neem mijn afstand bediening in de hand. Ondertussen speel ik met de belichting, zet ik de ISO zo laag mogelijk (hoe hoger, hoe meer ruis je ziet op de foto) en bepaal ik hoe hoog of laag ik mijn diafragma zet. Detail shots kunnen met een laag diafragma heel mooi uitkomen, terwijl een overzicht foto het vaak goed doet met een midden weg. De 6.3 zoals ik eerder al aangaf, is echt mijn favoriet.

 

Tip: Investeer zeker in achtergronden, accesoires, planten en kleurrijke verse bloemen. Wil je graag werken met verse bloemen maar heb je geen tijd voor een ritje naar de winkel? Dan kan bloemen bezorgen ook zeker een uitkomst zijn. Het is daarnaast ook nog eens een leuke manier om jezelf te verrassen. De bloemen geven namelijk niet alleen meer sfeer aan jouw foto’s, maar ook zeker aan de kamer. En dat zorgt ervoor dat ik automatisch een stuk creatiever ben. Daarnaast kan het ook dienen als een mooie achtergrond voor video’s. 

 

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Wat te doen op een bewolkte dag?

Nu zijn wij in Nederland niet gezegend met veel zonnige dagen. Al moet ik wel zeggen dat ik graag foto’s maak wanneer het bewolkt is. De schaduwen zijn minder hard, kleuren kunnen nog steeds mooi uitkomen en ik heb geen zonnebril nodig. Nu zijn er twee verschillende typen bewolkte dagen. Je hebt de dagen waarop het vrij licht is, maar het kunnen ook dikke stapel wolken zijn. Net als op de foto hierboven. Het is dan ook de kunst om in de nabewerking de foto weer helder en sprekend te krijgen. En eerlijk gezegd ben ik met deze foto’s dan ook het langst bezig. Maar uiteindelijk ziet de rechter foto naar mijn idee er nog best zonnig uit, zonder dat je de geloofwaardigheid van de foto verliest.

 

Foto's bewerken blog Instagram lifestyle by linda

 

Let op jouw lichaamshouding en lichaamstaal

Naast dat je moet letten op de horizon, de belichting, de instellingen van jouw camera, de omgevingsfactoren en het item wat je in beeld wilt brengen (in dit geval de tas) is het erg belangrijk dat je let op jouw lichaamstaal en houding. Je ziet op deze foto dezelfde omgeving, alleen twee verschillende poses. Ik vind het zelf belangrijk dat mijn foto’s een natuurlijke uitstraling hebben. Dit houdt in dat de omgeving samen moet smelten met mij, mijn outfit en de accesoires. Mijn lichaamshouding op de linkerfoto is alles behalve wat ik wil laten zien. Mijn figuur komt niet lekker uit, ik lijk veel breder en zwaarder en ook de tas komt niet tot zijn recht. Deze foto zal ik dan ook nooit plaatsen, behalve vandaag dan, omdat ik het verschil wil laten zien.

Zeker als je zelf graag op de foto gaat is het belangrijk om te weten hoe je jouw lichaam het mooist uit kan laten komen. We hoeven zeker niet allemaal maatje 36 te hebben om er slank en mooi uit te zien op een foto. Ga eens voor de spiegel staan en probeer verschillende poses. Leer wat jouw beste kant is en hoe jij jezelf het lekkerst voelt voor de camera. Daarnaast is een wisselwerking met de fotograaf ook erg belangrijk. En moet je zelf kritisch naar de foto’s kijken als je op stap gaat met een timer en een statief. Daarnaast, oefening baart kunst. Blijf vooral proberen en experimenteren, je krijgt snel genoeg door wat voor jou werkt.

 

Marc by Marc Jacobs Too Hot To Handle Drawstring

 

Nog één laatste tip

Ik hoop dat je het leuk vond om een kijkje in de keuken te krijgen en dat jij er wat handige tips voor jezelf uit hebt kunnen halen. Maar blijf vooral origineel en dicht bij jezelf. Ga geen mensen nadoen of foto’s namaken. Zoek je eigen stijl in fotograferen, poseren, de opmaak maar zeker ook in de nabewerking.

 

Vind jij het ook leuk om te fotograferen?

 

 

 

 

 

 

Dit artikel bevat een samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Delen:

12 Reacties

 1. 1 januari 2018 / 17:23

  Stiekem ben ik echt zo jaloers op je foto’s. Je bent echt een mooie meid en je blog is echt een inspiratie. Als mijn blog er ooit zo mooi uitkomt te zien zou ik echt zo blij zijn! Is je website gemaakt via WordPress of gebruik je een ander programma? ?

 2. 30 juli 2017 / 16:35

  Dankjewel voor het delen van deze tips! Altijd leuk om te zien hoe andere hun foto’s bewerken 🙂

  • Linda
   Auteur
   31 juli 2017 / 21:36

   Dat vind ik nou ook. Zeker omdat iedereen zijn eigen stijltje en maniertjes heeft 🙂

 3. 23 juli 2017 / 16:50

  Goede tips! ik heb toevallig laatst ook Lightroom ontdekt. Zou het graag willen aanschaffen, maar het is zo’n zonde dat je dat maandelijks moet betalen ipv gewoon één bedrag.

  • Linda
   Auteur
   24 juli 2017 / 14:53

   De reden dat ik wel voor het abonnement heb gekozen is dat alle updates ook inbegrepen zijn 🙂

 4. 22 juli 2017 / 20:56

  Bedankt voor het delen van jouw tips! Je hebt me nu heel erg benieuwd gemaakt naar lightroom, ik had er al eens eerder over gehoord maar nog geen concrete voorbeelden van gezien zoals nu. Lijkt mij een heel interessant pakket.

 5. 21 juli 2017 / 18:47

  Wauw, wat ontzettend leuk dat jij fotografietips geeft! Ik vind je foto’s altijd geweldig. Of je nu zelf op de foto staat of foto’s maakt van producten of bloemen, ze zijn altijd zo mooi. Ik heb zeker wat aan je tips, vooral de tips over het spelen met de compositie en met de achtergrond. Ik oefen eigenlijk nooit echt met door mijn knieën gaan of een ander perspectief kiezen, maar dat is zeker een goede optie. Ik ga je artikelen even opslaan en wil er zeker eens mee oefenen 🙂 Superfijn artikel!

 6. 21 juli 2017 / 14:42

  Wat een leuk en goed artikel! Nu ik zoveel blog word ik steeds meer bedreven in het fotograferen en ga ik het ook steeds leuker vinden. Al kan ik nog heel wat leren van jouw beeldschone flatlays! Malou x

 7. 21 juli 2017 / 11:27

  Ik ben gepassioneerd door fotografie, maar ik ga eerder voor detailfotografie en natuurfotografie. Ieder zijn ding natuurlijk 😉 Doch komen alle tips goed van pas en kun je ze gelijk waar toepassen. Is ook het leuke aan fotografie, je kunt er mee spelen zoveel je wil.

 8. 21 juli 2017 / 09:20

  Ik vind het leuk om te doen, maar ik ben er helaas niet zo goed in! Ik zou graag eens een cursus willen doen!

 9. 21 juli 2017 / 08:03

  Oké, dit artikel ga ik zeker even aan een vriendinnetje laten lezen die dol is op fotograferen en de smaak te pakken heeft. Wat een hoop tips geef je :-)!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Duurzame en stijlvolle garderobe
Een stijlvolle en duurzame garderobe | Tips

[dropcap]I[/dropcap]k ben een grote liefhebber van kleding en vrijwel alle accessoires die erbij komen kijken. Een Capsule Wardrobe is daarom...

Sluiten